Lemminkainen este eroul razboinic mitic din mareata epopee finlandeza numita Kalevala.

El este o figura proeminenta in mitologia finlandeza. Un barbat tanar, puternic, un erou, dar si un caracter frivol si ostentativ caruia ii placeau femeile si bataliile.

LemminkainenLemminkainen este unul din eroii Kalevalei, epopeea nationala din secolul XIX de Elian Lönnrot, un doctor finlandez, filolog si colectionar de povesti si poezii traditionale finlandeze.

In Kalevala, pe de alta parte, Pohjola este casa femeilor – “fiicele lui Pohjola”, pe care eroii Kalevalei le cauta de sotii. Stapana din Pohjola este o vrajitoare rea cu mari puteri, Louhi, ce poseda o moara magica a abundentei pe care fierarul, Seppo Ilmarinen, a faurit-o la cererea ei ca plata pentru fiica ei maritata. Ea o inchide intr-un adanc seif subteran.

Se crede ca moara cernea abundenta, iar moara simbolizeaza seiful celest al cerului plin de stele si invartindu-se in jurul unei axe centrale a stalpului lumii. Astfel, s-a sugerat ca acest dispozitiv magic putea fi Copacul Lumii.

La Pohjola, Lemminkainen nu a avut prea mare noroc pentru ca a fost ucis. El a fost rupt in bucati si aruncat in Raul Mortilor la Tuonela, Lumea De Apoi in mitologia finlandeza, similara cu Hades.

Mama sa ii recupereaza corpul si il reinvie utilizand magia.

Totusi, bravul razboinic si aventurier este si un provocator si gaseste mereu probleme. Neinvitat la nunta din Pohjola, Lemminkainen se razbuna. Intr-un duel cu sabiile, eroul nostru il ucide pe stapanul din Pohjola, ce isi pierde capul din lovitura lui Lemminkainen. Stapana din Pohjola, Louhi, cheama peste o mie de soldati sa lupte impotriva lui Lemminkainen si a casei sale. Lemminkainen fuge din Pohjola.

Este implicat in multe incidente si trebuie mereu sa gaseasca o rezolvare la problemele sale.

Epopeea finlandeza Kalevala si multitudinea sa de eroi, razboinici si oameni exemplari ce folosesc magia si puterile supernaturale ne reamintesc de figurile mitice din alte mitologii faimoase. Insusi Tolkien a folosit figura lui Lemminkainen in Stapanul Inelelor.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 480 times, 1 visits today)