Cum ar putea arata viata pe alte planete

Faimoasa ecuatie a lui Frank Drake, menita sa releve probabilitatea existentei vietii extraterestre, prezinta dezavantajul incertitudinii sistemului de variabile care intra in componenta sa, dar din 1961 cand aceasta a fost formulata, lucrurile au evoluat net.

In prezent, tot mai multi oameni de stiinta tind sa se puna de acord asupra faptului ca omul nu este singura forma de viata din Univers, ba chiar mai mult decat atat: potrivit conceptului care sustine existenta mai multor Universuri intrepatrunse sau nu, viata s-ar putea prezenta in numeroase alte forme undeva, acolo unde ochiul nostru curios nu poate ajunge cu usurinta.

 

Exista forme de viata inteligenta pe alte planete?

Dar daca ne referim in exclusivitate la formele de viata inteligenta, plaja se restrange considerabil, iar intrebarea ce deriva in mod automat din aceasta supozitie, nu intarzie sa fie formulata: cat de inteligenta?!?

Exista civilizatii ce detin cunostinte si tehnologii net superioare celor umane, care s-ar putea afla la un nivel atat de avansat incat sa ne ignore cu buna stiinta, ca si cum am fi nedemni de luat in seama?!?

Sau exista cealalta fateta a medaliei, care implica existenta unor rase incapabile sa efectueze calatorii in spatiu, dar care prezinta un grad de inteligenta remarcabil?!?

Sau poate ca exista amandoua. Una nu o exclude pe cealalta, asa cum nu pot fi excluse nici ipotezele intermediare, inclusiv cele ce presupun existenta unor veritabile „clone” ale Terrei, cu toate formele de viata pe care aceasta le gazduieste…

Nu cu mult timp in urma, faimosul scandal Wikileaks a servit lumii intregii felia sa de adevar care viza pana si aceasta chestiune, neconsiderand-o insa suficient de importanta pentru omenire, atata vreme cat aceasta nu este inca in masura sa-si rezolve propriile probleme care tin de fragilitatea sigurantei, pacii, armoniei, tolerantei si nu in ultimul rand a sanatatii indivizilor ce populeaza aceasta minunata planeta numita Pamant.

Este vorba despre un document care a starnit initial valuri puternice in Universul Web, pentru a pali mai apoi in fata altor informatii cu caracter confidential, pentru care oamenii nutresc ceva mai mult interes.

Potrivit unui raport cu un initial caracter „rezervat”, dar publicat in ianuarie 2010 de Julian Assange la nivelul celebrei platforme transparente, intitulat „Intalnirea dintre Primar si Ambasador confirma existenta vietii extraterestre”, chestiunea e cat se poate de limpede.

Ambasadorul a invitat primarul din Dusanbe, capitala Tadjikistanului, si predesintele inaltei camere a Parlamentului, Mahmadsaid Ubaidulloev, in biroul acestuia, prilej cu care oficialul local a afirmat ca razboiul in sine este extrem de periculos, subliniind cu naturalete: „stim ca exista viata pe alte planete, dar mai intai trebuie sa izbutim sa facem pace aici, la noi”.

 

Declaratii oficiale ale expertilor in materie

Fostul ministru canadian al Apararii si Transporturilor, Paul Hellyer (n. 1923), se bucura de o indiscutabila notorietate la nivel international si din pricina unor surprinzatoare declaratii ce vizau asa-numitul „complot UFO” si existenta unei baze secrete pe Luna, in cadrul unui simpozion cu tema „Exopolitics”, gazduit de Universitatea din Toronto in 2005.

In opinia acestuia:

adevaratul scop al bazei de pe Luna este acela de bloca traficul aeronavelor extraterestre si de a stabili legaturi comerciale cu o serie de „aliens”, sau de a-i elimina pur si simplu…”.

La fel de tulburatoare este si afirmatia lui Hellyer cu privire la dreptul populatiei Terrei de a cunoaste adevarul gol-golut in acest context:

A sosit momentul sa se inlature valul de mister care acopera chestiunea existentei UFO si de a scoate la iveala realitatea, astfel incat lumea sa cunoasca una din cele mai importante probleme cu care se confrunta Pamantul”.

Declaratii similare au fost rostite si de catre colonelul Philip J. Corso, de astronautul Edgar Mitchell (iulie 2008), dar si de alti experti in materie sau exponenti politici, aflati pe alte meridiane ale Terrei, precum ministrul japonez al Apararii, Shigeru Ishiba (decembrie 2007).

 

Lista presupuselor tipuri de creaturi extraterestre

Reunind informatiile culese din istorisirile celor ce sustin teoria intalnirilor de gradul trei, o serie de specialisti care au dedicat ani in sir cercetarii amanuntelor descriptive ale presupuselor fiinte extraterestre implicate in astfel de evenimente stranii, au alcatuit o baza de date cu totul si cu totul iesita din comun.

Este vorba despre o veritabila lista cu tipurile de creaturi extraterestre semnalate, la nivelul careia sunt prezentate si caracteristicile acestora, cu schite ale presupusului lor aspect si detalii ce le marcheaza infatisarea.

Fara a pretinde ca aceste informatii centralizate ar detine o valoare de postulat, va prezentam in cele ce urmeaza categoriile de extraterestrii cu care se presupune ca omul a venit deja in contact:

 

Denumire Descriere
Chupacabra In opinia unor autori, acest gen de creatura monstruoasa ar fi un soi de extraterestru ce are prostul obicei de a se hrani cu sangele pradei sale, abandonandu-i trupul complet lipsit de caldul lichid vital, asa cum s-a constat in anumite ferme de animale din SUA si Mexic, fara a se limita insa la aceste zone.
Deros si Teros Umanoizi care s-ar afla la baza legendelor ce au drept protagonisti trolii si gnomii, vietuitoare care ar trai sub pamant sau sub nivelul marilor si oceanelor.
Goblinii din Kelly-Hopkinsville (intalnirea de gradul trei din 1955, Kentucky, USA) Extraterestru dotat cu urechi lungi si ascutite, ochi stralucitori, maini lungi, prevazute cu gheare si labe galbui si subtiri. Inaltimea estimata intre 0,60 si 1,20 metri.
Felinoizii Umanoizi de mari dimensiuni, cu trasaturi caracteristice felinelor, coama si blana care le acopera trupul. Deosebit de intelepti si inteligenti, n-ar fi agresivi fata de om, ci pur si simplu nu nutresc interes pentru civilizatia noastra, pe care o considera oarecum primitiva, violenta si aducatoare de necazuri, ceea ce este in mare parte adevarat.
Omuletii gri Umanoizi de talie mica (inaltimea de doar 0,9-1,2 m), avand pielea gri, ochii negri ca smoala, cu pozitionare inclinata spre interior, asemenea populatiei asiatice, lipsiti de nas, cu o gura mica si maini lungi, prevazute cu 3 sau 4 degete alungite. Se pare ca acestia sunt extraterestri cel mai frecvent semnalati, principalii responsabili pentru episoadele de „abduction” – faimoasele rapiri de subiecti umani.
Horus-Ra Creaturi ostile, denumite Horus-Ra din pricina unei vagi asemanari cu zeul Egiptului Antic. Sunt descrise asemenea unor fapturi foarte inalte, in masura sa comunice exclusiv prin intermediul telepatiei.  Se hranesc cu energia fiintelor capturate.
Insectoizii Umanoizi cu aspect asemanator insectelor terestre cunoscute sub numele de „calugarite”, semnalati ca rapitori de subiecti umani in anumite cazuri de abduction.
Luxienii

(sau Andromedanii)

Fapturi din energie pura care se hranesc la randul lor cu energia altor fiinte. Potrivit unor marturii arhivate, victimele acestora se simt deosebit de obosite si dezvolta o spiritualitate puternica, rugandu-se des – se presupune ca purtandu-le in aceasta stare, luxienii reusesc sa se hraneasca mult mai eficient.
Extraterestri nordici (Cunoscuti si sub alte denumiri, cum ar fi de pilda: Fratii Spatiali, Pleiadeani, Venusieni sau Marii Albi) Extraterestri care se aseamana cu populatiile scandinavice, dar ceva mai inalti si care se presupune ca ar fi „inruditi cu pamantenii”, desi nu rezulta prea clar in ce mod anume.
Omuletii verzi Mici umanoizi verzi, protagonisti ai unor cazuri ceva mai rare de rapiri si contacte, prezenti in numeroase filme si carti SF.
Mothman (Omul-Molie) Creatura asemanatoare unei molii, foarte inalta, cu ochii de un rosu incandescent, corp gri si aripi de mari dimensiuni. Potrivit relatarilor locuitorilor din Point Pleasant (West Virginia, SUA), acest tip de extraterestru ar fi fost semnalat prima data in 15 noiembrie 1966, dar si in Charleston si Ohio, in 1967.
Reptilienii Creaturi cu aspect semanator reptilelor, cu piele solzoasa, carora anumite teorii complotiste le atribuie capacitatea de a adopta infatisare umana si de a-si adjudeca roluri importante in administratiile marilor pueri ale lumii si in sectoarele strategice, dominand astfel lumea intreaga. Se presupune ca acestia controleaza si omuletii gri.  

 

 

Desi lista pare desprinsa mai degraba din scenariul unei pelicule cinematografice SF decat din rapoartele oficiale, informatiile pe care le cuprinde au fost dobandite din documente intocmite cu prilejul semnalarilor unor intalniri de gradul trei, care par sa fie mult mai numeroase decat ne putem imagina.

Realitatea este ca in ciuda riguroaselor tentative de face lumina asupra acestui subiect, oamenii manifesta doar un vag interes initial pentru o astfel de tematica, socotind-o un soi de poveste la moda sau pur si simplu ceva asupra caruia nu pot interveni, asadar nu merita sa-si iroseasca timpul pretios cu batai de cap inutile.

Ceea ce pentru unii a devenit un fel de obsesie, determinandu-i sa-si dedice viata cautarilor asidue a unor dovezi palpabile care sa demonstreze existenta extraterestrilor printre noi sau in spatiu, pentru altii constituie o chestiune lipsita de importanta, atata vreme cat nu le lezeaza interesele imediate.

 

Ce (sau cine) se mai ascunde in spatiu?

Desi omul tinde sa plaseze tehnologia actuala pe un piedestal de invidiat, se pare ca lucrurile nu sunt tocmai laudabile in acest context, daca e sa socotim faptul ca oamenii de stiinta inca nu au izbutit sa stabileasca o metodologie adecvata de explorare a Universului in vederea descoperii eventualelor inteligente extraterestre.

Stiinta isi are limitele sale, iar oceanul de prejudecati in care inoata inca omul, constituie oprelisti in calea cunoasterii, asa dupa cum sustine Gabriel G. De la Torre, specialist in neuropsihologie in cadrul Universitatii din Cadiz (Spania).

In prezent, gratie trupelor de „vanatori de exoplanete” aflati pe mai toate meridianele lumii si a instrumentelor sofisticate de care dispun, precum telescopul spatial al NASA, Kepler, de pilda, se poate concluziona totusi, ca aproximativ o stea din cinci dispune de planete care orbiteaza in asa-numita „fasie locuibila”, unde temperatura ar putea sustine viata, cel putin sub o forma imaginata/cunoscuta de om.

Daca o astfel de proportie e sau nu suficienta pentru a presupune ca ne bucuram de compania altor civilizatii in Univers, este insa la latitudinea fiecaruia sa socoteasca…

 

 

 

Bibliografie:

  1. Angela, Piero – „Nel cosmo alla ricerca della vita”, Garzanti Libri, 1998;
  2. Nickell, Joe – „Investigative Files: The Flatwoods UFO Monster”, Skeptical Inquirer, 2000;
  3. Galletta, Giuseppe & Sergi, Valentina – „Astrobiologia: le frontiere della vita. La ricerca scientifica di organismi estraterrestri”, Ulrico Hoelpi Editore S.p.A., Milano, 2005;
  4. Baker, Douglas Dr. – „Life on Other Planets”, Baker eBooks Publishing, 2012;
  5. Asimov, Isaac – „Civilizatii extraterestre”, 2013.

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,318 times, 1 visits today)

1 thought on “Cum ar putea arata viata pe alte planete”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.