Istoria Casei Stark de Winterfell si a Regilor Iernii din Urzeala Tronurilor

Familia Stark din Winterfell îsi urmareste descendenta pâna la Primii Oameni din Epoca Eroilor. Fondatorul familiei a fost Brandon Ziditorul care, dupa Noaptea cea Lunga, a infiintat Rondul de Noapte. Legenda spune ca el a solicitat ajutorul gigantilor si al Copiilor din Padure, care, prin magia lor puternica, au ajutat la ridicarea puternicului Zid de netrecut, care a protejat tarâmul de generatii.

El a continuat sa construiasca scaunul ancestral al Winterfell si a domnit ca primul Rege din Nord.

Familia Stark se mândreste cu istoria si traditiile lor. Este una dintre putinele case nobiliare care înca pastreaza Vechii Zei; cei care traiesc prin ciudatii Copacii Sacri din Padurea Zeilor de la Winterfell.

Sabia lor ancestrala, Gheata, a fost forjata în Valyria antica si transmisa de-a lungul generatiilor. Casa Stark ramâne neclintita în sustinerea Rondului de Noapte, chiar daca odinioara ilustrul ordin a decazut, trecand prin vremuri grele. La fel ca sigiliul lor, Lupul cenusiu, Cas Stark a devenit o legenda in Nordul indepartat si în toate cele Sapte Regate …

Pana si cuvintele familiei lor, „Iarna vine”, servesc drept memento al începuturilor lor …ca urmare a Noptii lungi si a unui semn al lucrurilor viitoare.

 

Casa Bolton

Ca si familia Stark, sângele Casei Bolton, o alta casa din Nord, se trage din Primii Oameni. Cântaretii numesc acele vremuri „Epoca eroilor”. O masca pentru o lume salbatica care a crescut barbati salbatici.

Lannisterii si-au înselat dusmanii, Regii Furtunilor i-au distrus cu ciocanele lor de razboi, iar Familia Stark le taie capetele. Într-o astfel de companie, erau Boltonii într-adevar atât de cruzi? Spre deosebire de alte case, stramosii familiei Bolton au trait dupa deviza lor: „Lamele noastre sunt ascutite”. Au transmis din generatie in generatie nu o sabie valyriana imensa, ci un cutit ascutit, indoit si suficient de subtire pentru a se prinde intre piele si tesut, perfect pentru a jupui victima. Caci dupa cum am învatat cu totii în copilarie, un barbat gol are putine secrete; un om jupuit, niciunul.

În acele zile întunecate, legendele spun ca unii dintre stramosii Boltonilor mai priceputi si-ar fi facut din dusmani pelerine. Dar astfel de marturii nu exista. Asta daca au existat vreodata. Cu siguranta, nu atârna într-o camera secreta din Dreadfort, asa cum insista nevestele batrane si prostii.

Banuiesc ca însasi Casa Bolton a fost responsabila pentru raspândirea unor astfel de zvonuri. Putine arme sunt la fel de eficiente ca teroarea si aceasta a fost o epoca a razboiului. O Casa împotriva altei Case, fratele împotriva fratelui. Barbatii de Fier isi incepusera jafurile si nu erau niciodata departe de tarmuri. Probabil casele din Nord erau prea ocupate sa lupte intre ele decat sa se impotriveasca raidurilor asa cum trebuia.

 

Unificara caselor nobiliare din Nord

Asadar, familia Stark si-a asumat unificarea Nordului sub conducerea ei. I-au alungat pe pirati din Cutitul Alb si au revendicat coasta de est si au facut alianta casatorindu-se cu fiica Regelui Mlastinilor pentru dominatia asupra Gatului, poarta de intrare in Nord. Un Stark s-a luptat corp la corp pentru Insula Ursului si a câstigat, sau cel putin asa se spune. Povesti prostesti. Sângele si otelul au câstigat nordul, iar casa Stark s-a bucurat la maxim de ambele.

Cu cea mai mare parte a sudului în mâinile lui Aegon, cea mai buna sansa de a-l opri pe cuceritor acum statea in Nord, asta daca le-ar fi pasat suficient sa încerce. Spre deosebire de rivalii din sud, Regii Stark ai Iernii nu au adus Nordul laolalta pentru glorie sau aur (aici gasind putin din ambele), ci pentru supravietuire.

 

Umblatorii Albi si Noaptea cea Lunga

Izolat în Westeros, Nordul si-a amintit vremuri mai rele, mai intunecate. Nu doar dragonii trecusera pe aici. Cu mii de ani în urma, soarele a apus pe tarâmurile oamenilor si a început Noaptea cea Lunga. O noua rasa a aparut din gheata si zapada: White Walkers, Umblatorii Albi. Nu au cerut nicio coroana, nu au pretins nimic, nu au crutat pe nimeni si mortii au mers alaturi de ei.

Cand omenirea se confrunta cu disparitia, un Stark a cautat Copiii Padurii, acum stravechi fiinte din Westeros si i-a convins sa se alieze cu oamenii si sa lupte alaturi de ei. Împreuna, i-au împins pe Umblatorii Albi înapoi în Tara Unde Este Mereu Iarna si au sigilat cele Sapte Regate cu Zidul, trei sute de mile de gheata, piatra si pamânt înaltându-se la aproape sapte sute de metri înaltime. Pentru a-l pazi, au înfiintat Rondul de Noapte, o fratie jurata sa apere pe cei vii de cei morti, ale caror juraminte sterg atât titlurile, cât si crimele.

 

Aegon Cuceritorul si dragonii sai

Dupa Noaptea Lunga, Nordul a încercat sa uite ca apartine unui continent. Poate prin mândrie, poate prin pura ignoranta. Nu poti fi niciodata sigur cu Nordul. Dar pe masura ce s-au raspândit vesti despre dragonii lui Aegon, Torrhen Stark, Regele Iernii, a stiut ca nu poate invinge singur in Westeros si si-a chemat vasalii la Winterfell. Multi prosti nu au luat in serios amenintarea dragonilor, în timp ce restul faceau pariuri pe cat de rapid va arde Sudul. Torrhen i-a redus la tacere cu porunca de a-si aduna armatele si de a coborî din Nord în forta.

Pe masura ce regii din Rock si Reach au ars pe Câmpul de Foc, cei mai mare forta nordica de la Noaptea Lunga incoace a traversat Gâtul în Riverlands. Dar când regele Torrhen a ajuns la Trident, a vazut pe malul opus puterea tuturor regatelor cucerite de Aegon. O forta mai mare decât a lui Torrhen cu jumatate plus trei dragoni.

În acea noapte, regele Torrhen a convocat consiliul de razboi cu toti vasalii si consilierii sai. Unii au vrut sa lupte si sa aiba încredere în vitejia nordica (si a arde pe Trident). Cei mai întelepti dintre ei au vrut sa se retraga la Moat Cailin, cetatea care respinsese cu succes fiecare invazie sudica (si arde acolo). Un lord sinucigas a vrut chiar sa pândeasca tabara lui Aegon în întuneric si sa omoare dragonii în timp ce dormeau, sau macar pe calaretii dragonilor. Greu de spus care ar fi fost soarta lui. Ardere? Decapitare? Rupere in doua? Poate ca toate la un loc.

Torrhen, stramosul casei Stark le-a ascultat sfatul si, dimineata, a trecut Tridentul sub un steag de armistitiu. Apoi, regele Torrhen al Casei Stark si-a asezat coroana veche la picioarele lui Aegon si a fost numit Lord de Winterfell si Pazitor al Nordului. Si Regele Care A Ingenuncheat. Nu a avut de ales si, datorita lui, soldatii Nordului s-au întors la casele lor nevatamati. Sabiile pe care le-a luat Aegon nu au fost rasucite, arse ori distruse. Apoi a venit turneul lui Lord Whent la Harrenhal, cel mai mare turneu din Westeros. Viserys Targaryen a descalecat pe fiecare barbat adus impotriva sa pâna când a ramas doar printul Rhaegar. Si-au pus fiecare picioarele în sa, si-au coborât lancile si au atacat, iar Viserys a cazut.

Plin de namol si vânatai, Viserys l-a urmarit pe Rhaegar prezentându-i coroana de trandafiri a invingatorului Lyannei Stark cu coroana învingatorului, desi era logodita cu Robert Baratheon si Rhaegar însusi era casatorit cu Elia Martell. Stim cu totii ce s-a intamplat dupa.

Daca Viserys ar fi fost ceva mai rapid cu lancea sa, daca ar fi ales un cal mai rapid, poate ar fi putut scuti cele Sapte Regate de distrugerea care a venit dupa. Sau daca s-ar fi gândit sa-l avertizeze pe Brandon Stark împotriva nechibzuintei sale. A venit el însusi la Debarcaderul Regelui cerându-i lui Rhaegar sa-i elibereze sora. Bietul prost. Daca ar fi stiut doar profunzimea nebuniei lui Aerys, nu ar fi îndraznit sa-l provoace. Aerys a ordonat ca Brandon sa fie închis, în timp ce Viserys nu putea face altceva decât sa se supuna. Când tatal lui Brandon, Lordul Rickard Stark, a venit la King’s Landing sa-l implore pentru fiul sau, Aerys l-a ars viu, în timp ce Viserys nu putea face altceva decât sa priveasca. Jurase in fata unui rege nebun si era obligat sa-l asculte, chiar cu pretul sufletului sau.

Varys insusi l-a îndemnat pe Aerys sa-l ierte pe Brandon Stark. Baiatul îl amenintase pe printul Rhaegar, dar Rhaegar o furase pe sora acestuia, iar baiatul era fiul cel mare al Pazitorului nostru din Nord. Cine e cel mai mare prost: regele nebun sau cel care incearca sa se inteleaga cu el? Aerys vedea tradare la fiecare colt. Când Varys i-a spus sa trateze Casa Stark cu prudenta, frica s-a transformat in crima. Dar Brandon Stark era la fel de arogant pe cât era de prost; ca tatal sau, Lordul Stark, care a raspuns convocarii lui Aerys în capitala. Si-au meritat soarta. Toti credeau ca au pierdut razboiul cand Robert Baratheon la ucis pe printul Rhaegar pe Trident. Dar asta e gresit. Razboiul a fost pierdut cand Ned Stark s-a intors in Nord. Nici Poarta Sângeroasa din Vale, nici Moat Cailin din Nord nu au cazut vreodata. Ar fi putut rezista ani de zile chiar daca l-ar fi ucis pe Robert, dar Ned Stark le-a alunecat printre degete. Robert a castigat, iar casa Stark a razbunat moartea alor sai. Cand, in sfarsit, dupa atatea lupte si razboaie, cand casa Targaryen fusese ingropata in cenusa de rebeliunea lui Robert si sprijinul Nordului, Ned Stark, Lordul de Winterfell s-a intors acasa. Insa a adus ceva cu el. Sau mai bine zis pe cineva. Pentru ca Ned Stark nu era ca ceilalti oameni. El l-a adus acasa pe bastardul sau, Jon Snow. Casa Stark e nascuta si crescuta in Nord, si ca zapezile iernii, cand merg spre Sud, se topesc.

 

Originea si descendenta casei Stark din Primii Oameni

Casa Stark a domnit prin regii sai mii de ani, chiar rezistând invaziei andalilor. Pe masura ce regatele sudice au cazut si Copiii Padurii au fost alungati, nordul a ramas puternic, mentinându-si obiceiurile religioase si modul de viata. În cele din urma, domnia Regilor Iernii a luat sfârsit odata cu venirea lui Aegon Cuceritorul. Dupa ce Aegon si dragonii sai au distrus armatele din Reach si Rock pe Campul de Foc, regele Torrhen Starkbent a îngenuncheat si a jurat fidelitate dinastiei Targaryen pentru a cruta distrugerea cetatii Winterfell si a poporului sau. De atunci a fost pentru totdeauna cunoscut sub numele de „Regele Care a Ingenuncheat”. Ca recompensa pentru supunerea sa, Aegon l-a numit pe TorrheLord al Winterfell si Pazitor al Nordului.

Nordul este cel mai vechi si cel mai mare dintre cele Sapte Regate, dar Casa Stark nu l-a detinut întotdeauna. Când Bran Constructorul a ridicat Winterfell si a fondat linia casei Stark, acestia erau vasali casei Barrow. Familie de regi, casa Barrow pretindea descendenta din Primul Rege si, astfel, stapânirea asupra Primilor Oameni.

Dar dupa Noaptea cea Lunga, Casa Stark a fost cea care a construit Zidul si a infiintat Rondul de Noapte ca sa pazeasca tarâmurile oamenilor, in timp ce erau inca vasali. Stramosii casei Stark s-au revoltat în cele din urma, ducând cee ace cântaretii au numit Razboiul de o Mie de Ani pentru a-si elibera pamanturile. Li s-au alaturat alte familii, recunoscând ca Nordul este un pamânt rece si dur si care are nevoie un rege care sa-si slujeasca poporul înaintea propriului interes. În cele din urma, ultimul Rege Barrow a ingenuncheat si Casa Stark a dat Regii Iernii. Cu toate acestea, eram doar regi cu numele. Caci pâna atunci, Nordul se faramitase în regate marunte si stramosii casei Stark se vor lupta sa le uneasca din nou mii de ani.

Rodrik Stark a luptat cu un lord nascut în Insulele de Fier pentru Insula Ursilor si i-a acordat-o casei Mormont când a câstigat. Un fiu mai mic al familiei, Karlon Stark, si-a câstigat propria fortareata dupa ce a invins o rebeliune si a fondat Casa Karstark, una dintre cele mai puternice din nord. Când casa Manderly a fost exilata din Reach, casa Stark i-a protejat si le-a dat un camin la gura Cutitului Alb în schimbul loialitatii. A, si tineau râul împotriva piratilor si invadatorilor Acum sunt una dintre cele mai bogate case din nord.

Nu suntem atât de naivi sa pretindem ca întregul Nord iubea casa Stark. Ultimul Rege Warg a fost ucis la Sea Dragon Point împreuna cu toti fiii si fiarele sale. Ultimul Marsh King a murit de mâna regelui Rickard Stark, iar Casa Reed a detinut mlastinile de la Gât de atunci. Casele Greenwood, Turnurile, Amber, Frost. Niciuna nu mai supravietuieste astazi, ramanand doar numele din cartile vechi prafuite. Dar casa Stark nu a vrut niciodata sa distruga radacina inamicilor. Casa Umber de la Last Hearth si casa Glover din Deepwood Motte au plecat genunchiul si au devenit vasali loiali ai Casei Stark. Regii Rosii ai Casei Bolton purtau mantii facute din pieile printilor Stark pe care îi jupuiau, iar unul dintre Boltoni a fost chiar cunoscut sub numele de Mana Rosie, pentru ca îi placea sa isi bage bratul si sa scoata maruntaiele cu mâna goala. Nordul merita sa fie curatit de ei. Cu toate acestea, casa Stark i-a crutat dupa înfrângere, deoarece credeau ca Nordul nu îsi poate permite acest conflict intern.

Timpul le-a dat curând dreptate. Când andalii au patruns în Westeros, au maturat toate regatele Primilor Oameni, cu exceptia Nordului. Regatele sudice au luptat singure cu invadatorii, dar nordul a luptat ca unul singur. Când Andalii au încercat sa navigheze pe Cutitul Alb, Casa Manderly le-a distrus navele. Când andalii au aduca o armata prin Gât, casa Reed s-a aruncat peste soldatii lor.

Regele Theon Stark si-a adus armata cu propria flota in patria andalilor si s-a razbunat omorand sute de razboinici andali. Când s-a întors, le-a urcat capetele in sulite de-a lungul coastelor – un avertisment pentru alti viitorii cuceritori. Avertismentul a fost ascultat mii de ani, pâna la Aegon Cuceritorul.

Sudul cazuse deja in fata lui Aegon si a dragonilor sai. Doar Nordul a ramas. Stramosul casei Stark, regele Torrhen Stark, a mers în nord spre Trident si a privit imensa armata pe care o stransese Aegon din toate regatele cucerite. Mai mare decât a lui Torrhen cu jumatate si cu trei dragoni care se învârteau deasupra capului.

Multi vasali nordici au vrut sa atace oricum, sustinând ca vitejia nordica va invinge, Altii au vrut sa se întoarca la Moat Cailin si sa se reziste acolo. Dar Torrhen auzise cum armatele din Rock si Reach arsera pe Câmpul de Foc si vazuse focurile înca stralucind sub darâmaturile cetatii Harrenhal. El a îngenuncheat si si-a asezat coroana veche la picioarele lui Aegon, a ingenuncheat ca Regele Nordului si s-a ridicat ca Lord de Winterfell si Pazitorul Nordului. Unii nordici înca îi batjocoresc pe Torrhen ca „Regele Care A Ingenuncheat”, uitând ca el este motivul pentru care sunt astazi in viata. Stramosii lor nu si-au lasat oasele arse la Trident si sabiile rasucite nu au umplut noul tron ??al lui Aegon.

 

Winterfell, cetatea familiei Stark

Brandon Constructorul, fondatorul Casei Stark, a ridicat Winterfell cu giganti acum peste opt mii de ani. Sau asta le spunem tuturor copiilor din Nord. Copiii dau din cap, cu ochii mari, nestiind de lectia fortata asupra lor. Ca daca chiar si uriasii s-au supus casei Stark, asa ar trebui sa faca si ei. Dar, ca orice alt castel, Winterfell a fost construit pe bucati de-a lungul a mii de ani. Primii Barbati s-au asezat aici datorita izvoarelor termale fierbinti care bolboroseau prin pamânt. Apa si caldura i-au ajutat sa supravietuiasca iernilor din nord si si-au construit aparare sa o pastreze pentru ei însisi. Nimeni nu a ridicat castelul dintr-o data, probabil ca nimeni nu a vrut deloc sa ridice un castel.

În acele zile, casa Stark nu era cea mai mare casa din nord, iar Winterfell nu era cel mai mare castel. Barrowton era cel mai vechi, datând de la primul rege, iar casa Stark s-a luptat cu regii Barrow timp de o mie de ani.

Greywater Watch a fost, la fel ca barbatii de acolo, cel mai ciudat. Numai casatoria i-a supus Regii Marsh. Dar cel mai mare rival al casei Winterfell a fost întotdeauna Dreadfortul si stramosii lui, Regii Rosii al Casei Bolton. Daca povestile pot fi crezute, au luptat de la Noaptea cea Lunga pâna la venirea Andalilor. Din cauza lor, Winterfell si-a ridicat primele ziduri, dar au cucerit si ars acel castel oricum. Winterfell a construit mai multe fortarete, mai multe ziduri, mai multe turnuri de paza. Au extins grânarele pentru a supravietui asediilor. Au avut grija de Padurea Zeilor pentru câstiga favoarea Zeilor Vechi împotriva casei Bolton. Pe masura ce castelul crestea, mai multi fermieri si sateni se adunau în fiecare iarna din intregul Nord sa se înghesuie sub zidurile sale, ridicând orasul de iarna. În primavara, acesti sateni se vor gasi marsaluind în armatele Stark pentru a lupta impotriva Boltonilor. Maretia Winterfell are de-a face deopotriva cu familia Bolton. Dar, în cele din urma, nici zidurile de piatra, nici turnurile sale înalte si portile de fier nu au putut salva Winterfell. La apogeul sau, ar fi putut rezista un an sub asediu greu. Dar o mâna de Oameni de Fier l-au cucerit noaptea, în timp ce stapânul sau, Regele din Nord, se juca în sud. Pumnalul lui Roose Bolton i-a pus capat domniei.

Castelul Winterfell era atat de mare incat soarele parea ca nu poate apune niciodata aici in nord. Atât de vast parea. Nordul este de departe cel mai mare dintre cele Sapte Regate si e atat de intins incat le poate cuprinde pe toate laolalta. Nu ca celorlalti le pasa. Frig si umed, asa vad cei din sud nordul. Dar fara frig, un om nu poate aprecia focul din vatra sa. Fara ploaie, un om nu poate aprecia acoperisul deasupra capului sau. Lasati sudul sa aiba soarele, florile si afectiunile sale, nordicii au casa lor. Iar inima Nordului este Winterfell, sediul antic al familiei Stark, care a condus nordul înca de la Primii Oameni si care au fost odata Regii Iernii. Pentru ca numele lor stapâneste asupra Nordului, iar ei sunt Nordul. Regatele Nordului se întind de la Zid pâna la Gât, o fasie de pamânt îngusta care îl desparte de restul Westerosului.

Legenda spune ca Copiii Padurii au inundat aceasta zona în razboiul lor împotriva Primilor Oameni. Daca este adevarat, fiecare nordic le datoreaza recunostinta. Mlastinile Gâtului sunt la fel de bune ca Zidul pentru a tine departe armatele nedorite. Si daca mlastinile nu te descurajeaza, ar trebui sa o faca locuitorii lor. Oameni mici, timizi, care rareori parasesc mlastinile si care urmeaza Casa Reed, pazitorii portilor nordului, si printre cei mai importanti si loiali vasali ai Casei Stark. De asemenea, cam ciudati. Juramantul lor de fidelitate nu seamana cu al niciunei alte Case. Vechi si întunecati, ei jura pe pamânt si pe apa, pe bronz si fier, pe gheata si foc. Daca Casa Reed pazeste poarta spre nord, Casa Manderly detine portul. Portul Alb, cel mai apropiat lucru de un oras din sud pe care-l au nordicii, guvernat de cel mai apropiat lucru de familie din sud. Cu generatii în urma, Casa Manderl a fost alungata din Reach, dar casa Stark le-a dat lun nou camin în schimbul fidelitatii. Acum White Harbor este cel mai bogat oras din nord, iar Manderly cea mai bogata familie. Nu în aur si argint ca cei din sud, ci în peste si cereale si comert.

În ceea ce priveste celelalte mari case nordice, Stark le-a adus sub supunere în timpul Epocii Eroilor. Un Stark a luptat un nascut de fier pentru Insula Ursului si l-a dat Casei Mormont.

Un Stark a daruit o fortareata si pamant unui fiu mai mic, Karlon, în schimbul faptului ca a invins o rebeliune. Familia sa a crescut apoi si a devenit Casa Karstark. Starks s-a luptat cu salbaticii si cu Regii lor-de-dincolo-de-ziduri, castigand loialitatea Casei Umber din Ultima Vatra.

Boltonii. Pe atunci, ei erau nenorocirea din nord. Câtiva se zvonea chiar ca ar purta pielea jupuita a dusmanilor ca mantii. Dar dupa secole de razboi, si ei au îndoit genunchiul. Si astfel Casa Stark a devenit cea care a dat Regii din Nord, dar nu a uitat niciodata ca nu erau Nordul.

Când Aegon si dragonii sai au aterizat in Westeros, Regii din Rock si Reach i-au trimis pe toti dintre oamenii lor sa moara pentru a-si apara terenurile. Torrhen Stark a îngenuncheat pentru a-si cruta poporul de aceeasi soarta. El a pus datoria deasupra mândriei.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 386 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.