Iovan Iorgovan si Greuceanu, eroii mitologiei romanesti

Toata lumea a auzit de Hercules, legendarul erou al mitologiei din Grecia antica. Dar cine stie ca avem propriul nostru Hercules? Ei bine, el se cheama Iovan Iorgovan, sau, asa cum multi isi aduc aminte din povestile copilariei, Greuceanu. Iovan Iorgovan si Greuceanu, eroii mitologiei romanesti.

Iovan Iorgovan, un fel de Hercule al dacilor liberi

Eroul mitologic, semizeul, exemplu de bunatate si comportament este la fel de prezent in basmele noastre ca si in mitologiile Greciei si Romei antice. Cateodata suntem fascinati de povestile, miturile si religia altora. Dar ce-ar fi daca ne-am uita in propria noastra curte?  Pe scurt, am fi fascinati si ne-am indragosti de folclorul acestui popor.

Legenda lui Iovan Iorgovan incepe pe valea Cernei. Aici el se lupta cu hidra, isi incearca celebrul palos pe o stanca ce cade si formeaza un pod, si, in cele din urma, iese victorios. Cheile Corcoaiei se numesc chiar Cheile lui Hercule, unde Iovan invinge hidra ce sapa un tunel in munte. Asa isi explicau oamenii muntelui existenta pesterilor. Hidra incearca sa scape tocmai pentru a se scalda in izvoarele termale ce erau sursa ei de putere. Insa Iovan ajunge inaintea ei. Astfel, lupta dintre Iovan si hidra va forma relieful, va da forma muntilor si cheilor.

Iovan Iorgovan ne apare si ca haiduc intre secolele XVII-XVIII. Zona Orsova-Baia de Arama-Baile Herculane-Tismana e plina de legendele lui Iorgovan. Baladele populare despre Iovan Iorgovan in aceasta zona sunt fascinante. Ele contin elemente de folclor autentic precum motivul mreanei si fuiroului de aur, sarpele si multe altele.

Greuceanu, eroul absolut al mitologie romanesti

Dintr-o alta perspectiva, Iovan Iorgovan devine Greuceanu, caci el este eroul absolut al mitologiei romanesti. El e singurul erou ce merge in cautarea Soarelui si Lunii furate de zmei. Greuceanu este simbolul eroului. Greuceanu, in esenta, este un Fat-Frumos.

Ca erou el este reprezentarea Soarelui. Acest cult se practica inca de la daci. Ganditi-va la Ra din Egipt sau Apollo. Zeii Sorelui sunt prezenti oriunde in lume.

Acest Fat-Frumos e calauza a soimanelor, un fel de zane sau iele comparate cu muzele mitologiei Greciei antice. Dar de ce sa comparam folclorul romanesc cu legendele Olimpului?

Cateva elemente apar mereu in povestea unui astfel de erou: calul neaparat nazdravan, palosul mostenit de la strabuni si soimul. Eroii se nasc in mod miraculos de obicei si trec printr-o seama de peripetii. Ei ucid Gheonoaie si Scorpii, se indragostesc de zane nespus de frumoase si trec prin Valea Plangerii.

Totul duce la initierea eroului, acest drum, aceasta calatorie formandu-l ca erou, ca om si ca posibil conducator.

De la Fat-Frumos la Harap-Alb

Harap-Alb este peste toti si toate eroul popular. Un mezin, un om din popular ce reuseste prin istetime si curaj. Asa o cucereste Harap-Alb pe fata lui Verde Imparat si ii invinge pe fratii sai in vrednicie.

Fat Frumos din Tinerete fara batraneste si viata fara de moarte si Fat-Frumos, fiul iepei sunt tot atatia reprezentanti ai eroilor folclorului si baladelor romanesti. De aici si pana la balade precum Toma Alimos e doar un pas. Poporul roman a gasit puterea, dincolo de greutati si ocupatii, sa-si puna sufletul artistic in anumite creatii orale.

Iar motivul eroului este unul dintre cele mai importante. Pana si in comunitatea tiganeasca a fost prezent prin basmul Rosu Imparat si Strigoaica. Basmul seamana cu cel legat de tinerete si moarte. Asadar, motivul cautarii nemuririi.

Avem eroi ajutati de animale simbolice, de alti eroi, de zane si multe alte creaturi fantastice. Eroi ce se lupta cu zmei precum Greuceanu, cu Scorpii precum Fat-Frumos. Eroi ce se indragostesc de fete de imparat sau de Zana Zorilor. Eroul folclorul romanesc este un reprezentant al binelui, al generozitatii si a celor mai bune calitati umane.

Fat-Frumos cu parul de aur, cu mot in frunte, Fat-Frumos din lacrima, Aleodor imparat sunt tot atatea exemple frumoase ale geniului colectiv romanesc. Unele traditii orale mai sunt continuate si astazi in zone precum Bucovina, Maramures sau Ardeal.

Iovan Iorgovan si Greuceanu, eroii mitologiei romanesti.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,951 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Iovan Iorgovan si Greuceanu, eroii mitologiei romanesti”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.