Omul cu masca de fier a murit in inchisoarea Bastille din Paris in anul 1703. A fost ingropat sub numele de “Marchioly” si avea in jur de 45 de ani. A fost un prizonier politic in timpul domniei lui Louis al XIV-lea al Frantei (1643–1715) si a devenit o legenda in istoria Frantei.

Omul cu masca de fier

Omul cu masca de fier

Omul cu masca de catifea neagra

Nu exista nicio evidenta istorica ca masca ar fi fost facuta din altceva decat din catifea neagra. Deabia tarziu legenda a prins contur si masca a devenit de fier. Gardienii lui trebuiau sa-l trateze cu respect si sa aiba grija de el. Dar puteau sa-l ucida daca incerca sa isi dezvaluie identitatea.

Omul misterios din spatele mastii a fost arestat in 1669 sau 1670 si a fost tinut in cateva inchisori franceze. Printre acestea Bastille si fortareata Pignerol (in Italia astazi).

Potrivit ultimilor cercetari, numele sau ar fi putut fi “Eustache Dauger”, dar nu avem dovezi suficiente. Identitatea omul cu masca era un mister chiar si inainte de moartea sa. Au fost propuse multe sugestii diferite. Doar doi prizonieri au fost tinuti captivi in aceeasi perioada ca “omul cu masca de fier”: Ercole Matthiole si Eustache Dauger.

Matthiole era un conte italian rapit si inchis dupa ce a incercat sa-l insele pe Louis al XIV-lea in timpul unor negocieri politice din anii 1670. Era prizonier de mult timp si numele sau e similar cu cel inscris pe piatra de mormant:“Marchioly”.

Asasin platit sau fratele geaman al regelui Louis al XIV-lea?

Se crede ca italianul a murit in Insulele Sainte-Marguerite in aprilie 1694. Al doilea prizonier are mai multe sanse. Un valet, el a fost arestat la ordinele regelui in 1669. Bazandu-ne pe corespondenta ministrului Louvois temnicerii erau instruiti sa restrictioneze accesul lui Dauger. Deasemenea, orice contact trebuia impiedicat sub pedeapsa mortii. Daca spunea un cuvant legat de arestarea lui trebuia ucis.

Dauger era frecvent transportat din motive de precautie de la o inchisoare la alta. Secretul era imens. Cineva nu dorea ca el sa evadeze, dar nici sa fie ajutat. Este inca neclar cine era misteriosul prizonier si ce fapta grava comisese. Oare ce secret teribil ascundea? Se crede ca numele sau era un pseudonim. O alta ipoteza ar fi ca era un asasin ce esuase in tentativa de a ucide regele Frantei. Altii vorbesc despre fratele geaman al regelui Louis al XIV-lea.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 815 times, 1 visits today)