De ce visam?

De la Freud pana la cercetatorii contemporani, in ciuda progreselor stiintei, nu exista un raspuns universal acceptat la intrebarea: De ce visam? Putem insa sa exploram teoriile disponibile si sa ne formam propriile opinii.

De ce visam?

Una din teorii este aceea ca visele lucreaza mana in mana cu somnul pentru a ajuta creierul sa sorteze tot ceea ce colecteaza in timpul orelor in care e treaz. Creierul primeste sute de mii, daca nu chiar milioane de stimuli in fiecare zi. De la detalii senzoriale minore, cum ar fi culoarea unei masini care se apropie, pana la detalii complexe, cum ar fi un task complicat de la job. In timpul somnului, creierul lucreaza cu toate aceste informatii pentru a decide ce este important si ce poate uita. Visele joaca un rol in acest proces.

Visele ne ajuta

Visele sunt in esenta povesti si imagini pe care mintea noastra le creeaza in timp ce dormim. Visele pot fi foarte vii. Ele te pot face sa te simti fericit, trist sau speriat. Pot parea confuze sau perfect rationale. Visele sunt o experienta umana universala care poate fi descrisa ca o stare de constienta caracterizata de evenimente senzoriale, cognitive si emotionale in timpul somnului. Persoana care viseaza are un control redus asupra continutului, imaginilor si activarii memoriei. Visele pot aparea oricand in timpul somnului. Dar, cele mai vii vise apar in timpul somnului profund, REM (miscare rapida a ochilor), cand creierul este cel mai activ. Se pare ca visam de cel putin patru pana la sase ori pe noapte.

Multi experti spun ca vise apar pentru a ne ajuta sa rezolvam problemele din viata noastra, pentru a forma amintiri, sau a procesa emotii. Daca te culci cu un gand ce nu iti da pace, poti sa te trezesti cu o solutie sau cel putin sa te simti mai bine cu privire la situatie.

Teorii psihanalitice

Sigmund Freud a incercat sa desluseasca semnificatia viselor. El credea ca visele sunt o fereastra in subconstientul nostru si ca dezvaluie dorintele, gandurile sau motivatiile noastre. Conform lui, visele sunt o cale pentru ca oamenii sa isi satisfaca dorintele reprimate, inacceptabile societatii, majoritatea lor fiind in zona Eros/Thanatos.

Succesorul lui, Carl Gustav Jung, s-a desprins de teoria sa si a mers mai departe. Pentru Jung, visul este mesagerul inconstientului:  « Visele noastre sunt cele care ne viseaza pe noi » . El crede ca visele traverseaza individul in antregul sau. Vom gasi in ele un material in acelasi timp individual si legat de ansamblul faptelor simbolice si mitice. Influenta religiei, a magicului, a spiritualului este enorma. Visul reprezinta deci un mesaj, o aducere la cunostinta. Visele se repeta adesea, identice sau cu variante asimilabile. Mesajul este reluat, pana cand ajunge sa fie inteles. Visul este o functie compensatoare: el reprezinta o manifestare a unei dorinte neimplinite, desigur, o explorare posibila a inconstientului, dar mai ales un mesaj, o informatie inedita despre ceea ce este ignorat, nebanuit, absolut necunoscut. Multe vise sunt de fapt mosteniri ale inconstientului colectiv.

Semnificatia viselor

Asa cum exista opinii diferite cu privire la motivele pentru care visam, exista si opinii diferite cu privire la ceea ce inseamna visele. Visele noastre pot reflecta propriile ganduri si sentimente fundamentale:- dorintele, temerile si preocuparile noastre adanci, in special cele din visele recurente. Prin interpretarea viselor noastre, am putea fi capabili sa ne intelegem mai bine viata si pe noi insine. Multi oameni spun ca au avut cele mai bune idei in timp ce viseaza, astfel incat visele pot fi o conduita a creativitatii.

Deseori, oamenii au vise tematice: sunt urmariti, cad de pe o stanca sau apar in public goi. Aceste tipuri de vise sunt probabil cauzate de stres ascuns sau anxietate. In timp ce visele pot fi similare, expertii spun ca semnificatia din spatele fiecarui vis este unica pentru fiecare persoana. Motivul special din spatele visului tau este unic pentru tine. Multi oameni gasesc inteles in visele lor.

Pot visele sa prezica viitorul?

Unele vise par sa prezica evenimente viitoare. Expertii sugereaza ca atunci cand se intampla acest lucru, este de obicei o coincidenta, o amintire falsa sau inconstientul care uneste informatii cunoscute. Visele pot ajuta oamenii sa invete mai multe despre sentimentele, credintele si valorile lor. Imaginile si simbolurile care apar in vise vor avea semnificatii si conexiuni specifice fiecarei persoane. Oamenii care cauta sa-si inteleaga visele ar trebui sa se gandeasca la ceea ce inseamna fiecare parte a visului. Astfel, visele te pot motiva sa actionezi intr-un anumit mod, schimband astfel viitorul.

De ce avem cosmaruri?

Cosmarul ocazional este considerat un vis care este pur si simplu mai inspaimantator sau mai suparator ca celelalte. Cosmarurile tind sa fie cauzate de stres, anxietate sau, uneori, o reactie la anumite medicamente.

Cu toate acestea, daca aveti cosmaruri frecvent, ati putea avea o tulburare de somn. Visele infricosatoare care apar in mod regulat pot fi considerate o tulburare de somn daca cosmarurile duc la perturbari frecvente ale somnului sau se asociaza cu alte probleme de somn sau psihologice. Multi oameni experimenteaza cosmaruri ocazionale pe tot parcursul vietii.

Cum sa interpretati visele?

Daca sunteti intrigat de visele dvs. sau doriti sa intelegeti  semnificatia din spatele lor, luati in considerare pastrarea unui jurnal de vise. Iata cateva sfaturi:

  • Noteaza tot! Pastreaza o agenda si pix langa patul si noteaza visul in fiecare dimineata, cand memoria este inca proaspata. Scrie orice iti amintesti din vis si cum te-a facut sa te simti, chiar daca iti poti aminti numai informatii aleatorii.
  • Nu te critica! Visele sunt uneori ciudate si pot merge impotriva normelor sociale. Incearca sa nu te judeci pe baza viselor tale.
  • Da fiecarui vis un titlu! Acest lucru te poate ajuta daca vrei sa te referi la un vis anume. Uneori, titlul dat poate oferi o perspectiva asupra motivului pentru care ai avut visul sau semnificatia din spatele acestuia.

La sfarsitul articolului, lansez o provoare: incearca sa iti notezi visele timp de o saptamana si urmareste care din teoriile de mai sus se aplica in cazul tau: Te-au ajutat visele sa rezolvi o problema ce te framanta? Ti-au ameliorat o stare de anxietate? Ai procesat mai bine emotiile puternice? Incearca acest exercitiu de autocunoastere si vezi daca visul tau te-a ajutat sa iti schimbi viitorul.

 

 

Surse:

https://www.psychologytoday.com/blog/sleep-newzzz/201502/why-do-we-dream

https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/human-brain/dream3.htm

https://www.healthline.com/health/why-do-we-dream.htm

https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/dreaming-overview

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 879 times, 1 visits today)

3 thoughts on “De ce visam?”

  1. nIPPLE PINCH GENOCIDE

    Visele nu sunt nimic altceva decat halucinatii. Dar pentru ca se intampla in timp ce dormim se numesc vise. Dimetiltriptamina, asta e raspunsul. Particula-Dumnezeu. Secretata masiv de glanda pineala in timpul somnului in timpul experientelor religioase sau cand corpul se apropie de moarte intr-o forma sau alta. E un documentar foarte bun pe tema asta despre care ai putea sa scrii, se numeste DMT The spirit molecule. Vorbeste pe larg si despre sedintele cu ayahuasca si foarte multe chestii interesante. Zi faina.

    1. Salutare. Articolul este scris de colega noastra, Alexandra, din punctul de vedere al unui profan. Sau mai bine zis, al unui “believer”. Vom incerca sa facem diferenta intre articolele stiintifice si cele legate de pareri personale pentru a nu deruta cititorii. Cat despre cele explicate de tine, intru totul de acord. Asta a demonstrat si arheologia si antropologia.

  2. Pingback: Mituri despre creier: mesaje subliminale, cum vedem culorile si cum influenteaza alcoolul creierul | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.