X-Men sunt o echipa fictiva de supereroi din benzi desenate publicata de Marvel Comics. Ei au fost creati de Stan Lee si Jack Kirby in 1963. Sunt cei mai recunoscuti supereroi din Universul Marvel aparand in multe carti, seriale, filme, jocuri si benzi desenate.

x-men

X-Men sunt un alt tip de supereroi, mutanti, o subspecie a oamenilor cunoscuti pentru abilitatile lor supraomenesti. Sunt condusi de profesorul Charles Xavier, Profesorul X, un mutant telepat foarte puternic ce poate controla si citi mintile. Ei lupta pentru pace intr-un univers plin de bigotism, ura si razboi. Inamicul lor este Magneto, un mutant ce poate genera si controla campuri magnetice.

Profesorul X a fondat Scoala pentru Copiii Dotati numita Conacul X in Westchester, New York. Cei cinci membri fondatori ce apar in septembrie 1963 sunt Angel (Archangel), Beast, Cyclops, Iceman, di Marvel Girl (Jean Grey); De la acest numar vor aparea mult mai mult mutanti in fiecare decada, cu puteri diferite si din alte tari.

Istoria X-Men

Desi in 1963 aparusera Spider-Man, Hulk, Thor, Iron Man si Cei Patru Fantastici, Stan Lee a dorit sa creeze un alt grup. Un grup pentru care nu trebuia sa explice cum isi capatasera puterile.

Numele seriei trebuia sa fie “Mutantii”. Legtatura cu X-Men provenea fie de la Profesorul X, fie de la gena X, gena mutanta. Sau chiar de la puterea lor – extra – EX – X.

In anii ’60, benzile desenate s-au axat pe tema binelui impotriva raului incluzand motive despre prejudecati si rasism. Pana si raul (in persoana lui Magneto) avea o poveste umana impresionanta. Un copil ce supravietuieste ororilor lagarelor naziste. Iar adeptii sai, Quicksilver si Scarlet Witch erau tigani.

In anii ’70, alti desenatori au introdus pe Colossus (din Uniunea Sovietica), Nightcrawler (din Gernania de Vest), Storm (din Kenya), si Thunderbird (un apas indian). Vor mai aparea Banshee (din Irlanda), Sunfire (din Japonia) si Wolverine (din Canada).

Daca ne uitam cu atentie vom vedea ca toate aceste caractere apar si evolueaza odata cu istoria. Marvel incerca sa reprezinte prin acesti eroi chiar tarile respective.

In anii ’80 povestile incep sa se imparta. Se pune mai mult accent pe anumite caractere mai puternice cu vanzari mai mari. Asa apar anumite linii ale povestii precum Days of Future Past, Deathbird si Brood, Descoperirea Morlocks, invazia Dire Wraiths si Procesul lui Magneto,  X-Men: God Loves, Man Kills.

Universuri paralele si realitati alternative

Uncanny X-Men a dus la alte povesti precum The New MutantsAlpha Flight, X-Factor, ExcaliburWolverine. Totodata, vor aparea si marii inamici, personajele negative precum Apocalypse, Mister Sinister, Mojo, si Sabretooth.

In anii ’90, Marvel face o revizie completa. Vor imparti X-Men in doua echipe: Cyclops “Echipa Albastra” purtand titlul X-Men si Storm cu Echipa Aurie cu titlul “Uncanny X-Men”.

Univerul Marvel va avea foarte multe aditii in acest sens. Atat in privinta liniilor povestii, cat si a personajelor. Vor aparea Gambit, Cable, Bishop, Joseph, Maggott, Marrow, Cecilia Reyes..

Echipa de Noi Mutanti ajunge sa devina Generatia X.X-Men Apocalypse

Universul X-Men si Marvel Comics

In Universul X-Men supereroii vin si pleaca, dar tema ramane mereu aceeasi. Ne-am obisnuit cu Profesorul X sau cu Logan. Dar si cu antieroii si personajele negative. La fel si cu Deadpool, Apocalypse si altii.

Insa exista si alte versiuni. In “Age of Apocalypse” Profesorul Xavier este ucis inainte sa formeze X-men. Asta ii da ocazie lui Magneto sa ii conduca intr-o lume condusa de Apocalypse.

In “Days of Future Past” – Sentinelele au ucis mutantii sau i-au inchis in lagare.”House of M” – realitatea este alterata de Scarlet Witch, iar Magneto conduce lumea.

In Marvel 1602, mutantii apar in vremea Inchizitiei, intr-o realitate alternativa. Apoi X-Nation 2099, viitorul mutantilor sau Mutant X, Ultimate X-Men sau X-Men Forever.

Universuri paralele, realitati alternative, manipularea timpului si a spatiului. Totul este posibil in Universul X-Men.

Si aceste serii au abordat toate problemele sociale existente in epoca lor. Minoritatile precum afro-americanii, evreii, homosexualii, problema comunismului si multe altele.

Rasismul, anti-semitismul si religia sunt si ele mult dezbatute. Chiar religia este vazuta ca o forta atat pozitiva cat si negativa, cateodata in aceeasi poveste. Se explora si fundamentalismul religios in persoana Purificatorilor lui William Struker, un grup antimutanti. Vedem si un prea devotat catolic cu infatisare de demon in persoana lui Nightcrawler.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,581 times, 1 visits today)