Cele mai groaznice batalii din istorie

Unele batalii istorice sunt si astazi prezentate recrutilor, viitorilor generali de la Academiile West Point si nu numai. Specialisti in istorie antica, militari si strategi s-au strans laolalta sa ne arate cum aceste batalii istorice au schimbat lumea.

Ce se intampla daca unul dintre domnitorii romani pierdea lupta cu Imperiul Otoman? Astazi poate Romania era pamant turcesc! Ce s-ar fi intamplat daca rusii cedau in fata nazistilor? Astazi poate Europa era al treilea Reich. Si exemplele pot continua, iar istoria se putea schimba in bine sau in rau.

 

Cele mai sângeroase batalii din istorie

UNDE SE TERMINA COMERTUL, INCEPE RAZBOIUL, IAR ISTORIA ESTE PLINA DE TENTATIVE DIPLOMATICE SAU COMERCIALE ESUATE. ISTORIA A FOST SCRISA CU SANGE, FIECARE PAGINA ESTE UNA A RIDICARILOR SI A DECADERILOR IMPERIILOR PRIN FORTE MILITARE. IAR CE RAMANE IN URMA ACESTORA SUNT VIETI OMENESTI PIERDUTE PENTRU TOTDEAUNA.

 

ASEDIUL DE LA SARAJEVO

 

Parte a razboiului din Bosnia, asediul capitalei Bosniei a durat din 5 aprilie 1992 pâna pe 29 februarie 1996, fiind unul dintre cele mai lungi din istoria contemporana, cu un an mai lung decât asediul Leningradului.

Armata nou înfiintatei republici Srpska, formata din sârbi bosniaci al caror scop era crearea unui stat independent au ocupat dealurile care înconjoara orasul. Sarajevo a fost bombardat timp de trei ani si zece luni cu tiruri de artilerie, într-o blocada ce parea ca nu se mai termina, si abia în 1996 coalitia formata din fortele bosniace cu ajutor din partea NATO a pus punct razboiului. Pierderile de vieti omenesti au fost estimate la 62.000.

 

BATALIA DE LA DUNKERQUE

Evacuarea trupelor britanice din Europa in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost facuta cu nave militare si civile sub tirurile neintrerupte ale artileriei, mitralierelor si aviatiei germane.

Dupa Razboiul Ciodat, perioada calma de la inceputul razboiului, germanii au trecut la ofensiva pe Frontul de Vest, depasind cu usurinta liniile Siegfried si Maginot, ocupand Franta si Belgia si impingand trupele engleze si franceze peste Canalul Manecii.

Considerand Franta pierduta, britanicii au incercat sa incetineasca fortele naziste la Dunkerque (Dunkirk), asigurand retragerea in siguranta a 338.000 de soldati. IN BATALIE SI-AU PIERDUT VIATA PESTE 88.000 DE MILITARI DIN AMBELE TABERE.

 

ASEDIUL TENOCHTITLAN – ULUI

Cucerirea definitiva a Mexicului de catre Spanioli s-a intamplat in 1521.

Exploatand tensiunile dintre orasele – state aztece, comandantul conquistador Hernan Cortes a invins cel mai infloritor oras al Lumii Noi.

Pierderile spaniolilor au fost minime: 860 de conquistadori si-au pierdut viata in lupte, in timp ce AZTECII AU PIERDUT 100.000 DE RAZBOINICI SI 200.000 DE CIVILI.

 

OPERATIUNEA OVERLORD SI BATTLE OF THE BULGE

Contraofensiva aliata impotriva Germaniei Naziste a inceput prin fortarea plajelor Utah, Omaha, Gold, Juno si Sword de pe coasta Normandiei, la 6 iunie 1944.

Condusi de generalul Bernard Montgomery, Aliatii au inceput una dintre cele mai sangeroase batalii ale istoriei, fortand retragerea nazista cu pretul a 795.000 DE MILITARI CAZUTI DIN AMBELE TABERE SI A 39.000 DE CIVILI.

Rezultatul a fost un succes, nazistii condusi de Rommel fiind impinsi peste linia Siegfried. Contraofensiva germana nu a intarziat, fiind oprita insa de catre Aliati la Bastogne.

219.000 DE VICTIME SE ADAUGA CELOR DIN NORMANDIA pana pe 25 ianuarie 1945. Aceste doua operatiuni au reprezentat sfarsitul dominatiei militare a Germaniei conduse de Adolf Hitler in Europa. Cu o putere militara slabita pana la epuizare datorita luptei pe trei fronturi (Frontul de Vest, contra britanicilor si americanilor, Frontul de Est contra Rusilor si Frontul Africii), Wermachtul nu mai avea sa reziste decat pana pe 8 mai 1945, cand Germania va capitula sub semnatura generalului Keitel.

 

BATALIA DE PE SOMME

Cea mai mare, cea mai grea si cea mai costisitoare batalie a Primului Razboi Mondial, fara un rezultat clar, a fost Batalia de pe Somme.

Pentru prima oara in istorie, aici s-a dovedit eficacitatea si  importanta aviatiei si a tancurilor. Cu un sistem de transee foarte bine pus la punct, Puterile Centrale au reusit sa stopeze ofensiva Antantei, oprind fortele franco-britanice la intrarea in orasul Péronne.

CU 1.120.000 DE VICTIME, BATALIA DE PE SOMME A FOST CEA MAI SANGEROASA OPERATIUNE A PRIMULUI RAZBOI MONDIAL.

 

ASEDIUL IERUSALIMULUI

Primul Razboi Iudeo – Roman s-a terminat cu distrugerea Ierusalimului si a Templului pe 8 septembrie 70 d. Hr.

Legiunile romane, prinse intr-un razboi civil dintre factiunile politice evreiesti ale fariseilor si saducheilor, pe de o parte, si ale zelotilor, de cealalta parte, au incercat sa restabileasca ordinea in una dintre cele mai tulburate de conflict provincii ale Imperiului. Insa actiunile de gherila ale zelotilor au dus la incendierea orasului.

Pierderile militare au fost de 30.000 de soldati, insa 1.1 MILIOANE DE CIVILI, MAJORITATEA EVREI VENITI DIN EXIL PENTRU A CELEBRA PASTELE, AU MURIT. Conform lui Josephus Flavius, alti 97.000 de civili au fost dusi in sclavie.

 

 

BLOCADA LENINGRADULUI

De pe 8 septembrie 1941 pana pe 27 ianuarie 1944, Sankt Petersburg – ul, redenumit Leningrad de catre comunisti, a fost asediat de catre fortele germane, spaniole si finlandeze.

Este CEL MAI DISTRUCTIV EVENIMENT DIN ISTORIA MILITARA, CU 4.500.000 DE VICTIME. Pe 8 noiembrie 1941, Hitler spunea, intr-un discurs tinut la Munchen: „Leningradul trebuie sa moara de foame!”.

Frigul, foamea si bombardamentele au contribuit la numarul enorm de pierderi de vieti omenesti, in oras ajungandu-se la situatii extreme precum canibalismul sau uciderea pentru cartelele de paine. Ratia de paine distribuita cetatenilor pe timpul iernii era de 125 de grame, 60% din materia prima pentru aceasta constand in rumegus de lemn.

 

DINCOLO DE PIERDERILE MILITARE, MARILE BATALII ALE ISTORIEI LASA IN URMA SANGELE A MILIOANE DE NON-COMBATANTI, PRINSI LA MIJLOC INTRE ARMATE CONDUSE DE OAMENI NEPASATORI LA CONDITIA OMULUI DE RAND.

 

 

 

 

Lavinia are 7 ani de experienta ca analist media si jurnalist. Stie sa faca diferenta dintre o stire si o poveste buna. Este pasionata de blogging, stiri, editoriale politice si sociale.

(Visited 2,231 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.