Tineriada, mitul poporului roman

Astazi, in lumina ultimelor evenimente petrecute in Piata Victoriei si in orasele din restul tarii, vom incerca sa explicam mitologia revolutiei poporului roman. Un subiect particular, un subiect ciudat, dezbatut mai mult sau mai putin.

Ce inseamna Tineriada, mitologia poporului roman?

Tineriada, mitul poporului romanManifestatiile in Romania au o istorie veche. Ne putem aduce aminte de iesirea studentilor in strada din timpul comunistilor, de marile proteste ale sindicatelor sau de venirea minerilor din Valea Jiului care a zguduit capitala in anii ’90.

Istoria revolutiilor o stim deasemenea. Ne aducem aminte si de Colectiv.

Ei bine, istorie avem. Oare trebuie repetata? Eu zic da, cel putin partile ei bune. Numaratoarea a inceput. 10 zile pana cand putem intoarce din drum aceasta ordonanta. O ordonanta care a fost ultima picatura. De data aceasta, incercati sa fiti informati, deschideti-va mintile, judecati, nu va lasati intoxicati de media. Nu va lasati atrasi de alte promisiuni, de alte partide.

Am dat jos guvernul Ponta, insa s-a schimbat ceva cu adevarat in clasa politica? Indiferent de culoare politica, pata va ramane.

E un mit si este un mit frumos. Iesitul in strada este un mit. Nu am invatat sa protestam, nu stim sa ne strigam drepturile. O facem cu jumatate de gura, poate din curiozitate, in frig la 12 noaptea. Strigam fara un sens, fara o idee, fara lideri mai mult sau mai putin informali. Unde sunt studentii? Unde sunt sindicatele? Unde ne este spiritul civic?

Mitul lui Sisif, o tara care impinge mereu un bolovan la deal

De cativa ani buni, ne luptam, prin proteste, online sau in alte feluri, cu o clasa politica total inconstienta. Inconstienta de prezenta noastra, de gandurile si aspiratiile noastre. Sintagma “tineri frumosi si liber” a inceput deja sa fie o expresie jignitoare. De ce seamana aceste proteste cu mitul lui Sisif?

Sisif a fost un pacatos condamnat in Tartar (iadul mitologiei grecesti) sa petreaca o eternitate impingand un imens bolovan la deal si apoi vazandu-l cum se rostogoleste inapoi. Un om atat de nenorocit nu putea fi decat rege al Corintului in acea vreme. Insa a fost pedepsit de insusi regele iadului.

Sisif l-a inselat pe Hades, regele infernului si pe sotia sa Persefona doar pentru a petrece mai mult timp pe pamant. Insa pentru o crima importriva zeilor esti pedepsit grav. Eu cred ca pentru o crima impotriva propriului popor pedeapsa ar trebui sa fie asemanatoare.

Ei bine, Sisif a fost pedepsit sa impinga la deal un bolovan urias. La nesfarsit. O pedeapsa de-a dreptul nebuneasca. Insa tot asa se petrec lucrurile in Romania. Mergi la vot, nu mergi, protestezi, nu protestezi, acelasi guvern cade in picioare. Mai conteaza culoarea politica in tara asta? Credeti ca daca se schimba acest guvern cu altul lucrurile se vor schimba?

Categoric NU. Lucrurile le putem schimba noi. Invatand sa traim, educandu-ne copiii, cerand libertatile in strada. Protestele au doborat Zidul Berlinului, tot protestele au inceput revolutia din ’89. Revolutii si proteste de pretutindeni au adus caderea comunismului in Europa si nu numai.

Ganditi-va la Martin Luther King, la drepturile femeilor, la Mandela si Gandhi. S-a marsaluit pentru libertate si joburi, pentru inlaturarea opresiunii, pentru dreptul la vot, pentru egalitatea de drepturi. Noi cerem astazi unor oameni sa plece. Dar, inevitabil, pe cine punem in locul lor?

Mitul Patului lui Procust

Aici intervine apatia poporului roman. Inca nu ne-am trezit. Nu are cine sa inteleaga mesajul chiar daca il strigam prin portavoce.

Procust era o gazda buna, isi potrivea mereu patul dupa marimea oaspetilor. Insa asta se intampla prin alungire fortata sau prin taierea picioarelor drumetilor osteniti si de buna credinta. Pana nu a venit Tezeu eroul sa-l puna pe propria masa, sacrul masacru nu a incetat.

Romania se afla din anii ’90 pe un astfel de “pat“, Suntem undeva intre a intelege ce ne trebuie si a aduce pe cei necesari sa faca aceasta schimbare in numele nostru. Politica de astazi trebuie ciopartita sau alungita pentru a corespunde. Alta solutie nu vad.

Zeus pacalit la Mecone

Ei bine, acest mit ar trebui sa ne invete ca politcienii pot fi invinsi cu propriile arme. Aroganta, mandria, incapatanarea, prostia, setea de putere, coruptia. Toate pot fi invise. Insa trebuie sa gandim ca un popor in schimbare. Trebuie sa construim acel spirit civic care a disparut. Ai fost la vot? Ai fost la protest? Incearca sa fii un cetatean model, fii moral in alegeri si decent in comportament. Asa vom realiza ce ne propunem.

Pacaleala sau inselatoria zeului la Mekone este un eveniment celebru in mitologia greaca. Aici Prometeu l-a inselat pe Zeus pentru beneficiul umanitatii. Aceasta a pogorat mania zeului.

Povestea apare in lucrarea Teogonia de Hesiod. Zeii si oamenii muritori urmau sa se intalneasca la Mecone. Precum oile si lupii, tara si politicienii. Cei multi si oropsiti, cei putini si cu putere. Prometeu a ucis un bivol si l-a impartit in 2 gramezi, Cea mai buna gramada, plina de carne si grasime a acoperit-o cu stomacul grotesc al bivolului, iar cealalta cu oase si resturi a imbracat-o frumos in grasime pentru a o face atragatoare. Prometeu l-a invitat apoi pe Zeus sa aleaga.

Zeus (ca orice clasa politica) a ales gramada cea mai apetisanta. De aici mania lui asupra oamenilor si a lui Prometeu.

Zeus a ascuns focul pentru omenire ca “rasplata” lasandu-i in frig noaptea. Insa Prometeu l-a furat si a ajuns sa fie legat de o stanca cu un imens vultur ce ii manca ficatul la nesfarsit.

Unde e Prometeul poporului roman?

Poate doarme, precum eroul adormit? Poate intregul popor roman doarme. Trebuie sa sacrificam zeilor sau sa ii sacrificam pe zei?

Deveniti voi mitul poporului roman. Vorbim cu mandrie si inspiratie despre revolutia parintilor nostri din ’89. A noastra unde este? Rolul nostru unde si cand va avea loc?

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 700 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Tineriada, mitul poporului roman”

  1. Pingback: Cum sa fii in siguranta la proteste | Mythologica.ro

  2. Pingback: Mituri despre Revolutia din 1989 | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.