In timpul Epocii de Bronz, un numar de civilizatii antice complexe au disparut de-a lungul partii estice a bazinului mediteraneean. Intre 1276 si 1000 i.en.n multe dintre aceste civilizatii au fost atacate de jefuitori misteriosi de peste mare.
Invadatorii se numeau generic Popoarele marii sau Oamenii marii. Imperiul egiptean deabia i-a alungat, dar si-a pierdut teritoriile din Siria si Canaan. Invadatorii au distrus guvernele din Cipru si Creata, i-au invins pe hititi si au pus capat civilizatiei grecesti din Micene. Au ingenuncheat Babilonul, Asiria si Elamul.
Aceasta serie de evenimente s-a numit Colapsul tarziu al Epocii Bronzului. Aceasta catastrofa a intrerupt comertul, a distrus civilizatii si a redus puterea din Levant si sud-estul Europei ca centre culturale ale vremii. Deasemenea, a adus ceea ce este cunoscut ca Evul Mediu Grec Intunecat. Cine erau misterioasele popoare ale marii? Ce le-a determinat sa plece in aceasta expeditie de jaf si razboi?
Origine si teorii despre popoarele marii
In prezent exista cel putin 8 sau 9 teorii in competitie pentru originea popoarelor marii. Orice combinatie a lor ar putea fi adevarata. In plus, popoarele marii nu erau din aceeasi zona.
Ei puteau fi o confederatie de razboinici si pirati de pe pamanturi diferite care au prosperat atacand civilizatiile avansate de pe coastele Mediteranei.
Printre candidatii la titlul de Oamenii marii sunt filistinii, minoicii, grecii, troienii, anatolienii, sardinienii si/sau sicilienii. Oricine ar fi fost, popoarele marii au distrus si jefuit feroce orice au prins in cale.
Evidente arheologice
Nu stim prea multe despre popoarele marii. Atunci de unde stim ca au existat cu adevarat? Au lasat ruine in urma lor, iar multe au servit ca dovezi arheologice in prezent.
In jumatate de secol, fiecare oras semnificativ din estul Mediteranei a fost distrus, iar multe n-au mai fost ocupate niciodata.
In Anatolia, partea asiatica a Turciei, fiecare asezare din Epoca de Bronz a fost distrusa, arsa si calcata in picioare. Civilizatia hitita care inflorise aici a fost distrusa complet. Populatia si cultura zonei nu si-au mai revenit timp de 1.000 de ani.
Pe insula Cipru, trei mari orase au fost pradate si arse cel putin de doua ori. Atacurile au fost inregistrate si de scribi pe tablete in cuneiforme.
In Grecia, catastrofa a fost atat de completa incat intregul Peloponez a fost depopulat. 90% din orase si sate au incetat sa existe. Nici orasele fortificate n-au rezistat. La Knossos, Theba, Iolkos si multe altele se vad urmele distrugerilor. Cultura greaca a cazut in propriul ei Ev Mediu Intunecat. I-au trebuit 400 de ani sa-si revina.
Printre celebrele popoare amintim temutii mercenari sherden care au luptat impotriva hititilor si peleseti care au luptat impotriva egiptenilor
Cum si de ce au distrus popoarele marii civilizatii intregi?
Unii savanti pretind ca a existat complexul culturii mai putin avansate. Altii cred intr-un efect de domino al populatiilor in miscare, al migratiilor. Se crede ca raidurile au venit ca urmare a presiunii din est a vandalilor si vizigotilor pe teritoriile Romei. Este posibil ca valuri de popoare din Asia centrala sa fii migrat spre valea Dunarii din Europa centrala. Aceste valuri au dus la invaziile popoarelor marii. Insa aiici distrugerile nu sunt notabile.
Oricine ar fi fost si oricare ar fi fost motivele lor, au lasat ruine si sange in urma lor. Civilizatii intregi au pierit pentru a nu se mai ridica niciodata. O perioada fara precedent in istoria Mediteranei si a lumii.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.