10 filme despre epidemii, virusuri, pandemii si apocalipse globale

Daca tot ne-am decis sa stam acasa, zicem ca este binevenita o doza de filme. Sa ne creasca imunitatea si sa ne amuzam nitel. Si de data asta am ales exact subiectul pandemiilor, epidemiilor si virusurilor dezlantuite in fictiune. Adica filme apocaliptice care se bazeaza pe pandemii globale. In cele din urma conteaza sa fim optimisti si sa intelegem ca toate astea sunt doar scenarii de Hollywood!

De astazi incepe starea de urgenta si in Romania, asadar scolile si universitatile raman inchise, fotbal nu se mai joaca, unele companii private si-au trimis deja angajatii acasa. Asadar, vom sta linistiti in case si vom astepta sa treaca si acest val. Vom avea grija de noi si de familiile noastre!

Unele dintre aceste filme sunt cu adevarat grozave si avem ce invata din ele. Cu toate ca exista un val de pesimism la inceput, totul se termina cu bine!

10. The Andromeda Strain (1971) pe Amazon Prime

Filmul asta este din 1971 si am zis sa incepem cu cele mai vechi. Tocmai pentru a vedea evolutia acestor filme de-a lungul timpului. Cum au perceput oamenii aceasta amenintare? In acest film regizat de Robert Wise este vorba despre un microb ce ameninta intreaga planeta. Insa el are un punct de origine, iar guvernul SUA va incerca sa il gaseasca. Este vorba despre un meteorit, iar ideea a fost imprumutata din cartea lui Michael Crichton. Cartea, celebra in acea perioada, pe ea bazandu-se si filmul, vorbeste despre un satelit care se prabuseste pe pamant si aduce cu el un nou tip de virus mortal, necunoscut omenirii, un virus extraterestru. Deci prima amenintare vazuta de oameni in acea perioada venea din spatiul extraterestru.

Desigur, agentii patogeni extraterestri au fost folositi apoi in zeci de filme. Va ramane insa celebra scena echipajului din imagine, in costume de protectie, ce investigheaza zona prabusirii satelitului chiar in New Mexico.

Guvernul american din film este pregatit pentru un astfel de scenariu si recurge, desigur, la o bomba atomica. Aceasta va distruge  Germenul Andromeda, cum a fost numit de specialisti.

 

9. 28 weeks later (2007)

28 Weeks Later (28 de saptamani mai tarziu) este un film horror din 2007 regizat de Juan Carlos Fresnadillo. Este de fapt o continuare a altui film asemanator din 2002, anume 28 Days Later. Dar nu trebuie neaparat sa le vedeti in ordine.

Al doilea film este setat dupa evenimentele din primul film, vorbind despre eforturile fortelor militare NATO de a salva o zona sigura in Londra. Aici, doi gemeni au incalcat protocolul pentru a-si cauta mama infectata si asa introdus Virusul Furiei in zona sigura.

Filmul a fost laudat pentru jocul actorilor, atmosfera si scenariu. Primul film ne arata o epidemie a Virusului Furiei, Rage Virus. Supravietuitorii se baricadeaza la marginea Londrei. Cunoscut ca si “Infectia“, acest virus trasnsforma gazdele in ucigasi dementi. Originea sa sta in cercetarile unor savanti de la universitatea Cambridge. Acestia incercau sa izoleze neurochimicale specifice care determina furia si comportamentul agresiv in oameni. Tocmai pentru a incerca sa controleze aceste aspecte. Dupa ce au dezvoltat un inhibitor au hotarat sa foloseaza virusul Ebola pentru a-l administra mai eficient populatiei. Insa cateva tulpini izolate ale Virusului Ebola au reactionat la inhibitor si au suferit mutatii, inversand efectul.

 

8. Children of men (2008)

Children of Men (Copiii Tatalui)este un thriller SF din 2006 in regia lui Alfonso Cuaron. Observam deja ca spaniolii fac filme SF foarte bune. Deasemenea, tot o adaptare dupa o carte a lui P.D. James din 1992, cu acelasi nume.

De 18 ani lumea nu a mai auzit glasul unui bebelus. 18 ani de liniste, de infertilitate la nivel global. Clive Owen si Julianne Moore vor rezista intr-o lume plina de ura si violenta pentru a proteja ultima speranta a omenirii: o tanara imigranta ilegala numita Kee ce a ramas miraculos insarcinata.

Actiunea are loc in anul 2027, societatea umana ajungand in pragul colapsului. Refugiatii alearga spre singurul loc ramas in picioare: un sanctuar din Marea Britanie. Aici guvernul inca rezista insa foloseste legi opresive impotriva refugiatilor.

In film apar si alti actori celebri precum Michael Caine, Chiwetel Ejiofor, Pam Ferris, and Charlie Hunnam. Deasemenea, filmul reaminteste de marea pandemie de gripa din 2008 ca fundal.

 

7. Contagion (2011) pe Amazon Prime

Tradus in romana drept “Epidemia: Pericol nevazut”, filmul Contagion aparut in 2011 ar fi fost total pierdut fara cele trei fete din rolurile principale: doctorii Leonora Orantes (Marion Cotillard), Erin Mears (Kate Winslett), si Ally Hextall (Jennifer Ehle). Se pare ca si in acest scenariu doctorii salveaza omenirea prin dedicarea si sacrificiul lor.

Filmul este regizat de Steven Soderbergh si vorbeste despre un virus numit MEV-1. Este genul acela de film in care doctorul isi injecteaza singura virusul pentru a verifica vaccinul. Ca sa nu mai vorbim de o distributie impresionanta: Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law si Matt Damon.

Pacientul zero este de data aceasta din Hong Kong, iar nebunia se va desfasura chiar in orasul Chicago. Si aici exista un punct comun cu ce se intampla astazi in unele tari precum Germania. Locuitorii orasului Chicago incalca ordinele de carantina.

 

6. World War Z (2013) pe Amazon Prime

Desi filmul asta a avut un buget impresionat si un star pe masura, in persoana lui Brad Pitt, tot nu ajunge la fel de sus in top precum filmul I am Legend. Scenariul filmului produs in 2013 si tradus in romana drept “Ziua Z: Apocalipsa” ne vorbeste tot despre zombie si virusul ucigas.

Un alt film apocaliptic regizat de Marc Forster in care vedem hoarde imense de zombie ucigasi ce escaladeaza zidurile oraselor (o imagine foarte asemanatoare cu cea facuta deja celebra de franciza Resident Evil). Scenariul genial al lui Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard, si Damon Lindelof, se bazeaza pe romanul scris de Max Brooks in 2006 numit tot World War Z.

Intrebarea este de ce? Pentru ca oamenii iubesc filmele apocaliptice, dar iubesc si mai mult filmele cu zombie.

Brad Pitt isi va risca viata in acest film incercand un vaccin experimental. Insa vaccinul nu poate vindeca virusul. Te poate face doar “invizibil“. Ideea este insa interesanta pentru ca este vorba despre un om obisnuit, nu eroul din filmele de la Hollywood.

 

5. 12 Monkeys (1995)

“Armata celor 12 maimute” este un film genial. Ca sa nu mai vorbim ca intra si in genul SF. O odisee in spatiu si timp, mai bine zis o calatorie in timp. Filmul regizat de Terry Gilliam ii are in rolurile principale pe Brad Pitt si pe Bruce Willis, ca pacienti nebuni internati.

Intr-o lume viitoare, intreaga planeta este infectata de un virus global. Un detinut este trimis inapoi in timp tocmai pentru a aduna informatii despre acest virus creat de om ce va sterge aproape toata populatia pamantului.

Filmul se bazeaza pe un scurt-metraj francez din 1962 cu acelasi nume. Filmul a primit o nominalizare la Oscar, dar s-a facut si o serie bazata pe el intre 2015-2018.

Povestea ne arata cum un virus este eliberat in 1996, fortand supravietuitorii sa traiasca sub pamant. Se crede ca un grup terorist este de vina pentru genocid. Grupul se numeste Armata celor 12 maimute. In 2035, Bruce Willis este eliberat dintr-o inchisoare situata sub ruinele Philadephiei. Este antrenat pentru a fi trimis inapoi in timp ca sa-i ajute pe savanti sa descopere un vaccin.

Virusul din film se numeste Kalavirus, cunoscut si ca M5-10, o boala care ucide 98% din populatia lumii. Virusul este creat de CIA.

 

4. Rise Of The Planet Of The Apes (2011)

Un alt film genial care vine sa completeze franciza “Planeta maimutelor”: Planeta maimutelor: Invazia. Pana in 2017 franciza numara filmele “Dawn Of The Planet Of The Apes” si “War For The Planet Of The Apes”.

Este vorba de un virus testat pe cimpanzei care va duce la caderea rasei umane. Un germen va muta si se va imprastia in intreaga lume din cauza zborurilor internationale. In rolul principal apare James Franco si se lucreaza deja la partea a patra.

In regia lui Rick Jaffa ?i a Amandei Silver, acesta este un reboot al 20th Century Fox al seriei Planet of the Apes. Ideea este similara cu cea din Conquest of the Planet of the Apes (1972).

O companie ce lucreaza in biotech testeaza un drog bazat pe un virus numit ALZ-112 pentru a gasi un leac pentru boala Alzheimer. Cu intentii bune incepe totul.

 

3. Resident Evil

Resident Evil este cunoscut in japoneza ca Biohazard si a devenit o adevarata franciza: serie de jocuri video, benzi desenate, romane, filme si tot felul de jucarii si alte publicatii horror. Creata de Shinji Mikami, seria a fost influentata de Noaptea mortilor vii de George A. Romero si seria jocurilor video Alone in the Dark. Jocul s-a vandut în peste 34.5 milioane de copii.

Au fost realizate sase filme scrise si regizate de Paul W. S. Anderson.

Filmele o au protagonista pe Alice (Milla Jovovich), un personaj creat pentru filme, dar care nu apare in povesti. O adevarata eroina ce se lupta impotriva Corporatiei Umbrela, ale carei arme biologice au declansat o apocalipsa zombie. Seria parca este o combinatie intre filmele lui Tarantino si Walking Dead cu multe scene de arte martiale, toate desfasurate intr-un viitor ciudat.

Cercetatorii militari renumiti au fost angajati de o corporatie privata pentru a gasi mutatiile in crearea unei arme biologice perfecte. Trebuiau sa gaseasca sau sa creeze un agent viral care putea fi controlat, dar si transformat in arme. Adica infectau gazde umane pe care incercau sa le transforme prin mutatii in soldati docili ce urmau sa isi infecteze dusmanii. In 1967, trei cercetatori un bazele virusul Progenitor. Acesta va fi cunoscut ca Virusul Mama. Desi abilitatile regenerative ale virusului trebuiau sa fie folosite pe handicapati. Iar de aici au fost creati multipli virusi, unii dintre ei mutati cu Ebola.

 

2. Outbreak (1995) pe Netflix

Filmul asta este mai pamantean si, probabil, unul dintre cele mai bune si veritabile filme de acest gen. Este vorba despre Outbreak (Epidemia) aparut in anul 1995.

Subiectul filmului este legat de o maimuta infectata care este transportata ilegal in America. Maimuta din Zair, Africa, este si pacientul zero. De la ea porneste o epidemie intreaga. Este o amenintare asemanatoare virusului Ebola care devine foarte reala in mainile regizorului Wolfgand Peterson.

Filmul a avut un buget generos, dar si actori celebri precum Dustin Hoffman si Renee Russo in rolurile principale. Filmul se bazeaza pe cartea scrisa de Richard Preston in anul 1994 numita The Hot Zone. Si dupa aceasta carte a fost facut un alt film cu acelasi nume.

In cele din urma, epidemia este izolata, iar baietii buni salveaza orasul. Vaccinul salvator va distruge exoticul virus Motaba si lumea isi va reveni. Filmul “Outbreak” reuseste sa atinga toate punctele si scenariile principale din cadrul unei epidemii reale.

 

1. I Am Legend (2007) pe Amazon Prime

Eu sunt Legenda. De fapt nu eu, ci Will Smith. Acesta este filmul meu preferat cand vine vorba de epidemii si sfarsituri ale lumii. De departe cel mai bun film apocaliptic pe care l-am vazut. Probabil si pentru faptul ca Will Smith joaca atat de bine, dar si pentru momentele dramatice de un realism infricosator.

Desi este genul de film care se bazeaza pe eliberarea unui virus care transforma oamenii in zombie ucigasi, nu isi pierde deloc realismul. Lumea este intr-un punct grav de cotitura. Intreaga omenire a fost grav afectata de un virus strain, care a aterizat de nicaieri. Lucrurile au luat-o rapid razna, panica s-a instaurat pe strazi, isteria a devenit tragedie.

Desi seriale de succes precum The Walking Dead ne-au tot aratat in ultima vreme varianta lor apocaliptica cu zombie si oameni infectati, dar Will Smith si scenariul fac tot filmul.

Este vorba de un colonel din armata americana ce incearca sa-si salveze familia in pragul acestei epidemii monstruoase. Insa va ajunge sa salveze omenirea.

Aparut in 2007, filmul se bazeaza pe romanul din 1954 numit tot “I am Legend”, scris de Richard Matheson. Regizat de Francis Lawrence, filmul ne arata un New York apocaliptic, scena debutului acestei pandemii. Eroul filmului va ramane singurul om din New York, imun la virus.

Povestea filmului ne spune ca in 2009 un virus genetic modificat din rujeola, original conceput ca tratament pentru cancer, devine mortal. Virusul ucide 90% din populatia lumii si tranforma alti 9,8% in mutanti vampirici, canibali, numiti Darkseekers. Desigur, exista si o varianta mai veche a filmului, numita The Omega Man din 1971.

 

Alte mentiuni onorabile

Un top nu poate fi un top adevarat fara cateva mentiuni onorabile. Si printre ele as adauga filmul din 2016 The Girl With All The Gifts. Bazat pe romanul cu acelasi nume din 2014, filmul este un exercitiu de imaginatie. Unul in care reconstruim lumea. Desigur, dupa chipul si asemanarea supravietuitorilor. Un virus letal a distrus lumea, impartind-o in bucatele. Ultimii supravietuitori s-au strans in Marea Britanie, incercand sa fuga de restul oamenilor transformati in zombie flamanzi.

Am putea adauga si filmul Cargo (2017) despre o epidemie izbucnita in Australia (de vazut pe Netflix). Cabin Fever (2002) este deasemenea un pretendent serios caci este vorba despre 5 studenti si o cabana in padure. Asta este un horror clasic cu un virus care iti mananca pielea si cu vecini bucurosi sa te haituiasca si hacuiasca. In Safe (2005) puteti s-o reintalniti pe Julianne Moore (se pare ca are o inclinatie spre genul acesta de filme).

Ar fi de adaugat si Blindness (2008), tot cu Julianne Moore si Danny Glover, dar si It Comes At Night (2017) sau Carriers (2009)

 

Anxietatea, depresia si isteria in masa n-au facut bine nimanui. Asadar, in timp ce lumea isi umple carucioarele, va indemn sa stati linistiti si sa priviti spre viitor. Adica unora le place sa vada cum s-ar desfasura acest viitor in fictiune? Sunteti si voi printre ei? Ce filme va plac sau ar intra in topul vostru despre apocalipse si pandemii? SF, horror, zombie, vampiri? Ce preferati?

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,987 times, 1 visits today)

2 thoughts on “10 filme despre epidemii, virusuri, pandemii si apocalipse globale”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.