Eco-turism prin Europa Centrala si de Est

Eco-turismul a inregistrat in ultima perioada un succes nesperat. Si nu vorbim aici doar de Romania, unde, din nefericire, se intelege prin asta doar eco-turismul rural din Maramures si alte zone asemanatoare, ci de intreaga Europa Centrala si de Est.

Ca raspuns la interesul crescut pentru cunoasterea naturii, dar si la semnalele de alarma venite din cele mai indepartate colturi ale lumii, s-a conturat treptat o noua etica a calatoriei numita ecoturism. Ecoturismul poate furniza veniturile atat de necesare pentru protejarea parcurilor nationale si a altor arii naturale, venituri care nu ar putea fi obtinute din alte surse. De asemenea, ecoturismul poate constitui o alternativa viabila de dezvoltare economica pentru comunitatile cu putine activitati generatoare de venit. Mai mult, ecoturismul poate spori nivelul de educatie si constiinta al turistilor, transformandu-i in sustinatori entuziasti ai conservarii mediului natural si cultural.

S-au redescoperit cu aceasta ocazie tratamentele din natura. Medicamente care se gasesc in iarba si pe copaci, in pamant si in apa – spune intelepciunea populara. Pretutindeni in Europa Centrala si de Est se regasesc “spitale” naturale care se bazeaza pe “cadourile” Mamei-Natura. Ne putem astfel vindeca de multe boli, revigora corpul si sufletul in peisaje magnifice.

Pestera de la Bockstein (Austria)

Dintre paradisurile statului federal Salzburg, Bad Gastein ne invita iarna pe partiile de ski si in spa-uri, iar vara sa admiram frumusetile naturale ale zonei. Pestera spa Bockstein, aflata deasupra vaii Gastein, este o locatie miraculoasa – acolo caldura depaseste 40 de grade, iar cei care au boli respiratorii se pot vindeca inhaland aerul cald si bogat in radon. Radiatia de radon aplicata pe termen scurt cu control medical, ajuta la regenerarea celulelor si amelioreaza durerile articulatiilor.

Sanatate in Transilvania

Transilvania are printre altele si multe izvoare de sanatate – mina de sare de la Praid din judetul Harghita, functionand din epoca romana, este locul preferat de “pelerinaj” al celor care sufera de boli respiratorii.

Daca avem nevoie de un mediu umed si sarat, nu trebuie sa mergem pana la Marea Moarta – la 60 de km de Targu Mures se afla Sovata vestita datorita lacurilor  sale – Lacul Ursu, Lacul Verde, Lacul Mierlei –in care ne mentinem la suprafata fara sa fie nevoie sa ne miscam bratele.

Namolul negru al lacului Amara, aflat in judetul Ialomita, se datoreaza apei bogate in sulf, brom si magneziu, fiind recomandat celor cu probleme locomotorii.

Minunea de la Egerszalok ( Ungaria)

In doar doua locuri din lume, mai exact in localitatea Pamukkale din Turcia si in Parcul Yosemite din America mai poate fi intalnit un fenomen al naturii la fel de special ca la Egerszalok, intre Muntii Matra si Bukk. In partea sudica a comunei curge un izvor cu apa extreme de bogata in substante minerale, iar sarurile din apa se depun si construiesc in permanenta impresionante figure albe dantelate. Bazinele cu apa calda atrag multi turisti la tratament, atat vara, cat si iarna.

Vindecare cu apa – Turcianske Teplice si Plestany (Slovacia)

Istoria ne intampina in nordul Slovaciei, la Turcianske Teplice, aproape de Zilina, la  inceputul secolului al XVI-lea familia Majthenyi, care detinea intreaga zona, a ridicat prima cladire deasupra izvoarelor termale cu efecte benefice. Apa de 28-50 de grade se foloseste printre altele la tratamentul problemelor ginecologice si dermatologice. Apa radioactive din Plestany – cel mai popular spa al Monarhiei Austro-ungare, este la fel de buna si in cazul bolilor reumatice.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 314 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.