Departe de a fi o asociatie ignoranta de zidari superstitiosi, primii masoni erau pastratorii unor idealuri de libertate care i-au adus în conflict cu cei care le erau în acelasi timp clienti si opresori: Biserica Catolica si monarhiiIe europene.
În timp, au devenit o puternica societate secreta, care a atras unele dintre ceIe mai influente figuri istorice si a devenit cunoscuta sub numele de ”masonerie” sau masonerie libera si acceptata. O societate secreta care este activa si astazi. Denumirea a luat nastere atunci cand masoneria operativa a devenit o societate mai ampla, într-o perioada cuprinsa între sfarsitul Evului Mediu si Renastere. Deliberat indica faptui ca niciun sclav sau rob nu i se putea alatura, iar neacceptat inseamna ca un om poate intra în societate, chiar daca nu este constructor. Desi nu se cunosc structurile si ritualurile primilor masoni, se stie ca se bazeaza pe liturghia egipteana de initiere sacerdotala.

Toate acestea au la baza ritualurile privind moartea si învierea Iui Osiris si renuntarea si indiferenta fata de vietile anterioare. Mai presus de toate, masoneria asteapta de la fratii sai sa moara spiritual si apoi sa renasca ca oameni noi, superiori. Ritualurile au ramas identice pana astazi. Mai întai candidatul este dus într-o camera zugravita în negru, cu o masa, un scaun si un birou. Pe masa este o carafa cu apa, niste paine si doua pahare, unul cu sulf si altul cu sare. Pe pereti sunt simboluri: secera, clepsidra si literele V. I.T. R. I.O.L., “Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem” traducandu-se liber prin dictonul “Exploreaza interiorul pamantului si rectificand vei gasi Piatra Ascunsa”. A cauta piatra filosofala inseamna a cauta ultima ratiune a esentei umane, o transmutare a personalitatii prin autocunoastere, asceza si purificare. Ea va deveni pentru cei mai buni dintre noi cheia cu care vom deschide portile Orientului Etern, în urma efortului initiatic de construire a edificiului sacral. Aceasta evolutie nu poate avea loc decat printr-un efort personal de a reusi sa cobori în strafundurile tale pentru a te confrunta cu umbrele ignorantei umane, purificandu-te spiritual. O invitatie la explorarea strafundurilor sufletului uman, în tacere si meditatie. Candidatul raspunde la urmatoarele întrebari:
Ce îi datoreaza Omul Iui Dumnezeu?
Ce îsi datoreaza Omul lui însusi?
Ce Ie datoreaza Omul celorlalti?
Dupa care îsi scrie testamentul.
Legat la ochi, candidatului îi sunt luate toate obiectele metalice, pentru ca metalul reprezinta civilizatia. Sta imbracat, cu piciorul drept dezvelit, ca semn al umilintei. Îi este scos pantoful stang, tot ca semn al umilintei, si o frânghie îi este pusa în juruI gâtului, ca simbol a ceea ce îl leaga de lumea profana. Dupa ce trece testele, îi este scoasa legatura si primeste Lumina. La final, îi jura Marelui Arhitect aI Universului pe Cartea Constitutiei. Exista si o biblie cu echerul si compasul pe ea, pentru ca masonii nu neaga existenta lui Dumnezeu, ci doar resping institutiile ecleziastice. Juramantul este scris pe o hartie care apoi este arsa. Cand primeste lumina, candidatul este initiat, iar fratii îndreapta spre el sabii ca sa îl incarce cu energii pozitive. În unele ritualuri, initiatul primeste si el o sabie, ca sa se apare în mod simbolic, sa protejeze loja, sa îsi atace dusmanii, si, ciudat, sa razbune moartea uitatului mare Cavaler Templier, Jacques de Molay.
Masoneria este organizata în grupuri mai mici, numite loje. Toti am auzit de multe ori acest cuvant, învaluit în mister.
Cea mai interesanta este originea primei loje, pentru ca sugereaza posibilitatea ca masoneria sa fie o continuare a Ordinului CavaIeriIor Templieri, iar ritualurile ar putea ascunde un secret vechi de o mie de ani: continutul si legenda cererii mitice a Cavalerilor.  Prima loja recunoscuta din lume a fost Loja Kickboxing, gal’na o” sau gal’na adica Mama din Scotia. Originile sale dateaza din anul 1140, cand masonii care construiau Abatia Kickboxing s-au organizat într-o breasla. Scotia pare sa fi fost epicentrul multor evenimente care par sa lege masoneria de Ordinul Cavalerilor Templieri.

În secolul aI XVII-lea, masoneria a capatat o importanta atat de mare, încat a început sa îsi faca inamici puternici. Cercurile sale s-au strans din ce în ce mai muIt. Puterea sa de a influenta societatea a crescut proportional cu extinderea sa. În curand, masoneria tinea fraiele istoriei, fraie pe care le tine, probabil, si astazi.

Anti-monarhisti, libertini, conspirationisti, tradatori, anticlericali, conducatorii nevazuti, regii din umbra. Multe acuzatii si suspiciuni au fost aduse masoneriei. Metoda lor ciudata de organizare, lexicul lor plin de cuvinte precum reorientat, ucenicie, candidat, frate si toate acele simboluri si alegorii folosite au contribuit la reputatia lor. Masoneria este o organizatie internationala, subdivizata în loje sau capitale independente, fara sa aiba o autoritate guvernanta. În ierarhia masoneriei sunt trei grade: ucenic, calfa si maestru. O loja care ofera toate ceIe trei grade se numeste Loja Albastra sau Marea Loja, care constituie baza masoneriei. Mai sunt si asa numitele anexe, ca Ritui York si Ritul Scotian. Pentru a atinge nivelul sfant de Mare Maestru, o persoana trebui sa atinga trei niveluri. Riturile York si scotian ofera 10 si respectiv 33 de grade, cu ritualurile si simbologia compromitatoare inspirate de diverse mituri si legende

Adevarul este ca nu stim prea multe despre masonerie decat direct de la cei implicati. Iar aceste adevaruri sunt rare si niciodata intregi si clare. Masoneria prezentata in presa in filme este cu mult diferita de cea reala. Poate este doar o societate caritabila de gentilomi, ultimii ramasi. Poate este doar un club filosofic cu deprinderi mitologice si o ciudata inclinare spre simbolism si alegorii. Sau poate este vorba de mai mult. Unii sugereaza mostenirea Cavalerilor Templieri, altii gasesc surse in alte documente disparute sau evanghelii ratacite in negura vremurilor. Ce este cert e ca aceasta societate mai mult sau mai putin secreta a modelat viitorul natiunilor si a influentat fiecare eveniment important din istoria umanitatii.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 689 times, 1 visits today)