afrodita

Opere de arta inspirate de mitologie

Oricine apreciaza arta si istoria artei are cateva opere de arta favorite. Picturi, sculpturi sau alte reprezentari, lucrarile de arta din diferitele ere ale istoriei includ Renasterea, perioada neoclasica si chiar secolul al XIX-lea.

Si, in ceea ce priveste caracterele care au influentat si inspirat aceste opere, cele mai multe sunt clasicele personaje mitologice. Caci o buna parte din timp istoria artei s-a inspirat din mitologie. In special cea greaca si romana.

Opere de arta inspirate de mitologie


Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli

Opera descrie nasterea zeitei Venus (Afrodita) in mitologia clasica. Artistul Sandro Botticelli descrie scena exact cum apare in mituri – zeita ridicandu-se din apa. Ea este acompaniata de o pleiada de nimfe.

Pictura a devenit o imagine simbolica, iconica in istoria artei occidentale. Ea a inspirat numerosi artisti de-a lungul secolelor sa creeze alte versiuni.

 

Jupiter si Thetis de J.A.D Ingres

In pictura sa, artistul Ingres reprezinta o scena din Iliada lui Homer. Thetis este zeita si incearca sa il induplece pe Jupiter (Zeus), nemilostivul rege al zeilor olimpieni.

Lucrarile lui Ingres sunt catalogate traditional ca neoclasice in privinta stilului. Insa aceasta opera este un fin exemplu despre cum un astfel de artist poate sa se inspire din trecut.

Seducerea lui Merlin de Edward Burne-Jones

Seducerea lui Merlin ne arata o interpretare a secolului al XIX-lea legata de mitologie. Artistul Edward Burne-Jones este un mare fan al miturilor celtilor si, in special, al legendei arthuriene. In opera apar Arthur si Nimue.

Pereche este surprinsa intr-un moment dramatic, inghetat in timp. Nimue este figura din fundal. Un Merlin imbatranit, cu parul grizonat ne apare in prim-plan.

 

Gradina Hesperidelor de Lord Leighton

Se credea ca Hesperidele din antichitate, cele din mitul clasic, sunt femei tinere foarte frumoase. Apoi ele au pazit celebra Lana de Aur in cautarea careia a plecat Jason si Argonautii.

Legenda lor a inspirat multi artisti. Un pictor precum Lord Leighton a creat o minunata panza.

Caii lui Neptun de Walter Crane

Neptun, sau Poseidon, zeul marii a devenit de mult un mit in sine. El apare si astazi ca o puternica figura mitica in filme si benzi desenate. A inspirat multe picturi si sculpturi atat in antichitate cat si dupa aceea.

Intr-un anumit punct al istoriei, in special in antichitate, cea clasica, zeii domneau asupra fiecarui aspect al vietii. Social, economic, moral, legislativ, chiar si sexual. Zeii erau oriunde. Asadar, era normal ca orice forma de arta sa ii infatiseze in toata maretia lor.

Mai tarziu, cand influenta zeilor a scazut in viata oraselor si a indivizilor, ei au continuat sa fie o sursa de alegorii, in special in arta funerara. Pe sarcofage sau morminte erau reprezentate subiecte mitologice, alegori ale renasterii sufletului. Gasirea Ariadnei de Dionysus era unul dintre motivele proeminente acelei epoci.

Triumful virtutii asupra raului era reprezentat de muncile lui Hercules sau scenele de batalie cu amazoanele. Speranta pentru viata vesnica era animata si simbolizata in special de Dionysos si de simbolul vitei de vie.

Toate aceste subiecte erau la in mod egal legate atat de paganism cat si de crestinism, de sfinti si de zei. Mitologia clasica a reusit sa ofere material pentru reprezentarile artistice mult dupa ce a intrat pe scena crestinismul.

Adeseori, Hristos apare infatisat cu atributele lui Apollo sau Orfeu in frescele catacombelor din Roma. Muzele si divinitatile apelor apar in mozaicuri in provinciile din Britania si Germania.

Din toate aceste elemente si simboluri, dintre toti zei si semizeii, Dionysos si miturile sale raman cele mai durabile. Tocmai pentru ca era asociat cu misterele si salvarea.

Reprezentarile mitologice, stelele si astronomia

In astronomie si astrologie au supravietuit cele mai multe figuri mitologice. Chiar si in ziua de azi. Vestul si Estul si-au dat mana pentru a duce la capat o alta traditie – mitologia din stele.

Artistii au pictat, iar invatatii au scris manuscrise in secolul al XIX-lea despre Gorgona, Perseide, si alte figuri din mitologie.

Arabii au personalizat cerul si figurile de acolo. Hercules si constelatia sa devin un arab cu turban si scimitar. Perseu, in loc sa care capul Gorgonei, va cara un demon barbos.

Apar manuale de astrologie ca Picatrix sau altele cu formule magice, ritualuri si rugaciuni, ca si descrieri de zei.

Iconografia zeilor si monstrilor isi face loc prin Liber ymaginum Deorum de “Albricus” in 1217 cu descrieri de zei. Apar si manuale despre virtuti si vicii, proverbe si aforisme ca Emblemata de Andrea Alciati (1531).

Arta Renasterii si mitologia clasica

Zeii clasici au supravietuit in antichitatea tarzie si in Evul Mediu, dar deghizati. Artistii Renasterii au redat lumii gloria si forma lor clasica.

Botticelli in Florenta a combinat alegoria medievala cu cea clasica mitologica. Lucrarile sale mari sunt Nasterea lui Venus, Primavara, Venus si Marte, Pallas si Centaurul.

In Venetia, Bellini, Giorgione si Titian deseneaza o varitate de mituri.

Michelangelo, Corregion in Ferrara, Paolo Veronese si Tintoretto in Venetia au fost marii maestrii ai secolului al XVI-lea. Se publica harta cerului in 1515 de Albrecht Durer unde traditia astronomica este reinviata in forma clasica a mitologiei.

Raphael in 1508 picteaza pe Stanza della Segnatura din Vatican pe Apollo si muzele sale in toata gloria lor.

In 1539 si 1591 apar editii ilustrate ale Metamorfozelor lui Ovidiu.

Secolul XVII si XVIII in istoria artei europene influentate de mitologie


Peter Paul Rubens (1577–1640) a gasit in mitologia clasica inspiratie. A studiat in Italia operele clasice si literatura. Va decora cabanele de vanatoare ale regelui Filip al IV-lea langa Madrid cu scene din Metamorfozele lui Ovidiu. Homer si altii i-au folosit ca inspiratie.

Nicolas Poussin (1594–1665), Gustave Moreau (1826–1898) si Edward Burne-Jones (1833–1898) au fost si ei inspirati de mitologia clasica. Moreau picteaza Prometeu, Oedip si Hercules.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,992 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.