Willow

Filmul saptamanii: Willow (1988)

Ne intoarcem mereu la filme vechi, filme epice. Pana la urma, filmele de ieri sunt cele de astazi, intr-o forma sau alta. Reiterate, reimaginate, readaptate. Si Willow nu face exceptie. Din mai multe motive.

Filmul a aparut in 1988 si nu s-a bucurat de reactii prea pozitive. Multi au crezut ca povestea este reciclata si veche. Dar, bazandu-se pe magie si mitologie, filmul a reinviat in anii nostri. El serveste ca inceputul unei noi calatorii.

WillowUniversul din Willow este compus din patru elemente specifice. Primul este inspiratia adusa de Stapanul Inelelor, a doua este inlocuirea mitologie nordice cu mitologia celtica. A treia este filosofia estica si stilul, iar ultima este influenta Star Wars si calatoria eroului de la Joseph Campbell. Exista chiar un al cincilea element – geniul si viata lui George Lucas.

Willow si Stapanul Inelelor

Asadar, nelwyns din film sunt ca hobitii lui Tolkien. Ei traiesc departe de uriasi. Willow e un fel de Frodo. La fel ca el, Willow trebuie sa se aventureze departe de siguranta si confortul casei sale in lumea rea si cruda de afara. Daca pentru Frodo povara este un inel, pentru Willow este un copil.

Marele Aldwyn serveste ca si Gandalf. Fin Raziel ii va lua locul in calatorie. Cainii mortii care ataca satul sunt similari wargilor lui Tolkien, dulaii de razboi. Vonkar joaca rolul lui Bilbo Baggins. El este singurul pitic care se aventurase in afara lumii lor. El are un inel cu rune. Meegosh joaca rolul lui Sam, prietenul apropiat al lui Frodo. Cherlindria joaca rolul lui Galadriel. Aici este regina zanelor. Ea ii daruieste lui Willow bagheta sa magica. Cei doi comunica telepatic.

Madmartigan este Strider/Aragorn. Cel din afara grupului ce va deveni viitorul rege al Tir Asleen. Sorsha seamana cu Arwen.

Pohas sunt cavalerii rohirrimi. Ca si Aragorn, Madmartigan castiga sabia destinului. Galladorn este Gondor.  Aric din Willow este Boromir.

Tir Asleen este Minas Tirith. Aici se face referire si la batalia mitologia din folclorul celtic – Tir Na Nog. Trolii ii inlocuiesc pe orci. Eborisk este un dragon cu doua capete, iar Nockmaar seamana cu Isengard. Batalia de aici va semana cu cea de la Barad Dur. Apare si o regina rea pe nume Bavmorda.

Willow, Forta fie cu tine!

Exista si multe asemanari cu Star Wars: Willow este Luke.  Madmartigan este Han Solo.  Sorsha este Leia. Brownies sunt C3PO si R2-D2. Bavmorda este Darth Vader.  Fin Raziel este Obi Wan Kenobi.  Nockmaar este Death Star. Marele Mister este Forta.

Indiferent ca vorbim de fantezie sau SF, ne raman aceleasi ipostaze ale eroului: chemarea spre aventura, refuzul, ajutorul supranatural, trecerea primului prag, buricul balenei, initierea, refuzarea intoarcerii, lupta magica, salvarea, trecerea pragului la intoarcere, maestrul a doua lumi si libertatea de a trai.

 

Vazut si apreciat de #mythologica!

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 621 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.