Valerian si orasul celor o mie de planete

Valerian si orasul celor o mie de planete

Un SciFi epic, o banda desenata veche si motive de inspiratie fantastica. Iata ce impartaseste filmul “Valerian si orasul celor o mie de planete” cu celebra banda desenata.

Noul film al lui Luc BessonValérian and the City of a Thousand Planets, este doar o alta adaptare cinematografica. Valerian nu s-a bucurat de prea multa popularitate la vremea lui. Ba chiar, nici nu a ajuns in Statele Unite – taramul benzilor desenate. Desi unii au iubit-o de mai mult de 50 de ani.

Care e povestea din spatele filmului si care este originea benzilor desenate?

Valerian si orasul celor o mie de planete

Inspiratia si motive mitologice

De cand a fost creata de legendarul scriitor de comic books, Pierre Christin, si  artistul Jean-Claude Mézières in 1967, Valérian a fost una dintre cele mai populare benzi desenate franco-belgiene din Europa. Numele protagonistului a fost schimbat de cateva ori din Valérian in Agentul Spatio-Temporal, apoi in Laureline.

Seria epica a fost prima oara tiparita in paginile Pilote, o revista de benzi desenate franceza in care aparuse si Asterix si Blueberry. Au iesit 21 de volume pana la finalul ei in 2010.

Desi seria nu a impactat SUA, influente notabile se regasesc pretutindeni. Desi nimeni nu a recunoscut oficial, seria a avut o influenta majora asupra creatiei Star Wars.

Valérian and Laureline

De la inceputuri, seria s-a atasat de cei doi protagonisti – Valerian omul din secolul al XXVIII-lea si Laureline, o taranca din Franta secolului al XI-lea. Primul este un agent al serviciilor ce calatoresc in timp si spatiu si este salvat de Laureline care va merge cu el in viitor sa fie antrenata si ea ca agent.

Desi nu este chiar explicit, Valerian si Laureline sunt calatori spatiali, calatori in timp. Acest serviciu isi trimite agentii in misiuni secrete pentru a pazi linia temporala de alte evenimente. Dupa ce capitala imperiului dispare in mod misterios din timp si spatiu, cei doi devin agenti pe cont propriu, aventurieri in incercarea de a gasi casa pierduta a lui Valerian.

valerian-and-the-city-of-a-thousand-planets

Alpha, City of a Thousand Planets – Orasul celor o mie de planete

Alpha nu apare in benzile desenate, dar este bazat pe Point Central, Punctul Central, o locatie recurenta pentru mai multe volume ale seriei. Un oras imens, o adevarata statie spatiala cu o mie de planete.

Construit la rascrucea unor rute comerciale intergalactice in galaxie, Point Central este casa nenumaratelor specii de extraterestrii, rase diverse, incluzand reprezentantii umanitatii. Fiecare specie ce vine aici isi construieste propriul mediu pe care il ataseaza statiei, pe masura biologiei lumii lor de origine. Astfel, se creaza un hub imens, o panza cu diferite biosfere si medii.

De obicei, rasele traiesc separat. Ele comunica doar in Sala Ecranelor – Hall of Screens. Creaturi acvatice precum Kortan Dahuk fac parte din rasa Marmaka, razboinici centauri ai rasei Kamuniks, brokeri de informatii si spioni, precum rasa Shingouz vor face deliciul publicului.

Diferenta dintre carti si film

Ei bine, nu toate volumele vor putea fi adaptate. Dar se pare ca volumul al VI-lea este cel care va influenta cel mai mult evolutia filmului. Acesta se numeste Ambasadorul Umbrelor, prima oara aparut in 1975.

Poate ca e si randul europenilor sa se afirme pe aceste ecrane. Dealtfel, in ultima perioada vedem foarte multe remake-uri sau filme noi inspirate de benzile desenate ale anilor ’40-’60 din America.

In film isi fac aparitia si Rutger Haurs, Clive Owen ca si comandor, Ethan Hawke in rol de peste, Rihanna, John Goodman si protagonistii Dane DeHaan si Cara Delevingne.

valerian si star warsCum a influentat Valerian Star Wars pentru totdeauna?

Daca va place Universul Star Wars, ei bine, ar trebui sa le multumiti in parte si francezilor.

Imperiul galactic al lui Valerian si agentii sai par inspirati din lucrarile lui Isaac Asimov. Relatia dintre Valerian si Laureline parca e scoasa din mintea lui Doctor Who. Dar toate astea palesc in fata influentei majore pe care au avut-o benzile desenate pentru Star Wars.

George Lucas nu a pomenit niciodata asta, insa multi nu se indoiesc de rolul pe care l-a avut Valerian in aceasta saga formidabila.

Cand Mezieres a vazut in 1977 la cinema Star Wars a ramas uimit. Totul parea atat de familiar – motive, design, concepte.

Este oare inspiratia reala? Sau doar mit? Pana si costumatia sclavei pe care Laureleine este fortata sa o poarte in Pamanturile fara Stele din 1972 seamana cu cea a printesei Leia.

Soimul Mileniului seamana cu nava lui Valerian, XB982. In Imperiul celor o mie de planete din 1971, un membru al Iluminatilor – figuri religioase sinistre – isi revela fata din spatele unuei masti. Este oare acesta Darth Vader?

Armata clonelor este si ea prezenta in Pamanturi False din 1977. O armata de clone ale lui Valerian pentru o misiune unica

Rasa Watto din Star Wars seamana cu cea Shingouz din Valerian. Tot nu v-ati convins inca? Cea mai zdrobitoare si graitoare imagine este cea a lui Han Solo inghetat.

In Imperiul celor o mie de planete, Valerian este inghetat in plastic lichid.

Asteptam raspunsul final pe 21 iulie!

 

Inspirat de #mythologica

Vizionare placuta!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,078 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Valerian si orasul celor o mie de planete”

  1. Pingback: Star Wars: Ultimul Jedi | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.