Top 10 cele mai bune seriale SF pe Netflix

Netflix acorda o atentie aparte serialelor din categoria SF, pe de o parte din pricina faptului ca acest sector permite practic procesarea oricarui subiect fantezist cu variante infinite, iar pe de alta parte gratie segmentului urias de pasionati ai genului.

Setea de a patrunde cu ochii mintii in universuri necunoscute si de a explora taramuri pe care numai imaginatia omului le poate plasmui, pare sa nu cunoasca margini si sa contituie totodata un inepuizabil izvor de inspiratie pentru creatii cinematografice care se bucura de un succes nemasurat in randurile spectatorilor din lumea intreaga.

Multe din scenariile SF insa au facilitat de-a lungul timpului transformarea unor fantezii in realitate palpabila, conducand la o accelerare a dinamicilor tehnologice, informatice, medicale si din multe alte domenii de activitate, modificand decisiv viata omului in epoca moderna si generand o serie intreaga de profiluri interesante pentru modul in care se va prezenta aceasta in viitor.

Toate aceste particularitati contribuie la o prolifica activitate in studiourile producatorilor de film orientati spre seriile fascinante ce propun subiecte menite sa ne tintuiasca pe canapea dinaintea televizoarelor, cu sufletul la gura pentru intorsaturile neasteptate pe care le pot inregistra evenimentele, iar Netflix exploateaza din plin situatia.

Iata in cele ce urmeaza un top 10 al celor mai interesante astfel de seriale SF pe care ni le ofera Netflix.

 

10. Away

O suita de 10 episoade focalizate pe actiunile protagonistei Emma Green (interpretata de Hilary Swank), o astronauta aflata la pupitrul de comanda intr-o importanta si periculoasa misiune pe Marte, cu o durata de trei ani.

Pentru a atinge acest deziderat si a conduce echipajul la destinatie, Emma este nevoita sa-si lase acasa sotul si fiica adolescenta, intr-un moment in care acestia aveau cea mai mare nevoie de ea – asadar avem de-a face cu un mozaic de clichè-uri spatiale si conflicte familiale.

Totusi, intensitatea emotionala si un cast demn de toata stima, transforma totul intr-o aventura palpitanta printre stele, acolo unde omul ajunge de regula doar cu ochii mintii.

9. Better Than Us

Netflix deschide larg bratele productiilor din lumea intreaga, iar serialele SF nu fac exceptie de la aceasta regula: Better Than Us” e un serial rusesc ce re-elaboreaza schema clasica a tovarasiei om-robot, propunand o tonalitate moderna a celor trei legi faimoase ale roboticii, avansate de Isaac Asimov.

    • legea 1: un robot nu are voie sa faca vreun rau omului si nici nu poate, prin neinterventie, sa permita ca unei fiinte omenesti sa i se faca un rau;
    • legea 2: un robot trebuie sa se supuna ordinelor date de catre am atata timp cat acestea nu intra in contradictie cu Legea 1;
    • legea 3: un robot trebuie sa-si protejeze propria existenta, atata timp cat acest lucru nu intra in contradictie cu Legea 1 sau Legea 2.

Serialul evidentiaza in maniera cat se poate de limpede dificultatile ce iau nastere pe parcursul desfasurarii relatiilor dintre oameni si inteligentele artificiale in general, cu accent pe dinamicile de familie si pe chestiunile ce vizeaza abuzul de tehnologie ca element de diferentiere sociala.

Robotii din Better Than Us se deosebesc de clasicele prototipuri regasite la nivelul altor seriale, intrucat pe masura trecerii timpului ajung sa manifeste emotii si sa gandeasca in maniera cu totul si cu totul autonoma, in timp ce oamenii nu remarca absolut deloc toate aceste lucruri, continuand sa-i socoteasca masinarii lipsite de sentimente.

 

8. Black Mirror

Acest serial britanic este socotit de multi drept unul din cele mai importnate fenomene televizive din ultimii ani: o antologie de istorisiri ce conecteaza societatea moderna cu multiplele oportunitati oferite de stiinta, intr-o suita de episoade ale caror intrigi nu au mereu legatura intre ele, asadar oferind un grad major de libertate in ceea ce priveste vizionarea.

Cele cinci sezoane demonstreaza interesul publicului pentru fluxul efectelor colaterale inregistrate in urma utilizarii noilor tehnologii pe care omenirea le-ar putea adopta intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, chiar daca in prezent totul imbraca straiele fanteziste ale scenariilor imaginate de Charlie Brooker.

 

7. Travelers

Nu putea sa lipseasca din peisajul SF Netflix argumentul calatoriilor in timp, asadar un serial focalizat pe variatiunile unei astfel de tematici nu constituie tocmai o surpriza.

Travelers e una din cele mai reusite astfel de oportunitati, avand drept pivot central „crononautii” trimisi in trecut pentru a pune bete in roate actiunilor ce ar conduce la distrugerea intregii populatii de pe Terra.

Acesti agenti speciali sunt constransi insa sa lucreze sub acoperire pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea, intrand in trupul unor persoane aflate in pragul mortii, traind in locul acestora ultimile momente ale existentei lor, fara sa-si tradeze adevaratele intentii.

 

6. Altered Carbon

Scenariul acestui serial se bazeaza pe conceptul potrivit caruia mintea umana ar putea fi digitalizata, arhivata si implementata in alte trupuri, permitand astfel ca un anumit subiect privilegiat sa poata atinge practic pragul imortalitatatii.

Cele doua sezoane disponibile la nivelul canalului Netflix trateaza acest subiect insa intr-un mod aparte: primul sezon e un soi de detective-story in salsa cyberpunk, in timp ce al doilea sezon se concentreaza in special pe Kovacs si pe trecutul sau.

Altered Carbon e un SF care prepara un cocktail de filozofii cu un rezultat ceva mai bine definit in primul sezon, gestionand-ul pe cel de-al doilea ca un fel de sigilare a trecutului personajului si sugerandu-ne ca am putea avea parte de o a treia succesiune de episoade, menite sa ne surprinda cu noi argumente interesante.

 

5. Stranger Things 

Serial devenit un veritabil cult, Stranger Things constituie una din propunerile Netflix de varf. Cu actiuni ce se desfasoara candva in anii ’80, are drept protagonisti un grup de copii – prototipul nerd al perioadei respective – care se vad nevoiti sa se confrunte cu amenintari provenite dintr-un univers paralel, injectate in lumea noastra de catre anumiti subiecti lipsiti de scrupule.

Puternic influentat de efectul nostalgic ai anilor ’80, serialul fratilor Duffer s-a bucurat de un real succes intrucat ofera un SF de tip clasic si o atmosfera mult indragita de spectatorii „over 30”, care regasesc nu de putine ori in protagonisti, o serie intreaga de reflexii ale propriei adolescente.

 

4. Colony

Ce s-ar intampla daca o civilizatie extraterestra ar cuceri Pamantul si ar impune populatiei umane propriile-i reguli? Serialul sugereaza ca ar putea sa-si stabileasca o colonie speciala in California, ca un fel de cartier general de la nivelul caruia ar incerca sa subjuge omenirea intreaga. 

De la aceasta idee ia nastere serialul Colony, oferind pe parcursul a trei sezoane, o variatiune pe tema alien-invasion.

Protagonistul este un politist inrolat de fortele colaborationiste pentru a vana rebelii in schimbul salvarii propriului sau fiu, prizonier intr-unul din lagarele extraterestrilor.

Brutalitatea vietii intr-o Californie invadata de aliens apare evidenta, desi extraterestrii nu se arata catusi de putin, ci doar isi impun vointa prin intermediul unui anturaj de colaborationisti josnici, orbiti de faramiturile de putere pa care li s-a ingaduit sa le detina.

 

3. Snowpiercer

Direct din universul graphic-novel, Netflix se avanta pe toboganul unei povesti SF plasata pe un portativ politic din care nu lipseste lupta de clasa, urzelile si o civilizatie umana aflata pe cale de disparitie.

Acestea ar fi dinamicile de baza ale serialului Snowpiercer, dar cu o serie intreaga de alte caracteristici intrigante, avand in vedere ca supravietuitorii de pe Terra sunt condamnati sa traiasca intr-un tren bizar, pus in miscare de un motor de tip perpetuum mobile, care calatoreste fara oprire pe un Pamant transformat intr-o platforma acoperita de gheturi si zapezi.

Oamenii sunt siliti sa-si creeze o lume proprie in acel tren fatidic, cu acel teribil val traumatic ce le apasa umerii din pricina unui sfarsit dramatic al lumii exterioare, cu sapte ani in urma, de pe urma caruia se regasesc intr-o situatie atat de stranie.

 

2. Dark

Un serial care a cucerit publicul fructificand variatiunile pe tema calatoriilor in timp, dar realizat cu o componenta narativa de o complexitate aparte.

Dark s-a demonstrat una din productiile originale Netflix cele mai urmarite in streaming, gratie unui scenariu fascinant, care se concluzioneaza cu cel de-al treilea sezon, poate cel mai sofisticat dintre toate, intrucat multiplica nivelele de istorisire in spatiu si in timp, deopotriva.

Daca in celelalte doua sezoane aveam de-a face doar cu calatoriile in timp, in cel de-al treilea si ultimul sezon protagonistii sunt implicati in evenimente si experiente ce se desfasoara in universuri paralele.

In ciuda multitudinii personajelor si a slalomului frenetic printre momentele diferite ale vietii lor, serialul beneficiaza de un final impecabil, cristalin, rational si coerent, concluzionand ca motorul tuturor dinamicilor sale este pus in miscare doar de iubire.

 

1. Lost in Space

Serialul istoriseste povestea familiei Robinson care se straduieste sa atinga un obiectiv pe cat de ambitios, pe atat de important pentru supravietuirea omenirii: descoperirea unei noi planete locuibile in momentul in care Batrana Terra se precipita spre finalul ciclului sau vital.

Tensiunile familiale, explorarea universului si modul in care protagonistii se aventureaza in necunoscut, constituie ingredientele unei retete cat se poate de reusite pentru gusturile publicului spectator, mai cu seama in conditiile in care i se asociaza relatia speciala instaurata intre micul Will si bizarul robot descoperit pe o planeta complet straina.

Producatorii au anuntat cel de-al treilea sezon (si ultimul) pentru 2021, intrucat proiectul initial era deja structurat ca trilogie menita sa dea startul, sa dezvolate si sa concluzioneze evenimentele in cel mai captivant mod posibil.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 8,989 times, 1 visits today)

1 thought on “Top 10 cele mai bune seriale SF pe Netflix”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.