Dune de Frank Herbert si noul serial Amazon

Unul din cele mai bine vandute romane SF ale tuturor timpurilor, DUNE cimenteaza in panoplia posteritatii numele unui autor de succes – Frank Patrick Herbert (1920-1986), a carui fantezie a calatorit cu indrazneala pe cararile neexplorate ale unui viitor imperiu interstelar imaginar.

Socotit o veritabila capodopera a literaturii universale, sirul celor sase volume realizate sub semnul unei complexe si spectaculoase realitati futuriste reuneste titluri sugestive, care anunta o specifica abordare a evenimentelor desfasurate in timp si spatiu: Dune, Mantuitorul Dunei, Copiii Dunei, Imparatul-Zeu al Dunei, Ereticii Dunei si Canonicatul Dunei.

La nivelul romanelor DUNE se regasesc deopotriva concepte ancorate in universul psihologic, spiritual, politico-diplomatic, dar si antropologic sau ecologic, fara a lasa de-o parte aventura si suspansul, condimentate cu toate cele necesare unei lecturi cu sufletul la gura.

Totul se desfasoara in jurul unui pivot central, constituit de o nepretuita resursa a universului – asa numita „mirodenie” – sau, dupa cum este descrisa in recenziile pertinente, „magica ambrozie in masura sa prelungeasca viata si sa imbunatateasca abilitatile oamenilor dincolo de naturalele frontiere ale cunoasterii”, extrasa din zacamintele de melanj ale unei planete inospitaliere: Dune (Arrakis). 

Acesta este elementul care constituie cheia prosperitatii Imperiului, generand dinamici si fluxuri comerciale efervescente, focuri de artificii in sanul Marilor Case Nobiliare aflate intr-o acerba concurenta pentru suprematie, intrigi si mistere care aprind scanteia unor tumultoase evenimente.

 

Capcane si oportunitati pe o planeta periculoasa

Resursele de mirodenie detinute de planeta Dune atrag ca un magnet irezistibil personaje din cele mai variate categorii intr-o lume in care conditiile de viata sunt extrem de austere, dar care rezerva surpriza unor solutii incredibile pentru probleme din cele mai spinoase, cum ar fi de pilda reciclarea fluidelor la nivelul unei planete desertice.

„…In desert, apa este nepretuita; numai intr-o astfel de lume pana si o singura lacrima varsata dobandeste o enorma valoare, incarcata fiind de esenta unei suferinte care impinge omul sa renunte la un strop din propriul lichid vital” – proces care se afla la baza producerii de „distraiuri” – articole vestimentare care acopera corpul integral, dotate fiind cu o serie de complexe circuite in masura sa recicleze pana si cele mai mici cantitati de fluid pierdut de organism.

Variatiile echilibrelor de puteri la nivelul Imperiului influenteaza desigur si aceasta planeta bizara, generand framantari si conflicte ce dezvaluie un lung sir de capcane menite sa rastoarne ordinea generala, prevestind impacte de proportii uriase, cu consecinte dramatice.

 

Influenta romanelor DUNE la nivel global 

Ciclul lansat de Frank Herbert a dat startul unui extraordinar filon SF care a influentat in mod inevitabil, tendintele creative in materie de lumi imaginare, indeosebi in conditiile in care este socotit de catre experti, primul mare exemplu de literatura fantastico-ecologica.

Modul in care se impletesc intrigile sale stabileste legaturi incontestabile intre cultura, activitatea umana si mediul extern – un gen de abordare cat se poate de actual, care a stimulat de-a lungul anilor epigoni fara numar ai unui curent de o inestimabila valoare.

Sa nu neglijam insa faptul ca Herbert l-a propus in plin Razboi Rece, cand amenintarea unei bombe atomice catastrofale se profila pe orizontul omenirii mai intens ca oricand: la polul opus, un autor SF isi punea condeiul in slujba conservarii ecosistemului.

Dar viziunea sa a intrecut asteptarile tuturor, intrucat nu s-a limitat sa dezvaluie modul in care omul modifica lumea in care traieste, ci a introdus in peisaj personajul „Imparat-Zeu”, in masura sa ignore limitele capacitatilor omenesti si sa manipuleze ambele variabile – mediul si cultura – pentru a duce la bun sfarsit proiectul pe care l-a ideat pentru omenire.

Panza de paianjen tesuta de autor in acest context este atat de sofisticata si de avansata ca propunere conceptuala, incat nici nu e de mirare ca timp de decenii nimeni nu a reusit sa creeze un produs similar destinat marilor ecrane, fara sa se abata serios de la matca.

Cel putin tentativele propuse pana de curand par sa fi lasat mult de dorit, intrucat fanii genului nu le-au imbratisat cu prea mult entuziasm.

 

Noul film inspirat din ciclul DUNE: temeritate, un strop de nebunie sau amandoua la un loc

E nevoie de ceva mai mult decat experienta in universul cinematografic pentru a te aventura in proiectul realizarii unui film care sa se inspire din ciclul DUNE si sa daruiasca publicului emotii aflate la acelasi standard cu cele oferite de lectura operei lui Frank Herbert.

Din cand in cand, se ivesc la orizont noi curajosi, dispusi sa-si incerce norocul la jocul de zaruri al proiectelor cinematografice de mari proportii, asociindu-si propria temeritate unui strop de nebunie si lansand la apa corabia propriei viziuni.

Ce se poate spune insa despre initiativa celebrei case Warner Bros, care a anuntat premiera filmului „Dune” in octombrie 2021, sub bagheta regizorala a lui Denis Villeneuve, pe baza scenariului semnat de Eric Roth si Jon Spaihts?

Ei bine, ar fi vorba despre o prima parte a adaptarii cinematografice a romanului omonim scris de Frank Herbert – primul capitol din ciclul celor sase, deja abordat in anul 1984 de catre David Lynch, dar si in cadrul miniseriilor pentru TV – „Dune, destinul Universului” (2000) si „Fiii Dunei” (2003).

Filmarile s-au desfasurat in SUA, Ungaria si Iordania, deopotriva, bucurandu-se de o distributie corala impresionanta, din lista careia enumeram doar zece din personajele-cheie:

    • Paul Atreides – interpretat de Timothee Chalamet: descendent nobiliar al Casei Atreides;
    • Lady Jessica – interpretata de actrita suedeza Rebecca Ferguson: concubina ducelui si mama lui Paul;
    • Ducele Leto Atreides – interpretat de Oscar Isaac: suveran al Casei Atreides si tatal lui Paul;
    • Gurney Halleck – interpretat de Josh Brolin: razboinic aflat in slujba Casei Atreides si mentor al lui Paul;
    • Baronul Vladimir Harkonnen – interpretat de actorul suedez Stellan Skarsgard: inamicul numarul unu al ducelui Leto si lider al Casei Harkonnen;
    • Glossu Rabban – interpretat de Dave Bautista: nepotul baronului Vladimir Harkonnen;
    • Thufir Hawat – interpretat de Stephen McKinley Henderson: un „mentat” leal Casei Atreides;
  • Chani – interpretata de Zendaya: o misterioasa tanara Fremen;
  • Piter DeVries – interpretat de David Dactmalchian: un „mentat” deviat leal Casei Harkonnen;
  • Duncan Idaho – interpretat de Jason Momoa: maestru spadasin al Casei Atreides si mentor al lui Paul.

 

Cat de mult mizeaza autorii pe un succes rasunator al noului fim Dune?

Intriga care se afla la baza noului film „Dune” urmeaza fagasul aceluiasi viitor indepartat al omenirii, in care ducele Leto Atreides accepta misiunea guvernarii periculoasei planete Arrakis (Dune) – unica detinatoare a zacamintelor celei mai pretioase substante din Univers: mirodenia.

Ducele Leto este pe deplin constient ca acest rol i-a fost oferit ca parte dintr-o complexa intriga pusa la cale de inamicii sai, dar decide sa-si asume toate riscurile, pornind spre Dune cu familia sa si cu doar cativa oameni de incredere.

Leto isi adjudeca ferm carma tuturor activitatilor de extractie a mirodeniei – dinamici aflate vesnic sub semnul amenintarii enormilor viermi ai nisipurilor, in timp ce un act de amrnica tradare poarta doi din membrii familiei sale – Paul si Jessica – in inima populatiei Fremen, nativii din Arrakis, care traiesc in profunzimile desertice ale planetei.

Filmarile au debutat pe 18 martie 2019 in studiourile maghiare Origo din Budapesta, pentru a fi continuate intr-o faza succesiva in Iordania, la Wadi Rum, dar si in alte locatii care ofereau decoruri naturale potrivite unui scenariu atat de fantezist.

Un prim „teaser-trailer” al filmului a fost prezentat pe 8 septembrie 2020 pentru a testa interesul publicului, in timp ce trailer-ul extins a facut parte dintr-o prezentare ampla, in direct, la nivelul platformei de socializare Twitter, condusa de Stephen Colbert, alaturi de care s-au aflat si regizorul si principalii actori.

Trailer-ul a fost distribuit in paralel si la nivelul canalelor YouTube ale casei Warner Bros, cu precizarea introductiva ca pelicula va fi prezentata in premiera mondiala, in afara concursului, la cea de-a 78-a editie a Targului International de Arta Cinematografica de la Venetia, pe 3 septembrie 2021.

In salile cinematografice americane, filmul va fi distribuit incepand cu data de 22 octombrie, potrivit declaratiilor oficilale ale producatorilor, cu o mentiune demna de toata consideratia: filmul este nerecomandat copiilor cu varste sub 13 ani, neinsotiti de parinti, din pricina anumitor scene violente, imagini socante si continuturi cu potential sugestiv nepotrivit celor mici.

In orice caz, asteptarile se plaseaza la cote stelare, setea de fantastic a publicului sporind in maniera exponentiala pe durata manifestarii flagelului numit Covid, cand unul din scenariile cele mai dramatice imaginate vreodata de autorii SF -sa transformat recent intr-o dura realitate pentru intreaga omenire.

Daca pelicula se va bucura sau nu de succesul sperat de producatori, se va vedea la primul impact, in cadrul festivalului de la Venetia, unde se vor inregistra primele reactii ale unui public restrans, dar cat se poate de cunoscator in materie.

Pentru ceea ce va urma, decizia apartine desigur maselor largi de spectatori pasionati ai genului, a caror opinie tinde sa urmeze nu de putine ori fagasuri-surpriza, netinand cont de opiniile criticilor si expertilor ce s-au pronuntat anterior.

Pana la premiera insa, din nou sus paharele in onoarea Unchiului Frank Herbert, si apoi cu totii in fata display-urilor de orice fel, asteptand cu infrigurare noul film inspirat din opera sa grandioasa, cu nadejdea ca vom avea parte de o nestemata pretioasa, ce se va plasa in componenta unei viitoare diademe.

 

Bibliografie:

  1. Miller, David M. – „Frank Herbert”, 1980;
  2. Herbert, Frank – „The Worlds of Frank Herbert”, 1983;
  3. Herbert, Frank – „The Notebooks of Frank Herbert’s Dune. A Pedigree Book”, 1988;
  4. Grazier, Kevin R. – „The Science of Dune: An Unauthorized Exploration into the Real Science Behind Frank Herbert’s Fictional Universe”, 2007;
  5. Valsecchi, Marco – „Cinquant’anni di Dune: un’opera irripetibile”, 2015;
  6. Palumbo, Donald E. – „A Dune Companion: Characters, Places and Term in Frank Herbert’s Original Six Novels”, 2018.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 185 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.