Filmul saptamanii: Scandal in cartierul chinezesc

Daca e duminica e timpul pentru #FilmulSaptamaniiMythologica. Asadar, va recomandam ceva usor ca pentru o duminica dupa-amiaza.

“BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA” sau Scandal in cartierul chinezesc este varianta americana tip popcorn la Journey to the West.

 

Intriga si actiune tip Hollywood-ul anilor ’80

Un sofer de camion pe nume Jack Burton (interpretat de Kurt Russell) livreaza o incarcatura valoroasa in San Francisco. Aici il reintalneste pe vechiul sau amic, batranul Wang Chi (Dennis Dun) print-o intamplare. Apoi apar infractori, criminali, mascati dubiosi, un despot si un spirit de 2.000 ani.

Daca vrei sa razi de replicile rasuflate si luptele martiale ale anilor ’80, ai nimerit unde trebuia. Costume ingrozitoare, intorsaturi de situatie neasteptate si de neinteles, efecte speciale vechi plus bataie la greu.

Filmul incearca sa profite de mitologia chineza, zei si monstri pe care imigrantii chinezi le-au adus cu ei in cartierele chinezesti din marile orase americane.

Un film fantasy, o comedie de arte martiale, regizat de John Carpenter, avandu-i in rolurile principale pe Kurt Russell, Kim Cattrall (Sex and the City), Dennis Dun si James Hong. Este vorba despre o trupa colorata ce incearca sa o salveze pe logodnica lui Wang de banditii din Orasul Chinezesc.

Asa vor patrunde in lumea de dincolo, lumea subterana misterioasa de sub Orasul Chinezesc. Aici il vor intalni pe un vrajitor antic numit David Lo Pan, care avea nevoie de o femeie cu ochii verzi care sa-i devina sotie. Si asta pentru a-l scapa de un blestem care dura de secole.

La inceput filmul s-a dorit a fi un scenariu de western, insa a fost rescris si modernizat. Producatorii s-au grabit pentru ca doreau sa scoata filmul inaintea filmului lui Eddie Murphy, The Golden Child – Baiatul de Aur, aparut tot in 1986.

Dorinta lui Carpenter de a produce un film de arte martiale se indeplinise.  , Filmul a fost un esec comercial, scotand doar 11 milioane in America de Nord fata de bugetul estimat de 25 milioane. A primit review-uri diferite, bune si rele, ceea ce l-a determinat pe Carpenter sa se intoarca la filmele independente. De atunci a devenit cun cult clasic.

 

Influenta filmului in cultura pop si jocurile video

Descrierea folosita in film pentru vrajitorul semi-zeu a fost folosita ca inspiratie pentru caracterul Raiden din Mortal Kombat. Asa a aparut avatarul si inspiratia pentru un semi-zeu ce iubeste oamenii, cu o palarie de paie. Un personaj ce poate controla fulgerele cu mainile. In culturile traditionale chinezesti si japoneze, zeul fulgerului era asemanat cu un demon asiatic.

In plus, caracterul vrajitorului David Lo Pan a fost folosit ca inspiratia originala pentru vrajitorul malefic din Mortal Kombat, Shang Tsung, cel care fura sufletele.

 

Al 23-lea episod din al doilea sezon al Testoaselor Mutante Ninja numit “O poveste chineza cu fantome” a folosit concepte din film.

O parodie muzicala din 2012 a cantecului Gangnam Style a folosit actorii din film. Deasemenea, regizorul din Noua Zeelanda, Taika Waititi a citat filmul ca influenta asupra filmului Thor Ragnarok.

 

Un film de John Carpenter

Printre altele, John Carpenter a regizat si

  • Hallowe`en,
  • Escape From New York,
  • Assault On Precient 13,
  • The Thing,
  • They Live, 
  • The Fog and Vampires.

Asadar, acest film s-a dorit o fabula moderna despre bine impotriva raului, magie neagra chineza si un erou tipic american cu glume nesarate in program.

 

Magie neagra chineza, demoni si monstri din mitologia chineza

Dupa ce a facut “Halloween” si “Printul Intunericului”, filmele lui Carpenter aveau cu siguranta o tematica bogata in mitologie, legende si folclor. La nivel comercial, apropierea de mitologia chineza parea cea mai interesanta, neasteptata, indelung asteptata si foarte putin cunoscuta de publicul larg.

Desi intriga si schimbarile sunt ciudate si absurde uneori, demonii si mitologia prezentata sunt detaliate si potrivite. Este vorba de superstitiile aduse de imigrantii chinezi in America.

De ce n-a avut filmul succesul asteptat si meritat? Este foarte simplu! In anumite privinte, filmul a fost inaintea timpului sau. Jack (Kurt Russell) era un alt tip de “erou”, unul comic chiar, caruia ii scapa arma fix in momentul cheie si starneste amuzament in randul spectatorilor din cimena. Dar asta te astepti sa vezi astazi la Marvel, in Thor Ragnarok sau in Deadpool, filme si personaje care nu s-au luat prea in serios. Insa in anii ’80, paradigma unorului era alta, iar cliseele tronau. Culmea este ca Wang are cunostintele, aptitudinile si curajul necesare sa devina erou, iar Jack este doar ajutorul sau. Jack ramane in urma actiunii, este ignorant in multe privinte si nu ajuta in lupta. Iar haosul din film difera mult de ceea ce se practica in acea perioada.

 

Filmul a supravietuit datorita umorului sau si stilului de maestru al evadarilor. Un clasic al anilor ’80.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 572 times, 1 visits today)

1 thought on “Filmul saptamanii: Scandal in cartierul chinezesc”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.