Mitologia in Turcia, Mongolia si populatiile turcice

Mitologia turca imbratiseaza credintele samaniste si tengri. Tengri este o religie din Asia Centrala bazata pe samanism, animism, venerarea stramosilor. Ea a fost adusa in Europa de Este de huni si bulgari. Popoarele acestor vechi teritorii erau in general nomada, iar cultura si societatea lor impartasea aceste practici comune. Mai tarziu, in special dupa migratia turca, unele dintre aceste mituri au inceput sa fie impodobite cu simboluri islamice. Exista multe conexiuni si mituri in comun cu mitologia mongola. Mitologia turca a fost influentata si de alte mitologii locale. Spre exemplu, in mitologia tatarilor exista elemente finice si indo-europene totodata. Mitologia turca a fost influentata de buddhism, dar si de maniheism.

Exista deasemenea si un vechi manuscris numit Irk Bitig. Acesta a fost scris in secolul al X-lea si este una dintre cele mai importante surse despre mitologia turca si religie. Cartea este scrisa in vechiul alfabet turc.

Zeii in mitologia turcilor

Kok Tengri este prima zeitate primordiala in religia populatiilor timpurii turce. Era cunoscut ca si yuce sau yarataca tengri (Zeul Creator). Asta s-a intamplat dupa ce turcii au inceput sa migreze si au parasit mijlocul Asiei. Vechea religie tengri, politeista ca radacini, a fost schimbata de noile influente si de popoarele intalnite in cale. Religia era mai mult asemanatoare cu zoroastrianismul dupa schimbare. A pastrat doar doi dintre zeii originali. Tengri era zeul reprezentand partea buna si Ucmag (un fel de rai sau vallhala) si Erlik reprezentand zeul rau si infernul. Cuvintele Tengri si Cer erau sinonime. Nu se stie cum arata zeul Tengri. El conducea destinele tuturor oamenilor. Dar era cinstit si ii recompensa pe cei asemenea lui, pedepsindu-i pe pcatosi. Binele fiecaruia depindea doar de vointa lui. Venerarea lui Tengri apare inca din secolul al VIII-lea.

Umay (adica cuvantul folosit pentru placenta) este zeita fertilitatii si virginitatii. Umay seamana cu zeita-mama a creatiei gasita in multe religii si culturi. Ea este fiica lui Tengri.

Od Tengri este zeul timpului. Este un zeul ciudat, putin cunoscut, despre care se stiu foarte putine lucruri. El este fiul lui Kok Tengri.

Boz Tengri, ca si Od Tengri, este un zeu putin cunoscut. Este vazut ca un zeu al pamanturilor si stepelor. Este fiul lui Kok Tengri.

Kayra este Spiritul Zeului. Un zeu primordial al cerului inalt, aerului, spatiului, atmosferei, luminii, vietii. Si el este fiul marelui zeu.

Ulgen este fiul lui Kayra si Umay. El are in subordine Aru, bunele spirite ale mitologiei turce si altaice. Aceste spirite fac lucruri bune pe pamant.

Ey Dede este zeul lunii. Zeul reprezinta recele. Zeul este foarte popular chiar si astazi printre copiii care spun povesti despre el. Mitologia este mai comuna in Asia Centrala, la popoarele altarice sau yakuti, popoare care practica acti tengri. El apare chiar intr-o epopee ca tatal ceresc al unei dinastii de khani.

Se pare ca din timpuri vechi, popoarele turcice credeau ca oamenii au puteri lunare secrete numita aysar. Femeile ramaneau insarcinate timp de noua cicluri lunare si adesea nasteau in timpul lunii pline. Cele trei faze ale lunii erau si ele simbolice. Se credea ca Ai Naazy, luna noua, simboliza un copil in crestere, pur si modest. Ai Toly era luna plina, personificand un barbat matur. Ai Karty, luna veche, devenea inteleapta. Dar totodata si certareata si malitioasa. Inaintea mortii ei, luna domneste peste o noapte de intuneric absolut. Fortele vietii si mortii se lupta in aceste nopti. Dupa intalnire, se separa. Doar pentru a se intalni din nou. Cand vechea luna moare, o noua luna se naste si asa, la infinit. Popoarele turcice aveau incredere in magica influenta a lunii. Ea era “lanterna noptii”. Celebrarea spiritelor intunecate se facea de obicei noaptea. Ritualurile si transele vrajitoarelor si demonilor erau potrivite mereu cu fazele lunii. In cultura turca, in timpul noptii bolile deveneau mai rele si cauzau adeseori moartea. Pentru a-l imbuna pe zeu, cei nascuti in timpul lunii pline primeau nume ca Aisylu (Aysulu), Aituly (Aytulu), Ainir (Aynur), Aizirek (Ayzerek) si Ainaz (Aynaz).

Gun Ana este zeita soarelui. Numele folosit e acelasi pentru soare. Gun Ana este una dintre cele mai puternice zeitati. Ea este zeita vietii si fertilitatii, caldurii si sanatatii. Este patroana celor lipsiti de noroc, in special orfanii. Ea locuieste pe cel de-al saptelea etaj al cerului. Marele zeu a creat pamantului cu raze de soare, asadar zeita a luat parte la creatie. Razele solare sunt considerate “sfori” intre soare si spiritele plantelor, animalelor si oamenilor. Turcii ce o venereaza pe zeita se intorc spre rasarit cand se roaga. Ea si zeul lunii sunt sot si sotie. Ei sunt copiii Cerului (Tengri) si Pamantului (Yer). Sarbatoarea sa are loc pe 21 iunie la solstitiul de vara.

Simboluri si legende ale mitologiei turce

Ca rezultat al unei culturi nomade, Calul era o figura centrala in mitologia turca. Turcii considerau calul o extensie a individului. Probabil de aici a aparut sensul cuvantului at-beyi (lordul cailor).

Dragonul (Evren sau Ebren), privit ca sarpe sau soparla, este simbolul puterii si maretiei. Se crede ca dragonii inca traiesc in muntii din Asia Centrala ai Tian Shan/Tengri Tagh si Altai. Dragonii il simbolizau chiar pe zeul Tengri in vechile culturi turce. Desi dragonii insisi nu erau venerati ca zei.

Copacul Lumii sau Copacul Vietii este un simbol central in mitologia turcilor. Potrivit credintelor din muntii Altai, oamenii sunt descendenti ai copacilor. Potrivit yakutilor, Mama Alba sta la baza Copacului Vietii. Ramurile sale ating cerurile, locuite de creaturile supranaturale. Cerul albastru din jurul copacului reflecta natura pasnica a tarii, iar inelul rosu ce inconjoara toate elementele simbolizeaza antica credinta a renasterii si dezvolarii populatiilor de origine turca.

Legenda Lupului Gri. Lupul simbolizeaza onoara si este considerat mama popoarelor de origine turca. Asena este numele unuia dintre cei zece fii nascuti de un lup mitic in cultura turca. Legenda vorbeste despre un copil ce a supravietuit unui raid. Va fi gasit si crescut de o lupoaica. Lupoaica va da nastere la zece baieti, pe jumatate lupi. Unul dintre ei va deveni liderul clanului Ashina ce va conduce imperiile nomazilor turci.

Legenda Ergenekon vorbeste despre o criza a anticilor turci. Dupa o infrangere militara, turcii s-au refugiat in legendara vale Ergenekon. Aici au fost prinsi timp de patru secole. Au fost in final eliberat cand un fierar a creat un pasaj topind stanca, permitandu-i lupului gri Asena sa ii conduca afara. O ceremonie de Anul Nou comemoreaza legenda scaparii.

Legende clanului Oghuz vorbeste de hani, o dinastie mitologica care a condus popoarele de origine turca din Asia Centrala. Turcii Oghuz conduceau Anatolia si Iranul. Versiuni ale acestei povesti au fost gasite in povestile lui Rashid ad-Din Tabib, in secolul al XIV-lea.

Povestile Korkut Ata din secolul al XI-lea acopera doisprezece legende ale turcilor oghuz. Aceasta este si cea mai mare dintre ramurile popoarelor de origine turca. Aceste povesti isi au originea in perioada pre-islamica, cand elementele tengri predominau inca in traditii si obiceiuri. Legendele sunt relatata intr-o maniera dramatica de Korkut Ata insusi.

Legenda lui Timur vorbeste despre saga celui mai important razboinic. Este si una dintre cele mai vechi povesti. Timur a gasit o piatra ciudata cazuta din cer (probabil un meteorit). El si-a facut o sabie din ea si a condus lumea. Astazi, cuvantul demir inseamna “fier”.

Folclorul in cultura popoarelor de origine turca

Poate una dintre cele mai populare figura in traditie este Nasreddin Hoca, Invatatorul Nasreddin in turca. Acesta este caracterul principal din mii de glume. Apare ca o persoana ce pare stupida, dar este de fapt inteleapta.

Un alt element popular al folclorul turc ar fi teatrul-umbra. Acesta este centrat in jurul a doua caractere: Karagöz si Hacivat. Primul este un taran grasut, iar al doilea un sofisticat orasean. Legendele populare spun ca aceste caractere sunt bazate pe personaje reale ce au lucrat pentru Osman I – fondatorul dinastiei otomane ( un fel de Farfuridi si Branzovenescu ai lui Caragiale). Se credea ca acestia lucrasera la palatului lui Osman din Bursa in secolul al XIV-lea. Folclorul spune ca erau atat de populari cu muncitorii incat acestia au intarziat lucrul datorita glumelor lor. Si au fost condamnati la moarte. Dar au intrat in istoria populara.

Cele mai interesante obiceiuri se practica insa in regiunea Marii Negre. Aici femeile casatorite sunt rugate in noaptea nuntii sa rupa o vita in trei. Daca aceasta va da rod, casatoria va avea succes. In alte parti se practica “taierea sireturilor” la acei copii prea impiedicati pentru varsta lor. Si daca ai necazuri vreodata, mai ales cand esti mic, poti trece pe sub Avat, o tufa de mure cu proprietati magice, iarba paradisului. Tot in aceasta regiune, cei cu boli incurabile sunt aratati lunii pe o lopata de lemn, in special copiii. Si toate tin de venerarea lunii in aceasta parte a lumii.

Tot pe langa Marea Neagra, daca legeni trei ramuri si frunze simbolizeaza venerarea. Se crede ca stejarul nu il adora pe Dumnezeu. Unii venereaza un copac numit platan. Se practica venerarea copacilor pana in secolul al XIX-lea existand chiar o poveste cu un vanator pedepsit pentru taierea unui copac-idol.

Cemre are 3 mingi de foc ce pica din cer pentru a incalzi pamantul la sfarsitul fiecarei ierni. Fiecare cemre incalzeste un aspect al naturii. Primul incalzeste aerul pe 19-20 februarie. Al doilea este pentru apa intre 26-27 februarie. Ale treilea pentru pamant intre 5-6 martie.

Creaturi supranaturale si fiinte mitologice in folclorul turc

  • Al Basti este un vechi spirit feminin, personificarea vinovatiei, gasit in muntii Caucaz, cu origini pana in Sumer
  • Bardi – o femeie sacal care poate sa-si schimbe forme si sa prevada moartea prin bocet
  • Pasarea Suspinelor
  • Karakura si Davara – un demon al noptii
  • Shahmaran – un Rege al Serpilor legendar
  • Taram Baba – un demon al noptii, stapan al cosmarurilor. Se crede ca rapeste copii in traditiile balcanice.

Tengri – o religie veche intr-o lume noua

Tengri sau tengrismul este o religie veche a Asiei Centrale. Ea este centrata in jurul animismului. Era practicata in vechime de turci, mongoli, unguri, huni si alte popoare de origine turca. In special de cele dinci khaganate, state turce. Se mai practica si astazi in Tatarstan, Buryatia, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Siberia, muntii Altai.

Khukh tengri inseamna “cer albastru” in mongola. Multi mongoli inca se roaga “eternului cer albastru”. In Turcia moderna, tengri este cunoscut ca si Religia Zeului Cer Göktanr? diniCerul, pamantul, spiritele naturii si stramosii le ofera oamenilor tot ce au nevoie. Daca traiesti o viata cinstita si respectuoasa, vei avea echilibru – Calul Vantului.

 

Tengri a jucat un rol major in religia Zeului Turcilor si a Imperiului Mongol. Genghis Khan si generatii intregi de urmasi au fost credinciosi tengri pana in secolul al XIV-lea. Vechii mongoli tengri erau cunoscuti ca toleranti fata de alte religii.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,630 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mitologia in Turcia, Mongolia si populatiile turcice”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.