Noile miscari religioase , care pot fi noi ca origine sau o parte a unei religii mai mari includ:

Shinshukyo este o categorie generala pentru o mare varietate de miscari religioase fondate in Japonia inca din secolul al XIX-lea. Aceste miscari nu au aproape nimic în comun, cu exceptia locului lor fondator. Cele mai mari miscari religioase centrate in Japonia includ Soka Gakkai  Tenrikyo  si Seicho-nr-Ie printre alte sute de grupuri mai mici.

Cao Dai este o religie sincretista, monoteista, cu sediul în Vietnam care a luat fiinta in 1926.

Raelism este o miscare religioasa noua fondata în anul 1974 care invata ca ca omul a fost creat de extraterestri. Acesta este cea mai mare religie din punct de vedere numeric in lumea religiilor consacrate OZN-urilor .

Miscari  hinduse de reforma, cum ar fi Ayyavazhi, Credinta Swaminarayan si Marga Ananda, sunt exemple de miscari religioase noi în religiile indiene.

   Universalismul unitarian este o religie caracterizata prin sprijin pentru o “cautare libera si responsabila pentru adevar si sens”, si nu are niciun crez acceptat sau teologie .

Noahidismul este o ideologie biblic-talmudica si monoteista pentru non-evrei pe baza celor sapte Legi ale lui Noe, si pe interpretarile lor traditionale in cadrul iudaismului.

Scientologia ne invata ca oamenii sunt fiinte nemuritoare care au uitat adevarata lor natura. Metoda de reabilitare spirituala este un tip de consiliere cunoscuta sub numele de audit, în care novicii isi seteaza ca scop  re-experimentarea evenimentelor constient dureroase sau traumatice din trecutul lor, in scopul de a se elibera de limitarea efectelor acestora.

Eckankar este o religie panteistica cu scopul de a face din Dumnezeu o realitate de zi cu zi în viata cuiva.

Wicca este o religie neo-pagâna, prima popularizata în 1954 de catre un functionar public britanic pe nume Gerald Gardner, care implica venerarea unui Zeu si a unei Zeite.

Druidismul este o religie care promoveaza armonia cu natura bazandu-se pe practicile vechilor druizi.

Satanismul este o categorie larga de religii, care, de exemplu, se închina lui Satan ca o zeitate ( satanism teist traditional) sau e il folosesc pe “Satana”, ca un simbol al carnalitatii si valorilor pamântesti ( satanismul LaVeyan numit si modern ).

Clasificarile sociologice ale miscarilor religioase sugereaza ca in cadrul unui grup religios dat, o comunitate poate semana cu diferite tipuri de structuri, inclusiv “biserici”, “confesiuni”, “secte”, “culte”, si “institutii”.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 665 times, 1 visits today)