Originea samurailor
Cea mai celebra clasa razboinica, samuraii, au aparut in Japonia dupa reformele Taika din anul 646. Refornmele includeau redistribuirea pamantului si introducerea unor noi taxe. Toate acestea trebuiau sa sustina stilul imperiului chinez. Ca rezultat, multi fermieri au fost nevoiti sa-si vanda pamantul.
Intre timp, cativa lorzi au reusit sa stranga avere si putere, creand un sistem feudal asemanator cu cel din Europa medievala. Ca si in Europa, lorzii aveau nevoie de razboinici pentru a-si apara bogatiile. Asa s-au nascut samuraii (numiti si “bushi“).
Era feudala timpurie
Unii dintre samurai erau rude ale proprietarilor de pamanturi, iar altii erau doar angajati. Codul samurailor punea accent pe loialitatea fata de stapan, chiar peste loialitatea familiala. Istoria arata ca cei mai loiali samurai erau de obicei membri ai familiei sau depindeau financiar de lorzii lor.
In anii 900, imparatul Heian Era (794-1185) pierde controlul Japoniei rurale.
Tara cade in haos. Incep revoltele. Imparatul deabia mai detine puterea in capitala. In tara, clasa razboinicilor pune mana pe putere. Pana in 1100, samuraii conduc efectiv Japonia, atat militar, cat si politic.
Samuraii impun legea
Slaba succesiune imperiala a primis o puternica lovitura in 1156. Atunci imparatul Toba moare fara un succesor clar. Fiii sai lupta pentru control intr-un razboi civil numit si Rebeliunea Hogen. In final, ambii isi vor pierde titlurile, iar puterea imperiala se pierde.
In timpul razboiului civil, clanurile Minamoto si Tairo devin cele mai puternice. Cele doua clanuri s-au luptat in Rebeliunea Heiji din 1160. Dupa victoria clanului Taira, ei au instaurat primul guvern condus de samurai. Invinsii Minamoto au fost alungati din capitala Kyoto.
Perioada Kamakura
Cele doua clanuri lupta inca o data in Razboiul Genpei (1180-1185), care se termina cu victoria clanului Minamoto de data aceasta. Liderul lor stabileste shogunatul Kamakura cu un imparat ce va detine puterea. Insa acesta nu a cucerit niciodata nordul indepartat sau partile vestice ale tarii. Shogunului i se impotriveau si alte clanuri rivale.
In 1268, apare o amenintare externa. Kublai Khan, liderul mongol al Chinei, cere tribut Japoniei. Kyoto refuza. Mongolii vor invada tara in 1274 cu 600 de corabii, dar un taifun va distruge armada. O a doua flota invadeaza in 1281 dar are aceeasi soarta.
Perioada Muromachi (Ashikaga)
In ciuda apararii naturale, atacurile mongole costa scump Kamakura. Nemaiputand sa le ofere pamant si bogatii liderilor samurai care se raliasera sa apere Japonia, shogunatul se clatina. Apare o noua provocare din partea imparatului Go-Daigo in 1318.
Restaurarea Kemmu a puterii imperiale dureaza doar 3 ani. In 1336, shogunatul Ashikaga reda gloria samurailor, impunand iar legea lor. Intre timp insa lorzii din regiuni numiti “daimyo” adunasera puterea.
Pana in 1460, acesti daimyo ignorau ordinele din partea shogunului sustinand diferiti succesori la tronul imperial. Astfel, in 1467 incepe un nou razboi Onin de zece ani. Mii de oameni mor, iar Kyoto e ars din temelii. Razboiul Onin duce direct la Perioada Regatelor Combatante sau Sengoku. Intre 1467 si 1573, daimyo isi conduc clanurile in lupte pentru dominatie. Aproape toate provinciile se implica.
Restaurarea ordinii
Perioada statelor combatante se incheie in 1568 cu victoria despotului Oda Nobunaga. El invinge alte trei clanuri puternice si marsaluieste spre Kyoto. In urmatorii 14 ani Nobunaga infrange alti rivali. Marele sau castel Azuchi devine simbolul reunificarii Japoniei.
Dar Nobunaga este asasinat de unul dintre generalii sai. Hideyoshi, un alt general, incheie unificare Japoniei sub un singur conducator ca si kampaku (regent). Hideyoshi invadeaza Koreea in 1592 and 1597.
Shogunatul Tokugawa (Perioada Edo)
Hideyoshi exileaza clanul Tokugawa in estul Japoniei. Ei vor cuceri estul din castelul lor fortareata Edo (astazi Tokyo).
Hidetada devine shogunul Japoniei unificate in 1605 instaurand 250 de ani de pace si stabilitate. Puternicii shoguni Tokugawa domesticesc samuraii, fortandu-i fie sa serveaza in orase fie sa renunte la sabii si sa se ocupe de agricultura. Asta va transforma razboinicii intr-o clasa ereditara de birocrati.
Restaurarea Meiji si sfarsitul samurailor
In 1868, Restaurarea Meiji da semnalul sfarsitului erei samurailor. Sistemul Meiji al monarhiei constitutionale includea reforme democratice. Cu suportul publicului, imparatul Meiji a redus puterea samurailor. A redus si puterea daimyo, iar numele capitalei a fost schimbat din Edo in Tokyo.
In 1873 s-a constituit armata regulata, unii dintre ofiteri fiind numiti din randul samurailor. Cei mai multi au devenit ofiteri de politie. In 1877, fosti samurati maniati s-au revoltat impotriva imparatului Meiji in ceea ce s-a numit Rebeliunea Satsuma. Au pierdut batalia la Shiroyama, iar era samurailor s-a incheiat.
Cultura si mitul samurailor
Cultura samurailor a fost mereu parte a conceptului de bushido. Elementele principale ale bushido sunt onoarea si libertatea fata de frica de moarte. Un samurai era legal indreptatit sa distruga orice om de rand care nu-l onora corespunzator. Un razboinic crescut in spiritul bushido ar fi luptat feroce pentru stapanul sau. El ar fi murit onorabil si nu s-ar fi predat niciodata. Deasemenea, el nu ar fi recunoscut infrangerea.
Din acest dispret fata de moarte s-a nascut traditia seppuku. Samuraii infranti si oficialitatile guvernamentale cazute in dizgratie trebuiau sa se sinucida ritualic.
Samuraii timpurii erau arcasi, luptand pe jos dar si calare cu arcuri lungi numite yumi. Foloseau sabiile doar pentru a-si termina dusmanii raniti.
Dupa invazia mongola din 1272 si 1281, samurai au inceput sa poarte sabii si sulite numite naginata.
Razboinicii samurai purtau doua sabii, impreuna erau numite daisho – “scurta si lunga”. Katana, lama curbata de 24 de inchi era potrivita pentru taiere, iar wakizashi, 12-24 inchi, era pentru injunghiere. Dupa secolul al XVI-lea, cei care nu erau samurai le-a fost interzis sa poarte daisho.
Samurai purtau armura intreaga in lupta, adeseori insotita de un coif cu coarne.
Japonezii din era moderna onoreaza memoria samurailor. Codul bushido inca anima cultura lor. Astazi, codul bushido e folosit in consiliile corporatiilor mai degraba decat pe campul de lupta.
Chiar si acum, oricine cunoaste Legenda celor 47 Ronini. Aceasta este o legenda nationala japoneza. In 1701, daimyo Asano Naganori si-a scos cutitul in palatul shogunului. El a incercat sa-l omoare pe Kira, un oficial guvernamental. A fost arestat si fortat sa-si faca seppuku. Doi ani mai tarziu, 47 dintre samuraii lui l-au vanat si ucis pe Kira. Nu stiau motivele, dar si-au indeplinit datoria.
De vreme ce samuraii urmau bushido, shogunul le-a permis sepukku in locul executiei. Oamenii inca depun ofrande la mormintele roninilor, iar legenda a devenit mai mult.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
3.5
5
Pingback: Top 6 armate legendare de mercenari in istorie | Mythologica.ro