Noul serial „House of the Dragon”, al carui proiect este semnat de un duet cu adevarat spectaculos – George R.R. Martin si Ryan Condal – se anunta cel putin la fel de interesant precum „Game of Thrones”, asteptat fiind cu infrigurare pentru luna mai a anului 2022.

Si in cadrul acestuia vom avea parte de protagonisti fascinati, de dragoni si personaje adiacente ce-si aduc contribuitia la tesatura de intrigi, totul fiind amplasat in acelasi fantastic univers creat de autorul romanelor ciclului epic „A Song of Ice and Fire”.

Rolurile pe care le detin in acest context marile familii nobiliare regasite pe traseul narativ al actiunii, sunt cele ce confera intorsaturi neasteptate si evenimente surprinzatoare, condimentate cu toata sarea si piperul unor retete savuroase pentru toti iubitorii genului.

Casele Nobile din Westeros nu se deosebesc prea mult de cele ce au existat cu adevarat in istoria omenirii in perioada Evului Mediu, ci doar se disting pe parcursul actiunilor relatate, prin deciziile pe care le adopta, prin caracterele membrilor lor si prin modul in care acestia interactioneaza cu ceilalti”, preciza George R.R. Martin intr-un material video postat la nivelul blogului sau personal.

Iata asadar ca si in „House of the Dragon” vom face cunostinta cu astfel de familii importante, ce isi pun amprenta pe cursul evenimentelor istorisite.

In tentativa de a crea un top 10 al acestora, iata mai jos o propunere care lasa loc, fara indoiala, schimbarilor de pozitii, in functie de preferintele spectatorilor:

 1. Casa Tully – guverneaza teritoriile cunoscute sub denumirea de Riverlands, dobandind acest privilegiu, alaturi de titlul de „Lorzi Supremi ai Tridentului”, gratie faptului ca s-au aliat cu Aegon Cuceritorul cu prilejul confruntarii belice contra lui Haron cel Negru, rege al Insulelor de Fier.

Cu de mii de ani inainte de expansiunea Targaryenilor in Westeros insa, Casa Tully detinea deja bogate domenii intinse si un castel impozant in aceasta zona scaldata de ape, aflata in centrul continentului.

 1. Casa Westerling detine teritoriile dominate de castelul Crag, situat in vecinatatea domeniului Ashemark, stapanit de nobilii Marbrand, avand drept blazon un scut la nivelul caruia sunt reprezentate sase cochilii albe de stridii.

Motto-ul acestei nobile case este „Onoare. Nu onoruri” – ceea ce spune multe despre valorile cu care si-au zugravit profilul.

 1. Casa Royce – una din puternicele familii din Valea Arryn, avand resedinta la castelul Runestone, etaleaza un blazon decorat in zona centrala cu stifturi negre din fier pe fondul unui scut din bronz, ale carui margini sunt inscriptionate cu simboluri runice.

Motto-ul acestei case nobiliare este „Noi tinem minte”, ceea ce se refera pe de o parte la trecutul glorios al stramosilor sai, cat si la avertismentul de a nu fi atacata in vreun chip, intrucat nu-si uita nicicand inamicii.

 1. Casa Durrandon – guverneaza teritoriile cunoscute sub denumirea de Stormlands, avand resedinta la Storm’s End – un castel antic, a carei ctitorie fu dusa la bun sfarsit de catre Durran Godsgrief, fondatorul liniei nobiliare a familiei. Blazonul Casei Durrandon infatiseaza un cerb negru, inaltat pe picioarele din spate, purtand o coroana de aur pe post de colier, pe un fundal de un galben stralucitor. Motto-ul casei este „Furia ne apartine”.

In „House of the Dragon” vom face cunostinta cu Argilac Durrandon, zis „Argilac Arogantul”, care se afla la carma teritoriilor Stormlands inainte de invazia trupelor lui Aegon Cuceritorul.

 1. Casa Stark reprezentata in noul serial de catre Lordul Cregan Stark din Winterfell, un desavarsit manuitor al spadei, pentru care printul Aemon Targaryen nutrea o admiratie deosebita ca lord si razboinic, deopotriva.

Cregan Stark sustinu cu devotament deciziile si actiunile de revendicare a tronului intreprinse de catre regina Rhaenyra Targaryen pe durata desfasurarii razboiului civil, iar de pe urma legaturii deosebite pe care o stabili cu printul Jacaerys, fiul acesteia, fu planificata o viitoare casatorie intre prima nascuta a printului si Rickon Stark, fiul lui Cregan.

 1. Casa Martell – detine la randul sau un rol cheie in ceea ce priveste succesiunea evenimentelor prezentate in noul serial, gratie indeosebi personajului Meria Nymeros Martell, printesa carmuitoare a Dorne-ului in perioada in care Aegon Cuceritorul invada Westeros.

Desi la vremea respectiva printesa era in varsta de 80 de ani, obeza, lipsita de vedere si de par deopotriva, poreclita fiind de catre regele Argilac Durrandon „Broasca Raioasa din Dorne”, spiritul sau autoritar si abilitatile diplomatice detinute o ajutara sa-si mentina independenta teritoriala si administrativa pe durata conflictului.

 1. Casa Cole – detine domeniile din Stormlands si etaleaza ca blazon un scut rosu-scarlet la nivelul caruia sunt dispune sub forma triunghiulara, cu varful in jos, zece discuri negre.

Vasali ai Casei Dondarrion, membrii familiei Cole sunt reprezentati in „House of the Dragon” prin personajul lui Ser Criston Cole, zis „The Kingmaker”, interepretat de Fabien Frankel, care detine un rol fundamental in dinamicile care au condus la izbucnirea razboiului, in calitate de cavaler si Lord Commander al garzii regelui Viserys I Targaryen.

Este tocmai Sir Criston Cole cel care-l convinge pe printul Aegon cel Mare sa revendice tronul la moartea tatalui sau, motiv ce-l plaseaza pe pretendent intr-o pozitie antagonista fata de printesa Rhaenyra, careia Viserys I Targaryen avea intentia de a-i lasa mostenire sceptrul domniei.

 1. Casa Hightower – este una din cele mai puternice familii nobiliare ale regiunii Reach, avand resedinta in castelul Hightower din Oldtown. Blazonul casei infatiseaza un scut argintiu la nivelul caruia este reprezentat un turn de veghe luminat la partea superioara de flacarile vii ale unui rug aprins, in timp ce motto-ul acestei familii este „Noi luminam calea”.

Membrii casei detin spada faurita din otel de Valyria, numita „Vigilance”, iar prestigiul lor este asociat faptului ca se numara printre cele mai vechi si mai mandre familii nobiliare ale intregului continent.

Casa Hightower sustinu cu tarie ascensiunea lui Aegon la tron, indeosebi datorita faptului ca mama acestuia era chiar regina Alicent Hightower, fiica lui Ser Otto Hightower, mana dreapta a regelui.

 1. Casa Velaryon – descinde din antica civilizatie Valyriana si guverneaza asupra tuturor teritoriilor insulare ale arhipelagului Blackwater Bay din partea de rasarit a continentului Westeros, detinand doua resedinte alternative – castelele din Driftmark si High Tide – si fiind cei mai vechi si mai stabili aliati ai Targaryenilor din Dragonstone.

Blazonul acestei case infatiseaza un scut de culoarea apelor turcoaz ale marii, pe fondul caruia se profileaza un calut de mare argintiu. In loc de motto, aceasta casa nobiliara se autodefineste prin intermediul a trei termeni descriptivi: „Vechime, Adevar, Bravura”.

Membrii acestei familii prezinta adesea trasaturi mostenite de la stramosii lor valyrieni, avand parul argintiu, ochii de culoare purpurie si ten palid, iar din punct de vedere al abilitatilor sunt socotiti iscusiti navigatori si razboinici ai marilor, detinand de altfel cea mai mare parte a navelor ce alcatuiesc flota regala.

Multiplele casatorii incheiate intre casele Velaryon si Targaryen de-a lungul secolelor avura darul de a intari si mai mult legatura dintre cele doua familii.

In „House of the Dragon” vom face cunostinta insa cu personajul lordului Corlys Velaryon, zis „Sarpele de Mare”, care se alia cu Daemon Targaryen in momentul in care acesta din urma invada Stepstones, in 106.

 1. Casa Targaryen – fara indoiala, in fruntea clasamentului se plaseaza familia din pricina careia a izbucnit razboiul civil: Targaryenii.

Destinati parca sa scrie istorie, nobilii Targaryeni isi trag obarsia din antica civilizatie valyriana, avand drept blazon un scut negru la nivelul caruia se regaseste reprezentat un dragon rosu cu trei capete, ce arunca flacari amenintatoare in trei directii diferite.

In realitate, aceasta imagine simbolizeaza fratia targaryana Aegon-Visenya-Rhaenys, care avea sa-si puna amprenta puternica pe harta lumii in care traiau.

Motto-ul Casei Targaryen este tocmai „Fire and Blood” (Foc si Sange) – formula care pare sa fie cat se poate de bine zugravita gratie culorilor si aspectului stemei lor.

Unica familie detinatoare de dragoni care a supravietuit catastrofei ce a distrus Imperiul Valyrian, Casa Targaryen si-a stabilit resedinta la Dragonstone in timp ce Aegon Cuceritorul si surorile sale, Visenya si Rhaenys Targaryen dadura startul invaziei in continentul Westeros.

Dinastia lor prezinta nu mai putin de saptesprezece suverani Targaryeni de parte barbateasca urcati pe Tronul de Fier – o lunga si puternica succesiune de regi care se incheie cu moartea lui Aerys Targaryen, zis „Cel Nebun”, in timpul rebeliunii lui Robert, de pe urma careia puterea trece in mainile Casei Baratheon.

Cei doi fii supravietuitori ai lui Aerys sunt Viserys si Daenerys Targaryen, cu care am facut cunostinta in „Game of Thrones”.

Membrilor Casei Targaryen le este asociat conceptul de „sange de dragon”, care se refera la descendenta lor valyriana si indeosebi la faptul ca ramasera singurii supravietuitori din grupul celor 40 de familii valyriene ce detineau odinioara magnificele creaturi zburatoare, atat de infricosatoare in bataliile purtate de stapanii lor.

„House of the Dragon” aduce in prim-plan tensiunile extreme care se dezlantuiesc in sanul acestei familii puternice in momentul in care  regele Viserys I Targaryen moare, lasand liber mult-ravnitul Tron de Fier.

Rivalitatea dintre cei doi pretendenti la sceptru – printesa Rhaneyra si printul Aegon al II-lea – conduse la declansarea cumplitului razboi civil ce avea sa produca o ruptura iremediabila la nivelul nobilei case si sa determine izbucnirea unei conflagratii de proportii uriase, la nivelul careia se confrunta nu numai oamenii ca inamici, ci si dragoni contra dragoni.

Bibliografie:

 1. Martin, George R.R. – „Fire & Blood”, 2018;
 2. Hibberd, James – „House of the Dragon to film in a different country than Game of Thrones”, 2020;
 3. Olenno, Nonno – „17 draghi per House of the Dragon”, 2021;
 4. Patches, Matt – „Game of Thrones spinoff House of the Dragon gets a brooding first teaser trailer”, 2021;
 5. Day, Debbie – „Everything We Know About Game of Thrones Prequel Series House of the Dragon”, 2021.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 177 times, 1 visits today)