Mitologie in Malaezia: fantome, monstri si vampiri

Malaezia este o parte a lumii inca necunoscuta de europeni. O lume plina de mistere intunecate si ciudatenii. Are multe insule si culturi vaste, un adevarat creuzet pentru lucruri stranii si mitologii pe masura. De la vampiri pana la cele mai ametitoare si inspaimantatoare creaturi dormiteaza aici.

Kisah dongeng: povestile Malaeziei

Aceste povesti, hikayat sau kisah dongeng, contin fabule, mituri si legende ce implica oameni si alte creaturi fantastice. Adesea sunt descrise puteri supranaturale si animale vorbitoare.

Cele mai cunoscute povesti in Malaezia sunt:

  1.  Puteri Gunung Ledang,
  2. Bawang Putih Bawang Merah
  3. Batu Belah Batu Bertangkup

In acestea apar numeroase fiinte magice. Unele dintre ele sunt umanoide. Ele se numesc orang halus “oamenii rafinati’. Adesea cuvantul este tradus ca “elfi“. Cei mai multi sunt invizibili pentru oamenii de rand:

  • Orang Bunian: “oamenii ascunsi” or “oamenii fluieratori“; o rasa de exceptionala frumusete si gratie;
  • Orang ketot: oameni foarte mici, asemanatori piticilor;
  • Orang kenit: omuleti cu puteri magice;
  • Gergasi: giganti sau capcauni;
  • Gedembai sau Kelembai: un capcaun ce poate transforma lucrurile in piatra
  • Duyong: sirene
  • Bidadari: nimfe ceresti superbe

 

Deasemenea, in folclorul malaezian apar si fiinte licantrope si pasari mitice:

  • Harimau jadian sau harimau akuan: oameni ce se transforma in tigru, pantera sau leopard;
  • Ular tedung jadian: oameni ce se transforma in cobre;
  • Lembu jadian: oameni ce se transforma in tauri;
  • Geroda: o pasare facuta din foc;
  • Jentayu: o pasare facuta din apa;
  • Cenderawasih: Pasarea Paradisului, regele tuturor pasarilor, Gardianul pietrei pretioase din Kahyangan;
  • Naga: un dragon ce locuieste in preajma apelor si in pesteri;
  • Raja udang un fel de rege urias al homarilor;
  • Hantu Belangkas: un gigantic rege al crabilor ce ataca oamenii pe mare.

Fantomele in Malaezia si cultura Malaeziei

In Malaezia este folosit de obicei cuvantul hantu pentru fantome. Exista mai multe tipuri in functie de zone. Cele precum femeile-vampiri ca pontianak si penanggal sunt raspandite peste tot.

Desi nu toate fantomele sunt rele, malaezienii cred ca ele sunt jini rai.

Sufletul uman este numit semangat sau esenta. Este mic ca un deget si are forma corpului sarung. Sufletul este considerat rapid ca o pasare.

Sufletul paraseste corpul in timpul somnului, transei sau bolii. Cand il paraseste se poate hrani cu sufletele altora.

Spiritul unei fantome ramane de obicei in urma. El bantuieste mormantul timp de 7 zile inainte de a pleca. Alteori pot poseda oameni. Fantomele apar de obicei pe luna plina. Ca sa le eviti trebuie sa iti schimbi numele ca sa nu te mai gaseasca. Sau sa ii dai de mancare

Cateodata este nevoie de saman care spune incantatii si face unele dansuri precum mak yong, sabamain puteri sau Ulek Mayang.

Cate feluri de fantome exista in Malaezia?

Spiritele-pasari sunt legate de nasteri. Unele sunt fantome rele ale copiilor incapatanati, iar altele se hranesc cu acestia.

Bajang este un spirit ce poate fi folosit de altcineva ca arma. Daca spui incantantii la mormantul unui copil mort de curand vei avea la dispozitie o fantoma care poate ucide pentru tine. Ia forma unei zibete ce provoaca delir. Copiilor li se bratari de matase neagra sau foarfeci pentru a le tine departe.

Lang suir este fantoma unei femei ce a murit in timpul nasterii. Durerea o transforma intr-o zana rea zburatoare, Pentru a preveni transformarea, in mormant se pun obiecte ascutite.

Toyol este un fel de goblin, fantoma unui copilas verzui cu urechi ascutite si colti foarte mari. Poate fi folosit de stapanul sau sa rapeasca pe altii sau sa creeze necazuri. Ca oricarui copil ii plac dulciurile.

Fantomele ca agenti-sclavi ai samanilor

Samanii din Malaezia pot folosi spirite si demoni pentru diferite scopuri. Desi sunt asemanati cu vrajitorii europeni ei seamana cu vrajitoria japoneza numita inugami. Acolo, spiritele sunt transferate in familie.

Polong este un spirit prins intr-o sticla. Este facut din sangele unei victime. Trebuie apoi hranit cu sangele stapanului. Daca esti victima lui vei deveni nebun de furie.

Pelesit este creat din limba unui cadavru proaspat. Poate fi detinut doar de o femeie-vrajitor. Seamana cu un greiere intr-o sticla. La comanda, poate intra in corpul oricui. Creatura poate dezvalui numele stapanului.

Hantu Raya, Marea Fantoma, este cea mai puternica fantoma din folclorul malaezian. Ia forma stapanului si ii face muncile. Este foarte puternic, dar nu poate merge departe de casa.

  • Hantu Air sunt spirite ale apelor. Posibil ale inecatilor. Apar ca busteni si te pot ineca.
  • Hantu galah sunt spiritele inalte ale copacilor si bambusului. Sunt de obicei femei. Ca sa te pazesti de ele trebuie sa rupi o ramura. 
  • Hantu kopek un fel de baba cloanta.
  • Hantu laut sunt spiritele marii care ajuta marinarii.
  • Jembalang tanah sunt demonii pamantului ce trebuiesc imbunati cu ritualuri.
  • Jenglot sunt vampiri-papusi aflati in jungle. Sunt de obicei femei.
  • Orang minyak “omul unsuros” ce violeaza femei noaptea. Din cauza uleiului este greu de prins.
  • Pocong sau hantu bungkus este fantoma invaluita. Este invaluita in val de inmormantare. Daca acest val ramane legat la inmormantare, fantoma se va trezi. Pot topai sau zbura.

 

Legenda lui PENANGGALAN, cel mai ciudat vampir din lume

Cu mult timp in urma, triburile numeroase din junglele Malaeziei povesteau despre o legenda de temut. Ei relatau despre o tanara nefericita care era atat de urata incat nimeni nu dorea sa-si dea intalnire cu ea. Mai ales sa se insoare cu ea. Poate seamana putin cu povestea ratustei urate? Nu chiar. Tocmai pentru ca e mult mai infricosatoare. Asadar, toti barbatii o evitau de parca ar fi fost bolnava. Femeile o ridiculizau si chiar copii aruncau cu pietre in ea. Acest suflet nevinovat nu a reusit sa gaseasca iubire in inimile celorlati semeni. Nicio fiinta umana din sat nu o dorea. Cu timpul, inima ei s-a intarit de furie si resentimente. Incet-incet a inceput sa se transforme. Sufletul ei a inceput sa fiarba pe dinauntru. Curand nu a mai ramas nimic din sufletul ei timid si inocent. Intr-o buna zi, nu a mai rezistat si innebunind, a masacrat tot satul. A ucis toate sotiile din sat care dadusera nastere de curand. Si-a pierdut complet umanitatea si a inlocuit-o cu cel mai crud rau pe care il vazuse vreun om. Acest rau isi gasea originea in suferinta si tortura interioara. Gustand sangele si razbunarea le-a gasit foarte delicioase.

Batranii satului nu au acceptat asa ceva si au decis sa o pedepseasca in consecinta. I-au legat capul de un taur la fel de furios si l-au biciuit. Au privit cu satisfactie cum taurul a tarat capul, coloana si intestinele femeii.

Batranii satului nu stiau ca prin aceasta pedeapsa vor crea un demon cumplit numit PENANGGALAN. O tanara saraca, urata si impinsa de colo-colo avea sa devina un demon sangeros si ucigas. Capul i se poate vedea zburand deasupra junglei, iar organele atarna ca o coada.

Chiar numele ei se traduce ca si “cap dansand cu maruntaiele”. Foarte graitor. Mai mult, grotescul merge chiar mai departe. Intestinele stralucesc in noapte ca niste licurici, hoinarind prin jungla, cautand prada.

PENANGGALAN pluteste in umbrele noptii dupa victime. Dupa ce victima a fost localizata, demonul isi poate scufunda limba invizibila ghimpata in trupul ei. De obicei cauta femei ce au nascut de curand sau care sangereaza. Cu limba sa, demonul suge lichidele din corp, lasand un cadavru secat.

Dar are si alte obiceiuri in alimentatie. Alteori doreste copii. Chiar daca esti martor vei fi urmarit. Si daca te atinge, ranile brutale nu vor putea fi vindecate decat de un bomoh, un vraci vindecator si saman. Bomoh aduna ierburi si este mare vrajitor in lupta cu demonii.

Potrivit povestilor, demonul se poate ascunde printre cei vii in timpul zilei. El fura corpul fostei victime. Folosind magie neagra, demonul inlocuieste capul victimei cu al sau si il conduce ca si cum ar fi al sau.  Noaptea abandoneaza corpul in copaci sau pesteri si pleaca la vanatoare.

Se crede ca poti fi transformat in PENANGGALAN ca rezultat al magiei negre sau daca esti blestemat. Dar este nevoie de puteri malefice.

Acest demon poate intra in orice casa si se poate furisa oriunde cu usurinta

Cum poti scapa de demoni si vampiri?

Nu exista metoda usoara sa ucizi demonul. Mai intai trebuie descoperita si scoasa la lumina. Unii zic ca ar mirosi puternic a otet in urma unui ritual. Adica trebuie scufundata in otet pentru a o deconspira si a o alunga in corpul ei.

Deasemenea, exista si obiceiuri care o pot da de gol. Intotdeauna prefera sa stea in preajma copiilor, evita privitul in ochi si isi linge buzele daca simte sange. Ca sa iti pazesti casa poti imprastia obiecte ascutite. Neaparat trebuie sa ii distrugi corpul-gazda. Si mai ales sa arunci acolo bucati de sticla care o vor ucide cand va incerca sa se ataseze de fosta victima.

O alta cale sa te pazesti ar fi sa plantezi sub casa ananas. Colibele in Malaezia sunt construite pe stalpi la inaltime. Iar arborii de ananas sunt foarte taiosi. Femeile gravide isi pun foarfece sub perna pentru ca demonul se fereste de ele.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,207 times, 1 visits today)

1 thought on “Mitologie in Malaezia: fantome, monstri si vampiri”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.