Top 10 profetii spectaculoase care NU s-au adeverit de-a lungul timpului

Daca cineva si-ar propune sa intocmeasca un  catalog cu falsi profeti si false profetii spectaculoase care NU s-au adeverit de-a lungul istoriei, ar remarca fara indoiala, vasta paleta de argumente si personaje pe care ar trebui sa le ia in consideratie.

Imaginatia efervescenta a unora, contextele politice, sociale, economice si religioase specifice anumitor perioade istorice, dar si evenimente naturale ale caror manifestari erau greu de inteles in vremuri mai mult sau mai putin indepartate, au favorizat aparitia unor teorii din cele mai bizare, potrivit carora „ni se pregateste ceva”.

Razboaie, molimi, potopuri, cea de-a doua venire a lui Cristos pe Pamant sau sfarsitul lumii – toate acestea si multe alte argumente de interes general au stimulat imaginatia „vizionarilor” in a elabora scenarii din cele mai iesite din comun pentru civilizatia umana, intr-un moment sau altul al existentei sale.

Dar daca toate aceste preziceri nu s-au adeverit, acest lucru inseamna ca cei ce le-au formulat au fost „falsi profeti” in sensul desprins din cea de-a cincea carte a Vechiului Testament – Deuteronom 18:20-22? 

Pasajul cu pricina afirma ca

„…proorocul care va avea indrazneala sa spuna in Numele Meu un cuvant pe care nu-i voi porunci sa-l spuna sau care va vorbi in numele altor dumnezei, proorocul acela sa fie pedepsit cu moartea. Poate ca vei zice an inima ta: ‘Cum vom cunoaate cuvantul pe care nu-l va spune Domnul?’. Cand ceea ce va spune proorocul acela in Numele Domnului nu va avea loc si nu se va intampla, va fi un cuvant pe care nu l-a spus Domnul. Proorocul acela l-a spus din indrazneala: sa n-ai teama de el”.

Unii au prezis sfarsitul lumii intr-o maniera plateala pentru a atrage atentia asupra lor si a-si castiga cat mai multi discipoli cu putinta, in timp ce altii au fost cu adevarat convinsi de ceea ce afirmau, interpretand dupa cum ii taia capul anumite pasaje biblice referitoare la un eveniment anume.

Profetii nastrusnice, dar si din cele care au atras dramatice episoade soldate cu victime umane, au aparut de-a lungul istoriei in mai toate colturile lumii – lista este extrem de lunga, dar in cele ce urmeaza vor incerca sa insiruim cateva din cele mai semnificative in acest context.

 

1836 – Metodismul si profetia lui John Wesley

Fondatorul Metodismului, reverendul John Wesley (1703-1791), elobora o serie de calcule complexe bazate pe informatii cuprinse in ultima carte a canonului Noului testament – Apocalipsa lui Ioan – interpretate dupa cum socoti el insusi de cuviinta si ajunse la concluzia ca data sfarsitului lumii ar fi fost 18 iunie 1836.

 

1844 – Predicatorul baptist William Miller

Si predicatorul baptist William Miller se aventura in taramul profetiilor, prezicand insa cea de-a doua sosire a lui Cristos pe Pamant in perioada cuprinsa intre 21 martie 1843 si 21 martie 1844.

 

1874- Prezicerile lui Charles Taze Russell

Pastorul american Charles Tazel Russell (1852-1916) lansa inca din anul 1876 un sir de previziuni legate de faptul ca prezenta lui Isus ar fi fost deja in curs in 1874, extinzandu-si „perioada de lucru” pana in 1881, pentru a amana ulterior data sfarsitului lumii dupa cum il intuia el, in octombrie 1914. 

Dar si dupa acest an fatidic, Russel decala din nou limita existentei umanitatii, fixand-o in 1918, invocand un pasaj temporal absolut necesar pentru marele eveniment”.

 

1925 – Vremea reverendului Rutherford

Preluand carma previzionistica de la Russell in calitate de cel de-al doilea presedinte al Societatii Biblice americane Martorii lui Iehova, Joseph Franklin Rutherford (1869-1942) declara oficial ca omenirea se afla in pragul unei „renasteri intru viata vesnica” – eveniment ce ar fi urmat sa aibe loc in 1925 sub forma unei selectii divine a celor destinati sa aibe parte de viata fara de moarte pe Pamant – idee pe care n-o abandona pana in 1929, cand decise sa construiasca o veritabila „oaza de refugiu” pentru cei alesi, la San Diego, in California. Edificiul fu botezat „Casa Printilor” (Beth Sarim) si servi pana la urma drept resedinta personala a lui Rutherford pe timp de iarna, fiind vanduta dupa moartea sa unor persoane private, in 1948.

 

1975 – noi interpretari despre regatul milenar al lui Cristos

In anul 1966, Watch Tower Bible and Tract Society din Pennsylvania publica prima dintr-o lunga serie de declaratii asupra importantei anului 1975 ca prag destinat sa vesteasca zorii imparatiei de o mie de ani a lui Cristos pe Pamant si momentul aplicarii unor cumplite pedepse tuturor celor necredinciosi.

Secventa profetiilor vizand sfarsitul lumii continua cu anii 1999 (Charles Berlitz), 2000 (teoria virusului informatic exterminator), 2006 (secta House of Yahweh), 2010 (Ordinul hermetic al Apusului de Aur), pentru a nu mai vorbi de celebra profetie referitoare la finalul calendarului mayas din anul 2012, cand se zvonea ca planeta urma sa fie distrusa in totalitate de catre o supernova, sau despre cea postata la nivelul platformei YouTube in vara anului 2016, sustinand ca acesta ar fi anul in care ar fi urmat sa se inverseze polii Pamantului si mai nou, despre actualele zvonuri apocaliptice care au aparut precum ciupercile dupa ploaie odata cu pandemia Covid-19.

Alte profetii similare se regasesc in Universul Web, cu date ce vizeaza evenimente apocaliptice ce ar fi prevazute sa se declanseze in viitor, respectiv in 2022, in 2030, in 2200 sau chiar in anul 3000 – prag temporal considerat de unii drept cu neputinta de depasit pentru civilizatia umana.

 

Previziuni stupide despre lucruri certe

Paleta argumentelor fierbinti in legatura cu care s-au elaborat profetii din cele mai stranii a concurat de-a lungul timpului cu cea a neincrezatorilor care si-au exprimat opiniile incarcate de indoiala in ceea ce priveste anumite evenimente importante ce s-au plasat ulterior exact la polul opus.

In topul acestora s-ar putea plasa de pilda afirmatia celebrului fizician scotian William Thomson Kelvin (1824-1907) – cel ce a formulat teoria temperaturii absolute si a conceput cea dintai linie telegrafica ce traversa Atlanticul – dar care privi cu maxima neincredere viitorul radiatiilor ionizante aplicate in radiologie, sustinand ca razele X se vor dovedi o farsa”.

In aceeasi categorie se inscrie si convingerea lui Albert Einstein in ceea ce priveste viitorul energiei nucleare – unul din putinele argumente stiintifice asupra carora s-a inselat amarninc, afirmand ca

nu exista un indiciu cat de mic pentru a sustine ipoteza obtinerii in viitor a energiei nucleare – ar insemna ca atomul va putea fi faramitat dupa bunul nostru plac”…

Pana si televiziunea a avut parte de previziuni neincrezatoare cu privire la lungevitatea propriei existente, insasi Darryl F. Zanuck (1902-1979), co-fondator al celebrului studio „20th Century Fox”, exprimandu-si convingerea ca

televiziunea nu are nici un viitor, intrucat oamenii se vor plictisi destul de rapid sa se zgaiasca la o cutie de placaj in fiecare seara”.

Profesorul irlandez Dionysius Lardner (1793-1859), autorul seriei alcatuite din 133 de volume – Cabinet Cyclopedia – afirma la randul sau ca

nu va fi posibila nicidecum efectuarea unei calatorii cu un tren de mare viteza, intrucat ipoteticii pasageri ai acestuia s-ar sufoca din pricina imposibilitatii de a respira in timpul deplasarii vagoanelor”.

In 1969, Margaret Thatcher (1925- 2013) afirma cu o considerabila doza de amaraciune in glas, ca vor trece multi ani, in orice caz nu voi trai suficient pentru a asista la acest moment, pana cand vom vedea o femeie devenind premier – previziune care fu destramata chiar de ea dupa un deceniu, fiind aleasa de trei ori la rand in pozitia cu pricina – in 1979, in 1983 si in 1987!

La randul sau, inventatorul mitralierei, Sir Hiram Stevens Maxim (1840-1916), oferi jurnalistilor un raspuns cel putin bizar la una din intrebarile-cheie pe care acestia i-o adresara: Mitraliera pe care ati inventat-o va face razboiul mai cumplit?”; fara ezitare, inventatorul teribilei arme raspunse plin de convingere: nu, va face razboiul imposibil”.

Si medicul Wilhelm Carl Hueper (1894-1978) – un pionier in domeniul medicinei ocupationale si primul aflat la carma Departamentului American de Cancer Ambiental din cadrul National Cancer Institute (NCI) – isi dadu cu stangu’n dreptu’ cand afirma ca fumatul nu poate fi asociat nicidecum aparitiei cancerului pulmonar.

Ca sa nu mai vorbim de inventatorul american Kenneth Harry „Ken” Olson (1926-2011) – co-fondator al companiei de calculatoare Digital Equipment Corporation (DEC), care sustinea in anul 1977 ca

nu exista motive care sa ne indreptateasca sa credem ca orice individ va avea propriul sau computer acasa” – o teorie care azi aduce cel putin zambetul pe buze.

mituri despre hitler

Nimic amuzant insa in modul in care Adolf Hitler dadu peste cap prezicerile astrologului britanic R.H.Taylor, publicate in paginile ziarului London Sunday Express in anul 1939, de vreme ce acestea sustineau ca

harta zodiacala a Fuhrer-ului Germaniei nu prezinta motive de ingrijorare cu privire la posbilitatea declansarii unui razboi; horoscopul acestuia releva oricum faptul ca daca va izbucni o astfel de conflagratie, in niciun caz nu va fi din pricina lui”.

Aceeasi nota de neincredere se desprindea si din discursul lui Ludovic al XVI-lea (1754-1793), in anul 1789, cand afirma ca poporul francez e incapabil sa infaptuiasca un regicid, fara sa aibe cea mai palida idee ca la mai putin de trei ani dupa ce rosti aceasta fraza, capul sau urma sa se rostogoleasca pe esafodul din Place de la Concorde, retezat de ghilotina lui Charles Hernri Sanson, dupa ce fu deposedat de toate titlurile si onorurile personale de catre guvernul republican francez.

 

 

Bibliografie:

  1. Leedom, Tim C. & Murdy, Maria – „Il libro che la tua chiesa non ti farebbe mai leggere”, 2010;
  2. Lowenthal, Leo – „False Prophets: Studies on Authoritarianism”, 2011;
  3. Rhoads, Michael – „How to Handle False Prophets and False Prophecies”, 2013;
  4. Brooke, Tal & Wohlberg, Steve – „Pop Prophecy: Exposing False Prophecies About the Rapture, Israel and the End of the World”, 2014;
  5. De Graya, Marco Enrico – „Le inesistenti profezie messianiche della Bibbia”, 2018.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 392 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Top 10 profetii spectaculoase care NU s-au adeverit de-a lungul timpului”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.