Pro sau contra masonerie
Secolul XX nu a fost bland cu masoneria. În epoca comunista a fost interzisa in toata Europa de Est si în URSS. Lojele au fost dizolvate, biblioteciIe distruse, membrii urmariti si arestati. Situatia a fost aceeasi si în Germania nazista.
În Mein Kampf, Hitler a proclamat ca masoneria a fost infiltrata de evrei si ca acum devenise instrumentuI lor. EI a scris ca resentimentele pacifiste si paralizia instinctului nationalist erau rezultatele manipularii masonilor. EI a dat un impuls la ceea ce avea sa devina o lunga lista de acuzatii antisemite împotriva masonilor. Hitler a dizolvat toate Lojele din Germania si a acuzat masoneria de conspiratie cu evreii pentru a crea Conducerea Mondiala, ceea ce pariasera Illuminati cu mai mult de un secol înainte. În 1935, Goebbels a acuzat 300 de membri de rasa evreiasca si constructori masoni de faptul ca au permis URSS-ului sa intre în Liga Natiunilor.
Doi ani mai tarziu, a deschis expozitia antibritanica care expunea obiecte incriminatorii. În lagarele de concentrare naziste, masonii purtau un semn distinctiv, un triunghi rosu in dungi. Se estimeaza ca în Germania nazista si în teritoriile ocupate au fost ucisi între 80 si 200 de mii de masoni.
În 1924, în Italia, Mussolini a decretat ca fascistii trebuie sa aleaga între fascism si masonerie, iar în anul urmator a cerut dizolvarea masoneriei. Presupusa relatie între iudaism si masonerie, incriminata atat de nazisti cat si de fascisti, nu a fost niciodata dovedita, dar a motivat ura rasiala.
Oricum, masoneria s-a nascut în inima crestinismului, si doar dupa multe secole a acceptat în randurile sale evrei si musulmani sau pe oricine care crede într-o fiinta superioara, un detaliu neobservat sau ignorat de Hitler si Mussolini. Spania lui Franco a fost, de asemenea, scena persecutiilor antimasonice: în timpul dictaturii Iui Francisco Franco, masonii au fost torturati si executati, fara proces, în toata tara. Masoneria a devenit legala abia dupa moartea dictatorului, în 1975.
În timpurie noastre, Saddam Hussein a introdus pedeapsa cu moartea în Irak pentru cei care promoveaza sau sustin principiile sioniste, inclusiv masoneria.
Ce ne spune asta despre masonerie? Judecand dupa calitatea inamicilor, nu mai avem multe de spus. Dar ce putem spune despre masoneria din prezent? În prezent, se estimeaza ca sunt între 4 si 6 milioane de masoni activi, distribuiti între cele 100.000 de loje din toata lumea.
Majoritatea lojelor sunt acum un feI de club social, unde coexista acte de caritate, ritualuri ancestrale, secrete, haine ciudate si chiar concursuri de bingo si petreceri tematice. Masonii nu îsi mai ascund apartenenta la fratie, ba chiar îsi pun abtibilduri pe masina. Unii au propriile lor pagini pe Internet. Ei doneaza sume mari de bani pentru scopuri caritabile. Marea lor problema este ca tinerii din ziua de azi sunt prea putin interesati sa intre în fratie. Poate ca masoneria este înfranta de timp. Liturghia sa antica, principiile sale morale,opozitia sa fata de similaritatile religioase, au devenit din ce în ce mai lipsite de realitate si nu mai corespund culturii postmoderniste cu Internet, jocuri video, secte individualiste sau societatea de consum insatiabila, unde avansarea Omului si spiritualitatea nu prea au loc.
Poate ca lipsa de candidati este legata si de reticenta lor de a primi femei în afara lojelor auxiliare pentru doamne. Un arhaism încapatanat care înca persista.
Poate ca ultima si cea mai mare realizare masonica a secolului XX a fost dezorganizarea Iui Hitler si a nazismului: Cleveit, Truman, Churchill, regele George aI VI-lea, generalii MacArthur si Marshall au fost masoni. De atunci au trecut multi ani. Mai sunt înca evenimente care pot fi atribuite masonilor, tresariri de viata ce ne arata ca marele gigant dormiteaza.
În anul 1997, laburistul britanic Chris Mullin a lansat un atac furibund împotriva masonilor. Mullin era convins ca politistii masoni au privilegiat criminalii masoni. A fost o adevarata isterie în presa britanica, dar, în final, nimic nu a putut fi dovedit. În Adunarea Nationala a Tarii Galilor este obIigatoriu, din 1999, pentru parlamentarii masoni sa îsi dezvaluie apartenenta. Judecatorii si politistii au fost rugati sa faca acest lucru voluntar.
Daca masoneria actuala e doar un club mult prea colorat, atunci de ce Saddam Hussein i-a persecutat, în timp ce în Marea Britanie judecatorii si politistii sunt fortati sa îsi dezvaluie identitatea de masoni? Doua tari total opuse, care de curand si-au declarat razboi, au avut candva un dusman comun. Asta pentru ca masonii sunt o tinta usoara pentru politicieni?
Masoneria a fost mereu caracterizata de abilitatea sa de a-si schimba forma, de a nu iesi în evidenta si de a intra în umbra cand trebuia. Aceste strategii i-au rasplatit regeste pe masoni timp de secole. Nume noi, cai noi, membri noi. Nu este impropriu ca ei sa aplice aceste strategii si astazi. O societate care a influentat evenimente importante si a atras cele mai cunoscute figuri, poate sa dispara? E posibil ca aceasta tacere, aceasta aparenta îmbatrânire, sa ascunda o schimbare de planuri si de strategie?
Viata noastra de zi cu zi e afectata de decizii necunoscute noua, iar masonii ar putea sta în spatele lor, fara ca noi sa banuim. Ca sa nu mai mentionam puternica manipulare a mass-mediei care, sutin unii, sta în mainie masonilor. Nu e normai sa ne întrebam prin ce canale ne ating mesajele masonilor?
S-a vorbit si s-a scris mult despre masoneria vizibila si invizibila.
Multi asociaza masoneria cu satanismul, dar defapt, acestea doua nu au nimic in comun. Exista si exceptii, ordine iesite de sub uzuanta marilor Loje care din diverse interese, acoperindu-se sub eticheta de masoni, ies din tiparele Francmasoneriei.
Marile minti stralucite au avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu masoneria din pricina unui mediu intelectual evolutiv propice.
Adeptii francmasoni sustin ca ofera o altfel de cunoastere, insa nu intotdeauna la nivelul dorit. Care este secretul lor? Psihicul manipuleaza subconstientul, cheia sunt riturile. Miscarea mereu fiind aceeasi. La fel ca si in alte practici religioase, indiferent de cult sau religie.
Exista adevarate grupuri anti-masonice, religioase, politice sau adepti ai teoriilor conspiratiei. Noi v-am prezentat faptele.
Asadar ramane Masoneria o simpla societate secreta cu traditie sau este mai mult decat atat. La aceasta intrebare numai D-voastra puteti raspunde. Sunteti pro sau contra Masoneriei?
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Contra.