"The Way of Kings" - Brandon Sanderson

“The Way of Kings” – Brandon Sanderson

The Stormlight Archive – “The Way of Kings” – Brandon Sanderson

TheWayOfKingsThe Stormlight Archive este o serie fantastica scrisa de autorul american Brandon Sanderson. Planuita ca o serie de zece carti, prima carte, “The Way of Kings” – Brandon Sanderson a fost publicata pe 31 august 2010 de publicatia Tor Books in Statele Unite. Publicarea celei de-a doua carti, Words of Radiance, a fost intarziata pana in martie 2014 datorita angajamentului sau de a termina seria The Wheel of Time.

Lumea din “The Way of Kings” – Brandon Sanderson este una periodic asaltata de furtuni groaznice, “highstorms“, caracterizate prin violenta si calatorind din Est in Vest, incepand la Origine, urmate de ploi. Flora si fauna au evoluat urmand aceste tipare si adaptandu-se conditiilor. E foarte dificil sa vorbesti despre o serie atat de buna fara sa dai prea multe detalii. Seria este intr-adevar atragatoare prin inovatie, prin ideile originale si uneori surprinzatore. Transpunerea intr-o lume poate prea SF pentru un epic fantasy, denumirile si ierarhia militara, descrierea curgatoare a luptelor te ajuta sa intelegi mai bine o lume mult prea diferita.

Ca raspuns la atacul unor entitati malefice numite Voidbringers, Atotputernicul modeleaza arme magice si armuri, numite Shardblades si Shardplates. Atotputernicul investeste cavaleri cu aceste arme si armuri speciale si ei ii vor invinge in cele din urma pe cei malefici.

"The Way of Kings" - Brandon SandersonDin motive necunoscute, cavalerii Radiants isi tradeaza scopul si se intorc impotriva omenirii, apoi dispar. Ei lasa in urma preaputernicile arme si armuri incarcate de magie pentru cine le doreste. Asta duce la razboi. Cartea incepe cu diferiti lorzi razboinici care, timp de multi ani, isi strang armatele in jurul acestor artefacte stranii si in jurul luptatorilor in stare sa le manuiasca. 

Mitologie si religie in lumea Stormlight Archive

Cosmere se numeste universul in care are loc seria. Acest loc are aceeasi structura cu al nostru, galaxii, sisteme solare. Aici exista un numar infinit de lumi nelocuite si zece Shardworlds, fiecare avand un suflet, o prezenta. Doar noua dintre acestea sunt cunoscute. Fiecare lume are un sistem propriu de magie, acesta urmand respectivul Shard.

Lumea urmeaza religia Vorin. Aceasta vorbeste despre o lupta intre fortele Voidbringers si umanitate. Tot aici se vorbeste despre cavalaerii Radiants Pierduti (Lost Radiants), despre lupta lor, impartirea intre umanitate si ei in “The Way of Kings” – Brandon Sanderson.

wayofkings_rev_loPreotii se numesc in religia Vorin ardents. Cei care resping religia sunt considerati eretici. Si aici ideile se apropie putin de serii de genul Hunger Games sau Divergent unde societatea este impartita in caste in functie de credinte, talente si trasaturi de personalitate.

GlassOnion8707, 7/24/13, 2:43 PM, 8C, 9000x12000 (0+0), 150%, ten stop S cur, 1/25 s, R38.4, G30.1, B67.6

Exista si alte mentiuni printre sclavii din diferite culturi si popoare despre religiile lor.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 380 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.