stephen king

Turnul Intunecat – The Dark Tower – de Stephen King

Un alt mare roman si scriitor care a fost transpus pe marele ecran.

De ani intregi, Stephen King a asteptat. Al 8-lea sau roman fantasy horror epic parea de nefilmat. Cum putea Hollywood-ul sa se ridice la asemenea inaltimi? Un intreg univers fictiv, conexiuni atat de ciudate, personaje asa tulburatoare? Ei bine, Ron Howard a reusit. Desi cei de la Warner Bros au incercat, deabia Sony a reusit sa preia fraiele.turnul intunecatNikolaj Arcel (A Royal Affair) a regizat si participat la scrierea adaptarii. Colegul sau danez Anders Thomas Jensen l-a ajutat sa rescrie originalul scris de Akiva Goldsman si Jeff Pinkner. Filmul ii are in rolurile principale pe Idris Elba ca Roland, Matthew McConaughey ca Omul in Negru – Man in Black, si Tom Taylor ca Jake Chambers. 

Seria fantastica The Dark Tower, Turnul Intunecat, contine urmatoarele carti:

  • The Little Sisters of Eluria (1998)
  • The Gunslinger (1982)
  • The Drawing of the Three (1987)
  • The Waste Lands (1991)
  • Wizard and Glass (1997)
  • The Wind Through the Keyhole (2012)
  • Wolves of the Calla (2003)
  • Song of Susannah (2004)
  • The Dark Tower (2004)

Seria este scrisa de autorul american Stephen King incluzand teme din multe genuri. Aici avem dark fantasy, science fantasy, horror si western. Cartile descriu calatoria unui pistolar catre turnul intunecat, atat fizica cat si metaforica. Seria se intinde in universul lui King si leaga multe alte romane. King si-a descris opera ca magnum opus. Seria cuprinde 8 carti cu 4250 pagini si alte povesti.

Seria a fost inspirata de poemul “Copilul Roland catre Turnul Intunecat a venit” de Robert Browning. In prefata vedem influente si din Stapanul Inelelor, legendele arthuriene si filmul Bunul, Raul si Uratul. Caracterul lui Clint Eastwood “Omul fara Nume” este principala sursa de inspiratie pentru eroul Roland Deschain. Stilul, numele locatiilor, Lumea de Mijloc spre exemplu, ca si dezvoltarea unui limbaj abstract unic (High Speech) sunt influentate de opera lui Tolkien.

Asadar, e reteta perfecta daca vrei sa vezi epic fantasy intr-un western bine scris.stephen kingMitologie, legende si inspiratie in Turnul Intunecat

Roland Deschain este ultimul membru in viata al unui ordin de cavaleri numit “pistolari” si ultimul din linia lui “Arthur Eld”, analogul Regelui Arthur in lumea lui King. Societatea este organizata feudal si impartaseste trasaturi tehnologice si sociale cu vechiul Vest Salbatic. Dar regasim si aspecte magice, urme din vechea lume, Lumea de Mijloc, relicve dintr-o era si societate tehnologic avansata.

Cautarea pistolarului se indreapta spre o cladire ciudata, fabuloasa, ce ar trebui sa se gaseasca undeva langa nexul tuturor universurilor.. Lumea lui Roland mersese inainte si se naruise. Natiuni marete fusesera distruse de razboi, orase si regiuni intregi disparusera de pe fata pamantului fara urma, iar timpul nu curge constant. Cateodata, chiar si soarele rasare in nord si apune in est. Motivele lui Roland, scopurile si varsta lui Roland sunt neclare. Deabia mai tarziu se face lumina asupra misterului.

In timpul calatoriei, caci calatoria conteaza nu destinatia, Roland intalneste multi prieteni si dusmani. In majoritatea timpului este insotit de oamenii din Ka-tetul 19 si 99: Jake Chambers, Eddie Dean, Susannah Dean, si Oy. Inamicii sai sunt The Man In Black, Mordred si The Crimson King.

King creaza un limbaj special. ce contine fraze ca Thankee, Sai (“Multumesc, D-le/D-na.”) and Dan-Tete (“Micul Salvator”). King foloseste si termenul Ka, similar cu destinul, soarta si ka-tet (grup legat de soarta). Acest termen deriva din mitologia egipteana si a aparut si in alte romane din 1976.

Desi seria a fost declarata incheiata in 2004, King s-a gandit deja la o continuare. Una cu alti trei eroi si o adevarata poveste.

Numarul 19 este foarte important in serie. In special in ultimele 3 carti. Roland si ka-tetul sau incep sa vada acest numar pretutindeni: 19 scrisori, 19 nume, numerologie, ramuri ce formeaza acest numar.

Fenomenul este explicat prin Cuvantul Keystone ce are “ka de 19” (unul dintre cele doua cuvinte din Lumea Dark Tower si din multivers cand timpul curge intr-o directie). Celalalt cuvant este lumea lui Roland Toate Lumile.

 

turnul intunecatTurnul Intunecat – un mit modern

Cautarea unui turn misterios este un vechi motiv in mitologie si folclor. Legenda lui Merlin si Arthur a influentat aceasta carte.

Merlin probabil l-a inspirat pe “Strainul fara Varsta”, Maerlyn. Modred, nepotul tradator al Regelui Arthur l-a inspirat pe Mordred Deschain, fiul lui Roland, ce dorea sa-l ucida.

Camelot a inspirat pamantul mitic al Pistolarului, Gilead.

Turnul Intunecat este o structura de piatra ce sta in centrul lumilor, la incrucisarea “Grinzilor” in mijlocul unui camp de trandafiri dincolo de End-world.

Grinzile sunt unul dintre cele sase sustinatoare metafizice ale Turnului Intunecat. Sunt foarte vechi si stau acolo inca de cand s-au ridicat din Prim.

Crimson King a conspirat la un moment dat sa doboare Turnul si sa distruga existenta, dar planul a fost opus de Roland Deschain si Patrick Danville. Interiorul turnului este infinit mai mare decat exteriorul, fiecare camera continand o scena din viata lui Roland. Trecerea pragului te duce in trecut. Deci este o calatorie de initiere, de maturizare.

Ele sunt ca spitele unei roti, pazite de 12 Gardieni: iepure, urs, cal, sarpe, vultur, elefant, sobolan, lup, testoasa, peste, liliac si leu. Cei Vechi au incercat sa reproduca Grinzile punand in loc cyborgi.

Spre sfarsitul romanului se pare ca mai ramand doar 2 grinzi. Crimson King foloseste oameni cu abilitati speciale numite Breakers.

Prima grinda distrusa a fost Vultur-Leu ce a distrus casa lui Roland – Gilead. Cutremurul declansat de aceasta a fost devastator. Cu cat esti mai aproape de grinda, cu atat efectul e mai vizibil.

Chiar si T. S. Eliot a influentat Turnul. Cartea sa The Waste Land” poate fi regasita aici. Exista indicii si spre Harry Potter ca omagiu. Acestea apar in Wolves of the Calla. Tot aici apare adoratia sa pentru westernul Cei Sapte Magnigici.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,036 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.