Roata Timpului – orasul Shadar Logoth

Shadar Logoth, (in traducere din Limba Veche, inventata de Robert Jordan dupa modelul lui Tolkien, Locul unde Umbra Asteapta. Cuvintele se pronunta SHAH-dahr LOH-goth. Acest loc are o poveste terifianta. Insa orasul macabru nu este faimos in seria lui Robert Jordan doar pentru ce s-a intamplat acolo, ci pentru cee ace reprezinta: raul absolut.

A fost odata Aridhol, un oras mare care s-a distrus pe sine în timpul Razboaielor Trolloce devenind la fel de loc întunecat si rau ca Umbra împotriva careia a luptat. Acum Mashadar, un rau fara forma care se manifesta ca o ceata alba palida bântuie orasul. Creaturile Umbrei intra doar la mare nevoie si daca sunt constranse, deoarece Mashadar este atras de lucrurile create din Umbra, precum atractia dintre polii opusi ai unui magnet. Orasul este letal pentru toti cei care intra, totusi oricine ia chiar si o pietricica va fi marcat pe viata de acel rau si, în cele din urma, îl va raspândi ca pe o boala. Se spune ca Shadar Logoth este periculos la lumina zilei, dar mortal noaptea. Nu vom da spoilere pentru ca suntem tare curiosi ce se va intampla in serial. Si mai ales daca va respecta cartile din care s-a inspirat. Am vazut insa ca unul dintre protagonisti, Mat Cauthon, a luat deja din Shadar Logoth, un pumnal straniu incrustat cu ceea ce pare un imens rubin rosu. Si regula este ca nu trebuie sa iei nimic din Shadar Logoth. Deasemenea, am observat ca Mat deja incepe sa devina obsedat de acest lucru si are un vis prevestitor in care raul din Shadar Logoth il urmareste. In plus, intrat intr-un fel de transa ciudata, Mat infrunta o creatura a Umbrei pe care straniul pumnal i-o indica.

Unde este locatia orasului bantuit Shadar Logoth?

Shadar Logoth este situat la o distanta destul de scurta de orasul Baerlon din vestul Andorului. Este situat la nord-est de oras, într-un tinut plin de dealuri, pe malul sudic al râului Arinelle. În ciuda apropierii relative de o asezare locuita, Shadar Logoth este evitat de toata lumea, cu exceptia comerciantilor fluviali care navigheaza pe Arinelle de la Saldaea la Illian si chiar ei încearca sa evite acostarea în apropierea ruinelor, daca nu este nevoie mare.

Crearea lui Mashadar, raul absolut din Shadar Logoth

Aridhol a fost capitala natiunii cu acelasi nume în timpul Razboaielor Trolloce. Orasul si natiunea au luptat cu vitejie împotriva fortelor Umbrei, dar regele din acea vreme, Balwen Mayel, se îndoia de victoria Luminii asupra Intunericului si, renunta la orice speranta, a cazut în disperare. Un barbat misterios pe nume Mordeth a venit în oras la un moment dat în timpul razboiului si a câstigat favorurile regelui, devenind rapid cel mai de încredere sfetnic al sau. Mordeth si-a sfatuit sa retraga orasul din lupta. Dar asta nu a fost tot. Tot el i-a insuflat ideea ca oamenii lui trebuie sa devina mai duri, sa devina la fel de cruzi si nemilosi ca dusmanii lor. Corupti de influenta lui Mordeth si de vointa propriului rege, oamenii si-au schimbat strigatul de lupta în „Victoria Luminii este totul”, reflectând zelul pe care l-au dedicat luptei împotriva Umbrei, cu excluderea definitiva a tuturor celorlalte lucruri. Si au rostit acest strigat de lupta tot mai des. pe masura ce faptele lor deveneau din ce în ce mai rele. Curând s-a întâmplat si lucrul de care se temeau cel mai mult: oamenii devenisera atât de întunecati incat celelalte popoare se temeau ca ar prefera sa vada sosirea trollocilor decât soldatii din Aridhol.

Aceasta coborâre în întuneric a continuat, iar zelul lor a facut ca oamenii sa devina neîncrezatori unii în ceilalti, cu familiile si prietenii care se întorc unii impotriva altora bazandu-se pe suspiciuni nefondate. În cele din urma, fiecare barbat, femeie si copil din Aridhol au murit omorât într-o singura noapte. S-au ucis unii pe altii intr-o nebunie totala fara margini. Prin moartea lor, ei au lasat în urma ticalosia faptelor lor chiar în temeliile orasului si asa s-a nascut Mashadar, un rau aproape la fel de mare ca Umbra însasi.

În ultimele zile ale Razboaielor Trolloce, o armata imensa a Umbrei, formata din trolloci, prieteni ai Umbrei si un Myrddraal (un fel de general al fortelor intunericului, o fiinta monstruoasa cu mari puteri asupra trollocilor), au campat în ruinele Aridholului. A doua zi, nu au mai iesit. Au fost trimisi altii sa afle ce s-a întâmplat. Au gasit bucati de arme si armuri, si pereti acoperiti de sânge cu o rugaciunea adresata Umbrei sa ii salveze. Totul scris in sânge în limba trollocilor. Când s-au întors mai târziu, nu au mai gasit insa nimic. Toti peretii fusesera curatati, iar armele si armurile disparusera.

Dupa dezvaluirea lui Mashadar, barbatii au numit orasul Shadar Logoth, „Locul unde asteapta umbra”.

Istoria orasului Shadar Logoth si evenimente recente din Roata Timpului

Dupa decaderea maretei natiuni Aridhol, orasul a ramas în ruina si, în ultima vreme, majoritatea cladirilor, cândva magnifice, au fost abandonate si s-au degradat odata cu trecerea timpului, desi pastrând înca o parte din grandoare de odinioara. Era un loc care era evitat de negustori si calatori ori de câte ori era posibil. Orice persoana intra acolo în lumina zilei simtea priviri nevazute, iar noaptea aparea Mashadar, ucigând toti oamenii, animalele si tot ce mai era inca viu acolo. În plus, se spunea ca sfatuitorul regelui, acel ciudat Mordeth supravietuise cumva caderii lui Aridhol si ratacea pe strazi asteptând ca oamenii sa vina la el. Când o faceau, încerca sa-i ademeneasca sa-l însoteasca pâna la granitele orasului, astfel încât sa le poata devora sufletul si sa umble din nou pe pamânt în trupul lor. El a reusit asta intr-un fel rezultand ceva complet nebun si extrem de periculos. Dar pentru asta trebuie sa cititi cartile sau sa mai asteptati cateva episoade. Lucrurile vor lua o turnura extrem de interesanta. Caci vom avea de-a face cu ceva mult mai periculos decat agentii Umbrei.

Istoria descrisa in serialul Amazon “Roata Timpului” ne vorbeste despre unul dintre cele mai mari si mai puternice orase din Westlands. In timpul Razboaielor Trolloce, Aridhol a promis ajutor orasului Manetheren, orasul dintre munti, locul numit astazi Two Rivers, unde se nascusera protagonistii serialului. Dar cei din Aridhol si-au tradat aliatii lasandu-i de izbeliste in fata fortelor prea numeroase ale inamicului. Cand lumea avea mai mare nevoie de ei, s-au ascuns in spatele zidurilor imense si si-au incuiat portile, lasand celelalte natiuni sa fie distruse. Dupa sfarsitul razboului, supravietuitorii au venit in oras, dar nu au mai gasit pe nimeni.

Rand al’Thor si grupul sau format din Moiraine Sedai, Lan Mandragoran, gardianul ei, dar si Nynaeve al’Meara, Perrin Aybara si Mat Cauthon au fost nevoiti sa innopteze în Shadar Logoth pentru a scapa de o forta imensa a trollocilor. In mod normal nu ar fi trebuit sa ajunga aici. Insa Moiraine era ranita si inconstienta, iar Lan a gasit in acest oras singura lor salvare. Dar cu ce cost? Lan va conduce grupul intr-o cladire abandonata si le spune foarte clar si raspicat sa nu atinga nimic si sa se resume la mancarea pe care o au la ei. Totusi Mat nu se va putea abtine. In timpul zilei nu se intampla nimic notabil. Insa noaptea isi spune cuvantul si o serie de evenimente nefaste duc la despartirea grupului si otravirea lui Mat Cauthon cu un pumnal gasit in camera comorilor din oras. Pumnalul este doar inceputul pentru ca acest eveniment va conduce la altele mult mai rele. Lasarea noptii insa este cu totul alta poveste. Raul absolut Mashadar, incepe sa se ridice odata cu lasarea intunericului. Si incepe sa ii urmareasca, ca o pata ce vrea sa ii devoreze alunecand rapid deasupra zidurilor reci. Moiraine se trezeste brusc din lesin si pretinde ca Lan i-a ucis pe toti aducandu-i aici. Situatia devine rapid disperata cand unul dintre cai este ucis de Mashadar si grupul este fortat sa se sparga in trei. Lan si Moiraine scapa print-un zid spart, Rand si Mat fug printr-un pasaj subteran, iar Perrin si Egwene sunt fortati sa sara in apa de pe zidurile orasului. De aici, cele trei grupuri vor fi separate.

Distrugerea orasului Shadar Logoth – spoilere

Ce urmeaza e un spoiler in privinta cartilor. La doi ani diferenta de cand intrasera prima oara in oras, În anul 1000, Rand al’Thor va folosi Shadar Logoth pentru a curata sursa puterii sayin, prin sifonarea raului din în oras cu o tesatura de sayar, facând ca raul Mashadar si pata care corupsese sursa puterii sa se anihileze reciproc. Cantitatea enorma de Putere Unica care a fost necesara pentru a face acest lucru a actionat ca un far pentru toate creaturile Umbrei din Westlands (Tinuturile de Vest) atragând multi ochi nedoriti si provocând o lupta între aliatii lui Rand si cei ai Umbrei. Orasul a fost complet distrus de aceasta si tot ceea ce ramâne acum din Shadar Logoth este o groapa mare în pamânt într-o forma semisferica perfecta, care va deveni un lac în viitor.

A fost realizata o coloana sonora realizata de fani a evadarii din Shadar Logoth. Prezinta intrarea eroilor în orasul abandonat, precum si evadarea lor din acesta. Urmati linkul pentru a asculta. https://www.youtube.com/watch?v=Y7ExGmUV8gk

Desi orasul a fost prezentant in film timp doar de 15 minute, Rafe Judkins scrie ca a fost nevoie de un intreg platou pentru asta tocmai pentru ca acest oras este atat de important pentru intriga actiunii.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 271 times, 1 visits today)

1 thought on “Roata Timpului – orasul Shadar Logoth”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.