Numerologia: mituri si fascinatie

Fascinatia numerelor – de unde se nasc si ce rol detin in viata noastra?

 

Numerele nu au aparut in mod haotic pentru a fi azvarlite in viata omului la intamplare, ci detin un rol de-a dreptul fascinant in tot ceea ce ne inconjoara, pornind de la cele mai mici particule de materie si pana la cele mai indepartate frontiere ale spatiului.

Arthur Koestler (1905-1983), scriitor, jurnalist, filozof si parapsiholog de renume mondial sustinea ca „existenta numerelor in Univers este rezultatul unui plan bine pus la punct, intocmit cu precizie, asemenea unor structuri cristaline sau a notelor muzicale, in acord deplin cu legile unei armonii ce atinge perfectiunea”.

Pitagora, la randul sau, afirma ca numerele reprezinta cheia de acces pentru intelegerea misterelor Universului, subliniind ca absolut orice forma poate fi exprimata numeric si ca numerele in sine constituie un soi de arhetipuri divine ascunse in natura, dar evidentiabile prin intermediul unei legaturi corelate cu legile ce guverneaza spatiul.

Observand faptul ca periodicitatea ciclurilor cosmice conduce la unitati numerice, ia nastere din cele mai vechi timpuri, convingerea ca numerele nu sunt simple unitati de masura, ci veritabile nestemate din sipetul ordinii in Univers, semn al unor forte supranaturale, ce depasesc cu mult pragul nostru de intelegere, inradacinate fiind in taramul entitatilor divine.

Si chiar in randurile celor mai pragmatice persoane, nu putini sunt aceia care dau fuga dimineata sa joace la LOTO numerele visate in timpul noptii…

 

Numerele – instrumente, simboluri, semnificatie

Intr-o viziune ceva mai apropiata de lumea noastra prozaica, numerele nu pot fi considerate totusi simple instrumente utile omului in eforturile sale de a interactiona intr-un fel sau altul cu ceea ce-l inconjoara.

Numerele fac legatura intre lumea reala, vizibila si palpabila si planul la fel de real, dar invizibil si impalpabil al formulelor matematice, al dimensiunilor si al virtualului.

Fiecare din noi reuseste sa le accepte potentialul constructiv pana la o anumita limita, in functie de capacitatea de intelegere si de gradul de disponibilitate manifestat pentru deschiderea catre lumea numerica, dar nimeni nu poate afirma ca a reusit sa stapaneasca pe deplin infinitatea modalitatilor de combinare a numerelor intr-un context sau altul si cu atat mai putin, sa le cunoasca absolut toate tainele.

In era tehnologica, pana si cele mai sofisticate computere isi au limitele lor, putand rezolva probleme de o complexitate considerabila, dar care se rezuma la procesarea datelor furnizate, utilizand paramentrii stabiliti de om.

Acestea sun premisele de la care numerosi matematicieni, fizicieni, informaticieni sau alte tipuri de oameni de stiinta pornesc in cautarea unor raspunsuri la descifrarea codurilor pe baza carora natura pare sa „comunice cu noi, introducand numerele in tot ceea ce exista si in tot ceea ce mintea umana poate imagina.

Fascinatia numerelor nu putea sa lase indiferenti ganditorii din vechime, filozofii sau liderii religiosi – acestia din urma nu au ezitat sa le confere o aura sacra, introducandu-le in mod natural, in lumea simbolurilor si ritualurilor religioase.

Ce semnificatie au numerele?

 

Numarul Unu, Singurul si Doi

Pornind de la ideea ca Dumnezeu insusi este „unul singur” si continuand cu faptul ca Fiul Sau are dubla identitate – umana si divina – si pana la compunerea Sfintei Treimi – Tatal, Fiul si Duhul Sfant – iata ca ne confruntam deja cu trei numere ce pornesc din adancurile nestiute ale Creatiei.

Numarul si cifra Trei

Acesta este motivul pentru care cifra trei imbraca simbolul perfectiunii in multe culturi – orice trinitate e perfecta, toate lucrurile bune sunt in numar de trei, cele trei porunci pe care le au de indeplinit eroii din basme, echilibrul scaunelor cu trei picioare, simbolica familiei perfecte – mama, tata si copilul – si multe alte asemenea exemple.

Numarul si cifra Patru

Numarul patru, la randul sau, a beneficiat de o serie intreaga de „interpretari” din cele mai variate: carl Gustav Jung il considera reprezentativ pentru momentul inaltarii sufletului Fecioarei Maria la cer, ca aspiratie la completarea patratului sfant prin adoptarea elementului feminin la plinatatea armonioasa a Sfintei Treimi – prin definitie masculina.

Numarul patru in termen simbolic exprima „crucea firelor” care alcatuiesc puterea de intelegere a omului si face legatura cu ruda sa mai mare – cinci – oferind cele patru elemente (focul, pamantul, aerul si apa) intr-o structura simbolica ce beneficiaza de un punct central – considerat elementul responsabil de legatura dintre ele.

Numarul si cifra Cinci

Numarul cinci se afla la originile oricarei pentagrame – un simbol care a dobandit de-a lungul istoriei, semnificatii din cele mai variate, de la steaua cu cinci colturi adoptata ca semn al regalitatii in vechea Mesopotamie si pana la prefigurarea satanismului, plasata fiind in fruntea unui cap de tap, ca simbol favorit al celor ce venereaza diavolul.

Numarul si cifra Sase

Numarul sase este cel ce leaga planul terestru de un punct plasat undeva in Ceruri, ca semn al legaturii omului cu divinul – simbol regasit la nivelul sigiliului regelui Solomon, primit in dar de la Dumnezeu: hexagrama, sub forma a doua triunghiuri suprapuse, cu baza pe Pamant si varful atingand Cerurile, infatiseaza in mod mistic, atat armonia contrariilor, cat si comunicarea continua intre pamant si cer.

In vechime, oamenii isi aplicau acest simbol pe corp, nutrind convingerea ca „sigiliul magic” ii va proteja de puterile obscure si de spiritele malefice.

Pythtagora si discipolii sai considerau hexagrama drept simbol al reflectiei Cerurilor pe Pamant, ca expresie a oglindirii Divinitatii in propria Sa creatie.

Ulterior, hexagrama a fost asimilata de evrei sub forma „Stelei lui David”, ca simbol major al culturii iudaismului, recunoscut insa oficial abia in secolul al XIX-lea.

Numarul si cifra Sapte

Numarul sapte cunoaste numeroase valente simbolice, pornind de la cele sapte zile ale saptamanii, organizate de Dumnezeu ca sase lucratoare si una de odihna si continuand cu interpretari din cele mai curioase – cele sapte pacate capitale, cel sapte minuni ale lumii, cele sapte capete ale Hidrei, cele sapte coline pe care a fost construita Roma sau chiar cele sapte culori ale curcubeului…

Numarul si cifra Opt

Numarul opt constituie legatura cu infinitul, dar si cu moartea – semnificatia sa nu este una din cele mai fericite, fiind considerat un numar nefast pentru om, desi cultura buddhista trateaza „drumul sfant cu opt carari”, drept principal mod de inlaturare a durerii, indicand opt simboluri ale norocului: nodul infinit, roata, floarea de lotus, stindardul victoriei, vasul comorilor, cei doi pesti aurii, umbreluta gratioasa si cochilia alba spiralata.

Numarul si cifra Noua

Numarul noua este legat de odinele angelice (serafimii, heruvimii, tronurile, domeniile, puterile, virtutile, principatele, arhanghelii si ingerii), dar si de cele noua sfere concentrice ale cosmogoniei evului mediu, sub forma modelului geocentric recesiv al lui Ptolemeu, de cele noua luni pe care pruncii le petrec in pantecul mamei lor si de semnificatia spirituala pe care o dobandeste prin faptul ca este cel mai mare numar cu o singura cifra din sistemul zecimal. Noua este de altfel, singurul numar care, inmultit cu oricare alt numar din sistemul zecimal, da un produs ale carui cifre adunate dau mereu noua!

Numarul si cifra Zece

Zece este numarul plenitudinii si al perfectiunii: cele zece porunci Dumnezeiesti, cele zece emanatii divine ale Kabalei – cu aspectul de arbore inradacinat in vazduh si cu zece ramuri plantate in pamant – fiecare din acestea purtand cate unul din cele zece nume secrete ale lui Dumnezeu: Eheie, Jah, El, Elohim, Eloi gibor, Eloah, JHWH Sabaoth, Eloim Sabaoth, Shaddai e Adonai, cele zece urgii egiptene si chiar cele zece degete ale membrelor omului.

Lista nu se limiteaza la numerele din sistemul zecimal – toate numerele si orice combinatie a lor pot fi asociate unor evenimente, simboluri sau situatii de o anumite insemnatate pentru om!

Filozofia antica neoplatonica si doctrinele esoterice iudaice medievale au studiat in detaliu simbologia numerica, iar alfabetul grec, precum si cel ebraic, prezinta o legatura indisolubila cu anumite valori numerice.

Potrivit scrierilor eruditului Rabano Mauro, Sfanta Scriptura contine nenumarate secrete ascunse sub forma de numere, secrete care sunt destinate sa ramana nedescifrate (la propriu si la figurat), de catre oamnii de rand, fiind accesibile doar celor socotiti de Dumnezeu demni de a li se deslusi principiile Creatiei Sale.

 

Curiozitati numerice in lume

66” – reprezinta simbolul prin excelenta al autostrazii americane: cea care leaga Chicago de Los Angeles. Pana in 1917, strazile americane nu aveau o denumire specifica – uneori erau botezate cu numele sponsorului lor, dar dupa acest an, in Wisconsin se interzice utilizarea numelor comerciale, creandu-se un sistem numeric de identificare a strazilor – curand, toate statele americane au adoptat aceasta formula. Kentucky a solicitat insa ca autostrada sa principala sa poarte numarul 66 in loc de 62 (asa cum ar fi trebuit sa fie), motivandu-si cererea prin faptul ca va fi mai usor de tinut minte.

112” – numarul pentru semnalarea urgentelor: in 1972, in cadrul Conferintei Europene a Administratiilor Postelor si Telecomunicatiilor (CEPT), s-a cerut ca toate statele europene sa adopte un numar unic pentru situatii de urgenta – s-a optat pentru 112 pentru a fi evitate erorile de digitare a aceleiasi cifre de trei ori, situatie semnalata de catre Marea Britanie, unde numarul 999 s-a aflat frecvent la originea multor erori. In 2004, numarul 112 a fost extins in intreaga Uniune Europeana.

5” – Chanel: este numarul sticlutei de esenta propusa celebrei Coco Chanel de catre chimistul Ernest Beaux – o veritabila opera de arta olfactiva, cu fragranta emblematica pentru farmecul feminin, care implineste anul acesta 97 de ani – primul parfum ce refuza conventionalul si stereotipia, propunand libertate si nonconformism in orice imrejurare.

10” – Top Ten: cei ce au utilizat pentru prima data o lista cu zece repere de prezentat publicului sub forma unei clasificari, au fost autorii celebrei transmisiuni TV, „David Letterman Show”, cu exceptia volumului „Zece lucruri amuzante de facut inainte de moarte”(1989), semnat Karol A. Jakowski – o sora care imbraca vesmintele calugariei refuzand sa renunte la simtul umorului.

49” – San Francisco 49ers: este numele echipei de fotbal american din San Francisco, botezata astfel in memoria cautatorilor de aur care, incepand cu anul 1849 au pornit in aventuroasa lor calatorie pana in California.

501” – Levi’s: numarul lotului de pantaloni pe care Levi Strauss l-a destinat tinutei de lucru in tesatura jeans pentru muncitori, cawboy si mineri, in anul 1890, fara sa aibe cea mai palida idee ca e pe cale sa lanseze un produs care va cuceri lumea intreaga.

 

 

 

Bibliografie:

  1. Massimo Petrocchi, Il simbolismo delle piante in Rabano Mauro e altri studi di storia medievale, Roma 1982

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,453 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Numerologia: mituri si fascinatie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.