Toti am auzit legenda Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde. Am crescut cu ea, cu filmele cu Richard Gere si Sean Connery din 1995, Merlin in 1998 cu Sam Neill, cu Regele Arthur interpretat de Clive Owen in 2004, Cavalerii Mesei Rotunde in 2017 cu Jude Law, jocuri, benzi desenate, desene si multe altele. Regele Arthur din Camelot a fost un rege legendar care a luptat impotriva invaziei saxone la inceputul secolului al VI-lea.
S-a scris enorm despre Camelot si Arthur si s-au facut documentare. Toata lumea a incercat sa afle cine este, cum arata, unde este ingropat, unde si-a lasat sabia, coroana, comoara. Dar a existat el oare cu adevarat sau este doar un erou al mitologiei celtice? Pana in prezent, desi dezbaterile curg de secole, istoricii nu s-au pus inca de acord. Arthur nu apare in sursele contemporane existente privitoare la invazia saxona. Despre ele a scris calugarul celt Gildas in lupta de la Mons Badonicus in anul 500. Arthur apare deabia cateva sute de ani mai tarziu in scrierile unui istoric galez numit Nennius ce ne da o lista de 12 batalii pe care Arthur, regele razboinic, le purtase. Pline de poezie galeza, bataliile au loc in locuri si timpuri atat de diferite, incat i-ar fi fost imposbil unui om sa participe la toate.
Mai tarziu, alti scriitori s-au inspirat din munca sa. Faima regelui Arthur devine cunoscuta in lumea celtica, apoi se intinde dupa cucerirea normanda din 1066 legand Anglia de Franta. In secolul al XII-lea, Geoffrey of Monmouth scrie in prima istorie a regilor Angliei despre viata lui Arthur. Chiar descrie sabia sa magica Caliburn (Excalibur), cavalerul sau de incredere, Lancelor, regina Guinevre si pe vrajitorul Merlin. O sursa irezistibila de mit si adevart, cartea este inspirata de un vechi manuscris celtic. Dar faima adevarata e castigata de Arthur prin romantele poetului francez Chrétien de Troyes. Acesta da legendei o latura spirituala prin cautarea misteriosului Sfant Graal.
Legenda lui Arthur are un rol important in istoria britanica
Exista numeroase variante ale legendei arthuriene, dar povestea de baza este similara in cele mai multe parti ale Angliei. Arthur era fiul ilegitim al Regelui Britaniei ce i-a urmat la tron in urma unei demonstratii de putere neobisnuita. Mai tarziu va invinge inamici puternici si va proteja regatul.
Povestile despre Regele Arthur au fost populare in Tara Galilor inainte de secolul al XI-lea. Dar legenda s-a raspandit in Europa deabia cu Geoffrey of Monmouth in Historia regum Britanniae. Cartea a fost scrisa in 1138 si celebreaza un rege glorios care a infrant o puternica armata romana in Franta. Apoi a fost tradat in tara sa de un membru al propriei familii si a fost ranit mortal in lupta. Scrierile ce ii urmeaza lui Geoffrey introduc detalii suplimentare, in special cele despre cavalerii sai loiali si despre Sfantul Graal.
Teoriile despre numele lui Arthur si originea sa
Faptele ne arata ca exista multe teorii despre originea numelui marelui Rege. Unii savanti cred ca numele sau vine de la numele roma Artorius, derivat de la etrusci. Altii cred ca numele provine din celticul Art-rig, insemnand Regele Urs. Sau poate de la steaua Arcturus care este localizata langa constelatia Ursa Major (Marele Urs). Sau poate provine de la vechiul nume irlandez Artur, derivat din vechea galeza.
Regatul regelui Arthur era numit Camelot?
Regatul mitic al regelui Arthur, un loc al pacii si egalitatii, cu turle albe stralucind in soare, o utopie pentru noi, se numeste in legenda Camelot. Cei mai multi istorici moderni sunt de acord ca regatul regelui Arthur era doar o utopie legendara unde pacea si justitia conduceau si triumfau. Asta pentru ca este impotriva imaginii pe care o avem despre Evul Mediu, un loc unde realitatea cruda, violenta, bolile si barbarismul erau la putere.
Camelotul a fost prima oara introdus in legenda arthuriana ca un oras la sfarsitul secolului al XII-lea. Este vorba de poetul francez de Troyes, in povestea sa despre cavalerul Lancelot. Camelot devine maretul regat al povestilor arthuriene in secolele care urmeaza.
Regele Arthur se casatoreste cu Regina Guinevere, iar aceasta il tradeaza
Datele adunate despre regele Arthur revela prezenta unei mari iubiri in legenda – regina Guinevere. Regina este cunoscuta ca si Gwenevere, Guenevere, Guenievre, Guenhumare, Ginevra, Gwenhwyfar sau Jenefer. Exista multe variante ale povestii lui Guinevere in mitul arthurian si in povestile Cavalerilor Mesei Rotunde. Insa de cele mai multe ori ea apare ca o regina tradatoare ce a comis adulter cu cel mai bun si credincios cavaler al regelui Arthur, Lancelot. Ea va deveni mai tarziu sotia nepotului lui Arthur, tradatorul Sir Mordred. Era fie fiica unui rege sau o descendenta a unei familii nobile romane. Era infatisata ca fiind foarte frumoasa, dar o anti-eroina tragica.
A avut regele Arthur copii?
Diferite surse ne ofera informatii despre posibilii copii ai Regelui Arthur. Unii sustin ca a avut copii sau ca au murit. Altii vorbesc despre disparitia acestora sau posbilitatea ca Arthur sa nu fi avut copii deloc. Printre aceste surse se distinge Historia Britonum, o cronica a istoriei britanicilor. Ea ne mentioneaza in secolul al IX-lea pe Gwydre, Llacheu si Loholt ca si copii ai lui Arthur.
Scrieri mai tarzii, ca Tom Thumb, The Bridal of Triermain si alte adaptari moderne vorbesc de fiicele lui Arthur. Insa aceste detalii nu apar in povestile mai vechi.
Regele Arthur a fost ucis in ultima sa batalie de la Camlann
Teoria si legenda afirma ca regele Arthur a murit in Batalia de la Camlann. Sau a fost ranit mortal, depinde de sursa. Intr-una dintre cele mai populare povesti, sotia sa Guinevere si primul cavaler Lancelot aveau o relatie, asa ca Arthur a asediat castelul luni intregi, dar nu si-a putut infrange vechiul prieten. In cele din urma s-a ajuns la un acord, potrivit caruia Arthur isi primea sotia inapoi si Lancelot era lasat in viata, dar exilat in Franta.
Totusi, Arthur nu isi putea ierta prietenul si l-a urmat in Franta. L-a lasat pe nepotul sau fiul sau, Mordred, sa se ocupe de regat. Dar Mordred isi dorea regatul pentru sine si a luat-o de sotie pe Guinevere. Cand s-a intors acasa, Arthur s-a vazut nevoit sa lupte pentru drepturile sale. In timpul unei mari batalii, la Camlann, Mordred si Arthur s-au ranit reciproc de moarte. Insa se crede ca trei zane-regine au luat corpul lui Arthur si au navigat spre misterioasa insula Avalon pentru a-i vindeca ranile. Unii cred ca Arthur inca locuieste acolo pe taramul zanelor, adormit intr-un deal gol pe dinauntru, asteptand sa se trezeasca si sa apere Anglia cand va fi nevoie.
Scoaterea sabiei legendare Excalibur din piatra
Intr-una din cele mai faimoase parti ale legendei lui Arthur, acesta scoate o sabie din piatra pentru a-si arata descendenta si meritul. Scotand sabia, Arthur isi demonstreaza siesi si celor din jur ca este demn de a conduce Britania.
Aceasta parte a legendei arthuriene a fost adaugata in secolul al XII-lea de un poet. Acesta se numea Robert the Boron. Mai tarziu a fost alterata de alte modificari. Aceasta versiune prezinta un Arthur care fusese dat la o parte de tatal sau, Regele. Fusese crescut ca un fiu de nobil, departe de palatul regal. Ca in orice poveste, Arthur nu isi cunoaste tatal sau descendenta regala. Cand regele moare, intreaga Anglie ramane fara mostenitor si conducator. Duci rivali si lorzi isi disputa tronul. Este chemat vrajitorul Merlin pentru sfat si ajutor.
Merlin dorea sa ii dea o sansa lui Arthur sa creasca si sa devina rege. Asa ca el a facut sa se ridice o mare piatra cu o nicovala in varf. In aceasta a infipt o sabie mareata cu inscriptia ” Cine va scoate aceasta sabie din piatra este regele nascut de drept al intregii Anglii”. Mii de oameni au incercat sa scoata sabia din stanca, dar nimeni nu a reusit. Cu timpul sabia a fost uitata. Anglia cazuse in ruina. Dar baiatul Arthur a crescut sub atenta indrumare a lui Melin. La aniversare celor 15 ani, este dus la piatra. El scoate sabia ca prin minune si devine regele de drept, regele promis al intregii Anglii.
Cititi mai multe despre
Regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde
Merlin, razboinic, vrajitor si poet
Pictii, poporul regelui Arthur
Sabia lui Arthur era numita Excalibur
Unul dintre cele mai faimoase obiecte legendare din lume este cu siguranta Excalibur. Si poate unul dintre cele mai cunoscute simboluri. E numele primei arme care iti vine in minte. Cea mai faimoasa poveste despre sabia Excalibur se numeste “Sabia din Stanca”. Este o legenda despre inceputuri, despre formarea regelui si cresterea sa. Despre cum devine rege si scoate sabia din stanca. Dar Excalibur a fost prima oara mentionata intr-o legenda care nu includea o sabie in stanca. Castigarea sabiei este urmarea sfatului lui Merlin care il duce la un lac magic. Aici, o mana misterioasa, mana zeitei sau a unei zane a apelor apare si ii ofera sabia. Sabia apartine in poveste Doamnei Lacului. Aceasta ii ofera lui Arthur o sabie indestructibila si o teaca ce il va proteja.
Nu multi stiu asta, insa Excalibur era numita Caladfwlch in vechile povesti. Numele se traduce ca “fulger greu”. Sabia putea stinge lumina unei lumanari, era foarte rapida si mortala. Sabia ajunge in lac dupa moartea lui Arthur. Povestea care raspandeste faima lui Arthur in Europa are o sabie numita de Geoffrey of Monmouth, Calibrun. De aici evolueaza in Excalibur.
Cum apare Sfantul Graal in legenda lui Arthur?
Multi cunosc legenda Sfantului Graal ca pocal din Hristos a baut in timpul Cinei de Taina. Altii ca si pocalul in care a fost strans sangele Mantuitorului cand a fost crucificat. Se crede ca este un artefact sacru cu puteri supranaturale. Printre aceste puteri se numara cea de a vindeca si nemurirea. Un astfel de obiect si-a gasit locul in povestea regelui Arthur. Se presupune ca el si Cavalerii Mesei Rotunde pleaca in cautarea acestei relicve sfinte. Insa numai un cavaler era suficient de bun si curat sa il gaseasca. Acesta este Percival sau Galahad si exista alta poveste in acest sens. Celorlalti li s-a negat aceasta putere din cauza impuritatilor lor. Pocalul este introdus datorita influentei crestina asupra legendei. Acesta nu apare in versiunile originale.
Regele si Cavalerii sai se intalneau in jurul Mesei Rotunde din Camelot
Imaginea Mesei Rotunde este o alta simbolica si plina de adanci semnificatii. O astfel de “masa”, o intalnire la care regele era egalul celorlalti pare o utopie pentru acele vremuri. Un sistem egalitar, deasemenea. Arthur nu ar fi devenit maret fara cavalerii sai. In special cei mai importanti, care il ajuta sa conduca regatul. Masa va deveni mai tarziu o metafora pentru un inalt ordin cavaleresc ce va lua nastere la curtea regelui Arthur. Un ordin de cavaleri britanici, poate primul ordin de acest gen. Cavaleri ce urmau un cod strict al onoarei ce ii obliga sa nu ucida, sa fuga de tradare, sa arate mila, sa ii ajute pe cei in nevoie, sa nu lupte pentru certuri marunte sau afaceri de dragoste.
Aceasta parte a legendei arthuriene a fost prima oara introdusa in secolul al XII-lea. Este vorba despre o rescriere a povestii numita Roman de Brut de Wace. De acelasi faimos deja Geoffrey of Monmouth. Arthur inventeaza aceasta forma a mesei pentru a nu exista neintelegeri. Alte povesti sustin ca masa fusese construita de tatal lui Arthur si data acestuia ca dar de nunta.
Regele Arthur era unul dintre cei Noua Merituosi
Legenda celor Noua Merituosi este o veche poveste despre noua personaje legendare. Acestea personifica idealurile cavaleriei in timpul Evului Mediu. Potrivit faptelor inregistrate in legenda lui Arthur, acesta ar trebui sa fie unul dintre aceste noua personaje legendare. El isi cere astfel locul printre oamenii extraordinari ai vremurilor lor: Hector, Alexander cel mare, Iulius Caesar, Joshua, David, Judas Maccabeus, Charlemagne si Godfrey de Bouillon. Ei sunt trei pagani, trei evrei si trei crestini. Impreuna sunt noua, o cifra magica. Cei Noua Merituosi reprezinta impreuna idealul perfect al razboinicului-cavaler. Adevarata intruchipare a codului cavaleresc. Ei sunt adesea numiti “Printi”, desi fiecare are propriul sau titlu.
Regele Arthur avea o relatie speciala cu vrajitorul Merlin
Merlin este unul dintre marii magicieni din literatura. Posibil, imaginea lui este la baza una a unei vechi zeitati britanice. Infatisarea sa cu baston si palarie tuguiata este aceeasi pe care ne-o imaginam din copilarie. Pana si Tolkien a adoptat-o pentru vrajitorul Gandalf. Merlin vrajitorul a fost invatatorul lui Arthur, mentor, sfatuitor si prieten. El a jucat un mare rol in povestea sabiei din stanca, in asezarea lui Arthur pe tron si in conducerea Angliei.
Merlin a fost adaugat legendei de catre Geoffrey of Monmouth. El a combinat povestile unui profet briton din nord, nebun numit Myddin Wyllt (cunoscut si ca Merlinus Caledonensis) cu povestea unui general roman, Ambrosius Aurelianus. In povestile de mai tarziu, Merlin a fost reprezentat si ca semizeu al credintei druidice si este asociat cu magia. Este o figura importanta chiar si astazi in Tara Galilor si in traditiile lor.
A existat cu adevarat regele Arthur? A fost el un rege adevarat?
Carcotasii sunt multi si spun multe. Unii cred ca regele nu a fost cu adevarat “rege”. Motivul ar fi acela ca adresarea sa nu este legata de “rex”, adica rege in latina. Arthur este portretizat ca “dux”, adica conducator, lider sau soldat. Este descris ca un general britanic sau razboinic crestin in timpurile cand Britania era regulat atacata de triburi anglo-saxone. Statutul sau regal este adaugat in povestile de mai tarziu si nu este complet clar cu Regele Arthur a evoluat din razboinicul Arthur.
In ciuda faimei sale, exista si mai putine dovezi ca a exista cu adevarat. Istoricii se cearta si azi. Unii cred ca a fost o figura istorica reala citand din istoria britonilor si analele galeze. Altii cred ca a existat sub forma unui general roman de la finalul secolului al V-lea. Dar nu exista evidente istorice clare. El nu apare deloc intr-unul dintre cele mai importante documente ale vremii – De Excidio et Conquestu Britanniae.
Arme magice, fiinte supranaturale si Doamna Lacului
Cu exceptia lui Excalibur, se crede ca Arthur a detinut si alte importante arme. Ele au devenit legendare. Cei mai multi cunosc doar legenda sabiei Excalibur. Insa in tradtia galeza apare si un pumnal numit Carnwennan. Apare chiar si o sulita legendara numita Rhongomyniad “ucigasul sulitasilor”. Alte doua sabii diferite de Excalibur sunt mentionatein legenda: Clarent, o sabie a pacii utilizata de Arthur pentru ceremonii si Seure, o sabie ce ii apartinuse lui Arthur, dar este folosita de Lancelot.
Doamna Lacului este una dintre fiintele supanaturale, mitologice, care joaca un rol important in povestea regelui Arthur. Este o creatura magica ce ii ofera sabia si il escorteaza mai tarziu la locul de veci, Avalon. Dar Doamna Lacului nu este portretizata intotdeauna ca o fiinta buna. In unele povesti ea este de vina ca l-a trimis pe Lancelot la rege si il prinde pe Merlin intr-o pestera pentru ca ii era frica de puterea lui. Este cunoscuta sub diferite nume: Nimue, Viviane, Viviana, Vivienne, Elaine, Ninianne, Nivian, Nyneve, Nimueh si altele.
Unde putem gasi Camelotul?
Castelul Cadbury este de mult timp un pretendent pentru Camelot. Nu exista insa informatii concrete despre locul real al regatului si castelului Camelot. Nu stim nici macar daca este un loc real. Dar ne place sa credem. Asadar, daca sunteti in Anglia, nu ezitati sa vizitati o posibila locatie. Castelul sta solitar pe un deal. Este primul loc propus pentru Camelot in secolul al XVI-lea de John Leland, dar multi savanti nu sunt de acord cu aceasta locatie.
Insa multe alte locatii din tara pretind ca fac parte din Camelot sau isi trag radacinile de aici. Aceasta descendenta legendara este pentru unii motiv de mandrie, pentru altii motic de profit datorita numarului mare al turistilor. Iata si alte locatii: Caerleon in Wales (un loc cu numeroase traditii legate de ciclul arthurian), Camelford in Cornwall, Anglia (doar pentru ca seamana ca nume), Killbury in Cornwall, Anglia (crezut a fi curtea de la Kelliwic), Slack in West Yorkshire, Anglia (nume roman Camulodunum), si Winchester in Hampshire, Anglia (castelul chiar are o Masa Rotunda). Multe alte sate, orasele si cetati pretind aceleasi drepturi.
In Cornwall, la Tintagel se crede ca este locul nasterii lui Arthur. Aici se naste maretul lider din tatal Uther Pendragon si sotia sa, Igraine. Pestera lui Merlin este tot la Tintagel, acolo unde a fost crescut Arthur. Lacul Doamnei Lacului se crede ca este la Bodmin Moor, Sfantul Graal este ascuns la Glastonbury Tor, iar batalia finala s-a intamplat la Slaughterbridge.
Se crede ca magicianul Merlin s-a nascut la Carmarthen unde exista si un stejar antic.
Lancelot, cel mai bun si loial Cavaler al Mesei Rotunde
Lancelot, adica Sir Lancelot du Lac, botezat ca Galahad, este cel mai curajos si loial cavaler al Mesei Rotunde, ordinul de cavaleri al Camelotului. Povestea spune ca legendarul campion isi va trada regele si va avea o aventura cu Guinevere. Un spadasin de temut, Lancelot avea si o latura intunecata. Adulterul comis va duce la razboi civil
Unde este inmormantat regele Arthur?
Multi cred ca locul de veci al regelui este Glastonbury Abbey, un mic orasel din Somerset, Anglia, la 20 mile de Bristol. Aceasta credinta isi gaseste originea in scrierile istoricului medieval Gerald of Wales. El pretinde ca Regele Henri al II-lea a trimit un mesag abatiei in 1889 privind locatia mormantului regelui Arthur. A fost informat ca Arthur era inmormantat acolo sub numele unui bard galez necunoscut.
Dupa asta, in 1890, calugarii abatiei au dezgropat un bustean gol cu doua corpuri si o cruce ciudata. Crucea avea o inscriptie in latina, identificand corpurile ca fiind Regele Arthur si Regina Guinevere. Dar unii nu cred ce zic calugarii.
Chiar daca nu a fost un personaj real, puterea lui Arthur a crescut cu timpul. Cu trecerea secolelor, de la Henri al VIII-lea la Regina Victoria, scriitori, pictori, fotografi, regizori, artisti, cu totii au incercat sa se apropie de figura lui si sa-si castige un loc in posteritate.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5
Pingback: Cum era viata cavalerilor in Evul Mediu? | Mythologica.ro