Top 10 teorii conspirationiste despre vaccinul anti-Covid

Noile vaccinuri pe baza de ARN-mesager au atras ca un magnet gigantic un val impresionant de teorii conspirationiste, care de care mai excentrice, pe de o parte din pricina dezinformarii, iar pe de alta parte din pricina inclinatiei unora catre fantezie.

Mai mult decat atat: elementul de noutate pe care l-a propulsat acest gen de vaccin la nivel global a avut darul de a stimula nasterea unei veritabile explozii de informatii, continuturi online si publicatii traditionale care frizeaza absurdul, invitand populatia sa se opuna campaniei de vaccinare anti-Covid-19.

In Occident, asa-numitele „Campanii No-VAX” ale antivaccinistilor constituie un fel de arme letale care au produs deja mii si mii de victime: la nivelul celei mai vaste vitrine online din lume – Amazon – se afla la vanzare peste 80 de lucrari care definesc coronavirusul o „farsa” si invita cititorii sa ignore regulile privind distanta de siguranta recomandate de autoritatile competente.

Cele mai „infestate” tari cu astfel de materiale sunt Franta, Bosnia si Japonia, potrivit studiului intocmit de WIN-Gallup International in colaborare cu Vaccine Confidence Project din cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine.

De la negarea evidentelor si pana la fake-news cu privire la originile Covid-19, se strabate o plaja larga de teorii non-stiintifice, culminand cu ipoteze conspirationiste care in mod surprinzator, sunt nu de putine ori sustinute de personaje mai mult sau mai putin faimoase.

Nu intamplator, gigantul cumparaturilor online fondat de Jeff Bezos a fost acuzat cu vehementa de a fi incurajat comercializarea de volume menite sa mineze increderea oamnilor in stiinta, in medicina si in institutiile care detin responsabilitati specifice in materie de pandemie.

Degetul acuzator a fost indreptat indeosebi asupra a trei aspecte: primul este reprezentat de faptul ca algoritmul de cautare al site-ului promoveaza lucrarile care fac parte din aceasta categorie, al doilea tine de posibilitatea de a plati abonamente cu pret redus pentru continuturile din acest filon, iar al treilea se refera la faptul ca in timp ce alte portaluri faimoase, precum YouTube sau Facebook de pilda, au blocat continuturile de acest gen, Amazon nu este dispus sa renunte la business-ul infloritor si profiturile apetisante ce provin din aceasta nisa-surpriza.

 

Cele mai fanteziste 10 teorii legate de pandemie si vaccin

Alcatuind un top al celor mai bizare 10 teorii elaborate pe marginea argumentelor pandemiei si vaccinului anti-Covid-19, descoperim idei din cele mai fanteziste, demne de scenarii pentru filme SF, dar care pot avea consecinte teribile asupra celor ce cred in ele:

 1. Virusul care a provocat pandemia de Codiv-19 este in realitate o gaselnita a unor profitori putred de bogati precum Anthony Fauci si Bill Gates, care urmaresc sa-si indestuleze si mai mult camarile de pe urma comercializarii vaccinurilor;
 2. Vaccinurile anti-Covid sunt de fapt instrumente care ne introduc in corp substante-spion in masura sa ofere unor entitati interesate toate datele noastre biologice;
 3. Vaccinurile anti-Covid nu sunt sigure din cauza ca au fost „aruncate” pe piata inainte de a fi studiate si testate pe deplin, asadar cine accepta vaccinul accepta sa se transforme in „cobai”;
 4. Cine se vaccineaza cu anti-Covid-19 isi provoaca boala de unul singur;
 5. Vaccinul modifica profilul genetic al individului si-i aplica o semnatura impura in contrast cu schema pe care i-a harazit-o Dumnezeu;
 6. Vaccinul introduce in corp asa numitele „quantum dots” (èarticule quantice) sub forma de nanostructuri, cu ajutorul carora omul va putea fi manipulat online de la distanta;
 7. Covid-19 este de fapt o arma biologica de distrugere in masa, realizata pentru a diminua populatia globului, astfel incat vaccinul anti-Covid-19 e la randul sau doar praf in ochi;
 8. Guvernele forteaza populatia sa se vaccineze pentru a li se aplica in acest mod o amprenta cu ajutorul careia le sunt spionate conturile bancare si masura in care platesc taxele si impozitele;
 9. Forte malefice au creat tehnologia 5G pentru a declansa pandemia si a introduce cipuri in organismul uman cu ajutorul vaccinului anti-Covid-19;
 10. Vaccinul cauzeaza autism si alte patologii ascunse care se declanseaza dupa cateva luni de la administrare

 

Situatii similare inregistrate de-a lungul vremii

Nu este pentru prima data cand omenirea se confrunta cu o astfel de situatie: de-a lungul istoriei, „pasiunea” pentru lansarea de teorii conspirationiste a cunoscut dinamici direct proportionale cu evenimentele importante ce au marcat evolutia sa.

Inca din vremuri de mult apuse, cand a fost inventat primul procedeu empiric de imunizare la variola, reticentele populatiei nu au intarziat sa-si faca simtita prezenta, dar teama de aceasta boala cumplita i-a impins pe oameni sa accepte alternativa intepaturilor in brat cu ace, pe varful carora era aplicat lichid prelevat din pustulele bolnavilor.

Si vaccinarea impotriva altor boli grave a intampinat rezistenta din partea populatie, cum ar fi de pilda cea anti-polio sau cea impotriva meningitei, BCG-ul contra tuberculozei sau vaccinul contra hepatitei B, insa treptat oamenii au realizat ca beneficiile vaccinarii sunt reale si constituie un scut eficient impotriva unor dusmani nevazuti dar letali.

Mai mult decat atat: cand Tim Berners-Lee a inventat Internetul, in 1989, teoriile conspirationiste privitoare la acest canal intrigant si intangibil de informatie au explodat precum focurile de artificii, cunoscand variante din cele mai spectaculoase, similare celor actuale.

Nu putine erau persoanele care socoteau universul www drept un instrument suspect, nociv sau chiar dezastruos, dar azi nu ne mai putem imagina lumea fara Internet.

 

Alunecarea pe o panta periculoasa

Spre deosebire de multe alte teorii absurde care sunt inofensive, cum ar fi de pilda cea care sustine ca Pamantul este plat, cele care au fost formulate impotriva vaccinurilor sunt extrem de periculoase.

Pe de o parte pentru ca submineaza eforturile enorme depuse de oamenii de stiinta in lupta impotriva imbolnavirilor si a celor depuse de autoritatile competente in vederea organizarii campaniilor vaccinale, iar pe de alta parte pentru ca implica o doza uriasa de nepasare si egoism fata de alte persoane ce doresc sa se protejeze.

Atata vreme cat un individ refuza sa se vaccineze din pricina convingerilor sale absurde legate de posibilitatea de a fi indus in eroare intr-un fel sau altul, alegerea sa il priveste direct, iar pretul pe care-l va avea de platit il va face sa se caiasca amarnic ulterior, dar asta nu-i da dreptul sa hotarasca asupra deciziilor celorlalti.

Riscul ca infectandu-se el insusi sa transmita celor din jurul sau boala este enorm, asadar chiar daca decizia sa de a nu se vaccina il priveste direct, exista si consecinte care influenteaza viata celorlalte persoane cu care vine in contact si care nu au nicio vina pentru faptul ca alegerea sa a fost eronata.

Asadar, daca nu pentru sine insusi, macar pentru persoanele din jurul sau merita sa puna in balanta riscurile si avantajele vaccinului si sa se orienteze in directia potrivita.

 

Aparente, dezinformare si tactici anti-vaccin

In cadrul unui studiu dedicat intitulat „Dincolo de aparente: naratiuni despre vaccinul anti Covid-19, dezinformare si deficite de date la nivel de Social Media”, intocmit de o echipa internationala de specialisti de la First Draft, dezvaluie o serie intreaga de tactici utilizate in vederea inducerii in eroare a populatiei cu privire la efectele vaccinului anti-Covid-19 si ale originii si naturii pandemiei in general.

Un amestec ambiguu de pareri si naratiuni s-au ingemanat pentru a construi un mediu anume, dominat de o extrema nesiguranta si suspiciune”, se precizeaza in acest material.

Studiul releva faptul ca in decursul unui singur trimestru, la nivelul celor mai populare platforme de socializare (Facebook, Instagram si Twitter), au fost publicate peste 14,3 milioane de postari cu interactiuni multiple, in centrul carora se plaseaza argumentul vaccin anti-Covid-19.

In urma unei analize amanuntite, specialistii au concluzionat faptul ca dezinformarea in sine este orientata cu precadere pe trei vectori: 

 • deficitul de date;
 • continuturi „zombie” adaptate pentru a submina campania de vaccinare;
 • presupusele interese ale unor entitati malefice in exacerbarea actualei situatii de criza din punct de vedere al sanatatii la nivel global.

Dezinformarea in mediul online a facut astfel incat reticenta multor persoane sa ia amploare in raport cu campania de vaccinare anti-Covid-19, dar si in raport cu vaccinarea in general, subminand pana si increderea in realizarile si conceptele stiintei si medicinei – un fenomen periculos, al carui pret este in final platit de noi toti”, subliniaza autorii materialului.

Opiniile antivaccinistilor au infestat mediul virtual cu teorii care frizeaza „analfabetismul stiintific”, dupa cum remarca Dr. Eric Burnett intr-un material video la nivelul caruia demasca lipsa de temei a convingerilor conspirationistilor, utilizand nu fara o doza considerabila de umor sarcastic, o fraza devenita celebra: „desigur, vaccinul te va transforma intr-un sandwich cu vinete si parmezan – in acest mod vei putea deveni mult mai util societatii decat esti in prezent, hranind cu succes o persoana sau doua si nu intoxicand mediul virtual cu postari de-a dreptul stanjenitoare…”

Antivaccinistii activeaza insa la nivel online de peste zece ani, declarand razboi oricarui tip de vaccin si cu atat mai mult celui pe baza de ARN-mesager care a fost produs recent de Pfizer/BioNTech sau Moderna.

O zicala din batrani sustine ca „nu e intelept sa te lupti prostii pentru ca te bat cu experienta”, dar in acest context al teoriilor anti-vaccinare Covid-19, incapatanarea unora poate conduce la consecinte grave pentru multe alte persoane – o situatie pe cat de nedorita, pe atat de amenintatoare in conditiile in care ideile absurde tind sa contamineze segmente largi ale populatiei.

 

Bibliografie:

 1. Innocenzi, Giulia – „VacciNazione: Oltre ignoranza e pregiudizi, tutto quello che davvero non sappiamo sui vaccini”, 2017;
 2. Buzdugan Raluca, Toader Yvonne, Lawrence S. NG, Craciun Cerasella, Schwartz Gaby, Chertes Alexandru, Buzdugan Mihnea, Simionescu Dan T., Simionescu Maya, Cadariu Arina & Simionescu Vlad – „Spatii sigure 2(m)-020”, 2020;
 3. Fernando P. Polack, M.D., Stephen J. Thomas, M.D.Nicholas Kitchin, M.D., Judith Absalon, M.D.,Alejandra Gurtman, M.D.,Stephen Lockhart, D.M.,John L. Perez, M.D., Gonzalo Pérez Marc, M.D., Edson D. Moreira, M.D., Cristiano Zerbini, M.D., Ruth Bailey, B.Sc., Kena A. Swanson, Ph.D., et al., for the C4591001 Clinical Trial Group – „Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine”, 2020;
 4. Josh, Jagran – „Covid-19 Vaccination”, 2021.

 • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 111 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.