Netflix – proiectul fata de care multi si-au manifestat la inceput neincrederea, se demonstreaza azi o prolifica si inspirata oportunitate de divertisment vizual, incantand publicul cu cele mai tari si originale filme.
Ca o marturie pentru acest fenomen care s-a bucurat de o priza fenomenala la public, Reed Hastings si Erin Mayer apreciau in lurarea lor intitulata „L’unica regola e che non ci sono regole. Netflix e la cultura della reinvenzione” (2020), faptul ca „era timpul sa facem cunostinta cu un nou tip de corn al abundentei in materie de filme”.
Ca orice entitate ce se respecta in domeniul audio-vizualului, Netflix tine mult sa-si pastreze reputatia, astfel incat isi face temele la timp, prezentandu-se la apel cu o lista apetisanta de titluri, demne de inscris in agenda celor ce isi doresc sa se delecteze pe viitor cu filme si/ sau seriale bune.
Pentru 2022 de pilda, Netflix anunta petrecere spectaculoasa cu noi sezoane din Cobra Kai, The Witcher, Cowboy Bebop, Stranger Things, Russian Dolls, On My Block, Locke and Key, Ozark sau Money Heist, dar si surprize precum Sweet Magnolias, Bridgerton sau Shadow and Bone.
Iata asadar ca supereoii si filmele fantastice nu lipsesc din peisaj, chiar daca Netflix nu isi limiteaza catusi de putin orizontul, promitand printrte altele chiar si un serial documentar inedit referitor la viata si cariera lui Ayrton Senna – legendarul campion de Formula 1, care s-a stins din viata in urma unui tragic accident in 1994, in miezul fatidicului Grand Prix din San Marino.
Tipologia continuturilor prezente pe Netflix dezvaluie insa de o buna bucata de vreme o orientare deosebita catre genul fantastic – o nisa care atrage din ce in ce mai multi spectatori de toate varstele in fata televizoarelor.
De ce sunt speciale filmele fantastice si supereroii de pe Netflix?
Trendul filmelor fantastice si cu supereroi incepe sa cucereasca tot mai mult teren in preferintele publicului, asadar acolo unde exista cerere, companiile specializate avanseaza ofertele cele mai atragatoare pe care le detin in rezervor, creand totodata si oportunitati viitoare, menita sa vina in intampinarea exigenetelor fanilor genului.
In aceasta retea complexa de produse vizuale disponibile, ofertantii sunt constransi sa confere o nota de originalitate propriilor produse, astfel incat sa cucereasca un public tot mai numeros – o provocare nu tocmai simplu de satisfacut, in conditiile unei concurente acerbe.
Netflix insa detine abilitatea de a obtine un plus de credibilitate, introducand intr-o grila de programe variate, segmente cu supereroi carismatici pentru toate gusturile – de la desene animate la seriale TV fantastice, cu protagonisti in carne si oase, intr-o succesiune care nu duce lipsa catusi de putin de suspans.
Fara a neglija pepiniera consacratelor case detinatoare de profiluri supereroice, Netflix avaseaza si anumite spin-off atragatoare sau propuneri mai putin cunoscute generatiilor vechi, precum Ultraman, DC’s Legends of Tomorrow, Black Lightning, Jupiter’s Legacy sau The Protector.
Este un mod de a-si asigura fidelitatea publicului exploatand intreaga gama de elemente specifice acestor filme incarcate de aventura, suspans, efecte speciale si nu in ultimul rand, intrigi si fenomene din cele mai surprinzatoare.
„Pandemia a servit drept lectie serioasa: oamenii au fost constransi sa-si petreaca mult timp inchisi in casa, astfel incat au avut nevoie de o alternativa de divertisment care sa-i tintuiasca pur si simplu in fata televizoarelor, iar Netflix e pregatit sa daruiasca tocmai acest gen de serviciu”, remarca Mattias Frey in lucrarea sa intitulata „Netflix Recommends: Algorithms, Film Choice and the History of Taste” (2021).
Cine si de ce ne cucereste pe Netflix?
Cele mai inspirate formule de seriale cu supereroi din ultima perioada oferite de Netflix s-au demonstrat cele ce reusesc sa aduca in prim-plan un fel de cocktail de vechi si nou, de antic si futurism, de legenda si concret desprins din timpurile moderne.
Interesant este faptul ca in ultimii ani s-a dezvoltat un segment special de scenarii bazate tocmai pe acest gen de combinatii ce faciliteaza introducerea de elemente din cele mai variate pentru a atrage interesul unei plaje cat mai extinse de fani.
Nu e tocmai usor sa se ajunga la reteta perfecta, dar The Witcher pare sa fi descoperit cheia acestui deziderat, deschizand o bresa remarcabila in taramul preferintelor spectatorilor de pe mai toate meridianele lumii.
Reunind fantezie si divertisment pe acelasi portativ, The Witcher se propune ca un continut serios si dramatic al genului imaginar, abatandu-se totusi frecvent de la linia sa de sobrietate, prin inglobarea unor elemente si dialoguri comice, ce-i asigura o protectie majora fata de riscul alunecarii pe panta banalitatii.
Nu e de mirare asadar ca Netflix pregateste pentru fanii acestui serial un nou sezon, caruia-i vom rezerva spatiu in cele ce urmeaza.
Ce stim despre The Witcher – sezonul 2?
Protagonistul Geralt of Rivia, un mutant vanator de monstri, calatoreste pe carari necunoscute intr-o lume framantata de conflicte, intrigi si magie, in care oamenii se demonstreaza deseori chiar mai periculosi decat creaturile pe care le vaneaza.
Cel de-al doilea sezon al acestor aventuri incarcate de mister este programat pentru a fi lansat pe 17 decembrie 2021, cu acelasi fascinant Henry Cavill in rolul principal, alaturi de el regasindu-se Anya Chalotra in straiele eroinei Yennefer of Vengerberg si Freya Allan in rolul printesei Cirilla.
Este vorba insa despre noi episoade care ne rezerva surpriza descoperirii secretelor din Kaer Morhen – „laboratorul” in care vrajitorii deprind arta magiei lor, instruiti fiind de secole in acest domeniu – si totodata ne permit sa facem cunostinta cu alte personaje interesante, dotate cu abilitati vrajitoresti.
Geralt o conduce pe printesa Cirilla tocmai in acest loc bizar, convins fiind ca Yennefer e moarta, dar nu se asteapta ca dificultatile, capcanele, demonii si monstrii cu care a avut de-a face in trecut sa fie floare la ureche in comparatie cu pericolul pe care-l reprezinta puterea misterioasa a tinerei fete.
Cel putin aceasta este declaratia oficiala a producatoarei Lauren Schmidt Hissrich, care ne incredinteaza ca vom avea parte de sare si piper in fiecare episod, gratie „unei noi liote de monstri oribili, efectelor speciale pentru scenele de magie si nu in ultimul rand, intorsaturilor neasteptate pe care le inregistreaza naratiunea”.
Mai mult decat atat: producatoarea si scenarista americana a dezvaluit faptul ca detine un veritabil cufar incarcat cu nestemate pentru a fauri o impresionanta diadema cu cel putin sapte sezoane The Witcher – o veste cat se poate de imbucuratoare pentru fanii acestui serial.
Cei ce au asteptat cu sufletul la gura al doilea sezon se pot pregati asadar pentru petrecere inainte de Craciun, pe tipsia cu bunatati insiruindu-li-se opt episoade suculente, pentru reusita carora intreaga echipa de productie a lucrat intens.
Cu aceeasi infrugurare este asteptat si un al doilea sezon din Shadow and Bone – adaptarea fantasy pentru Netflix a seriei de romane „GrishaVerse” semnate de Leigh Bardugo.
Ce stim despre Shadow and Bone – sezonul 2?
O alta reusita spectaculoasa din portofoliul Netflix s-a demonstrat si Shadow and Bone – serial ce se bucura de o popularitate imensa si care detine fara indoiala in lada de zestre material din belsug pentru noi sezoane.
Dupa primele opt episoade, care au inregistrat un impact remarcabil asupra publicului, regatul fantezist asupra caruia planeaza amenintarea creaturilor Volcra din Falia Umbrei, pare sa detina atuurile pentru a inspira noi si noi aventuri fascinante, puteri magice si intrigi ce poarta personajele cheie in vartejul ametitor al luptei dintre lumina si intuneric.
Netflix ar putea da unda verde celui de-al doilea sezon din Shadow and Bone spre sfarsitul anului 2022, fara sa se limiteze insa la acesta: portalul We Got This Covered (WGTC) citeaza „surse apropiate” care sustin ca serialul va benefiacia de cel putin alte cinci sezoane.
Pentru ce-a de-a doua serie insa, se confima in rolurile principale Jessie Mei Li (Alina Starkov), Ben Barnes (generalul Kirigan), Archie Renaux (Malyen „Mal” Oretsov), Amita Suman (Inej Ghafa), Freddy Carter (Kaz Brekker) si Kit Young (Jesper Fahey).
Desi realizatorii se straduiesc sa pastreze cu sfintenie secretele legate de subiectul episoadelor din sezonul 2, creatorul seriei, Eric Heisserer, a lasat sa se inteleaga faptul ca in aceasta a doua parte, vom beneficia de o prezenta ceva mai asidua a personajului Wylan Van Eck in comparatie cu intrigile din romanul lui Bardugo.
De asemenea, vom avea parte si de un nou aliat pentru Alina si Mal, in persoana lui Nikolai Lantsov – capetenia unei intregi flote de pirati implicati in conflictele razboinice ale Regatului Ravka, desi inca nu se stie cine va interpreta acest rol important pentru intreg sezonul al doilea.
In mod similar cu evolutia serialului The Witcher si Shadow and Bone promite sa genereze alte spin-off pe viitor, utilizand stufoasele materiale semnate de Leigh Bardugo, sau chiar pe baza unor idei noi, cu rolul de a adopta rasturnari neasteptate de situatii, menite sa surprinda publicul pasionat.
In timp ce se asteapta cu nerabdare dezvaluirea unei date (cel putin orientative) a lansarii sezonului 2, Heisserer si-a exprimat entuziasmul pentru proiect, incredintat fiind ca „Shadow and Bone va castiga treptat noi si noi fani, intrucat dispune de toate elementele necesare pentru a contribui la extinderea audientei”.
Este vorba tocmai despre acel gen de atitudine catalogata de Francesco Marrazzo, in volumul sau intitulat „Effetto netflix: il nuovo paradigma televisivo” (2016), drept „strada justa pentru a deveni un edificiu conceptual acceptat la scara larga, asemenea unei veritabile paradigme la categoria sa”.
Bibliografie:
- Marrazzo, Francesco – „Effetto Netflix: il nuovo paradigma televisivo”, 2016;
- Green, Sara – „Netflix”, 2017;
- Randolph, Marc – „Non funzionera mai. La nascita di Netflix e la straordinaria vita di un’idea”, 2019;
- Berardini, Matteo – „L’arrivo del lupo. Netflix e la nuova TV”, 2019;
- Hastings, Reed & Mayer, Erin – „L’unica regola e che non ci sono regole. Netflix e la cultura della reinvenzione”, 2020;
- Frey, Mattias – „Netflix Recommends: Algorithms, Film Choice and the History of Taste”, 2021.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.