Minele Regelui Solomon

Am descoperit minele regelui Solomon. De fapt, le cunoastem inca din secolul al XIX-lea. Atunci cand au inceput lucrarile de excavatie. Dar adevarata semnificatie nu a fost inteleasa pana in acest moment. Asadar, rolul lor in povestea biblica si in istorie nu a fost pe deplin cunoscut. Ne raman si alte intrebari. Cine a fost Regele Davis si Regele Solomon? Unde era capitala lor?

Regele David si Regele Solomon

Cum pot fi identitatile lor inca necunoscute? Cu toate ca stim atat de multe despre ei, de fapt nu stim nimic. Realitatea este ca cei mai faimosi regi din istoria iudaica nu poti fi gasiti in inregistrarile istorice. Cercetari arheologice recente au aratat ca Iudeea acelor vremuri avea o populatie foarte inegal raspandita, iar Ierusalimul era putin mai mare decat un sat.

Dar Tanakh (Vechiul Testament) descrie o natiune influenta si o societate bogata ce nu putea exista in acea era. Regele David si Regele Solomon se presupune ca erau cei mai bogati si influenti monarhi din regiune. In jurul lor erau monarhi subordonati ce le plateau tribut in aur si mirodenii. Dar atestarile arheologice arata ca asta era imposibil. Singura concluzie logic posibila este ca Vechiul Testament vorbeste despre fictiune.

regele David al Israelului

Solutia culturala si religioasa la aceasta problema controversata era ca arheologii au sapat unde nu trebuia. Poate solutia era in Egipt.

Josephus Flavius, un istoric evreu din primul secol, spunea ca israelitii antici erau faraonii hiksosi ai Egiptului. Unele dinastii egiptene au fost conduse de imigranti sau cuceritori. Iar acestia au devenit repede “egiptenizati” prin cultura si religie. Exista atestari despre imigranti meshwesh – adica israeliti, construind primul oras in delta la Zoan (Tanis).

 

Regi biblici si faraoni istorici

Dar daca israelitii erau meshwesh, atunci istoria Monarhiei Unite din Iudeea ar trebui comparata cu istoria echivalenta cu dinastiile 21 si 22 din Egipt. Faraonii acestia au domnit in timpul acestor regi biblici.

Conducatori biblici Faraoni istorici
Ezron (Hezron) Ramesses
Ram Ramesses
Amminadab Amen-Nesbanebdjed (Smendes)
Nahshon Nemneshu  (Amenem-neshu)
Salmon Siamun
Boaz Bas-Uasorkon
Obed Amenem-Opet
David Psusennes II

Lista clar demonstreaza ca au existat anumite echivalente in inregistrarile istorice ale Egiptului cu cronologia biblica. Cele doua linii regale se imita reciproc. Dar lista se opreste la faraonul Psusennes care s-ar potrivi cu regele David. Desi par diferiti, cei doi au ceva in comun.

Regele David este cunoscut si astazi pentru “Steaua lui David” si “Orasul lui David”. Psusennes era nmit “Pa-seba-kha-en-nuit”, (Steaua mea se ridica deasupra orasului meu”. Tot el era numit Duad, adica David.

Exista astfel multe similaritati intre dinastia 21 si monarhia din Iudeea. Regele David a avut o fiica ce s-a numit Maakhah Tamar rmt hkem, iar faraonul Psusennes avea o fata sub numele de Maakhare Mu-Tamhat. 

Nume biblice Nume egiptene      Rang sau pozitie sociala
Maakhah Tamar Maakhare Mu-Tamhat A daughter of the king
Joab Un-Joab-Endjed An army commander of the king
Hiram Abi(f) Herum Atif A chief architect of the king

Povestea Vechiului Testament devine istoria liniei dinastice a faraonilor. Descoperirea este foarte interesanta pe mai multe planuri, dar cel mai important este ca ne va indica locul minelor faimoase ale regelui Solomon. Si el era membru al dinastiei 21 sau 22 a Egiptului antic. Asadar, minele ar fi trebuit sa apartina faraonilor din Tanis. Asadar, nu ar trebui sa le cautam in Etiopia sau Africa de Sud ci in Egiptul de Sus.

Dar asta vom afla in urmatorul articol.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,570 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.