„Tiktaalik roseae”- o creatura primitiva

Ipoteza stiintifica a unui stramos acvatic era folosita adeseori in polemicile savantilor. Insa lipsea o dovada concludenta. Iata ca a fost descoperita sub forma unei fosile de peste 375 milioane de ani ( in devonianul tarziu).

Daca pestele-luna a supravietuit ca specie pana in zilele noastre si nu are dusmani naturali, acest bizar specimen nu mai traieste nici in apa nici pe uscat. A fost descoperit in 2004 de o echipa de paleontologi in insula Ellesmere din zona arctica a Canadei printre care Ted Daeschler de la Academia de Stiinte Naturale din Philadelphia si Neil Shubin de la Universitatea din Chicago. Descoperirea a marcat secolul si a revolutionat ipotezele precedente si lumea academica.

Era prima dovada, prima fosila care atesta faptul ca pestii au trecut pe uscat. Primul amfibian. Legatura. Veriga-lipsa.

In 2010 au fost descoperite urme de tetrapod in devonianul mijlociu din Polonia, mai vechi cu 18 milioane de ani decat Tiktaalik, ceea ce arata ca divergenta dintre pesti si tetrapode s-a produs cu cel putin 400 de milioane de ani in urma, mai devreme decat se credea pana atunci.

E vorba de o creatura care are o serie de caracteristici comune cu pestii, in special inotatoarele si solzii, dispusi pe partea dorsala. Dar, in acelasi timp, prezinta si similitudini cu animalele terestre: capul plat, ochii plasati pe partea superioara a capului, ceea ce-l face sa se asemene cu un crocodil. Inotatoarele ascund principalele oase ale unui brat: cubitus, radius, humerus. Un animal hibrid care traia probabil in ape de mica adancime, dar care evolua si pe pamant, tarandu-se cu ajutorul inotatoarelor.

Absenta operculului, osul care le permite pestilor sa-si ventileze branhiile, ar fi o dovada a faptului ca pestele-hibrid putea respira si pe uscat. Tiktaalik roseae ar putea deveni un reper important in evolutia animalelor, asa cum este cazul creaturii Archaeopteryx, care simbolizeaza trecerea de la reptile la pasari.

S-ar parea ca am primit un raspuns, inchizand golul intre pestele Panderichthys si tetrapodul Acanthostega.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 291 times, 1 visits today)