5 Moduri de a deveni Nemuritor

Cum sa devii nemuritor? Dar nu mancand vreun fruct interzis al nemuririi sau distrugand vreun monstru mitologic. Parca nici in cautarea Perlei pierdute sau a Fantanii Tineretii nu am pleca! Si nici basmul romanesc “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” nu s-a incheiat prea bine.

Cum sa alergi prin world wide web transferandu-ti constiinta de pe o planeta pe alta? Te-ai putea conecta la retea si uploada in cateva secunde! Acesta va fi viitorul si noi te vom indruma!

Cum devii nemuritor varianta 2.0

Ideea asta ne-a venit dupa serialul Altered Carbon – Carbon Modificat care ruleaza pe Netflix. Serialul vorbeste despre nemurire si obtinerea ei. Mai degraba cum intreaga memorie si personalitate pot fi digitalizate, downloadate si uploadate in alte corpuri, la infinit. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca pot fi furate, alterate sau folosite in scopuri malefice.

Ar trebui doar sa gasim tehnologia si materialele necesare. Serialul este bazat pe cartea cyberpunk a lui Richard K. Morgan. Deasemenea, se gasesc multe detalii inspirate din filme precum Blade Runner, Akira, Ghost in the Shell, Strange Days, The Matrix.

Stiinta va face curand moartea doar o amintire. Corpurile vor fi doar containere. Ce va ramane la fel si ce se va schimba?

Terapie genetica sau modificare celulara?

Se pare ca singurul lucru care ne impiedica sa traim la infinit, ca un vampir sau un Highlander, este o enzima. Aceasta se numeste telomerase. Desi mortalitatea era vazuta pana acum ceva secole ca un dat firesc al sortii, in viitor lucrurile s-ar putea schimba radical. Oamenii de stiinta au reusit sa depisteze si sa izoleze, pentru teste, asa numitele “gene ale batranetii”. Adica tocmai acelea care ne fac sa ne pierdem puterile si ne da organismul peste cap. Daca privim atent in natura vom vedea ca exista organisme care pot deveni nemuritoare. Ne referim desigur la broastele testoase, anumite meduze si plante. Daca ar trai intr-un mediu lipsit de boli si pradatori, fara sa fie supuse capriciilor vremii, acestea ar putea trai la nesfarsit.

In noi traieste aceasta enzima, telomerase, care se comporta precum capatul de plastic al unui siret. Rolul ei este sa tina ADN-ul laolalta. Insa, din nefericire, de fiecare data cand celulele noastre se divid, o parte se pierde. In concluzie, ne pierdem abilitatea corpului de a se regenera singur de fiecare data cand cresti sau te vindeci.  Medicina a incercat sa gaseasca variante de a preveni aceasta pierdere sau de a reintineri corpul. Daca vor reusi pana la capat, vor gasi cu adevarat o sansa de a opri acest proces sau a-l regresa. Iar aceste proceduri pot fi folosite chiar si la cei batrani.

Raspunsul la aceasta problema a imbatranirii se afla tot in genele noastre. Iar terapia genetica, manipularea genelor din celulele noastre pentru tratarea bolilor, exista deja. Trebuie doar sa ne imbunatatim eforturile. In viitor, savantii cred ca vom putea introduce chiar gene noi si le vom putea repara sau vindeca pe cele care provoaca boli.

Asadar, poate peste 20-20 sau peste 800 de ani medicina si stiinta vor avansa atat de mult incat ne vom putea vindeca si nu vom mai imbatrani vreodata.

Incarcarea si descarcarea unei minti

Cum ar fi sa ai o copie de rezerva a mintii tale? A intregii memorii, personalitati? O copie identica a tuturor amintirilor tale, a ceea ce te defineste ca om. In viitor vom putea sa avem o astfel de copie pe calculatorul nostru. Si, daca corpurile nu mai prezinta un obstacol, vom putea calatori liberi prin retea.

O idee de genul acesta ar fi sunat ridicol cu ceva ani in urma. Pana la urma, parea desprinsa dintr-un film SF. Estimarile stiintifice prezente variaza imens. Mai ales din cauza faptului ca nu suntem siguri de ce hardware am avea nevoie pentru a replica un creier. Sau mai degraba cat spatiu este necesar si ce tehnologie pentru a “urca” informatiile aflate intr-un creier uman. In special din cauza faptului ca un creier inregistreaza informatiile intr-un fel specific, foarte diferit de un computer.

Spre exemplu, daca am numara neuronii, capacitatea lor de stocare ar intra pe un mini-USB de cativa giga. Dar creierul foloseste un sistem complex, flexibil, ce ii permite sa stocheze aproape 2,5 peta (adica 2.500 tera) de informatii.

Daca vreti sa facem o analogie, ganditi-va ca Blizzard foloseste 1.3 peta doar ca sa ruleze World of Warcraft pe serverele sale. Si asta e cel mai mare joc online din lume. Asadar, inca nu avem computere in stare sa simuleze sau sa stocheze procesele gandirii umane. In special datorita faptului ca nu intelegem suficient de bine cum creierul uman produce ganduri si amintiri. Dar este posibil ca atunci cand cercetatorii isi vor da seama cum se face sa avem deja tehnologia de stocare si procesare necesara.

Savantii au pus deja la lucru interfete neuronale pentru computere si roboti si chiar au creat creiere simulate ale animalelor folosind supercomputere. Acestia sunt primii pasi pentru a inregistra mintea umana in format digital. Apoi vom putea crea o copie de siguranta. De aici ajungem la acea posibilitatea a prelungirii existentei la nesfarsit – nemurirea in Cloud. Iar limitarile vor fi date doar de imaginatia noastra sau de adminstratorul de retea. Poti fi downloadat intr-un robot, intr-un cyborg sau poate intr-un corp lucrat sintetic.

Avem cativa savanti care estimeaza ca va mai dura inca 50-70 de ani pana vom putea vedea totul prin ochi digitali.  

Reparatii la nivel celular cu nanoroboti

Nanorobotii sunt acele masinarii microscopice care pot repara chestii interne. Sau asta ne aratau filmele SF. Insa nanotehnologia este cat se poate de reala si este echivalentul descoperirii energiei atomice.

Nanotehnologia va schimba lumea. Si nu doar in Star Trek. Savantii deja au folosit aceasta tehnologie revolutionara pentru a repara nervii optici ai unor hamsteri orbi. Se lucreaza in prezent la dezvoltarea unor nanoroboti care sa targeteze celule canceroase.

Futuristii, printre care si Kurzweil, adica oamenii care isi imagineaza cum va arata viitorul, cred ca mai avem 20 ani pana la revolutia nanotehnologiei. O revolutie a imortalitatii. Traumele si bolile vor fi vindecate atat de repede si non-invaziv incat nu ne vom da seama. Ca sa nu mai vorbim despre posibile aplicatii militare, imbunatiri aduse corpului si altele.

Savantii cred ca nanotehnologia va continua sa se imbunateasca la fel ca in epoca computerelor. Materialele se vor micsora si performanta va creste.

Parti clonate sau corpuri sintetice facute la comanda

Viitorul suna bine. Pentru cei care ajung acolo. Sau isi pastreaza corpurile “la gheata”.  Vor putea exista banci de organe, facute la comanda, compatibile si fara probleme.

Se cunoaste deja problema etica care se naste de aici. Clonele concepute la comanda vor avea sau nu drepturi? Vor fi sau nu catologate ca fiinte? 

Daca in Vest ne facem prea multe griji legate de asta, tari precum Singapore si China fac pasi importanti in aceasta directie.

Imortalitatea cibernetica

RoboCop a fost doar inceputul. Matrix ne-a aratat ce se poate afla in spatele mintilor noastre. Omul modern de maine, omul digital sa-l numim, va fi capabil sa-si construiasca masini care sa-i gazduiasca visele.

Vom putea construi creiere artificiale si preveni boli precum Alzheimer, reconstrui amintiri si multe altele.

 

Poate tehnologia este sau nu departe insa acesta este drumul deschis. In curand, copiii sau poate stranepotii nostri vor putea zburda liberi intr-o lume fara constrangeri sau boli. Libertatea absoluta va deveni cea cibernetica? Sau omul se va intoarce la natura?

 

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,236 times, 1 visits today)

5 thoughts on “5 Moduri de a deveni Nemuritor”

  1. Pingback: Cum devii nemuritor partea a II-a | Mythologica.ro

  2. Pingback: Viitorul este aici: transferul constiintei si mind upload | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.