Vechii egipteni sunt învaluiti într-o aura de mister, magie si intriga, cultivata de descoperirile arheologice continue. Din pacate, sentimentul asta ciudat de uimire care strabate Egiptul Antic a produs si produce in continuare nenumarate mituri. V-am prezentat in episoadele anterioare inventiile egiptene si faraonii cu civilizatia lor avansata, dar asta nu ii impiedica pe multi sa creada ca piramidele au fost construite de extraterestrii sau alte nebunii, conceptii gresite si prejudecati. Eu sunt Delmo si astazi la Mythologica vom verifica, cerceta si dovedi care este adevarul si unde incepe mitul. Iata asadar top 10 mituri gresite despre Egiptul antic.
-
Cleopatra a fost frumoasa?
Asta e un mare semn de intrebare si am zis sa incepem cu ceva usor. Cleopatra a VII-a, ultimul faraon al Egiptului Antic, a fost întotdeauna o figura dominanta, renumita pentru frumusetea ei rapitoare. Sau asa s-a dus zvonul, “gura lumii sloboda” cum zice olteanul.
Aceasta idee a fost perpetuata de toata lumea, de la Shakespeare la regizorul de film Joseph L. Mankiewicz care a facut celebrul film Cleopatra cu frumoasa Elisabeth Taylor in 1963. Cu toate acestea, monedele romane arata ca celebra regina Cleopatra avea trasaturi masculine: un nas mare, barbie proeminenta si buze subtiri – adica nu intruchipa arhetipul oricarei culturi legat de idealul de frumusete feminin. Nici macar pentru acea epoca. Pe de alta parte, Cleopatra era foarte inteligenta; sursele contemporane ei ne confirma ca regina Cleopatra era carismatica si inteligenta, vorbea mai multe limbi straine si personalitatea ei a dat pe spate cei mai mari cuceritori ai lumii antice, barbate faimosi precum Iulius Caesar sau Marc Antoniu. Asadar, mitul frumusetii Cleopatrei este unul fals.
-
Egiptenii antici erau bsedati de moarte
Citind despre egiptenii antici cu piramidele lor, mumiile si zeii impunatori, este usor sa ajungem la concluzia ca erau preocupati de moarte. Plus descoperirea atator cimitire, urne funerare si a altor chestii legate de moarte .Ba chiar, am putea merge mult mai departe, concluzionand din cercetari ca erau obsedat de moarte cu atatea hieroglife, carti ale mortilor samd. De fapt, nimic nu poate fi mai departe de adevar. Munca extraordinara pe care egiptenii o depuneau pentru a se îngropa cu fast unii pe altii era fapt un mod de a glorifica viata. De exemplu, multe dintre ilustratiile care împodobesc interiorul mormintelor sunt sarbatori ale agriculturii, vânatorii si pescuitului. Adica ale vietii.
Egiptenii antici chiar cantau despre placerile vietii si deplangeau moartea in textele lor. Mai mult, ornamentele scumpe îngropate împreuna cu egiptenii i-au ajutat sa ajunga în viata de apoi, unde si-au continuat jobul actual si preocuparile zilnice fara greutati.
Mumificarea era o modalitate de a mentine cadavrul in aceeasi stare ca in timpul vietii, pregatit astfel in aceasta forma idealizata pentru viata de apoi. În mod clar, egiptenii erau obsedati de viata, nu de moarte. Deci si acest mit se infirma. Doua din doua pana acum, sa trecem la lucruri cu greutate!
-
Extraterestrii au construit piramidele?
Cei de la Ancient Aliens au facut aceasta teorie celebra. Sau chiar von Daniken. De fapt, povestea e mult mai veche si are legatura cu orice extraterestru care s-a ratacit prin Calea Lactee si a venit sa le dea o mana de ajutor fie egiptenilor antici, babilonienilor, mayasilor sau altor popoare aflate in nevoie pe vremea aia. De ce? Din bunatatea inimii lor probabil.
Adeptii acestei teorii sustin ca piramidele sunt realizari supraomenesti si ca unele picturi murale înfatiseaza de fapt extraterestri. Acest lucru este pur si simplu insultator pentru mostenirea egiptenilor antici, pentru munca titanica pe care au depus-o timp de mii de ani, pentru cercetatorii care stau cu fundul in sus in nisip si arsita. In plus, tot ei sustin ca astazi aceste realizari nu pot fi duplicate. Si nu se pot insela mai tare! Chiar daca Marea Piramida a fost cea mai înalta structura timp de aproape 4000 de ani, asta nu înseamna ca egiptenii erau prieteni cu extraterestrii; înseamna doar ca nicio cultura nu a rivalizat cu egiptenii la construirea de monumente funerare pâna în secolul al XIX-lea. În ceea ce priveste picturile murale, imaginea de mai sus vorbeste de la sine. Daca aveti teorii sau asa-zise dovezi despre asta mi-as dori sa putem discuta mai multe in cadrul unui podcast sau live. Sunt tare curios daca voi credeti ca extraterestrii au construit piramidele!
-
Stim tot despre Egipt!
Asta este un mit mai ciudat. Multi cred ca am aflat tot ce se putea afla despre Egiptul Antic si ca egiptologia este un subiect mort si îngropat. Adica am dezgropat tot, stim tot ce era necesar despre Egipt, faraoni si piramide. Acest lucru este pur si simplu incorect. Înca se fac zilnic descoperiri fascinante despre Egiptul Antic, aruncând o lumina noua asupra civilizatiei lor. Si inca avem mari semne de intrebare.
De exemplu, o „barca solara” a fost extrasa din Marea Piramida. Se presupune ca aceasta barca solara le-ar permite faraonilor morti sa-l ajute pe zeul soarelui Ra în lupta sa eterna cu Apep, demonul întunericului. În fiecare noapte, Ra îsi navigheaza barca solara în lupta cu Apep si în zori el iese triumfator si traverseaza cerul. “Orasul de aur pierdut” a fost descoperit in 2021 la Luxor – adica peste 250 de mumii, alte 5 morminte noi descoperite la Saqqara si tot asa.
-
Egiptenii au inventat hieroglifele
Oamenii tind sa presupuna ca egiptenii antici au inventat hieroglifele. Cu toate acestea, hieroglifele primitive au fost probabil aduse în Egipt de invadatorii din Asia de Vest. Un alt mit, alimentat de imaginile serpilor si picioarelor fara trup, este ca hieroglifele erau un limbaj al blestemelor si al incantatiilor magice. În realitate, de cele mai multe ori hieroglifele au fost folosite pentru inscriptii inofensive sau reprezentari istorice. Blestemele se gasesc rar în morminte si majoritatea celor descoperite au fost din astea usoare: „Sa n-ai parte de multi ani”, „Sa n-ai parte de mostenitor”. Traducerea asta colorata si adaptarea imi apartin. Interesant este ca pâna când Piatra Rosetta a fost descoperita în 1798 si tradusa mai târziu, majoritatea cercetatorilor credeau ca hieroglifele erau ilustratii, nu sunete fonetice care alcatuiesc un alfabet.
Altii cred si astazi ca hieroglifele sunt vreun cod, un limbaj secret, un soi de cifru care trebuie sa spuna ceva, sa duca la o harta, la o comoara, la un aeroport al extraterestrilor etc. Intr-adevar putem vorbi de o “scriere sacra” sau de “cuvinte divine” pentru ca asa se traduce cuvantul “hieroglifa”. In plus, doar preotii si cei invatati aveau acces la scriere cu scopuri foarte precise. Hieroglifele egiptene sunt o forma de scriere fonetica care insotea limbajul egiptean, la fel cum forma latina de scriere insoteste engleza astazi. Poate pentru noi astazi poate parea complicat sau putem crede ca acei copaci, pasari si unelte amestecate reprezinta vreun cod, dar codul a fost demult spart.
-
Decorarea Marii Piramide
Hieroglifele acopera interiorul multor morminte si palate egiptene antice. Dar, cu toate astea, piramidele sunt relativ nedecorate. Într-adevar, pâna de curând se credea ca piramidele de la Giza erau absolut goale în interior. Aceasta presupunere a fost spulberata când au fost gasite hieroglife în spatele unei usi secrete din Marea Piramida. De asemenea, piramidele nu aveau toate culoarea calcarului asa cum s-a crezut la inceput.
Acum 4000 de ani, unele sectiuni, precum stâlpii interiori, erau vopsite în rosu sau alb. Aceasta vopsea de baza si hieroglifele ascunse înca lasa piramidele extrem de sarace; arhitectura lor este cea care le face cele mai vechi si mai populare monumente de piatra din lume.
-
Faraonii isi ucideau servitorii sau ii sacrificau
Asta e si mai trista. Un alt mit care a luat-o razna. Când faraonii mureau, slujitorii lor nu au erau ucisi si înmormântati cu ei, asa cum se credea popular. Desigur, si aici avem cateva exceptii. Se stie ca doi faraoni din prima dinastie a Egiptului, atentie prima, au avut slujitorii îngropati împreuna cu ei. Tendinta umana de a generaliza a condus la mitul ca aceasta era o practica comuna în rândul celorlalti aproximativ 300 de faraoni. Faraonii de mai târziu si-au dat seama ca slujitorii lor de încredere erau mai folositori vii decât mortii, asa ca s-au îngropat cu „shabtis” în schimb. Acestea erau figurine care puteau fi animate pentru a-i ajuta pe faraoni în viata de apoi.
Sacrificiul este legat tot de servitori. In speta de acele prime dinastii cand au fost inmormantati alaturi de faraonul Djer vreo 300 de oficiali, preoti si altii.
-
Sclavii au construit piramidele
Ideea ca sclavii au construit piramidele în Egipt a circulat de când istoricul grec Herodot a raportat-o ??în secolul al V-lea î.Hr. Acest mit a fost confirmat ca fiind fals atunci când mormintele care contineau ramasitele constructorilor de piramide, al muncitorilor si lucratorilor, au fost gasite lânga piramidele de la Giza. A fi îngropat lânga faraonii divini ar fi fost cea mai mare onoare, niciodata acordata sclavilor. În plus, un numar mare de oase de vite excavate la Giza arata ca carnea de vita, o delicatesa în Egiptul Antic, era hrana de baza a constructorilor. Constructorii piramidelor au fost în mod evident mesteri egipteni foarte priceputi, nu sclavi, asa cum îi face pe oameni sa gândeasca Hollywood-ul sau poate Biblia.
-
Înrobirea israelitilor din Biblie
Mitul asta ne vine deja dintr-o carte plina de mituri. Adica Biblia. Si asta e deja o problema delicata. Din pacate pentru cei care urmeaza Biblia ca relatare literala a istoriei, nu exista nicio dovada care sa sugereze ca israelitii au fost înrobiti în Egiptul Antic.
Stim multe despre egiptenii antici din înregistrarile lor amanuntite, totusi ei nu mentioneaza niciodata pastrarea unei rase de sclavi, nu mentioneaza niciodata cele zece plagi si, mult mai important de atat, nu exista informatii arheologice care sa arate ca milioane de evrei locuiau în Egipt sau în desert. În plus, evadarea a milioane de sclavi ar fi distrus economia egipteana, totusi ea a prosperat pe tot parcursul mileniului II î.Hr. când se presupune ca s-a produs exodul. Asadar, nici acest mit nu este adevarat.
-
Blestemul Faraonilor
Si am ajuns la mama lor. Cel mai tare si interesant mit. Si, cel mai credibil dintre toate pentru o perioada foarte lunga. „Blestemul” care i-a ucis pe cei care au deschis mormântul faraonului Tutankhamon a fost un triumf al hype-ului media si al susceptibilitatii publice.
Mitul este ca un blestem lansat de Tutankhamon l-a ucis pe lordul Carnarvon si alti membri ai expeditiei care au deschis mormantul. Desi unii au venit cu teorii privind ciupercile si gazele periculoase care se acumuleaza în interiorul mormântului, decesele nu au nevoie de o explicatie speciala. Doar 8 dintre cei 58 prezenti la descoperirea mormântului au murit în decurs de vreo 12 ani. Liderul expeditiei Carter, tinta cea mai evidenta a unui blestem, a trait 16 ani. Celelalte coincidente sunt si ele trase de par: orice nenorocire care s-a întâmplat cuiva din expeditie a fost atribuita Blestemului faraonilor. Blestemul este un prim exemplu al impulsului oamenilor de a crede o poveste captivanta în loc de fapte. La fel cum din Indiana Jones am invatat ca mormintele sunt pline de capcane care protejeaza secrete intunecate sau artefacte miraculoase. Nimic mai fals! Desi imi place la nebunie Indiana Jones!
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.