Filmul saptamanii: Strigatul Libertatii (1987)

Strigatul Libertatii (1987), “Cry Freedom” este recomandarea Mythologica pentru aceasta saptamana. Este un film despre apartheid bazat pe cartea si viata lui Steve Biko, luptator african pentru libertate.

 

Intriga si actiunea filmului

Este intalnirea dintre un editor-sef al unui ziar liberal din Africa de Sud, Donald Woods, si un tanar negru, Steve Biko, erijat in sustinatorul drepturilor africanilor in fata autoritatilor din Africa de Sud. Intalnirea ii schimba viata radical editorului. Dupa arestarea abuziva si moartea violenta in puscarie a lui Biko, Donalds scrie o carte despre viata acestuia. Apoi fuge din tara impreuna cu familia sa.

Filmul este realizat in 1987 de Sir Richard Attenborough (castigator al Oscarului cu filmul “Gandhi” in 1983). Desi nu este la fel de puternic ca si “Gandhi” (filmul ce seteaza standardele in privinta luptelor de eliberare nationala), filmul si viata lui Biko meritau cu prisosinta un Oscar. Desi a fost nominalizat de mai multe ori, filmul a castigat la festivalul Bafta.

Liderul miscarii anti-apartheid a fost ucis de guvernul african in 1977. Filmul este facut si vazut prin ochii jurnalistului Donald Woods. Kevin Kline in rolul jurnalistului si Denzel Washington in rolul lui Steve Biko au adus la viata o capodopera, o frantura dintr-un trecut mult prea agitat si sangeros. Filmul ne arata ca libertatea, prietenia si respectul pentru drepturile omului sunt cele mai importante valori lumesti.

Europenii vor intelege cu greu un mesaj atat de vechi. Poate si pentru ca nu au fost pusi in fata unor astfel de obstacole terifiante. Apartheidul a insemnat dezumanizare, mii de morti, o societate divizata de teroare si genocid. Nedreptate exista peste tot insa trebuie sa gasim in noi puterea de a lupta si a impune schimbarea.

O poveste care trebuie vazuta si simtita: “Poti sufla si stinge o lumanare, dar nu poti stinge asa un foc. Odata ce flacara prinde, vantul doar o va face mai mare!”

 

Setari, scenariu si istoria filmului

Scenariul este scris de John Briley. Este bazat pe cartile reale ale jurnalistului Donald Woods. Acesta si sotia sa au contribuit la realizarea filmului. Temele tratate sunt discriminarea, coruptia politica si repercursiunile violentei.

Filmul a fost la inceput filmat in locatii din Zimbabwe si Kenya din cauza Africii de Sud. Desi scrierile lui Biko au fost interzise in Africa de Sud, autoritatile nu au interzis filmul.

Premisa filmului Cry Freedom este bazata pe povestea reala a lui Steve Biko, liderul Miscarii Constiintei Negre. In 1972, Steve Biko era fondatorul Conventiei Oamenilor Negri. Aceasta Miscare adunase 70 de grupuri si asociatii negre, precum Miscarea Studentilor Sud-Africani, jucand un rol semnificativ in revoltele din 1976. Li s-au alaturat si muncitorii, copiii din scoli si multe alte grupuri sociale.

Aceste situatii au dus la interzicerea lui in 1973. Asta ii interzicea lui Steve Biko sa participe la marsuri, intalniri sau alte miscari. Apoi este arestat fara motiv si batut. Moare in custodia politiei din cauza ranilor. Va deveni un simbol al rezistentei.

Dar razboiul deabia incepea. Autoritatile din Africa de Sud vor interzice anumite grupuri si miscari asociate cu Biko. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite vor impune un embargou asupra Africii de Sud.

In 1978, Donald Woods scrie o carte numita “Biko” despre viata acestuia.

 

De ce nu este Steve Biko la fel de cunoscut ca Mandela?

Daca Mandela este un erou in Africa de Sud, Steve Biko este un martir sfant. Alaturi de Nelson Mandela si Robert Sobukwe, Steve Biko este unul dintre cei mai importanti lideri ai miscarii anti-apartheid din Africa de Sud in secolul al XX-lea. Deasemenea, unul dintre cei mai inteligenti si carismatici.

“Voi fi eu asa cum sunt, si poti sa ma bati sau sa ma inchizi, sau chiar sa ma ucizi, dar nu voi niciodata ceea ce vrei tu sa fiu”, spune Biko. Insa adevaratul Steve Biko, fata de cel din film, vorbea cu insufletire, cu patos in voce si ochi. Istet, dezghetat si colocvial, Biko era un om al cuvintelor, dar si un amant veritabil cunoscut pentru aventurile sale.

 

Cine a fost adevaratul Steve Biko?

Bantu Stephen Biko a fost un activist ce si-a publicat ideile sub pseudonimul Frank Talk. A fost crescut intr-o familie saraca.

In 1966 a inceput studiile la medicina si a intrat in Uniunea Studentilor Sud-Africani. El era frustrat ca organizatiile negre erau dominate de minoritatea alba. A dezvoltat ideea ca negrii trebuie sa se organizeze independent si a devenit o figura centrala in crearea Organizatiei Studentilor Sud-Africani in 1968. Membrii puteau sa fie doar “negrii”. Termenul era folosit in ideea ca “negrul este frumos”. Tocmai pentru a schimba ideile negativiste inradacinate in societatea sud-africana.

Steve Biko a fost influentat de Frantz Fanon si Miscarea Puterea Neagra.

Tot Biko a organizat Programele Comunitatii Negrilor, canalizandu-si energiile spre gasirea unui sens al identitatii. Moartea sa a adunat 20.000 oameni la funeralii. Insa faima lui s-a raspandit dupa moarte. A devenit subiectul multor cantece si opere de arta.

Astazi este privit ca martir politic si “Tatal Constiintei Negre” in Africa de Sud. Mostenirea sa dainuie si astazi.

Biko a fost influentat de autori precum Frantz FanonMalcolm XLéopold Sédar SenghorJames Cone, si Paulo Freire. Insusi Mandela l-a numit “scanteia ce a aprins un foc salbatic ce s-a intins in toata Africa de Sud”.

Imaginea sa a continua sa creasca si mostenirea sa a inspirat miscarea “Pantera Neagra”. In septembrie 1997, peste 10.000 oameni au participat la dezvelirea monumentui in memoria sa in Africa de Sud. Monumentul a fost vandalizat de cateva ori de miscari paramilitare.

 

 

Indiferent de rasa, indiferent de religie sau crez, acesti oameni ne inspira in continuare. Chiar daca au luptat pentru libertate pe alte continente, chiar daca nu i-am cunoscut niciodata ei si-au ridicat vocile impotriva opresiunii. De orice natura ar fi ea, opresiunea trebuie infruntata, provocata si calcata in picioare.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 612 times, 1 visits today)

1 thought on “Filmul saptamanii: Strigatul Libertatii (1987)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.