Illuminati

In cele ce urmeaza vorm vorbi de o istorie mai putin cunoscuta a masoneriei. Anume, acele Ordine sau Loje care au definit termenul de societate secreta si care au atras atentia nedorita a unora.

De-a lungul timpului, masoneria s-a scindat, iar membrii ei poeminenti au deschis diverse loje, mai mult sau mai putin inspirate, mai mult sau mai putin legale. Unele au dus traditia mai departe cu onoare, altele s-au adancit in intuneric si ezoterism.

O alta aripa a masoneriei este Ordinul Rozacrucian avand aceeasi origine, dar care incorporeaza elemente mistice, alchimie si alte principii filosofice care o deosebesc de ideea noastra de masonerie. Întelegerea simbolurilor masonice ne va ajuta sa cunoastem temerile si ambitiile acesteia Daca ne uitam cu atentie, vedem urme în locurile cele mai neasteptate, dovezi ca masonii au trecut pe aici si ca înca mai exista. Simbologia masonica raspandeste ideea cresterii spirituale si multe principii sunt inspirate din cele ale primilor constructori.

Ca simboluri masonice pline de inteles, masonii foloseau printre altele ata cu plumb care sugereaza cinstea. Nivela cu bula de aer, egalitatea. Echerul sugereaza integritatea, Virtutea si dreptatea. Este identificat cu Venerarea Maestrului. Compasul simbolizeaza idealurile masonice de prietenie si dragoste frateasca. Cand trasezi un cerc, punctul centraI simbolizeaza omul si cercul, lumea din jurul sau. Un mason ar trebui sa traiasca dupa principiile de prietenie, loialitate si dragoste frateasca. Mistria sincronizeaza si cimenteaza fratia masonica. Linia de 24 de inchi simbolizeaza ceIe 24 de ore ale zilei.

Steaua cu cinci colturi simbolizeaza Fiinta Suprema, dar si cele cinci puncte ale camaraderiei, un secret ce nu poate fi dezvaluit. Panza alba sugereaza puritatea. Papucii, pe care candidatul ii incalta, le amintesc masonilor de pregatirea lor pentru grade: ca sa intre în templu, ei trebuie sa îsi scoata pantofii si sa îsi puna papucii. Cercul cu un punct, doua linii si cartea de deasupra simbolizeaza Pamantul: punctul. CeruI este simbolizat de cerc si liniile sunt cele doua solstitii, cele doua zile festive din an ale masoneriei. Litera G (God) este Dumnezeu sau Marele Arhitect aI Universului, si este un adaos american.
A fost folosita prima data în S UA, împreuna cu echerul si cu compasul, în juruI anului 1850.

O strangere de mana specifica le permite masonilor sa se recunoasca în secret. Din ce am aflat pana acum, se pare ca acuzatiile si persecutiile masonilor au fost provocate mai mult de prejudiciile institutiilor dogmatice si dictatoriale decat de propriile lor greseli. Deci, este masoneria o fratie nevinovata care vrea doar sa preleveze progresuI? Criticii lor sunt de alta parere. Masoneria a fost acuzata de orice, de la faptul ca este o mafie ateista, anti-religioasa, anti-statala si periculoasa, pana la acuzatiile de conspiratie prin manevrele sale secrete de la putere. Bierica Catolica nu a ezitat sa îi excomunice pe masoni.

Majoritatea monarhiiie europene au decis sa interzica ordinuI. Între 1738 si 1 890, Vaticanul a aprobat 17 bule papale, condamnand masoneria si cerand exilarea membrilor. Aceasta nu a împiedicat multi monarhi crestini sa intre în randurile lor, în timp ce altii se luptau cu ei în mod deschis. Regele James aI III-lea aI Scotiei a fost primul monarh suspectat ca ar fi mason. Primul suveran european care a sustinut oficial masoneria a fost Împaratul Francisc I, fondator al Casei Regale Austriece, si în mod ciudat, de religie catolica. Olanda, Suedia, Geneva, Zurich, Bavaria, Austria, Rusia si Prusia au interzis Ordinul. Una dintre acuzatiile aduse masonilor este ca lucreaza pe cai machiavelice, chiar si atunci cand rezultateie le surad. Ca si cum scopul scuza mijloacele. Dar nu e aceasta motivatia principala a tuturor grupurilor de putere? În ce fel se deosebeste masoneria de celelalte organizatii?

Unii autori considera ca înainte de Revolutia Franceza, ducele de Orleans, ce facea parte din Marele Orient al Frantei, a cumparat tot graul pe care l-a gasit si fie l-a ascuns, fie l-a vandut în afara granitelor, generand o foamete care a dus la izbucnirea Revolutiei Franceze. Iacobinii, care erau si ei acuzati ca erau masoni si Illuminati, au închis toate Lojele la doi ani dupa ce au ajuns la putere. Poate ca le era teama de imensa putere pe care o avea fratia. Pe atunci, masoneria franceza avea 630 de loje si 75 de mii de adepti. Erau o forta de temut si rivalizau cu Stravechiul Ordin al Cavalerilor Templieri. Daca nu prin puterea armelor, cel putin prin bogatie si influenta. Ca sa nu mai punem la socoteala ca principalii pioni in stat erau masoni.

Imaginea lor a primit o lovitura, cand, la sfarsitul secolului XVIII, detestatul Ordin Illuminati din Bavaria infiltrase majoritatea lojelor. De atunci, masoneria a fost suspectata ca vrea sa conduca lumea.

 Ordinul Illuminati a fost creat de un cetatean bavarez, Adam Weiskopt, în anul 1776 (anul in care s-a format SUA). Foarte pedant si megaloman, Weiskopt dorea sa dizolve toate formele de guvernamant, sa interzica religia, sa aboleasca proprietatea privata si sa creeze o Noua Ordine Mondiala sub comanda lui. Si-a aplicat tacticile de infiltrare în masonerie si astfel a reusit sa îsi extinda organizatia aproape în toata Europa si, se crede, si în America de Nord. Ca sa opreasca raspandirea, multi monarhi au decis sa exileze masoneria. Ordinul Illuminati a fost interzis oficiaI în 1790, dar participarea lor în evenimentele viitoare este foarte plauzibila si se crede ca ei înca exista. În ciuda episodului Illuminati, masoneria a castigat prestigiu si a continuat sa se extinda. Importante figuri istorice i s-au alaturat.

Imediat dupa ce s-a destramat ordinul, au aparut teoriile conspiratiei. In 1797, un cleric francez, Augustin Barruel a publicat cartea Memorii, ilustrand istoria iacobismului in care lansa o teorie a conspiratiei care ii implica pe francmasoni, illuminati, Rosacrucieni si iacobini. Anul urmator, John Robinson, a publicat o carte in prezenta o conspiratie, cum ca Illuminati planuia inlocuirea tuturor religiilor cu umanismul si inlocuirea statelor cu un singur guvern mondial.

Teoria castigase credibiltate dupa similtudinea stabilita intre Masonerie si Illuminati, combinat cu manipularea sinistra a societatii. Thomas Jefferson, presedinte al SUA, declara ca putea sa inteleaga de ce Illuminati fusesera obligati sa adopte caracterul secret, prin precautie in cazul difuzarii informatiilor si a principiilor moralitatii pure. Zvonurile au continuat. Lumea vede si astazi conspiratii acolo unde nu exista.

Oameni învatati, nobili, burghezi, militari. Masoneria a castigat prestigiu si a atras liber cugetatori care actionau din umbra. Membrii ei se recunosteau prin semne secrete, strangeri de mana si parole. Alteori embleme si documente. Identitatea Maestrului era cunoscuta doar de cei de rang înalt. Actiunile lor au lasat urme în istorie. Dar prezenta lor a fost rea sau buna? Istoricii continua disputa pe aceasta tema chiar si in prezent. Influenta sa a fost resimtita puternic în ceIe doua Americi, infiltrandu-se în cercurile înalte ale puterii civice si militare. Masonii au jucat un rol crucial în eliberarea coloniilor britanice si spaniole.

Statele Unite ale Americii sunt, probabil, cea mai importanta mostenire a masoneriei: simbolistica lor, arhitectura, pana si Declaratia de Independenta sunt pline de mesaje masonice. O mica parte din lista celor mai cunoscuti masoni ne va ajuta sa întelegem importanta acestei societati secrete si cum a influentat istoria. V-ati gandit vreodata ca ingeniosul RothschiId, muzicianul Wolfgang Amadeus Mozart si scriitorul german Goethe au fost cu totii masoni?

Marea Britanie a dat, la randul ei, multi masoni: regii George aI V-lea, William aI IV-lea, Edward aI VII-lea si aI VIII-lea si George aI VI-lea. De asemenea, politicienii englezi George Lanning, Rhodes si Winston Churchill. Inventatorul penicilinei, Sir Alexander Fleming. Scriitorii Alexander Pope, Edward Gibbon, Sir Walter Scott, Sir Arthur Conan Doyle, Rudyard Kipling, si, în plus, multi generali, amirali si maresali. Chiar si actului Peter Senders a fost mason.

Nici Statele Unite nu raman în urma. Majoritatea Parintilor Natiunii, judecatori, congresmeni si generali au fost masoni. De asemenea, presedintii americani Cleveit, Franklin D. Roosvelt, Harry Truman, Lyndon, Johnson si Gerald Fard. Directorii progresui nuclear american, Vannevar, J. Edgar Hoover, Henry Fard si Steve Wosniak, c0f0ndat0r al Appia Computers, sunt toti masoni.

În America de Sud, figuri ca Simon Bolivar, San Martin si  Juarez au fost, de asemenea, masoni. Si lista poate continua. Importanta si popularitatea castigate de masoni le-au adus inamici mai virulenti decat Biserica Catolica. Paradoxal, cea mai sangeroasa campanie dusa împotriva masonilor a venit din partea unui alt grup excomunicat: bolsevicii. Masoneria a supravietuit în primele etape ale revolutiei sovietice si a fost distrusa de comunism. Atunci, lojele s-au desfiintat, iar membrii s-au ascuns. În 1926, o cerere ciudata a masonului Boris Astronom catre Iosif Stalin,  de a permite masoneriei sa devina oficiaIa, a dus la arestarea si torturarea masonilor cunoscuti. Masoneria a disparut în urmatorii ani ai regimului sovietic. Astronom a fost si el arestat, interogat si a murit la scurt timp dupa eliberare.

Masoneria a disparut sau a supravietuit în umbra. Prima loja care a operat din nou liber a fost Loja Armoniei, dar ea a aparut abia în 1992. În secolul XX, a aparut termenul de ”evreu-mason”si a vazut lumina cea mai îndrazneata teorie a conspiratiei. Cat adevar e în aceste afirmatii? De ce a atras masoneria, de-a lungul secolelor, mania guvernantilor? Dar si a Bisericii?

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,512 times, 1 visits today)

1 thought on “Illuminati”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.