Hinduismul este o religie veche. Probabil cea mai veche existenta astazi. Hinduismul este un mod de a trai viata, dar si o religie in acelasi timp. Aceasta religie contine foarte multi zei si zeite cu forme umane si animale.
Hinduismul este asociat cu o multime de zei si nu obliga pe nimeni sa se inchine unuia singur. Zeii si zeitele din hinduism sunt sute de mii ca numar, poate chiar milioane, fiecare reprezentand multiplele aspecte ale fiintei supreme absolute numite “Brahman“.
Astfel ca a spune ca multitudinea de zei din hinduism inseamna politeism este eronat. Rig Veda spune “Ekam sath, Vipraah bahudhaa vadanti” (Adevarul este unul). Totusi, nu putem pune semnul egalitatii intre cuvantul “Brahman” si “zeu”. Nu exista nici conceptul de “batran din ceruri”, nici ideea unei fiinte razbunatoare si tematoare.
Doctrina Competentei Spirituale numita “Adhikaara” si cea a Zeitatii Alese, numita “Ishhta Devata” din hinduism recomanda ca practicile spirituale prescrise unei persoane sa corespunda competentei spirituale si ca acea persoana sa aiba libertatea de a alege (sau inventa) forma de Brahman care sa-i satisfaca dorintele spirituale.
Asa s-a nascut multitudinea de zei si zeite din hinduism. Zeitatile sunt reprezentate de o complexitate de imagini si idoli simbolizand puterile lor divine. Multi dintre acesti idoli sunt gazduiti in temple de mare grandoare. Hindusii adora si spiritele, copacii, animalele si chiar plantele.
Zeitatile primare sunt reprezentate de Trinitate: Brahma, Vishnu si Shiva – creatorul, consevatorul si distrugatorul. Alte zeitati populare sunt Ganesha, Krishna, Hanuman si alte zeite.
Zeitatile vedice simbolizeaza fortele naturii ca si fiinte umane. Zeii, zeitele si demonii din vede reprezinta diferite puteri cosmice si virtuti omenesti.
De ce se inchina hindusii la idoli?
De ce o fac crestinii? Adorarea idolilor si ritualurile sunt inima hinduismului. Acestea au mare insemnatate religioasa si psihologica. Toate zeitatile hinduse sunt simboluri ale abstractului absolut si arata un aspect particular al lui Brahman. Trinitatea hindusa fiind inclusa.
In nicio alta religie din lume nu exista libertatea de a alege. Hinduismul iti ofera libertatea de a alege fiinta sau imaginea pe care sa o venerezi prin rugaciuni. Fiecare zeitate in hinduism controleaza o energie particulara. Aceste energii, prezente in om ca forte salbatice trebuie controlate si canalizate productiv pentru a induce constiinta divina in om.
Pentru aceasta, omul trebuie sa castige bunavointa zeilor diferiti ce invart si stapanesc aceste forte naturale. In calea spirituala a unei persoane spre progres trebuie sa-ti dezvolti variate atribute pentru a atinge perfectiunea spirituala. Iar aceste aspecte sunt dominate de zei.
Simbolismul zeilor si zeitelor in mitologia hindusa
Fiecare zeu sau zeita hindusa este caracterizat de anumite vesminte, arme sau vehicule de transport. Toate acestea sunt ele insele simboluri ale puterilor zeitatii. Brahma tine Vedele in mainile sale, ceea ce semnifica ca este supremul comandant asupra cunoasterii religioase si creative. Vishnu tine cele cinci elemente si eternitate ca un disc ce simbolizeaza mintea, un arc ce simbolizeaza puterea si un lotus ce simbolizeaza cosmosul. Tridentul lui Shiva reprezinta cele trei gunas. Flautul lui Krishna simbolizeaza muzica divina.
Multe zeitati pot fi recunoscute dupa simbolurile asociate. Shiva este adesea simbolizat de “linga” si “tripundra” – trei linii orizontale pe frunte. In acelasi fel, Krishna poate fi identificat cu penele de paun pe care le poarta pe cap.
Fiecare zeitate calatoreste intr-un anumit soi de vehicul. Acestea sunt fie pasari fie animale ce reprezinta fortele pe care le domina. Zeita Saraswati calatoreste trasa de pauni simbolizand calea artelor. Vishna sta pe sarpele primordial, dorinta constientului in omenire. Shiva calareste taurul Nandi ce reprezinta forta bruta si oarba, dar si energia sexuala captiva in om. Consoarta sa, Parvati, Durga sau Kali calareste un leu ce simbolizeaza mania si mandria – vicii. Purtatorul lui Ganesha – soarecele – simbolizeaza timiditatea si nervozitatea ce pot fi infrante cu ajutorul binecuvantarilor sale.
Il poti venera pe Shiva sau Vishnu, sau Rama si Krishna sau alte zei si zeite, poti chiar crede in “Spiritul Suprem” sau “Sufletul Indestructibil” din fiecare individ si tot te poti numi un bun hindus.
In hinduism, fiinta suprema nu sta in rai impartind recompense si pedepse. El este prezent in toate creaturile.
Creatorul Brahma are ca si consoarta pe Saraswati, zeita vorbirii si invatarii. Protectoarea lui Vishnu este consoarta sa Lakshhmi, zeita a bogatiei si prosperitatii. Distrugatorul Shiva o are ca si consoarta pe Shakti, zeita puterii.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5
1
5
0.5
1.5
2