Episodul 4 “Marele Val” recenzie Stapanul Inelelor: Inelele Puterii

Episodul 4 din The Lord of the Rings: The Rings of Power ofera si mai multe locuri noi si fete noi. Daca nu luati notite acasa, poate doriti sa începeti. Am zis sa analizam impreuna, ca de obicei, episodul 4 ca nu s-au intamplat foarte multe lucruri din punct de vedere al dezvoltarii povestii. Eu sunt Delmo, nu uitati sa va abonati daca va place mitologia si povestile, istoria antica si filmele!

Stapanul Inelelor: The Rings of Power Episodul 4 se numeste “Marele Val” si nu, nu prea are legatura cu marea, ci mai degraba cu o profetie.

 

Stapanul Inelelor: The Rings of Power Episodul  “Marele Val”

Elrond si Durin se intrec in sarade si glume mai nesarate ca ale mele pe masura ce toate drumurile par sa duca spre sud. Adar isi arata fata si nu e deloc una de Mister Univers, orcii sunt emotionanti, chiar iti vine sa versi o lacrima, iar Galadriel continua sa faca ce stie mai bine, sa enerveze pe toata lumea. 

Îl întalnim pe misteriosul Adar si apoi dispare din nou pentru cea mai mare parte a episodului. Theo înca se joaca cu Partea Întunecata. Numenoreenii au decis sa o însoteasca pe Galadriel sa mearga sa ajute Southlands. Harfoots si posibil Gandalf (Asa ii va ramane numele) nici macar nu au aparut în acest episod. Ritmul e lent pe deoparte, iar pe alta parte accentul se pune mai mult pe povestile mai putin interesante.

Dar avem nevoie disperata de putina miscare în povestile majore ale acestui sezon. Cine este Strainul? Cine sau ce este Adar? Ce face Pharazôn? Ce fac Elrond si Celebrimbor si unde este personajul pe care asteptam sa-l vedem lucrand cu ei? Da, despre Sauron deghizat e vorba! ?i cand va începe cineva sa vorbeasca despre Inele? Suntem deja la jumatatea sezonului 1 – serialul trebuie sa înceapa sa ofere cateva raspunsuri la cel putin unele dintre aceste întrebari în curand.

Practic, in Episodul 4 din Stapanul inelelor: Inelele puterii avem trei mari povesti: o vedem pe Galadriel in Numenor încercand sa obtina sprijin pentru oamenii din Southlands, desigur in stilul ei ninja, Elrond joaca pe detectivul Columbo prin tunelurile din Khazad-dûm si aflam cine e Adar, intr-un fel…

Daca aveti nevoie de un update, am recapitulat deja primele trei episoade si puteti regasi linkul in descriere, cu tot cu analize, spoilerele, teorii si comparatii cu filmele lui Peter Jakcson si cartile lui Tolkien.

 

Ce se intampla in Numenor: Galadriel si Hallbrand incearca sa obtina ajutor

NÚMENOR — Noul episod incepe cu un vis profetic: distrugerea lumii. Sau cel putin a insulei numita Numenor. Vedem acest lucru clar în visul lui Míriel unde un val urias pare sa distruga orasul. Visul asta numit „Marele Val” este unul recurent pe care Tolkien însusi l-a avut. Si, daca va aduceti aminte, chiar Faramir a avut unul asemanator în “Cele doua turnuri”, asa ca este foarte potrivit sa apara aici. Vedeti, sunt acele mici detalii si referinte pe care nu toata lumea le prinde. Evident, doar cunoscatorii. Si nu putem zice ca Amazon a facut o treaba atat de caca, cand are prezente astfel de elemente si ne face sa ne punem intrebari: ce-ar fi daca, dar daca ala e tasu?

 

Frica lui Míriel ca acest vis sa devina realitate este cea care o pune în conflict cu tatal ei bolnav, adevaratul rege al Numenorului, si nu vrea sa aiba încredere în Galadriel. Dupa cum demonstreaza profetia lui Míriel, chiar si cunoasterea viitorului posibil nu poate ajuta întotdeauna la luarea deciziilor corecte în prezent, dar daca asculti de întelepciunea stramosilor tai s-ar putea sa fie ok. Stiti, cum e aia: sa asculti de parinti ca stiu mai bine. Parintii, între timp, sunt motivati aproape în întregime de dorinta de a-si proteja copiii: o vedem pe Miriel incercand sa aleaga intre a nu-si asculta tatal bolnav si dorinta de a protejeza Numenorul si oamenii lui. Mai ales copiii care sunt un simbol al viitorului.

Pana si maretul copac alb din Numenor se scutura. Si nu e deloc un copac obisnuit: numele lui este Nimloth si a fost un cadou de la elfi. Mai mult, are o descendenta nobila care se întoarce la Telperion, unul dintre cei doi copaci din Valinor pe care i-a distrus lordul întunecat Morgoth. Deci este special, ok? Míriel ne-a vorbit in episodul 3, gasiti recenzia in descriere, despre copacul alb de afara care îsi pierde petalele. Ea spune ca este o amintire vie ca ochii si judecata Valarilor sunt asupra lor. Se pare ca acel Copac Alb este chiar adus de elfi din Valinor si pierderea petalelor ar putea reprezenta un semn rau. Un semn care isi face simtita prezenta odata cu sosirea lui Galadriel.

In urmatoarele scene, Pharazon pare ca potoleste o mica razmerita. Una din aia de buzunar. Plus ca mai mult ca sigur e pusa la cale de el. Cine da de baut unora care erau gata s-o puna de rascoala. Si, pe deasupra, are paharele gata pregatite? Pharazon vorbeste multimii adunate si contrariate ca vin elfii sa le ia slujbele. Ii linisteste, le promite ca lupta pentru ei, un discurs politic, bla-bla-bla, si bum ii pica perla: le promite ca „mainile de elf nu vor lua niciodata carma Númenorului”. 

Earien, fiica lui Elendil si sora lui Isildur, tot mai frumoasa pe zi ce trece, stim ca deabia fusese acceptata in episodul precendent in bresla constructorilor, urmareste agitatia de la distanta cand apare un tanar si începe sa se bage in sema cu ea. O intreaba de unde e, daca ii place Salam sau Tzanca Uraganul, sa ii dea numarul de telefon, din astea de copii. Nu stiu cum il cheama ca n-am retinut. Doar ca e fiul lui Pharazon. Noi despre Pharazon am vrea sa stim mai multe si despre ce e in capul lui pentru ca va fi un personaj important in poveste. Asta daca serialul va respecta cartile. Pana acum, stim ca nu-i plac elfii si cam atat. 

Între timp, Galadriel înca o enerveaza pe Miriel. Culmea, ar trebui sa o castige de partea ei. Ea încearca sa o convinga pe Míriel sa ajute oamenii din Southlands si sa-l sprijine pe Halbrand sa-l învinga pe Sauron, iar Míriel pare sa creada ca nu exista suficienta aspirina în aceasta lume pentru a face fata durerii de cap care este Galadriel.

Míriel respinge propunerea lui Galadriel, era de asteptat, iar Galadriel o baga pe-aia clasica „As vrea sa vorbesc cu seful”, care în acest caz este tatal lui Míriel — regele care a fost ascuns într-un turn si pe care nimeni nu l-a vazut de mult. Pentru asta, Galadriel ajunge in inchisoare langa prietenul ei Hallbrand care se luase la cafteala cu mardeiasii din breasla fierarilor. Tot aia care incepusera razmerita. 

Pharazôn apare apoi la parnaie si ii spune ca Miriel a decis sa o trimita înapoi la elfi sub paza. Galadriel se oftica si ii bate pe astia inchizandu-i in propria celula. Normal ca se duce fix in turnul Regelui sa isi faca damblaua, dar Miriel o asteapta acolo. Si acolo incep sa depene amintiri si sa isi impleteasca parul. Glumeam, aici Galadriel afla ca tatal lui Miriel incercase sa ii sustina pe elfi, dar poporul le era impotriva, asadar o numisera pe ea regenta ca sa aplaneze conflictul.

Tot Míriel ii dezvaluie ca exista un Palantir în turn — este unul dintre cele sapte existente. Celelalte sunt pierdute sau ascunse. Ea îi spune lui Galadriel sa-l atinga si aceasta are aceeasi viziune pe care o avusese si Miriel – uriasul val care va distruge insula. Miriel e tot dornica sa scape de ea si cam asa se incheie scena. Aceste palantire au fost putin modificate fata de materialul sursa al lui Tolkien. În carti, exista un numar de palantíri în timpul celei de-a doua epoci, unul apartinand tatalui lui Elendil, iar Elendil este cel care aduce cu el din Numenor sapte astfel de globuri magice de cristal in Pamantul de Mijloc. Sunt folositi pentru telepatie si comunicare, desi Sauron le foloseste si pentru a arata doar ce vrea muschiul sau lui Saruman si lui Denethor pentru a le corupe vointa în Stapanul Inelelor.

 

In Inelele Puterii, palantírul pare sa functioneze mai degraba ca Oglinda lui Galadriel din “The Fellowship of the Ring”, aratand “viziuni” despre care Galadriel spune ca „s-ar putea sa nu se împlineasca niciodata”. Ni se mai spune ca au fost doar sapte si ca celelalte sase au fost deja „pierdute sau ascunse”. Deci probabil orcii cauta un astfel de obiect.

Apoi il vedem pe Pharazôn care le spune numeronenilor incantat ca elful a plecat. Dar, ce sa vezi, surpriza, Míriel se adreseaza curtii si le spune ca o va insoti ea insasi pe Galadriel înapoi pe Pamantul de Mijloc si le vorbeste despre modul în care fratii lor sunt asediati în Tinuturile de Sud. Deci vor merge pe Pamantul de Mijloc! Navele pleaca în 10 zile! Chiar si Pharazôn este dezamagit. 

?i daca va întrebati unde a fost Isildur în toate astea, s-a dat singur afara cu tot cu prietenii lui din Garda Marii pentru ca este un baiat prost. Prietenii lui sunt suparati. Ei ajung sa se ofere voluntari pentru a naviga catre Pamantul de Mijloc.

 

Ce ascund piticii din Minele din Moria: Elrond, Durin si mithrilul

KHAZAD-DÛM — De la un elf sarim la altul. Primim si referinte legate de parintii lui Elrond si Galadriel. Galadriel este numita „fiica lui Finarfin” de catre Númenoreni, în timp ce Elrond vorbeste despre tatal sau Earendil cu Celebrimbor si cu Durin. În aceste cazuri, faptele marete ale parintilor îi pun în umbra pe copiii, oferind atat inspiratie, cat si un standard incredibil de ridicat la care sa se ridice.

Lucrarile la forja lui Celebrimbor continua conform planurilor, de fapt un turn imens, dar Elrond crede ca Durin a fost putin suparat în ultima vreme. ?i anume prin faptul ca printul pitic l-a evitat. Asa ca Elrond merge sa vorbeasca cu Disa, care inventeaza o gramada de scuze. Elrond îi spune: „O stii pe Disa, nu exista niciun secret care merita ascuns cu înselaciunea”, ceea ce este o miscare îndrazneata de a intra în casa cuiva si de a-l acuza ca minte, iar ea îi spune atat de multe, numindu-l „drag”. 

 

În urmatoarea scena, Disa si Durin fac o plimbare si discuta despre vizita lui Elrond, precum si despre procesul minier în care este implicat Durin. Elrond ii spioneaza de departe folosind ochii lui de elf pentru a citi buzele si a-si da seama ce este de fapt. Se îndreapta spre vechea mina pentru a mirosi ce se intampla în jur si descopera o intrare ascunsa, iar în spatele unei perdele se afla niste vene foarte stralucitoare în stanca. 

Tocmai atunci, Durin explodeaza, parand foarte furios si foarte scotian. Este paranoic, spunand lucruri precum „îl vrei pentru tine!” ?i Elrond este exact ca… despre ce vorbesti, frate ?

Durin îl face pe Elrond sa promita ca nu va spune nimanui ce urmeaza sa-i arate. Îti amintesti acel cufar stralucitor misterios din episodul 2? Durin dezvaluie continutul: Mithril. Un minereu care este usor si puternic si este, de asemenea, materialul din care este facuta vesta de zale a lui Frodo în trilogia originala.

„Acesta ar putea fi începutul unei noi ere pentru poporul nostru”, spune Durin. Bine. Nu greseste. Durin spune ca este periculos pentru al meu si tatal sau si-a limitat eforturile în numele precautiei. Apoi îi da o piesa lui Elrond ca semn de prietenie, ceea ce nu are sens. Cum ar trebui sa explice Elrond asta daca cineva îl vede si i s-a jurat pastrarea secretului? Nu stiu. Ar trebui sa fi împletit doar bratari de prietenie unul pentru celalalt. 

Acest moment de prietenie este întrerupt, însa, de o explozie în mine.

 

Într-o scena super cool, o vedem pe Disa cantand, rugandu-se, în esenta, ca minerii prinsi în capcana sunt gasiti în viata. Mai tarziu, îi spune lui Elrond ca îi pare rau ca l-au mintit. Durin revine cu vesti bune si proaste. Bun: minerii au supravietuit cu totii. De rau: tatal sau, regele, opreste întreaga operatiune de mithril. Lui Durin nu-i place ideea. De fapt, se încinge destul de mult. Dar Elrond îi povesteste despre propriul sau tata si despre cum a plecat spre Valinor pentru a nu mai fi vazut niciodata. (Exista multa poveste de fundal aici din The Silmarillion. A fost o chestie întreaga. El încerca sa-i convinga pe Valar sa ajute la lupta împotriva lui Morgoth si a fost primul muritor din Valinor.) Mai mult, Elrond si-ar dori sa poata vorbi cu tatal sau si poate Dar Durin poate! 

Uite, ideea aici, copii, este sa va sunati parintii. Bine? Mama ta mi-a spus sa spun asta. 

Mai tarziu, Durin merge sa-si vada tatal si îsi cere scuze pentru ca a fost prea îndrazneata cu toata afacerea cu mitril. Tatal lui raspunde atat de amabil si plin de dragoste, Durin pare ca ochii lui sunt pe cale sa-i iasa din cap. Dupa ce s-au stabilit, ei decid ca printul va merge cu Elrond la Lindon si va afla ce altceva mai pun elfii la cale.

Pentru a lua povestea lui Elrond si a piticilor ca exemplu, pentru fanii Tolkien care cunosc materialul sursa, exista un personaj major care nu pare sa fi aparut înca (cu exceptia cazului în care este deghizat) si care este esential pentru aceasta poveste. Patru episoade, unde este el? Pentru cei care nu sunt familiarizati cu materialul sursa, aici e ceva tare curios la mijloc. Daca mithrilul nu înseamna nimic pentru tine si nu stii ce se va întampla atunci cand piticii sapa prea adanc si deranjeaza ceva nemaivazut (in Fratia Inelului dau peste un Balrog, aia se intampla), atunci nu stii ce urmeaza! Trebuie sa apara Sauron, iar Minele din Moria se duc pe .. pustii, voiam sa zic!

 

Cine este Adar?

SOUTHLANDS – Cand l-am parasit pe Arondir tocmai asistasem la cea mai proasta scena: aia cu wargul care semana cu o catea lesinata de ras pe steroizi. El si prietenii lui elfi încercasera sa scape. Doi au ajuns morti, iar Arondir a fost prins si tarat sa-l întalneasca pe acel misterios personaj Adar. Marea revelatie aici este ca si Adar este un elf. Pfoai, bomba, spoiler! Oricum stiati asta din teoriile mele, nu mai injurati! Are niste cicatrici pe fata si o aura din aia de zice Neti ca are ascendent in Taur. El are un moment ciudat de tandrete cu un orc pe moarte – niste mangaieri pe frunte, contact vizual semnificativ, apoi înjunghie orcul si îl trimite in raiul orcilor curmandu-i suferinta. Adica nu stiu sa va explic, vedeti si voi scena, e clar ca ii pasa de aceste creaturi, ca le considera, poate, familia lui, si aici conteaza enorm de mult povestea personajului. E si o atmosfera ciudata la mijloc, te face sa iti pese si de ala rau. E o directie interesanta. În ciuda faptului ca traiesc în aceasta lume întunecata, Adar pare sa reprezinte pentru ei un soi de protector, o garantie, un tata poate. E fascinant personajul si subiectul si am facut un clip separat cu identitatea lui – il gasiti mai jos in descriere.

Oricum ar fi, Arondir îi pune cateva întrebari importante precum „cine esti tu?” si „de ce orcii iti spun „tata”?”

Adar nu raspunde cu adevarat ci deviaza subiectul spunandu-i elfului ca i s-au spus multe miciuni si ca minciunile sunt atat de adanci, încat ar trebui refacuta lumea si inceputa din nou si numai zeii pot face asta — urmeaza rasete nervoase. — si el nu este un zeu. Cel putin nu înca. Deci e misto. Clar e o indicatie spre Mana Regelui, pardon asta e din House of the Dragon. E mana dreapta a lui Sauron. Cred. Poate vedem si povestea trista a celui care devine personaj negativ.

Apoi Adar îi spune lui Arondir sa se întoarca la turnul de veghe si sa transmita un mesaj ca un postas dragut ce este. Apropo, se pare ca turnul poarta numele Ostirith. Nu va faceti griji daca sunteti tocilari si n-ati auzit de el pentru ca nu exista in cartile lui Tolkien.

Vorbind despre Ostirith, o ajungem din urma pe Bronwyn, pamanteanca de care se indragostise Arondir, care ajuta si conduce satenii din Southlands în Ostirith. Seamana izbitor cu Helm’s Deep, atat zona cat si scena. Si cred ca se pregateste o batalie asemanatoare chiar aici.

Waldreg, batranul ala rau de la carciuma este acolo si e enervant, ca asta stie el. Satenii au probleme cu mancare ca nu era Burger King in zona si Theo, fiul lui Bronwyn, cel care gasise sabia franta fix in grajdul batranului Waldreg, pleaca pe ascuns sa faca rost de mancare in satul ocupat de orci. In sat situatia s-a deteriorat. Theo si prietenul sau se întalnesc cu diverse animale moarte si putrezite. Nu e frumos deloc. Si presupun ca nu miroase bine. Theo intra intr-o casa sa caute mancare, iar un nor imens acopera soarele. Desigur, prietenul sau il paraseste si isi ia talpasita. Ca asa se cunosc prietenii, la nevoie. Apare si un orc care il ataca pe copil. Si ce sa vezi, Theo se apara fix cu sabia franta pe care o furase. Doar ca e neindemanatic si se taie singur la brat, iar sangele aprinde niste flacari foarte misto care aduc sabia la viata. Orcul ramane cu gura cascata si il intreaba curios: „De unde ai luat-o ?”. Probabil era la reduceri! Deci aici ne dam seama ca asta cautam orcii prin tunele. Poate stiau deja ca e ingropata. Theo reuseste sa scape de orci si se ascunde intr-o fantana. Pe scurt, chiar înainte ca un orc sa-l transforme în risotto, Arondir apare si îl salveaza. Da, fix acelasi Arondir eliberat din bunavointa lui Adar. Urmariti de orci, o iau la goana prin padure. Se intalnesc si cu Bronwyn care plecase sa isi caute fiul si tot fug asa in reluare de orci si sageti. Arondir mai trage si el cate o sageata-doua, dar nu sunt scenele alea smechere cand Legolas face prapad cu mare talent in Stapanul Inelelor. Pana la urma scapa de ei intrucat reusesc sa iasa din padure si soarele rasare. Oricum, la cum alergau orcii in reluare, nu i-ar fi prins niciodata. Sunt si niste chestii ciudate: nu prea avem actiune si cand avem in sfarsit ceva bataie, totul se misca cu incetinitorul. Putem doar presupune ca aceasta tehnica a fost inspirata din filmele lui Peter Jackson, deoarece Jackson a folosit-o foarte mult. Îmi vine în minte Frodo înjunghiat de trolul din pestera. 

 

În cele din urma, înapoi la turn, Arondir transmite mesajul lui Adar: oamenii pot trai daca renunta la toate pretentiile asupra pamantului si ii jura credinta. Daca nu, Adar vine dupa ei în Ostirith. 

Dar mai e ceva: Waldreg, batranul ala smecher, se confrunta cu Theo. Se pare ca Theo ii furase chiar lui sabia franta. Plus ca si el are aceleasi cicatrici pe brat si pare sa fi fost el insusi slujitorul lui Morgoth la un moment dat. „Nu este o sabie, este putere creata pentru stramosii nostri”, spune el. Apoi vorbeste despre cum a fost un servitor loial, unui stapan care a fost pierdut, dar se va întoarce si face referire la cometa cel mare care a strabatut cerul. 

— Ai auzit de el, baiete? întreaba Waldreg. — Ai auzit de Sauron?

 

Da de’ Delmo ati auzit? Eu sunt ala si daca v-a placut nu uitati sa va abonati ca sa infruntam impreuna armata intunericului! Vin episoade noi despre istoria Pamantului de Mijlor, istoria elfilor, a lui Sauron si o gramada de minunatii Valarii sa va aiba in paza!

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 325 times, 1 visits today)

1 thought on “Episodul 4 “Marele Val” recenzie Stapanul Inelelor: Inelele Puterii”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.