Cum sa fii in siguranta la proteste

Mythologica.ro este un site apolitic, o platforma pentru tineri si nu numai, culturala prin definitie. Insa redactia noastra nu poate sta pasiva cand jandarmeria romana bombardeaza zecii de mii de oameni in Piata Victoriei. Lansatoarele cu gaz lacrimogen nu sunt o solutie.

Asadar, vrem sa fim alaturi de toti cei care au iesit aseara in strada. In Piata Victoriei, in Timisoara, Cluj, Bacau, Constanta, Craiova, in orasele mici si mari, in diaspora sau celor care nu au fost acolo, dar gandesc ca noi. Cei care gandesc ca ne-a ajuns. Cei care nu doresc violente. Cei care vor schimbare.

De ce scriem asta?

“440 de interventii pentru acordare asistenta medicala la fata locului (24 jandarmi), în urma carora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)”, precizeaza ISU.

Vrem sa va explicam si sa va facem constienti despre:

  • ce inseamna tacticile ofensive si defensive ale jandarmeriei si cum sa va feriti de ele.
  • ce este gazul paralizant si cum te afecteaza?
  • ce inseamna comportament abuziv al fortelor politienesti si cum se manifesta el
  • cum sa te feresti de grupurile de huligani
  • ce lovituri sunt interzise?
  • ce drepturi si obligatii are Jandarmeria Romana?

 

Ce este Jandermeria Romana, la ce foloseste ea si care este rolul Jandarmeriei la un protest?

In Romania, Jandarmeria Romana se supune legii nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române. Este legea care reglementeaza statutul Jandarmeriei si care ii da anumite drepturi si anumite prerogative. Ca istoric, Jandarmeria Romana este fondata in 1850 de Grigore Alexandru Ghica. Tot Jandarmeria a mai fost reorganizata de Alexandru Ioan Cuza. Jandarmeria Romana participa activ in lupte din cele doua razboaie mondiale, sprijina poporul roman si participa in zilele noastre la actiuni in spatiul ex-iugoslv. Militari demni de lauda. Insa ce s-a intamplat aseara nu caraxterizeaza deloc Jandarmeria Romana. Mi s-a parut in unele locuri ca vad animale camuflate in uniforme de lupta. Unii deabia asteptau sa loveasca si sa-si verse ura, iar altii erau mai speriati decat protestatarii.

Iata primele si cele mai importante articole din lege:

Art. 1. –

(1) Jandarmeria Româna este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administratiei si Internelor, care exercita, în conditiile legii, atributiile ce îi revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor încalcari ale legilor în vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.

(2) Jandarmeria Româna, prin atributii, organizare, pregatire si dispunere teritoriala, contribuie la garantarea suveranitatii, independentei, autoritatii, unitatii si securitatii statului, democratiei constitutionale pe întregul teritoriu national atât în timp de pace, cât si în situatii de criza.

Art. 2. –

Jandarmeria Româna îsi desfasoara activitatea în interesul cetatenilor, al comunitatii si în sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si în executarea legii.

Cu alte cuvinte, legea, cat si Jandarmeria Romana (cel putin pe facebook) afirma ca este acolo in interesul romanilor, ca apara protestatarii. Ei bine, aseara, 10 august, in Piata Victoriei din Bucuresti, nu s-a vazut asta. Zecile de grenade trase si butelii de gaz golite au aratat asta din plin.

Nu a fost pusa in pericol siguranta Guvernului sau a altor bunuri sau proprietati publice sau private care sa necesite o asemenea interventie in forta. Exista chiar si un articol de lege care suna asa:

(2) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situatii care nu sufera amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administratiei si internelor poate aproba asigurarea temporara a protectiei unor persoane, obiective, bunuri, valori si transporturi speciale, altele decât cele stabilite prin hotarâre a Guvernului, în conditiile legii.

Deci pe cine a aparat Jandarmeria aseara? O cladire goala? Un simbol? Tot Jandarmeria a intervenit si la OUG 13 si in alte cazuri. Nu sustinem nimic si nu tinem partea cuiva, insa fiecare ar trebui sa-si cunoasca atributiile si drepturile. Atat cetatenii, cat si organele abilitate. Faptul ca ai un “pulan” in dotare, nu iti da dreptul sa-l folosesti ca pe animale. Cum nici unui huligan nu ii da nimeni dreptul sa imparta pumni, picioare si borduri in dreapta si stanga.

 

 

Cititi mai multe despre:

 

DREPTUL LA PROTEST SI ISTORIA PROTESTELOR

TINERIADA, MITUL POPORULUI ROMAN

REVOLUTIA IDEILOR – MANIFEST COLECTIV

 

Ce este gazul lacrimogen si ce efecte are gazul paralizant?

protestul-diasporei-10-august-2018-2-1

Gazul lacrimogen este un termen generic ce desemneaza ansamblul de compusi chimici ce cauzeaza incapacitate temporara prin iritarea ochilor (întepaturi, lacrimare, dificultate în a tine ochii deschisi) si/sau a sistemului respirator. Ca gaz lacrimogen se alege unul cu toxicitate redusa si non letal.

Gazul este utilizat fie ca aerosol (pentru autoaparare) fie în grenade (de regula de catre politie, pentru dispersarea multimii). Folosirea sa în scenarii reale de razboi constituie încalcare a Conventiei pentru interzicerea armelor chimice (CWC), ale carei standarde legale sunt implementate de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice cu sediul la Haga.

Efectele gazului lacrimogen

Efectele gazului sunt accentuate în conditii de caldura si umiditate ridicata. Efectele includ:

  • iritarea cailor lacrimale si a ochilor
  • iritarea cailor respiratorii
  • probleme respiratorii
  • greata, voma
  • spasme
  • dureri toracice
  • dermatite, alergii

Efectele unor doze mari de gaz:

 

Cum sa fii în siguranta la proteste

cum sa fii in siguranta la proteste

  • Manifesta pasnic si civilizat
  • Daca esti însotit de copii, supravegheaza-i cu atentie si nu stati în locuri foarte aglomerate.
  • Îndeparteaza-te de persoanele/grupurile violente ori care instigala violenta – vezi ultrasi, huligani de cartier, oameni echipati cu arme, obiecte, fumigene, torte etc
  • Nu încerca sa îi opresti tu pe cei agresivi
  • Îndeparteaza-te de zona de contact dintre jandarmi si turbulenti
  • Colaboreaza cu jandarmii (fii atent la informatiile comunicate de acestia; legitimeaza-te daca ti se solicita; semnaleaza catre ei persoanele violente sau situatiile cu potential periculos).
  • Ai grija sa cunosti sau sa fii in apropierea unui culoar de iesire
  • Nu sta in fata dispozitivului de interventie
  • Mare ATENTIE la cele trei semnale luminoase si sonore consecutive: asta inseamna interventie in forta pentru eliberarea zonei

 

Am vazut cu totii mitingul Diasporei din 10 august 2018. Multi au fost acolo, altii au fost gazati. O mare parte. Un protest pasnic care s-a transformat in atac coordonat al Jandarmeriei. 3000 jandarmi, autospeciale, masini de interventie, echipaje SMURD, aerul irespirabil de la vantul care purta incoace si incolo tona de gaz lacrimogen turnata cu bunavointa de Jandarmeria Romana. Peste 110.000 oameni au fost la Protest. Nu stiu cati erau din Diaspora, veniti in concediu sau special pentru acest miting. Nici macar nu a fost un miting. O adunare spontana a unei natiuni care s-a saturat de conducerea celor multi si prosti. O natiune de expati. Caci, pana si noi, cei care n-am plecat, suntem straini in tara noastra. In tara LOR.

Si oamenii si-au vrut tara inapoi. Pentru asta au exista aproape 450 raniti. Jandarmeria Romana a anuntat COD ROSU. Parca ne invadasera talibanii sau extraterestrii. Cine va da explicatii? Cine va fi responsabil? Pana atunci, incercam sa va ajutam cu niste informatii esentiale. Nu doar pentru seara asta! Caci sunt sigur ca vor mai fi si alte zile!

 

Cititi mai multe despre:

 

ISTORIA REVOLUTIILOR IN ROMANIA

 

Cand vedeti intr-o multime, baieti mari, claditi ca pentru rugby si imbracati de sus pana jos in echipament tactic, e clar ca trebuie sa schimbi directia. Echipamentul de revolta si formatiunile ofensive (tip testoasa sau triunghi) va pot avertiza de eventualele interventii in forta ale Jandarmeriei. In acel dispozitiv, cu niste colegi binevoitori care te imping de la spate si cu un singur ordin in casca, poate si fara prea multa experienta, vei sti doar un singur lucru: sa lovesti tot ce-ti sta in cale.

Asadar, cel mai sigur, ar fi sa va feriti de aceste dispozitive de forta. Ele sunt gandite pentru interventii brutale, pentru a dispersa sau speria multimile.

Un echipament de revolta este usor de identificat dupa: c??ti de protec?ie, grenade fumigene, lacrimogene, pistoale mitralier?, pu?ti, dar ?i pulverizatoare.

 

Tactici ofensive si defensive ale Jandarmeriei Romane

Iata ce scrie blogul clipetraite:

In timpul interventiei, politistul nu trebuie sa fie dominat de emotii, el trebuie sa actioneze in mod firesc, cu dezinvoltura, pastrandu-si stapanirea de sine si numai cand este absolut necesar, se folosesc procedeele de autoaparare si tehnicile de imobilizare, incatusare si conducere fortata.

Toate acestea numai dupa ce au fost epuizate, fara nici un rezultat, toate celelalte procedee de constrangere verbala. Iar folosirea fortei este acceptata pentru si pana la evitarea actiunilor directe, dezarmarea si imobilizarea adversarului.

Atunci cand actionezi, nu uita sa fi calm, sa ai o conduita corecta si autoritara, iar interventia ta sa se faca cu hotarare, curaj si ferimtate!

Daca respecti regulile jocului, te feresti de probleme si esecuri, de abuzuri si succesul actiunii tale este de necontestat! Discuta scurt si la obiect cu agresorul/infractorul, respecta demnitatea persoanelor, fi politicos, nu face abuz, nu ameninta si nu te umili!

Misiunile zilnice pot fi duse la indeplinire numai daca se folosesc cele mai eficiente metode si procedee, respectand anumite reguli de actiune. De eceea, spun si ma repet ca de nivelul de pregatire a fiecarui om in parte depinde in mare masura reusita sau esecul unei interventii/actiuni!

 

Va lasam un link pentru studiu si la MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE INSPECTORATUL GENERAL AL JANDARMERIEI ROMÂNE GHID DE INTERVENTIE PROFESIONALA

aici: http://www.editura.mai.gov.ro/documente/biblioteca/2008/ghid%20de%20interventie%20profesionala/ghid%20de%20interventie%20profesionala.pdf

Iata ce scrie in acest manual de proceduri al Jandarmeriei Romane privind articolul 3.10:

Folosirea pulverizatorului de mâna cu substante iritant-lacrimogene

Folosirea eficienta si oportuna a gazelor este o metoda acceptata numai pentru imobilizarea persoanelor si se realizeaza cu ajutorul pulverizatorului. Pulverizatorul de mâna cu substante iritant – lacrimogene este destinat imobilizarii unor persoane recalcitrante, dispersarii unor grupuri de agresori sau evacuarii acestora din încaperi si ascunzatori, faraa se produce vatamari corporale.
Folosirea pulverizatorului lacrimogen este conditionata de locsi de viteza vântului. Distanta eficienta de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai putin de 1,5-2 metri.

Articolul 3.7.1.  din acest manual ne arata clar cum se poate folosi bastonul de cauciuc:

Protectia jandarmului si imobilizarea adversarului prin folosirea bastonului de cauciuc

Bastonul de cauciuc trebuie folosit în limita necesitatii. Aplicarea de lovituri va înceta imediat ce agresorul a renuntat la actiunea sa si s-a conformat dispozitiilor date de jandarm.

Bastonul se foloseste ca mijloc de aparare pentru pararea loviturilor agresorului. Pentru aceasta, bastonul se prinde de extremitati cu ambele mâini si se tine în directia din care vin loviturile.

Bastonul de cauciuc se foloseste pentru aplicarea de lovituri împotriva adversarului, în scopul de a-l obliga sa dea drumul victimei (în cazul când aceasta este tinuta) ori sa înceteze actiunea. În cazul în care sunt mai multi agresori, primele lovituri se vor aplica celui mai periculos.

3.12.1. Tehnici de conducere prin folosirea fortei fizice si a mijloacelor din dotare

Conducerea fortata a persoanelor violente la sediul unitatii sau politiei se face dupa încatusarea acestora cu mâinile la spate.

 

3.6. Imobilizarea persoanelor prin folosirea fortei

 

Mijloacele si procedeele folosite pentru imobilizare sunt alese în functie de:
¾numarul persoanelor implicate si care urmeaza a fi imobilizate;
¾starea de agresivitate si forta fizica a acestora;
¾modul de manifestare a agresivitatii;
¾obiectele pe care le au asupra lor si care ar putea fi folosite pentru atac asupra jandarmului sau a altor persoane. Înainte de luarea acestei masuri, persoana va fi somata sa înceteze actiunea agresiva si sa se supuna solicitarii jandarmului, recurgându-se la imobilizare numai daca individul nu s-a conformat.
Daca pericolul la care este supus jandarmul creste, acesta poate adopta mssuri corespunzstoare pentru reducerea sau tinerea sub control a situatiei, astfel:
• utilizeaza forta în asa fel încât sa nu puna în pericol viata atacatorului (lovituri cu corpul);
• foloseste forta extrema (a armamentului de foc si a altor mijloace care pot afecta sau pune în pericol viata agresorului), când exista indicii ca pericolul a devenit sau este pe punctul de a deveni iminent, imediat, direct si material pentru viata sau integritatea corporala a jandarmului sau a altor persoane.

 

 

3.6.1. Folosirea fortei fizice de catre jandarmi

Forta fizica consta în folosirea de procedee si tehnici specifice cu bratele, picioarele, genunchii si alte parti ale corpului pentru autoaparare, înfrângerea atacurilor violente de mica anvergura si imobilizarea adversarului atunci când acest lucru este necesar si posibil. Autoapararea poate fi definita ca o modalitate eficienta prin care victima unui atac declansat prin surprindere îsi poate apara integritatea, opunând fortei primatul inteligentei si al stapânirii de sine. Dotat cu armament sau doar cu mijloacele tehnice din dotare, jandarmul trebuie sa fie capabil sa-si domine adversarul si sa-si impuna vointa sa.
Obligat sa raspunda unei agresiuni, jandarmul va riposta si va imobiliza adversarul folosind procedeele de autoaparare combinate cu mijloacele tehnice din dotare. Ideal este ca aceasta actiune sa reuseasca si sa se evite o escaladare a violentei care sa duca la folosirea armamentului.
Folosirea fortei fizice, în interventia profesionala, se face de o maniera graduala si cuprinde urmatoarele faze: atitudinile de protectie, loviturile de protectie de nivel 1, loviturile de protectie de nivel 2, tehnicile articulare (adica indoirea mainilor si articulatiilor) si de control si apararea contra armelor albe

 

Din cauza comportamentelor abuzive, a folosirii excesive a “pulanului” la nivelul fetei, la folosirea acestuia asupra persoanelor pasnice, a loviturilor repetate si animalice asupra protestatarilor cu mainile ridicate ne face sa ne intrebam cine citeste acest manual?

La fel, aplicarea gazelor lacrimogene total inadecvat intr-o asemenea multime ne face sa ne intrebam daca acei jandarmi chiar s-au gandit la efectele catastrofale ale faptelor loc? Daca aseara ar fi murit oameni sau copii in Piata Victoriei?

 

Lovituri interzise, mijloace tactice interzise

interventia jandarmeriei

In GHIDUL privind interventia profesionala în exercitarea functiei elaborat în temeiul Ordinului comun al Procurorului General, Ministrului Justitiei, Ministrului Afacerilor Interne

8. Se interzice:
1) aplicarea loviturilor cu bastoanele speciale de cauciuc si plastic în zona capului, gâtului si claviculelor, abdomenului si organelor genitale (s-au dat lovituri in cap cu bastoanele de parca erau sorcove)
2) aplicarea cartuselor cu gloante de cauciuc si plastic în zona capului;
3) aplicarea cartuselor cu gloante de cauciuc sau de plastic, a mijloacelor cu efect iritant sau lacrimogen cu încalcarea restrictiilor si caracteristicilor tehnice ale acestora (ati observat in fotografii ca s-a dat intentionat cu gaz lacrimogen in femei, batrani, protestatari inofensivi pe deasupra gardurilor de protectie sau de la 50 cm)
4) folosirea împotriva persoanelor a dispozitivelor explozive destinate deschiderii fortate a încaperilor, spargerii usilor sau peretilor

 

Ce este tratamentul degradant sau inuman? De ce crede Jandarmeria ca urmareste animale?

folosire gaz lacrimogen piata victoriei

Tratament degradant – fapte care creeaza victimei sentimentul de fobie (teama), de neliniste, de inferioritate, de natura de a o umili sau înjosi si eventual, de a-i înfrînge astfel rezistenta fizica si/sau psihica savârsite de catre o persoana publica sau de catre o persoana care, de facto, exercita atributiile unei autoritati publice, sau de catre orice alta persoana care actioneaza  cu titlu oficial sau cu consimtamântul expres ori tacit al unei asemenea persoane;

Tratament inuman – fapte care cauzeaza victimei leziuni (prejudiciu corporal efectiv) sau suferinte fizice sau psihice, susceptibile de a produce intense tulburari psihice, savârsite de catre o persoana publica sau de catre o persoana care, de facto, exercita atributiile unei autoritati publice, sau de catre orice alta persoana care actioneaza  cu titlu oficial sau cu consimtamântul expres ori tacit al unei asemenea persoane;

 

Principiile folosite de Jandarmeria Romana

Bineinteles ca Jandarmeria Romana se ghideaza, obligatoriu, dupa un anumit set de principii si reguli. Cum ar fi daca acestea ar fi respectate?

a) Legalitatea si legitimitatea – adica numai in conditiile legii.
b) Prezumtia de nevinovatie – batranii, copii, oameni veniti de la mii de km, toti nevinovati
c) Limitarea si proportionalitatea folosirii fortei – am tot auzit ca s-a folosit forta graduala. Personal, m-am saturat si ne-am saturat de comentarii. Aveti marturii, poze, filme pe toate retelele de socializare si televiziunile libere. Judecati singuri!!
d) Impartialitatea Jandarmeriei si protectia egala pentru toate persoanele – intr-adevar unii si-au luat mai multe pulane decat altii, dupa noroc sau poate dupa cum erai imbracat, cat de repede reuseai sa fugi sau alte criterii numai de ei stiute.
e) Gradualitatea folosirii metodelor si mijloacelor de actiune – implica obligarea jandarmului la utilizarea în mod progresiv a formelor, procedeelor si mijloacelor de actiune.
f) Nonsurprinderea – presupune atentionarea si somarea prealabila a adversarului privind iminenta folosirii fortei si a mijloacelor tehnice din dotare, lasarea timpului necesar pentru încetarea actiunilor ilicite. Avertizarea si somarea nu sunt obligatorii în cazul în care împotriva jandarmilor sau altor persoane se exercita violente, ori când acestia se aflaîntr-un pericol iminent. Sincer, cred ca toata Piata Victoriei a fost luata prin surprindere.
g) Principiul riscului minim – consta în alegerea celor mai adecvate mijloace de interventie pentru a se evita vatamarea integritatii corporale a persoanelor.
h) Principiul apararii fiintei umane – presupune acordarea primului ajutor în caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii persoanelor, precum si nerecurgerea la violenta ori rele tratamente fata de cele retinute.

 

Echipamentul din dotarea Jandarmeriei

protestul-diasporei-10-august-2018-2-1

In echipamentul de protectie si interventie intra: veste antiglont, scuturi de protectie, casti cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatica, dispozitive cu substante iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apa sau coloranti, arme cu glont de cauciuc sau coloranti, catuse, cai si câini de serviciu, dispozitive sonore si luminoase, mijloace blindate, lucrari si mijloace genistice, precum si orice mijloace de protectie si de imobilizare aflate în dotare”, art. 29 din Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române, M.Of. nr. 1175 din 13 decembrie 2004.

 

Iesiti in strada pentru democratie!

Protestati pasnic si aveti grija de voi!

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 364 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Cum sa fii in siguranta la proteste”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.