Steve Erikson – Cronicile Malazane

“The Malazan Book of the Fallen” este o serie de fantezie epica scrisa de autorul canadian Steven Erikson. Steve Erikson – Cronicile Malazane este publicata în zece volume, începand cu romanul Gradinile Lunii, aparut în 1999.

Seria a fost completata cu publicarea din februarie 2011. Seria lui Erikson este complexa, atingand proportii uriase si inlantuind mai multe naratiuni cu o distributie mare de caractere.  Complotul lui Erikson prezinta o serie complicata de evenimente din lumea in care se afla Imperiul Malazan. Fiecare dintre primele cinci volume este relativ autonom, astfel incat se rezolva conflictul primar respectiv; dar ele subliniaza sau sugereaza personaje si evenimente care stau la baza urmatoarelor carti sau se intrepatrund cu acestea.

steve-erikson-cronicile-malazane

Lumea Imperiului Malazan, eroii si intriga

Lumea Imperiului Malazan fost creata alaturi de Ian Cameron Esslemont la începutul anilor 1980 ca un fundal pentru jocurile pe roluri gen Dungeons and Dragons. În 2005, Esslemont a inceput sa publice propria serie de sase romane stabilite in aceeasi lume, începând cu “Noaptea cutitelor”. Desi cartile lui Esslemont sunt publicate sub un alt titlu – Nuvele ale Imperiului Malazan – Esslemont si Erikson au colaborat la povestea conceputa pentru întregul proiect – cele 15 carti fiind considerate o singura opera.

Cartile au un important simt istoric fiind scrise ca si cum ar respecta datele si evenimentele unei lumi reale, uitate, ale unei epoci pierdute. Toate paginile au trimiteri spre poeme, carti, istorii, razboaie din alte timpuri si alte lumi, asta conducand la o tenta de autenticitate palpabila. Personajele sunt “taiate”, ici-colo o aparitie, o scurta descriere, o grimasa, totul facandu-te sa-ti doresti sa descoperi mai mult.

Insusi Erikson recunoaste ca este o serie grea, iar cititorii lui se impart in doua categorii: cei carora le va place la nebunie si cei care il vor uri neingradit. Presupun ca numarul primilor conteaza. Mai mult decat atat, e foarte important ca nu a cedat, ca nu a scris doar fantasy, ci “acel” epic fantasy. Devorator al lui Denis Porter, fan al “Pendulului lui Foucault” de Eco, al “Numelor” lui DeLillo, Erikson se hotaraste sa scrie “altfel”, sa adapteze un scenariu, sa inventeze o lume, o istorie, un fundal.

Dupa ce “Imperiul groazei” si “Compania neagra” a lui Glen Cook sparsesera barierele cu viziunea lor cinica asupra luptei dintre bine si rau, Erikson alege o alta cale. Lumile fantasy ar trebuie sa fie si ele conectate in realitate.

Seria lui Steve Erikson – Cronicile Malazane

Asadar, “Gradinile lumii, inceputul acestei calatorii, ramane o invitatie doar pentru acei initiati care vor avea rabdarea necesara sa caute raspunsurile.

1. Gardens of the Moon 1 April 1999

2. Deadhouse Gates 1 September 2000

3. Memories of Ice 6 December 2001

4. House of Chains 2 December 2002

5. Midnight Tides 1 March 2004

6. The Bonehunters 1 March 2006

7. Reaper’s Gale 7 May 2007

8 Toll the Hounds 30 June 2008

9. Dust of Dreams 18 August 2009

10. The Crippled God

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,898 times, 1 visits today)

1 thought on “Steve Erikson – Cronicile Malazane”

  1. Mie personal mi-a placut primul volum (nu am apucat sa le citesc pe urmatoarele 2, deja cumparate) si mi-a placut. Cam atât, nici la nebunie, nici displacut. Deci am contrazis împartirea 😛

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.