Tipuri de magie in Urzeala Tronurilor

Magia poate fi greu explicata intr-un film. Dar George Martin o face intr-un fel anume in seria Cantec de Gheata si Foc. Magia celor Sapte, magia Lordului Luminii, nasterea unui asasin-demon-umbra, schimbarea fetelor in cazul Oamenilor-Fara-Chip, magia Umblatorilor Albi, magia dragonilor si multe altele sunt dovada pura.

Vom incerca sa refacem sirul magiei in seria Game of Thrones, Urzeala Tronurilor. Mai intai, magia este legata de ritual si credinta. Iar aici intervine religia. Caci nu exista zeu care sa iti dea puteri magice daca nu crezi in el, daca nu are adoratori. Iar zeii sunt numerosi in universul Urzeala Tronurilor.

In Westeros intalnim urmatoarele categorii:

  • magia celor Sapte: Tatal, Mama, Luptatorul, Fierarul, Fecioara, Baba si Strainul
  • magia Zeului Inecat in Insulele de Fier si religia apei la rhoinari (populatie distrusa de valyrieni)
  • magia Vechilor Zei si a Copiilor Padurii in nordul indepartat

In Essos intalnim alte religii si magii straine:

  • magia Lordului Luminii R’hllor cu Preotii Rosii si Preotesele Rosii vrajitoare
  • magia vrajitorilor din Casa Nemuritorilor
  • magia legata de sange la poporul dothraki
  • magia Oamenilor-Fara-Chip in Braavos

 

Lordul Luminii, magia focului si luminii

Lordul Luminii este Zeul Rosu, zeul focului. El reprezinta caldura, lumina, focul, ziua si viata. Deasemenea, el lupta mereu cu Celalalt, un alt zeu potrivnic. Acesta reprezinta inghetul, frigul, intunericul, gheata, noaptea si moartea.

Vrajitoarele Rosii ale acestui cult sunt si preotese si fac sacrificii de sange. Deasemenea, focul este folosit peste tot de adoratori.

 

Zeul Înecat si magia apelor

zeul inecat

Apa este sacra pentru locuitorii Insulelor de Fier. Ea le da viata, Preotii Inecati mor si invie in cinstea zeului lor. Insusi Zeul Inecat a trebuit sa moara si sa invie pentru a ajunge mai puternic. Acest zeu este mereu in lupta cu Zeul Furtunii.

Deasemenea, in Insulele de Fier apa si Zeul Inecat sunt reprezentati. Dar mai exista un popor al rhoinarilor care avea vrajitori ce foloseau magia apei, acestia au fost distrusi de valyrieni.

 

Magia Umblatorilor Albi si a Regelui Noptii: frigul si gheata

umblatorii albi

Daca zeul luminii foloseste caldura si focul, atunci regale noptii foloseste intunericul, frigul, gheata si furtunile.

Regele Noptii si locotenentii sai aduc frigul oriunde merg. In ultimul episod am vazut ca Regele Noptii poate controla si furtunile. Iar armele lor din gheata sunt deja celebre. Zidul este legat si el tot printr-o magie asemanatoare.

 

Magia Vechilor Zei si a Copiilor Padurii

Religia celor Sapte este una relativ noua. Pentru ca inainte de venirea oamenilor, Westeros era plin de spirite si magie. Dar toate s-au retras in Nord. Aici este casa Religiei Zeilor Vechi, magiei adevarate, magiei Copiilor Padurii.

Magia vechilor zei este in general legata de nordul indepartat si mai ales de Copiii Padurii. Insa cand oamenii au venit prima oara in Westeros i-au gasit deja aici pe copiii padurii si pe giganti.

Oamenii au facut pace cu aceste fiinte si au mostenit, in parte, puterile lor magice de a poseda animalele, cunoscuta ca warging. Copiii Padurii l-au creat si pe Regele Noptii pentru a pune capat unui razboi iminent. Intr-un tarziu, Copii Padurii au reusit sa faca o vraja teribila numita Ciocanul Apelor, invocand apele ca sa desparta lumea lor de cea a oamnilor.

Tot Copii Paduri au avut profeti care puteau vedea in timp si spatiu – vedere verde se numeste, greensight, darul profetiei, cel mai puternic profet fiind Corbul cu 3 Ochi. Deasemenea, puterile lor magice tineau la distanta umblatorii albi de pestera corbului cu 3 ochi protejand intreaga omenire.

 

Magia in Valyria – focul, sangele si dragonii

O civilizatie unica si o magie unica, au devenit cei mai mari cuceritori din universal Game of Thrones datorita dragonilor lor.

La un moment dat era suficient doar sa fii dintr-o vita nobila valyriana ca sa poti detine si stapani dragoni.

Ei sustineau ca focul dragonilor curge prin venele lor. S-au specializat in magia focului si a sangelui. Deasemenea, foloseau niste cornuri speciale ale dragonilor in care suflau. Probabil ca sa isi cheme animalele de companie. Avem un exemplu in carte un non-valyrian sufla intr-un astfel de corn si plamanii ii iau foc.

Au fost singurii in stare sa lucreze otelul valyrian. De aici ieseau cele mai bune si mai temute arme. Toata sabiile lungi din film lasate mostenire in Westeros din tata in fiu provin din Valyria. Nimeni in Westeros nu a reusit sa le reproduca.

Tot valyrienii foloseau un fel de lumanari de sticla calite in focul dragonilor, cu acestea puteau comunica si vedea pe distante mari.

Deasemenea exista relatari si privind visele profetice ale dragonilor.

 

Vrajitorii din Casa Nemuritorilor

Acesti vrajitori pot crea si bea un fel de potiune albastra, un soi de cocktail, care le face buzele albastre si le ofera viziuni.

Potiunea se numeste Umbra Serii. Daca bei destul te faci albastru si devii nemuritor. Sa ne amintim ca acesti vrajitori stiau deja despre Daenerys Targaryen si despre potentialul dragonilor ei. Au vrut sa ii fure dar s-au “ars”!

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 764 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Tipuri de magie in Urzeala Tronurilor”

  1. Pingback: Totul despre Urzeala Tronurilor: monstri, dragoni, casele din Westeros, religia, magia, credintele din Game of Thrones | Mythologica.ro

  2. Pingback: Bloodmoon – noul serial HBO, continuarea Game of Thrones | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.