Legenda eroului adormit

 

Legenda eroului adormitHolger Danske, numit si Holger sau Ogier Danezul a fost un razboinic de temut. Intreaga sa viata, de la nastere pana la moarte, este invaluita in mister. Potrivit legendelor antice, Holger nu murea niciodata.

Legenda eroului Holger Danske: razboiniciul viking ce nu moare niciodata

Istoria lui Holger Danske e foarte greu de urmarit pentru ca nu se stie mai nimic despre el. Informatiile pe care le avem se bazeaza pe legende si mituri.

Prima mentiune despre eroul adormit Holger Danske vine din Cantecul lui Roland, un poem epic despre Batalia de la Rocevaux din 778. Ea s-a petrecut in timpul domniei lui Charlemagne. Este cea mai veche poveste ce a supravietuit din literatura franceza si exista in numeroase versiuni ce stau dovada pentru popularitatea ei intre secolele XII si XIV.

Exista chiar si o profetie legata de nasterea lui Holger Danske. Era aparent destinat sa devina unul dintre cei mai viteji razboinici si niciodata nu ar fi fost invins.

Potrivit miturilor franceze si scandinave, Holger Danske era fiul lui Geoffrey, primul rege crestin din Danemarca in secolul VIII. A fost antrenat sa devina un mare razboinic inca de la o varsta frageda. Era foarte inalt, in descrieri apare masurand 2 metri. Legendele spun ca poseda o sabie vrajita ce ii fusese data de insasi Morgana. Sabia sa magica era o arma ce il ajuta sa fie invincibil. Cand musulmanii au invadat teritoriul danez, Holger si-a unit fortele cu Charles Martel (668-741), Ducele si Printul francilor.

Impreuna cu Charles Martel a luptat impotriva musulmanilor la Poitiers in 732. Intr-un anumit moment al vietii sale a fost capturat si a devenit ostaticul lui Charlemagne. Holger a devenit in cele din urma vasalul lui Charlemagne si a castigat o reputatie de temut. Insa putea fi si milos. Se spune ca l-a iertat pe fiul lui Charlemagne care i-a ucis fiul, Baldwin.

Legenda lui Holger Danske a devenit populara datorita lui Hans Christian Andersen. El a spus ca Holger nu murea. El era un erou adormit ce salasluia intr-o temnita intunecata unde nimeni nu punea piciorul. Aceasta era in castelul Kronborg din Elsinore, locul unde se desfasoara actiunea din piesa Hamlet de Shakespeare. Imbracat in armura de sus pana jos, din fier si otel, Holger sta la o masa, odihnindu-si capul pe mana. Barba sa a crescut in masa in timp ce visurile sale sunt la Danemarca.

Mai tarziu, crestinii credeau ca in Ajunul Craciunului, un inger trimis de la dumnezeu vine si il asigura ca ce a visat este adevarat si ca poate sa se intoarca linistit la somn, pentru ca Danemarca nu e in pericol. Daca necazul va aparea vreodata, batranul si nemuritorul Holger se va trezi, rupand masa in bucati. Si atunci va lovi in stanga si-n dreapta si va secera dusmanii.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 707 times, 1 visits today)

1 thought on “Legenda eroului adormit”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.