Top 10 filme mitologice

Mitologia este probabil printre primele surse din care s-au inspirat nenumarati realizatori de opere de arta, de la tragedii la comedii, de la statui si picturi la literatura, din timpuri antice si pana astazi. Dar filmele au ajuns astazi sa domine aceasta lume, iar cele inspirate de mitologie sunt printre cele mai interesante si captivante.

Ce sunt filmele mitologice?

Filmele mitologice cuceresc de-a dreptul o mare parte din public, pe de o parte pentru ca ne deschid portile catre lumile fantastice ale mitologiilor popoarelor antice, iar pe de alta parte pentru farmecul deosebit al intrigilor lor, nelipsitele efecte speciale, creaturile fantastice. Nu in ultimul rand, aceste filme sunt atragatoare pentru usurinta istorisirii faptelor eroice din vechime despre care am putea afla doar dupa lectura unor voluminoase opere literare.

Totusi, categoria nesatisfacutilor cuprinde si ea un numar semnificativ de persoane din doua motive principale – primul motiv este din pricina formatului „rezumat”, care comprima anumite evenimente/fapte/actiuni intr-o formula compatibila cu filmul (spre deosebire de cartile ce le-au servit ca sursa de inspiratie). Al doilea motiv este din cauza acelei absurde moralitati occidentale care impiedica multi realizatori sa accepte drept „prezentabile” anumite scene in care ar trebui sa se raporteze in maniera libera la argumente socotite inca tabu.

Acest ultim cusur este indeosebi asociat scenelor violente, dar si celor in care ar trebui sa se gaseasca o solutie de includere in scenariu a unor momente incestuoase sau a scenelor de dragoste dintre muritoare de rand si zei care se transforma in animale de pilda. Dar pentru asta exista recenziile, nu? Pana una alta, filmele inspirate din mitologie si legende continua sa inspire generatii intregi si sa atraga un public extraordinar!

Ca marturie va prezentam in cele ce urmeaza un Top 10 al filmelor mitologice inspirate din mitologie si lgende, realizate relativ recent, mai exact dupa anul 2000, si care s-au bucurat de o popularitate considerabila in randurile publicului larg.

10. Valhalla Rising (2009)

Fara sa fie considerat de critici drept un film pe gustul tuturor, „Valhalla Rising” e in masura sa daruiasca emotii celor ce se aventureaza in taramnul pe care-l propune, atata timp cat nu sunt dependenti de ritmurile canonice ale asa-numitului cinema mainstream.

Printre simboluri, optime solutii regizorale si ceva violenta extrema dar necesara in contextul respectiv, Nicolas Winding Refn il plaseaza pe Mads Mikkelsen in centrul unei istorii incarcate cu violenta si depravare, aflandu-se intr-o eterna cautare de liberatate interioara ce se instaureaza in mod brutal, pe fondul unei stari de intensa suferinta psihologica.

9. Clash of the Titans (2010)

Inspirandu-se din filmul omonim regizat de desmond Davis in 1981, „Clash of the Titans” adauga o tonalitate epica naratiunii originale, dar nu cucereste opiniile favorabile ale criticilor, desi publicul larg a steptat acest film cu nerabdare.

Perseu (Sam Worthington) e un copil salvat din apele marii de catre un pescar care-l creste ca pe propriul sau fiu fara sa stie ca in realitate, adevaratul tata al baiatului este insusi Zeus (Liam Neeson).

Cand familia adoptiva a lui Perseu este ucisa intr-o confruntare violenta ce avu loc in Argos, eroul decide sa lupte impotriva divinitatilor din Olimp si sa salveze de la pierire locuitorii cetatii, in frunte cu printesa acestora, Andromeda (Alexa Davalos).

In atingerea obiectivelor sale, Perseu este constrans sa depaseasca nenumarate pericole si sa isi intrebuinteze din plin abilitatile mostenite de la parintele sau divin.

8. Noah (2014)

Realizat pe baza mitului biblic al potopului, regasit in Vechiul Testament, filmul aduce in prim-plan figura lui Noe (Russell Cowe) si a familiei sale, intr-o formula fantasy ce include construirea enormei Arce in masura sa salveze nu numai oameni, ci si intregul regn animal de la iminenta catastrofa ce urma sa loveasca Pamantul.

Nu lipsesc din peisaj uriasii din piatra alungati din Eden, clanurile primitive insetate de sange, confruntarile violente si nici scenele impresionante menite sa transmita mesaje mistico-ecologiste.

Creatorul divin ramane insa nevazut si pe durata intregului film numele Sau nu este rostit nici macar odata, ci i se dezvaluie in exclusivitate lui Noe prin intermediul unor vise profunde, talmacite cu greu chiar si de posesorul lor.

Spectatorul in schimb ii percepe prezenta gratie emotiilor intense ale personajelor, peisajelor arhaice, furiei devastatoare a potopului si miracolelor presarate in miezul evenimentelor prezentate.

7. Exodus: Gods and Kings (2014)

Inca un film inspirat din Biblie, realizat sub bagheta regizorala a celebrului Ridley Scott, cel care s-a aflat si la carma unor colosale productii precum Gladiatorul sau Prometeu, facand parte din categoria fantasy si purtand semnul alegoric al unui soi de science-fiction din trecutul indepartat.

Moise si Ramses (viitor suveran al Egiptului antic), sunt crescuti ca doi frati de catre Seti, stralucitul faraon care guverna poporul cu intelepciune, strajuind hotarele cu ajutorul ostirilor, dar si apeland la bunavointa zeilor.

Moise ii salveaza viata lui Ramses, dar dupa moartea tatalui acestuia din urma, la sugestia mamei, noul suveran, demonstrandu-se complexat si frustrat, isi exileaza vechiul prieten si-i condamna poporul la sclavie.

Textul de referinta pentru tipologia mitologica abordata este testamentul spiritual si stilistic al lui Cecil B. DeMille, „Cele zece comandamente”, ca punct de plecare pentru „Exodus: „Gods and Kings”, dar Scott transforma in filmul sau religia intr-un spectacol de proportii, croind o carare impresionanta prin Marea Rosie pentru oamenii lui Moise – scena ce seduce scepticii si incanta credinciosii, atrasi cu totii de fondul etic menit sa innece politeistii.

6. Gods of Egypt (2016)

O clasica dar incitanta confruntare intre divinitati puternice, de pe urma careia se decide soarta lumii, dar si o tentativa comerciala totodata, bazata pe popularitatea unor actori faimosi precum Gerard Butler si Geoffrey Rush.

Ceea ce nu incanta totusi ochiul in „Gods of Egypt” este faptul ca in locul unei calatorii aventuroase in taramul unei culturi splendide precum cea a Egiptului Antic, avem parte de un foc de artificii la care asistam de dragul culorilor stralucitoare, urmand sa descifram in final mesajul pe care autorii filmului doresc sa-l transmita.

O misiune destul de complitata, avand in vedere ca riscam sa ne pierdem in labirintul luptelor cu mostri si al efectelor speciale la care se apeleaza pentru a le accentua dramatismul.

5. Immortals (2011)

Bazandu-se pe mitul eroului Tezeu, filmul realizeaza o incursiune in anticele credinte ale Greciei, istorisind intamplari care se desfasoara pe vremea in care destinele oamenilor se incrucisau cu vointele zeilor.

Impresionantele ostiri ale regelui Hiperion (Mickey Rourke) trec prin foc si sabie orice asezare le iese in cale, cautand cu infrigurare magicul Arc al lui Epirus – o arma ce detinea puteri fantastice, gratie carora suveranul nadajduia sa elibereze Titanii, pentru a se razbuna pe zeii care nu-i crutara familia de la moarte.

Tezeu este interpretat de actorul britanic Henry Cavill (pe numele sau intreg Henry William Dalgliesh Cavill), care se raporteaza cu succes la asa-numita estetica a conflictului uman/divin, pasind pe cararile mitului intr-o maniera cat se poate de respectabila, avand in vedere bugetul destul de limitat al filmului (75 de milioane de dolari). Filmul genera un profit de peste 200 de milioane.

4. Legend of Hercules (2014)

Departe de varianta cu acelasi nume apartinand studiourilor Disney (1997), „Legend of Hercules” se bazeaza pe elemente mitologice clare ca punct de referinta, aducand in prim-plan un cuceritor Kellan Lutz in rolul lui Hercule.

Filmul istoriseste aventurile protagonistului inainte ca acesta sa devina efectiv erou, respectiv intr-o perioada premergatoare faimoaselor „12 munci ale lui Hercule”.

Printre efecte speciale reusite si scene de lupta bine puse la punct, delectarea dinaintea ecranelor este garantata, presarata fiind si cu acel strop de romanticism care incanta publicul de toate varstele.

Desigur, cei ce vor sa gaseasca nod in papura, s-ar putea plange de anumite inexactitati istorice, dar in cele din urma este vorba despre Hercule, asadar sa-i ingaduim micile abateri.

3. Thor (2011)

La capitolul filme inspirate din mitologie, „Thor” se prezinta precum o discreta capodopera – bine interpretat, scene spectaculoase, convingator si captivant deopotriva.

Tanarul Thor nu este inca pregatit (din pricina caracterului sau exuberant si instinctiv) sa urce pe tronul tatalui sau, Odin.

Pedepsit pentru a nu-i fi dat ascultare acestuia din urma, Thor este trimis pe Pamant, in timp ce fratele sau, Loki, incearca sa-l discrediteze si sa-l exileze pe vecie, tesand intrigi ce alcatuiesc un puzzle convingator pentru zugravirea tabloului clasicei antiteze dintre bine si rau.

Desi pe Pamant cunoaste o tanara de care se simte atras, Thor trebuie sa se intoarca acasa, in regatul din Asgard: finalul lasa loc unei evidente urmari, totusi, sequelul „Thor: The Dark World” nu s-a ridicat la nivelul primei acadele regizate de Kenneth Branagh.

2. Wrath of the Titans (2012)

Wrath of the Titans” (Furia Titanilor) imbratiseaza coordonate binecunoscute, plasate in planul imaginatiei: un univres de tip fantasy in care zeii se demonstreaza la fel de vulnerabili in fata Timpului ca si oamenii – o „slabiciune” cu consecinte fundamnetale atat pentru lumea muritorilor de rand cat si pentru cea a divinitatilor.

Sfarsitul lumii ar putea avea loc, potrivit scenariului, in momentul in care titanul Cronos, parintele lui Zeus si al lui Hades, ar fi fost eliberat.

Rezolvarea problemei soseste printr-o actiune eroica intreprinsa de Perseu (interpretat de Sam Waethington), intr-un moment amplasat la zece ani dupa infrangerea monstrului Kraken: Perseu salveaza nu numai oamenii, ci si zeii – un final previzibil de altfel sau, cum se mai spune pe meleagurile noastre, „totul e bine cand se termina cu bine”.

1. Troia (2004)

Aproape ca nu exista clasament dedicat filmelor bune care sa nu plaseze pe podium „Troia” (2004): totul e realizat astfel incat sa incante ochiul, fara sa se neglijeze totodata coloana sonora. Si pentru mine Troia vine pe primul loc. Chiar daca nu apar zei, ci doar sunt invocati, sunt sigur ca prezenta lor se face simtita in alte feluri, mult mai sutile si implicit mult mai interesante.

Muzica, dialogurile, costumele, efectele speciale, gradul de intensitate aplicat firului narativ, scenele de lupta si nu in ultimul rand cele in masura sa emotioneze profund, constituie ingredientele unei retete in masura sa satisfaca toate gusturile.

Cireasa de pe tort este reprezentata de etalarea unui casting de exceptie, pornind de la un spectaculos Brad Pitt aflat in maxima forma in straiele eroului Ahile si continuand cu Eric Bana pe post de Hector sau Orlando Bloom in rolul printului Paris.

Cu un buget de 185 de milioane de dolari, filmul inregistra incasari de circa 500 de milioane la nivel international, in ciuda anumitor critici referitoare la diferentele fata de mitologia greaca si la… absenta elementelor supranaturale… poate ar trebui trecut la categoria filme inspirate din istoria antica. Dar va urma si acest top cu siguranta!

Voi ce top aveti in minte si cum ati plasa aceste filme? Ce filme mitologice v-au placut cel mai mult? Asteptam raspunul vostru in comentarii!

Bibliografie:

  1. Chiavini, Roberto & Pizzo, Gian Filippo & Tetro, Michele – „Il grande cinema fantasy. L’heroic fantasy dai primordi a Conan, fino al Signore degli anelli”, 2004;

  2. Picciau, Pietro – „Il moderno era Hollywood. Settant’anni di cinema a Monserrato”, 2006;

  3. Encari, Maurizio – „Recensione Valhalla Rising – Regno di Sangue”, 2011;

  4. Treu, Martina – „La mitologia: domande e risposte”, 2011;

  5. Ecate – „Perche i film sulla mitologia non ci sodisfano?”, 2021;

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 525 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.