Dragi mitologi, cine este Corlys Velaryon, unul dintre personajele colorate, si la propriu si la figurat, din Casa Dragonului?. Si zic asta din cauza scandalului iscat de fani, desigur.
Eu sunt Delmo si azi analizam rolul Sarpelui Marii in miezul evenimentelor pline de dragoni, tradari si nu numai.
Cine este Corlys Velaryon, Sarpele Marii, din House of the Dragon
In miezul intrigilor tesute de personajele principale din Casa Dragonului se regaseste si lordul Corlys Velaryon, supranumit Sea Snake (Sarpele de Mare) pentru iscusinta de a conduce o flota navala impresionanta in misiuni din cele mai periculoase.
E unul dintre putinele personaje care duce totul pana la capat si care va trai sa vada multi regi de-a lungul carierei sale. Dar hai sa nu dam de acum spoilere, le lasam la final, nu?
Abilitatile sale de navigator, dublate de spiritul intreprinzator si siretenia unui veritabil corsar al marilor, il condusera in expeditii nenumarate de pe urma carora reusi sa acumuleze o avere colosala, devenind cel mai bogat om din intreg tinutul, dar si cel mai respectat navigator al tuturor celor Sapte Regate. Practic e povestea unui om plecat de jos care si-a construit propriul regat.
Pe cand avea doar sase ani, unchiul sau il lua intr-o calatorie spre Pentos, unul dintre Orasele Libere. Si marea deveni a doua casa, calatorind plin de entuziasm in fiecare an, muncind fara odihna alaturi de ceilalti membri ai echipajului de pe nave, pentru a deveni unul din cei mai tineri si mai abili capitani pe cand implinea varsta de numai 16 ani.
Legendarul senior al mareelor era fiul cel mare al lordului Daemon Velaryon si detinea titlul de maestru de Driftmark, fiind totodata cel mai de seama reprezentant al nobilei Case Velaryon, care din punct de vedere al liniei de sange valyrian era la fel de veche precum cea detinuta de Casa Targaryen. Ba chiar mai veche dupa cum zice el insusi.
Cand ajunse in floarea varstei, o lua in casatorie pe printesa Rhaenys Targaryen, verisoara lui Viserys I Targaryen, care-i darui doi copii: o fiica – Laena si un fiu – Laenor, devenind una dintre cele mai importante persoane din cele Sapte Regate in calitate de lord amiral si comandant al Flotei Regale, dar si ca membru al Consiliului Restrans al coroanei, deopotriva.
Corlys Velaryon – infatisare si trasaturi de caracter
Inainte sa implineasca varsta de 37 de ani, Corlys era deja socotit cel mai priceput navigator de pe intinderea tuturor celor sapte regate, iar capitanii navelor care-l cunosteau personal nutreau pentru el un respect deosebit, admirandu-i naturaletea cu care se comporta pe mare in orice imprejurare, ca si cum „s-ar fi nascut pe valuri si nu pe uscat”.
Faima temperamentului sau impetuos era renumita pretutindeni, precum si agerimea mintii, destoinicia, spiritul aventuros, ambitia si neobosita sete de cunoastere cu care era inzestrat.
Ordona oamenilor sai sa-i construiasca o nava pe care o proiecta el insusi si pe care o boteza „Sea Snake”, cu care avea sa strabata cararile apelor catre Essos de noua ori, intorcandu-se cu comori si marfuri pretioase – matasuri de o frumusete rara, mirodenii si jad – care-i umplura vistieria cu aur.
Toate aceste noua expeditii fura descrise in detaliu de catre catre Maestrul Mathis al Citadelei intr-o voluminoasa lucrare intitulata tocmai „The Nine Voyages”, care avu darul sa sporeasca si mai mult faima lui Corlys.
Temerar si vesnic in cautare de noi provocari, Corlys cu greu se declara multumit de ceva, in ciuda faptului ca realizarile sale nenumarate il plasau in topul celor mai pretiosi colaboratori ai coroanei.
Descris de cronicari drept un om „intelept pe timp de pace si neinfricat la vreme de razboi”, Corlys avea o fire deosebit de mandra, din pricina careia regina Alicent Hightower il critica, socotindu-l arogant peste masura.
Cand ajunse la o varsta inaintata, Corlys obisnuia sa marturiseasca celor apropiati ca
„se agata de viata precum se agata un marinar de ramasitele unei nave care se scufunda, desi stie bine ca va muri oricum innecat”.
Corlys Velaryon, un vizionar care nu sta cu bratele incrucisate
Corlys Velaryon utiliza o mare parte din bogatiile acumulate pentru a-si ctitori o noua cetate pe insula Driftmark, la High Tide, cu turnuri inalte si acoperisuri argintate care straluceau puternic in lumina soarelui.
Cand mareele faceau astfel incat nivelul apelor Golfului Blackwater sa se inalte, castelul ramanea legat de insula Driftmark doar printr-o fasie de drum pietruit.
Aici isi aduse Corlys comorile, atragand ca un magnet o multime de locuitori ce populara noile asezari – Hull si Spicetown – la nivelul carora lua nastere un comert infloritor, departe de cetatea de scaun a regelui.
Atat pentru avantajele pe care le detineau pe linie de sange, cat si gratie pozitiei lor privilegiate, Corlys si sotia sa, printesa Rhaenys, nadajduiau ca intr-o buna zi sa dobandeasca tronul, asadar contestara succesiunea lui Viserys I la putere cand acesta fu ales prin vot de catre lorzii din Westeros. Asta se intampla la consiliul lui Jacahaerys de la Harrenhall asa cum am vazut in deschiderea primului episod.
Faptul ca Viserys dobandi coroana in cele din urma, crea o ruptura ireparabila intre Casa Velaryon si noul rege, lucru care avea sa se repercuteze ulterior asupra dinamicilor de la curte, intrucat Corlys si sotia sa decisera sa se alieze cu Daemon Targaryen si sa ia sub stapanire cea mai mare parte a insulelor existente si a apelor ce le gazduiau.
Corlys Velaryon – implicarea in Dansul Dragonilor
Atentie, urmeaza spoilere din carte
Dupa moartea regelui Viserys I Targaryen, in zorii anului 129, Aegon al II-lea Targaryen fu incoronat la iuteala, incalcandu-se astfel dispozitiile lasate de defunctul suveran, care o indicase drept succesoare la tron pe fiica sa cea mare, printesa Rhaenyra, dobandita din prima casatorie a regelui cu lady Aemma Arryn.
Corlys se deplasa in graba la Dragonstone pentru a sustine cauza printesei si a-i oferi intregul sau sprijin intr-o lupta ce se anunta cat se poate de incrancenata, considerand pe deplin justificata pretentia acesteia la tron, mai cu seama in conditiile in care numerosi lorzi ii jurasera deja supunere inca de pe vremea cand tatal ei era in viata.
Rhaneyra-i asigura un loc de cinste in Consiliu – lordul Corlys fu de altfel cea mai importanta, mai prestigioasa si mai valoroasa prezenta angajata in apararea intereselor printesei pe intreaga durata a razboiului civil Dransul Dragonilor.
Mai mult de jumatate din efectivele de lupta ale ostirilor printesei erau constituite din oameni ce jurasera credinta Casei Velaryon, gata fiind sa-si dea viata in confruntarea armata care se declansa din pricina rivalitatii la tron.
Navele care alcatuiau flota lui Corlys constituiau de asemenea un atù de necontestat in ceea ce priveste superioritatea fortelor de lupta pe mare.
Tocmai gratie acestui avantaj Corlys reusi sa blocheze in 130 golful Blackwater si sa-i asigure Rhaenyrei controlul la King’s Landing, chiar daca victoria in aceasta batalie fu una de scurta durata.
Divergentele de opinii dintre Corlys si printesa Rhaenyra se accentuara si in urma unor evenimente care-l determinara sa incalce dispozitiile acesteia, fu acuzat de tradare si aruncat in temnita.
La aflarea acestei vesti, cea mai mare parte din oamenii lui Corlys abandona pozitiile de lupta, astfel incat armata Rhaenyrei se destrama in buna parte, subrezindu-i fortele de atac si silind-o sa se retraga in cele din urma din cetate.
Corlys fu eliberat din temnita abia cand oamenii regelui Aegon al II-lea Targaryen recucerira orasul, dupa cum consema in scrierile sale Maestrul Yandel al Citadelei.
Jurand loialitate noului rege, Corlys nu obtinu doar propria libertate, ci si iertarea tuturor oamenilor sai care luptasera in tabara Rhaenyrei, eliberarea nepoatei sale, Baela si promisiunea ca Aegon cel Tanar si printesa Jaehaera se vor casatori si vor proclamati oficial mostenitori ai tronului.
Aegon al II-lea nu tinu insa cont de aceasta fagaduiala, socotind ca Aegon cel Tanar trebuie inlaturat definitiv din linia de succesiune, sau transformat pur si simplu in eunuc, in timp ce lordul Larys Strong intra in disputa, pledand pentru executarea lui imediata.
Corlys ii cataloga drept „nechibzuiti, mincinosi si calcatori de juramant” si parasi furios Consiliul, dar intr-un moment succesiv fu abordat de lordul Larys Strong, pentru a elabora in mare taina impreuna, un plan menit sa puna capat acestui razboi lung si distrugator pentru toti cei implicati in confruntare.
„Regele a murit, traiasca regele!” – Multi suverani, un singur Corlys Velaryon
Regele Aegon al II-lea Targaryen muri otravit de o mana necunoscuta si tronul fu preluat de catre Aegon al III-lea, iar Corlys deveni unul din cei mai influenti regenti ai acestuia din urma.
Experienta pe care o acumulase de-a lungul vietii in imediata vecinatate a altor suverani precum si abilitatile sale in multiple domenii de interes major pentru o buna guvernare, constituira cu adevarat o resursa pretioasa si pentru regele Aegon al III-lea.
Corlys isi mentinu aceasta pozitie privilegiata de altfel pana in anul 132, cand muri de batranete, la varsta de 79 de ani, trupul sau lipsit de viata fiind inconjurat de onoruri deosebite inainte de a fi scufundat impreuna cu nava pe care o indragise atat de mult in timpul vietii sale: „Sea Snake”.
In cronicile arhimaestrului Gydalin al Citadelei, pentru descrierea lui Corlys Velaryon fura utilizate cuvinte din care razbatea o inalta pretuire si un mod de exprimare in miezul caruia se distingea nedisimulatul respect nutrit pentru un personaj cu adevarat legendar:
„In varsta de 79 de ani, a slujit patru regi si o regina, a navigat pana la marginile pamantului, a innobilat si mai mult Casa Velaryon si a imbogatit-o cu comori nemaivazute, s-a casatorit cu o printesa ce ar fi putut deveni regina, a avut fii destoinici, care au strabatut vazduhul pe coamele dragonilor lor, a ctitorit orase si a condus flote impresionante, dovedindu-si vitejia si intelepciunea, deoporiva. Pe intreg cuprinsul celor sapte regate nu s-a mai aflat un altul asemenea lui”…
Ca un fel de recunoastere nescrisa si nerostita a tuturor meritelor sale, in succesiunea evenimentelor si dinamicilor acestei intregi fantezii, lordul Corlys Velaryon reprezinta unul din putinele personaje importante care au ajuns sa-si dea ultima suflare pe motiv de batranete.
Bibliografie:
- Martin, George R.R. – „Fire & Blood”, 2018;
- Young, Joseph Rex – „George R.R. Martin and the Fantasy Form”, 2019;
- Martin, George R.R. – „Fire and Blood: 300 Years Before a Game of Thrones (a Targaryen History)”, 2020;
- Wilson, Jeffrey R. – „Shakespeare and Game of Thrones”, 2020;
- Day, Debbie – „Everything We Know About Game of Thrones Prequel Series House of the Dragon”, 2021.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.