Lumea explicata de Steven Weinberg

Descoperirea stiintei moderne

Intr-un fel, stiinta preceda istoria. Iar Steven Weinberg este un om de stiinta, nu un istoric. Nascut la New York in 1933, Weinberg a fost laureat al Premiului Nobel. La 15 ani s-a concentrat asupra fizicii teoretice. A studiat la Universitatea Cornell, la Institutul de Fizica Teoretica din Copenhaga. Apoi a obtinut doctoratul la Universitatea Princeton. In cariera sa didactica a predat la Universitatile Columbia, Berkley, Harvard, Texas.

Este o mare sansa pentru publicul larg ca unul dintre marii fizicieni ai lumii, laureatul Nobel Steven Weinberg, pasionat de istoria stiintei, a oferit, in sfarsit,  o perspectiva patrunzatoare si originala asupra evolutiei cunoasterii. Lumea explicata e povestea descoperirii stiintei moderne – o aventura inceputa in Grecia antica, apoi continuata in Evul Mediu arab si european si dusa la bun sfarsit prin opera lui Newton. Weinberg priveste cunostintele trecutului ca un fizician al zilelor noastre, dar cultura lui umanista il ajuta sa inteleaga legaturile subtile ale stiintei cu poezia, muzica, religia si filozofia.

Cartea incearca sa raspunda la unele chestiuni metafizice care au marcat inceputurile umanitatii:

  • ce stim despre lume?
  • ce stim despre noi?
  • unde vom ajunge in viitor?
  • care sunt limitele cunoasterii umane?
  • care este natura stiintei?
  • ce legatura exista intre stiinta si religie?

Iata o parte din viziunea sa:

„Înconjurati de o lume misterioasa, oamenii din toate culturile au cautat explicatii. Chiar si când au abandonat mitologia, majoritatea tentativelor de explicare au esuat… Dar din când în când, cineva gaseste explicatia unui fenomen care se potriveste atât de bine si lamureste atât de mult încât îi procura o satisfactie intensa, mai ales daca noua întelegere e cantitativa, iar observatiile o confirma în amanunt. Închipuiti-va ce a simtit Ptolemeu când si-a dat seama ca, modificand teoria lui Apoloniu si Hiparh, a obtinut o teorie a miscarilor planetare cu care putea prezice destul de exact unde se afla o planeta pe cer, la orice moment. Ne putem face o idee despre bucuria pe care a simtit-o din cuvintele lui citate în capitolul 8: „cand studiez marile cercuri rotitoare ale stelelor, picioarele mele se desprind de pamânt si, alaturi de însusi Zeus, sorb din cupa de ambrozie, hrana zeilor. Bucuria i-a fost stirbita, asa se întâmpla mereu…”

Cercetarile sale s-au indreptat spre teoriile de camp, apoi spre teoria campului electroslab, teorie ce unifica interactia electromagnetica cu cea nucleara slaba. Acest vis de aur al fizicienilor s-a concretizat in Premiul Nobel din 1979. Dupa Nobel se orienteaza spre astrofizica. Cel mai important lucru este ca se adreseaza publicului larg prin cartile sale:

  • Descoperirea particulelor subatomice, Humanitas 2008
  • Visul unei teorii finale, Humanitas, 2008

Istoria stiintei a ajuns sa il fascineze pe Weinberg. Cea mai interesanta istorie a omenirii.  In cartile sale precedente el s-a adresat in principal stiintei fizicii si astronomiei.

Cartea “Lumea explicata” ne arata un nou drum in intelegerea trecutului. Omenirea are nevoie de intelegerea acelei epoci indepartate din istoria stiintei, cand obiectivele si normele stiintifice nu capatasera inca forma actuala. In ultimul deceniu, Weinberg a predat la Universitatea din Texas cursuri de istoria fizicii si astronomiei si de aici a aparut ideea acestei carti. Cartea s-a nascut din notitele pentru acele cursuri. Pe masura ce cartea prindea contur ea devine punctul de vedere al unui cercetator modern asupra trecutului.

Weinberg a folosit aceasta carte pentru a-si explica opiniile privind natura fizicii si relatiile ei intotdeauna complicate cu religia, tehnologia, filosofia, matematica si estetica.

In orice moment natura ne pune in fata ochilor o diversitate de fenomene uimitoare: focul, tunetele, epidemiile, miscarea planetara, lumina, mareele etc. Observarea lumii a condus la generalizari utile: focul este fierbinte, tunetele prevestec ploaia, mareele sunt cele mai inalte cand este luna plina sau noua – toate au ajuns realitati. Unii si-au dorit totusi mai mult decat o simpla colectie de fapte. Au vrut sa explice lumea.

Nu a fost deloc usor. Si nu doar pentru ca inaintasii nostri nu stiau ce stim noi astazi despre lume, ci mai cu seama pentru ca nu aveau aceleasi idei ca noi privind ce si cum se poate cunoaste despre lume.

Trecutul este o tara straina; acolo, lucrurile se fac altfel

Cartea nu trateaza doar felul in care am ajuns sa cunoastem diverse lucruri despre lume. Pentru ca de asta se ocupa orice istorie a stiintei. Aspectele sunt diferite. Cum am ajuns sa intelegem ce trebuie facut pentru a intelege lumea!

Cartea se bazeaza pe fizica si astronomie. Astazi, stiinta este internationala. Poate cel mai international aspect al civilizatiei noastre, insa, descoperirea stiintei moderne a avut loc in ceea ce numim generic Occident. Stiinta moderna si-a deprins metodele din cercetarile efectuate in Europa in timpul revolutiei stiintifice, care, la randul lor, s-au bazat pe contributiile europenilor si arabilor din Evul Mediu si, in ultima instanta, pe stiinta vechilor greci.

Occidentul a imprumutat o multime de cunostinte stiintifce din alte parti ale lumii:

  • geometria din Egipt
  • astronomia din Babilon
  • aritmetica din Babilon si India
  • busola din China

Dar Occidentul nu a putut imprumuta de nicaieri metodele stiintei moderne. Cartea se concentreaza asupra Occidentului, incluzand si islamul medieval. Este greu sa judeci trecutul dupa standardele prezentului. Si, in ciuda marilor progrese ale metodelor stiintifice, nu este exclus sa repetam astazi erori ale trecutului.

 

Chiar daca stiinta nu are nimic de spus in privinta existentei lui Dumnezeu sau a vietii de apoi, scopul ei este de a gasi explicatii ale fenomenelor din natura pe baze pur naturale. Fiecare noua teorie incorporeaza teorii de succes anterioare. Insa nimic din toate acestea nu era evident pentru oamenii de stiinta din antichitate sau Evul Mediu, pentru ca aici s-a ajuns cu mari eforturi in timpul revolutiei stiintifice din secolele XVI-XVII.

 

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Lumea explicata. Descoperirea stiintei moderne

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 276 times, 1 visits today)

1 thought on “Lumea explicata de Steven Weinberg”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.