Omul cu masca de fier

Omul cu masca de fier a existat

Omul cu masca de fier a murit in inchisoarea Bastille din Paris in anul 1703. A fost ingropat sub numele de “Marchioly” si avea in jur de 45 de ani. A fost un prizonier politic in timpul domniei lui Louis al XIV-lea al Frantei (1643–1715) si a devenit o legenda in istoria Frantei.

Omul cu masca de fier

Omul cu masca de fier

Omul cu masca de catifea neagra

Nu exista nicio evidenta istorica ca masca ar fi fost facuta din altceva decat din catifea neagra. Deabia tarziu legenda a prins contur si masca a devenit de fier. Gardienii lui trebuiau sa-l trateze cu respect si sa aiba grija de el. Dar puteau sa-l ucida daca incerca sa isi dezvaluie identitatea.

Omul misterios din spatele mastii a fost arestat in 1669 sau 1670 si a fost tinut in cateva inchisori franceze. Printre acestea Bastille si fortareata Pignerol (in Italia astazi).

Potrivit ultimilor cercetari, numele sau ar fi putut fi “Eustache Dauger”, dar nu avem dovezi suficiente. Identitatea omul cu masca era un mister chiar si inainte de moartea sa. Au fost propuse multe sugestii diferite. Doar doi prizonieri au fost tinuti captivi in aceeasi perioada ca “omul cu masca de fier”: Ercole Matthiole si Eustache Dauger.

Matthiole era un conte italian rapit si inchis dupa ce a incercat sa-l insele pe Louis al XIV-lea in timpul unor negocieri politice din anii 1670. Era prizonier de mult timp si numele sau e similar cu cel inscris pe piatra de mormant:“Marchioly”.

Asasin platit sau fratele geaman al regelui Louis al XIV-lea?

Se crede ca italianul a murit in Insulele Sainte-Marguerite in aprilie 1694. Al doilea prizonier are mai multe sanse. Un valet, el a fost arestat la ordinele regelui in 1669. Bazandu-ne pe corespondenta ministrului Louvois temnicerii erau instruiti sa restrictioneze accesul lui Dauger. Deasemenea, orice contact trebuia impiedicat sub pedeapsa mortii. Daca spunea un cuvant legat de arestarea lui trebuia ucis.

Dauger era frecvent transportat din motive de precautie de la o inchisoare la alta. Secretul era imens. Cineva nu dorea ca el sa evadeze, dar nici sa fie ajutat. Este inca neclar cine era misteriosul prizonier si ce fapta grava comisese. Oare ce secret teribil ascundea? Se crede ca numele sau era un pseudonim. O alta ipoteza ar fi ca era un asasin ce esuase in tentativa de a ucide regele Frantei. Altii vorbesc despre fratele geaman al regelui Louis al XIV-lea.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 992 times, 1 visits today)

1 thought on “Omul cu masca de fier a existat”

  1. frumos filmul asta omul cu masca de fier asta din 1998 ca este o continuare mai reusita a primelor patru filme primul facut pe 21 februarie 1929 al doilea pe 13 iulie 1939 al treilea facut pe 26 octombrie 1962 si al patrulea pe 17 ianuarie 1977 bugetul a fost pe masura 35 de milioane au fost alocate pentru film cel mai mult s-a cheltuit la box office 183 de milioane filmul a aparut pe 13 martie 1998 in statele unite si pe 20 martie 1998 in marea britanie in fine te deprima te intristeaza povestea omului cu masca de fier care a stat in bastilia atata timp care iata nici dupa 300-3000 de ani nu se stie inca ce s-a intamplat cu el multi au afirmat ba ca s-ar fi culcat cu regina ana dar nu avea cum sa fie asa ca aia era mama sa dar si a lui ludovic de fapt adevarul este ca filip a purtat masca de fier ca sa i se ascunda identitatea deoarece era fratele geaman al lui ludovic care pierde tronul si ajunge el prizonier la bastilia ulterior fusese mutat la tara undeva la un ospiciu iar apoi nu s-a mai auzit de el prea multe lucruri cert este ca murise oricum el avea claustrofobie banuiesc ca nu ii placea sa poarte masca aia deloc era foarte grea si nici nu vedea mare lucru prin ea interesant acest lucru ca masca a fost de fapt din catifea nu din fier otel sau metal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.