Scrisorile celebrului Albert Einstein vor fi licitate in Ierusalim. Acestea revela gandurile sale despre fizica, Dumnezeu si Israel.
Albert Einstein a fost un geniu controversat. Nascut in Germania, avand probleme in discursul oral, acest fizician va scrie prima sa lucrare stiintifica la doar 16 ani. Doua momente speciale ii vor marca viata inca din copilarie: intalnirea cu o busola si cea cu o carte de geometrie. Acestea ii vor trasa viitorul.
Un autodidact, un chiulangiu si un om care nu isi putea gasi un loc de munca mai tarziu. A trait o viata plina de peripetii si a calatorit din Zurich, Milano pana in America.
I-au trebuit 9 ani sa intre in domeniul academic. Si, se pare ca marea sa distinctie – premiul Nobel, nu a insemnat atat de mult. L-a oferit sotiei sale la divort.
Aceste scrisori au fost scrise in ani 1950 catre colegii sai. Cinci scrisori in limba engleza din perioada 1951 si 1954 vor fi licitate.
Se estimeaza ca vor fi vandute cu sume intre 31.000 si 46.000 de dolari.
Intr-o scrisoare din 1951 catre eminentul fizician David Bohm, Einstein discuta despre legatura lui Bohm intre teoria cuantica si “teoria campurilor relative”.
Scrisoare batuta la masina contine si o ecuatie scrisa de mana si semnatura autorului.
Bohm, nascut in Statele Unite din parinti imigranti evrei, lucrase cu Einstein la Universitatea Princeton inainte sa fuga in Brazilia dupa ce isi pierduse postul in timpul celebrelor procese anti-comuniste initiate de senatorul Joseph McCarthy.
Intr-o scrisoare din 1954, Einstein simpatizeaza cu Bohm, ce traia atunci la Sao Paulo. “Daca Dumnezeu a creat lumea, prima sa munca a fost cu siguranta sa nu o faca usor de inteles pentru noi. Simt asta cu tarie dupa 50 de ani”, ii scria Einstein lui Bohm, legat de complexele teorii pe care le tratau.
Scrisorile provin de la proprietara ultimei vaduve a lui Bohm. Alta scrisoare din 1954 face referire la eventuala posibilitate a lui Bohm de a se muta in Israel. Aceasta a fost gasita in 1948.
Einstein, ce refuzase colaborarea cu presedintele de atunci al tarii, credea ca aceasta miscare nu era potrivita. “Israel este viu din punct de vedere intelectual, dar are foarte putine posibilati si mergand acolo cu intentia de a pleca la prima ocazie ar fi regretabil”, il informa Einstein pe Bohm.
Pana la urma, Bohm a vizitat Israel in 1955 ca profesor, apoi a lucrat la Universitatea din Londra si Bristol.
Einstein servise mai devreme ca guvernator la Universitatea din Ierusalim. Cand a murit, in 1955, si-a lasat acolo arhivele – cea mai extinsa si completa colectie a documentelor sale.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Copiii cu autism si geniile viitorului | Mythologica.ro
5