In ultima vreme au aparut foarte multe partide politice in Romania. Este un lucru bun pluralismul politic si arata ca ne indreptam si noi spre o democratie de drept. Insa lumea, in general, nu prea intelege care-i treaba cu partidele politice. Pe cine sa alegem si de ce? Care este doctrina unui partid sau altul? De ce unii sunt social-demoncrati si altii liberali? Stanga sau dreapta? Care-i diferenta? Ca sa votam ar trebui mai intai sa fim informati!
De ce nu avem ca in America conservatori si democrati? Ce sunt laburistii, verzii sau alte partide din Uniunea Europeana?
Cate partide politice sunt in Romania si ce reprezinta ele?
Romanii nu prea inteleg ideologia unui partid ci mai degraba imaginea scoasa in fata. Adica persoana sau personalitatea. Romanii il cunosc pe Ponta, Ciolos sau Basescu, Tariceanu. Putini stiu din ce partid fac parte acestia, care este ideologia sau platforma lor electorala. Nici macar daca sunt de stanga sau de dreapta.
Dupa 2015, sunt peste 160 de partide in Romania. Ce-i drept mult sunt locale. Unele sunt ciudate:
- partidul militarilor in rezerva: Partidul Na?ional Pentru Patrie
- partidul romanilor din diaspora: Partidul Românilor de Pretutindeni
- partidul protestatarilor: Alianta Strada
Alte partide, asa cum spuneam, s-au nascut in jurul anumitor personalitati, sa zicem “plecati” ai marilor grupari politice:
- Victor Ponta a facut partidul Pro Romania
- Dacian Ciolos a facut partidul PLUS
- Calin Popescu Tariceanu a facut partidul ALDE
- Traian Basescu a facut partidul PMP
Partide existente in Romania in 2019 si ideologia lor:
- PNL (Partidul National Liberal) este un partid de centru-dreapta, care adera la Partidul Popular European (crestin-democrat), fiind de ideologie liberal-conservatoare, condus de Ludovic Orban
- PSD (Partidul Social Democrat) este un partid de centru-stânga, care adera la Partidul Socialist European, fiind de ideologie social-democrata-conservatoare. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, este momentan in inchisoare pentru abuz in serviciu
- USR (Uniunea Salvati Romania) este un partid de centru, care nu adera la niciun partid european, fiind de ideologie progresiva. Presedintele USR este Dan Barna
- ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor) ALDE a fost creat din fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. ALDE este un partid de centru-dreapta, care adera la Alianta Liberal Democrata Europeana, fiind de ideologie liberal-progresiva. Presedintele ALDE este Calin Popescu T?riceanu
- PMP (Partidul Miscarea Populara) Partidul a fost creat de Basescu cu altii din Partidul Democrat Liberal. PMP este un partid de centru-dreapta, care adera la Partidul Popular European, fiind de ideologie liberal-conservatoare. Presedintele PMP este Traian Basescu
- PRO România este un partid de centru-stânga, fara afiliere europeana, cu ideologie social-liberala, condus de Victor Ponta
- UDMR (Uniunea Democrata Maghiara din România) UDMR este un partid regionalist de centru, care adera la Partidul Popular European, fiind de ideologie liberal-conservatoare. Este condus de Hunor Kelemen
- PLUS (Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate) condus de Dacian Ciolos, isi are originea în Miscarea România Împreuna, proiect format din guvernul tehnocrat.
Mai exista si alte partide precum Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale al lui Marian Vanghelie, un partid religios – Uniunea Crestin Democrata România, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Partidul Romania Mare si o alta formatiune rupta din el, Partidul Romania Unita, Partidul Ecologist Roman si altele.
Istoria partidelor politice in Romania
Primul partid politic oficial recunoscut in Romania a fost Partidul National Liberal (cunoscut si azi ca PNL). PNL a luat fiinta in 1875 si este un partid istoric in Romania.
In 1881 a urmat Partidul Conservator. Cele doua partide opuse au fost la putere pana la finalul primului razboi mondial cand Partidul Conservator a disparut.
In perioada interbelica s-au nascut si alte partide politice precum:
- Partidul National Taranesc (constituit in urma fuziunii dintre Partidul National condus de Iuliu Maniu si Partidul Taranesc condus de Ion Mihalache),
- Partidul Poporului(Averescu),
- Partidul Nationalist-Democrat (Nicolae Iorga),
- Garda de Fier,
- Partidul Social Democrat Roman.
Practic, din aceste partide se vor naste si formatiunile politice care exista astazi, mostenitori ai vechilor partide istorice.
Comunismul in Romania si schimbarea scenei politice romanesti
In noiembrie 1946 comunistii castiga alegerile in Romania prin frauda. In urmatorul an, 1947, majoritatea partidelor politice sunt eliminate si se naste Republica Populara.
Despre instaurarea comunismului puteti citi mai multe aici.
Dupa abdicarea fortata a Regelui in 1948 se organizeaza Partidul Muncitoresc Roman. Gheorghe Gheorghiu Dej este numit secretar general, se adopta o noua constitutie dupa model sovietic. Practic, Romania devine o tara comunista cu nationalizari, securitate, arestari, condamnari si tot ce a adus mai “bun” comunismul in Romania.
In martie 1965, Nicolae Ceausescu devine secretar geneal al PMR (Partidul Muncitoresc Roman). In vara anului 1965 PMR se transforma in PCR (Partidul Comunist Roman).
In 1989 are loc revolutia si partidele istorice au sansa din nou sa renasca.
Romania dupa revolutia din 1989 si partidele politice
PNL, format in mare in revolutia din 1848, partid de seama in secolul al XIX-lea, renaste pe scena politica romaneasca. PNL condusese la Unirea Principatelor, Independenta Romaniei, dezvoltarea industriilor, punand bazele statului national modern.
PNL se bazase pe boierimea progresista a acelei perioade, pe burghezie, dar si pe functionari. Dar si profesii liberale erau atrase in aceasta zona: avocati, ingineri, profesori, medici. Dupa 1900 au atras si intelectualii de la sate: preoti, invatatori.
Cea mai lunga perioada de guvernare PNL a fost intre 1876-1888, adica 12 ani. dar tot din aceasta perioada avem si celebra satira a lui I. L. Caragiale – “O scrisoare pierduta”.
In 1907, PNL are un episod negativ in revolta taranilor. Dar, in 1921 se realizeaza cea mai mare reforma agrara din istoria Romaniei: 66 din terenurile mosierilor merge spre tarani.
Perioada interbelica, o perioada care s-a bucurat de refacere economica si nivel maxim de dezvoltare, a fost pusa sub auspiciul PNL. In perioada dictaturii regale si a lui Antonescu, PNL a fost suspendat. PNL revine pe scena in 1923 odata cu Constitutia, insa este interzis in 1947 de comunisti.
In 1893 este fondat PSDMR – Partidul Social – Democrat al Muncitorilor din România.
PSDR s-a scindat dupa 1918 in mai multe grupari. Cea mai grava sciziune, in 1921, a dus la constituirea PCR-ului, Partidul Comunist Roman. In perioada dictaturii regale, PSDR a continuat in ilegalitate. Dupa 1944, PSDR a fost implicat in primele cabinete. Insa au refuzat sa participe la instalarea guvernului Petru Groza in 1945. Cand s-a decis sa se mearga pe liste comune cu PCR in 1945, unii lideri au parasit partidul. In 1948, ramasitele PSDR au fuzionat cu PCR in cadrul PMR. Doua luni mai tarziu, toti liderii PSDR au fost arestati. Ce inseamna sa te bagi in pat cu dusmanul! Iar asta este o lectie nu doar politica, ci si istorica!
Partidul National Taranesc s-a format în 1926, prin fuziunea Partidului National Român din Transilvania (prezidat de Iuliu Maniu) cu Partidul Taranesc din Vechiul Regat (prezidat de Ion Mihalache).
In 1928, Partidul National Taranesc (PNT) a castigat alegerile cu 77,76% din voturi. PNT, prin Iuliu Maniu, stabilizeaza moneda nationala, infiinteaza regiile de stat, ofera credite industriale si agricole, introduce contractul colectiv de munca. Tot ei introduc si controlul averilor demnitarilor, dupa ce fusesera acuzati ca se imbogatisera.
Ion Mihalache este un alt membru marcant PNT al acelei perioade. In perioada guvernului PNT Vaida-Voievod, averile nejustificate se impozitau cu 90%.
In 1938, regele Carol interzice partidele politice. Dar PNT isi continua activitatea. Iuliu Maniu si Ion Mihalache participa la consiliile de coroana.
Dupa al doilea razboi mondial, PNT devine principala forta politica impotriva comunismului in Romania.
In 1947, liderii PNT sunt arestati, iar Iuliu Maniu si Ion Mihalache condamnati pe viata.
In 1987, PNT devine partid crestin-democrat.
PNTCD preia puterea in Romania in 1996, dar este scos din Parlament in 2000
Partid de stanga sau partid de dreapta?
“Stanga” sau “dreapta” sunt astazi doar niste etichete. Ce inseamna partid de “centru-stanga”, dar termenul “conservator”? Ce inseamna partid de “centru-dreapta”?
Stanga este echivalentul liberalilor, iar dreapta coincide cu conservatorii. Aceasta impartire are legatura istorica cu Revolutia Franceza din 1789. Adica te asezai in functie de optiuni in acele vremuri.
Stanga este progresiva, iar dreapta traditionala.
Din anii 1800, aceste etichete frantuzesti s-au raspandit ca vinurile in toata lumea. Cu exceptia tarilor vorbitoare de limba engleza. In America, exista democrati si republicani.
In Romania, ideologia politica nu prea mai conteaza. Cum, dealtfel, nici promisiunile electorale. In 2016, doar 17% dintre romani se considerau de stanga, iar 24% de dreapta. 27% ziceau ca sunt de centru. Insa 33% nu stiau sau nu doreau sa raspunda.
Dar, cand oamenii sunt intrebati pe limba lor, stiu foarte bine sa raspunda. La intrebarea “Trebuie statul sa asigure locuri de munca si locuinte”, propozitie clar de stanga, 90% din chestionati au spus “DA”. Adica fara sa vrem ne intoarcem la comunism.
Daca Franta poate fi interpretata ca o tara “de stanga”, iar Germania “de dreapta”, Romania nu prea este nicicum.
Care este diferenta intre stanga si dreapta?
Mai sus puteti vedea o harta a lumii impartita dupa ideologii politice: stanga sau dreapta. Daca revolutia franceza ne-a invatat aceasta impartire, sa vedem si cu ce se mananca.
DREAPTA:
- ordine, echilibru, morala, familie, traditie
- mplicare cât mai scazuta a statului în treburile cetateanului
- dreptul la viata, dreptul la proprietate privata, dreptul la tratament egal în fata justitiei, dreptul la exprimarea libera, dreptul de a practica o religie proprie, dreptul de a vota liber
STANGA:
- dreptatea sociala, egalitatea, libertatea si reforma/schimbarea.
- Libertate, Egalitate, Fraternitate.
- amestecul accentual al statului în treburile cetateanului, precum si în sfera economicului.
- Sustinerea proiectele sociale ce vizeaza: reducerea somajului, ajutorul social oferit mamelor tinere, asistenta sociala.
- militeaza pentru ideea unui control extins al poporului asupra procesului decizional al Executivului, prin promovarea principiului democratic al Referendumului (instrumentul primar al activistului de stânga).
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.